X

Κριτική στη Μέρκελ από τον γερμανικό Τύπο για την Ελλάδα

"Η Μέρκελ κατάφερε να αναβιώσει την εικόνα μίας δυσάρεστης, τσιγκούνας και μικρόψυχης Γερμανίας", είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της Sueddeutsche Zeitung.

Γράφει: TheToc team

Μπορεί η Bild να εκφράζει τη δυσφορία της για τα "νέα δισεκατομύρια που θα πάρουν οι Έλληνες", όμως στον γερμανικό Τύπο καταγράφονται και δημοσιεύματα επικριτικά για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση Μέρκελ την ελληνική κρίση.

"Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, η γερμανική κυβέρνηση κατέστρεψε πολλές δεκαετίες διπλωματίας", έγραφε η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφερόμενο σε μία λίστα "φρικαλεοτήτων" που είχαν ως στόχο την "ταπείνωση" της Ελλάδας.

"Το όριο ανάμεσα στη διάσωση και την τιμωρία της Ελλάδας είναι στενό. Αυτή τη νύκτα, το όριο αυτό εξαφανίσθηκε", έγραψε στο Twitter ο Ματίας Μύλερ φον Μπλύμενκρον της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Για την Suddeutsche Zeitung, "Η Μέρκελ κατάφερε να αναβιώσει την εικόνα μίας δυσάρεστης, τσιγγούνας και μικρόψυχης Γερμανίας, η οποία μόλις που άρχιζε να σβήνει".

"Κάθε σεντ βοήθειας προς την Ελλάδα που προσπάθησαν να εξοικονομήσουν οι Γερμανοί θα δαπανηθεί επί δύο ή τρία στα επόμενα χρόνια για την επιδιόρθωση της εικόνας αυτής", προειδοποιεί η εφημερίδα του Μονάχου.

Όμως, κατά την άποψη του Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπυοργού Εξωτερικών της Γερμανίας, η ελληνική κρίση πυροδότησε τον εθνικισμό και η Άνγκελα Μέρκελ δεν κατόρθωσε να πείσει τους Γερμανούς να δουν πιο μακριά από το πορτοφόλι τους. Η συντηρητική καγκελάριος, η οποία τον Νοέμβριο θα γιορτάσει δέκα χρόνια στην εξουσία και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 70% των Γερμανών, "δεν επιχειρηματολόγησε, ούτε συμπεριφέρθηκε σαν πολιτικός, αλλά σαν λογιστής", σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ.

Γιατί η Μέρκελ προέταξε το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Σε άρθρο της με τίτλο: «Γιατί η Άνγκελα Μέρκελ έσωσε παρόλα αυτά τους Έλληνες», η γερμανική εφημερίδα Die Welt εξηγεί ότι η κρίση στην Ελλάδα για τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν έχει μόνο δημοσιονομική και οικονομική διάσταση. Έχει να κάνει και με τη διατήρηση της σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και τη θέση της ΕΕ στον κόσμο.

Στη διάρκεια της δεύτερης ελληνικής κρίσης η Μέρκελ αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σχολιάζει η εφημερίδα. Ακόμη πιο φυσιολογικό όμως ήταν να εξετάσει όλες τις δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Το ελληνικό δίλημμα, σημειώνει η Welt, έχει για τη Γερμανίδα καγκελάριο διαστάσεις πέραν των οικονομικών και των δημοσιονομικών. Η Μέρκελ έχει συχνά επισημάνει ότι η παροχή βοήθειας στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση αφορά και τη βαρύτητα του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα και αναμφισβήτητα με τη σημασία που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημιουργία της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης.

To NATO και ο Πούτιν

Η έξοδος ενός μέλους από την ευρωζώνη θα έπρεπε λοιπόν να εκληφθεί από τη διεθνή κοινότητα ως ένα μεμονωμένο γεγονός, επισημαίνει η εφημερίδα. Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα έχανε μεγάλο μέρος της εικόνας της του προτύπου επίλυσης κρίσεων. Ακόμη ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα διαδραματίζει στο ΝΑΤΟ έναν ρόλο και το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για τη διασφάλιση της ΕΕ στα ανατολικά, εξηγεί η εφημερίδα.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, εκτιμά η Welt, θα μπορούσε να καταστήσει την Αθήνα έναν δύσκολο εταίρο στο ΝΑΤΟ, ο οποίος θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική του οργανισμού σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής. Μια ρευστή κατάσταση στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην πολιτική που ασκεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναφορικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το Ιράν, το πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών, σημειώνει η εφημερίδα.

Δεν ήταν παράλογο λοιπόν, καταλήγει, που ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει μιλήσει επανειλημμένα υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.