Κρυφό ρουσφέτι στην «πρωτοχρονιάτικη» ΠΝΠ καταγγέλλει το Ποτάμι

Ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αύξησε το ποσοστό των φοιτητών-αθλητών που μοριοδοτούνται για την είσοδο τους στα ΑΕΙ.

Κρυφό ρουσφέτι στην «πρωτοχρονιάτικη» ΠΝΠ καταγγέλλει το Ποτάμι

Για ρουσφέτια που κρύφτηκαν επιμελώς στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία εξέδωσε η κυβέρνηση την παραμονή Πρωτοχρονιάς κατηγορεί την κυβέρνηση το Ποτάμι.

Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση αύξησε το ποσοστό των φοιτητών αθλητών που μοριοδοτούνται για την είσοδο τους στα ΑΕΙ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον α) Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

β) Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Περίεργη ρύθμιση για αθλητές/μαθητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016»

Στις 30 Δεκεμβρίου 2015 εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ. Α 184/30-12-2015) «Ρύθμιση κατεπειγόντων θεμάτων των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της ΕΡΤ Α.Ε.».

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 της συγκεκριμένης Πράξης για θέματα του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται:

Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του Ν. 2725/1999 (Α΄ 121), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Εξαιρετικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016, το προβλεπόμενο ανωτέρω ποσοστό 3% επιπλέον του εκάστοτε αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ορίζεται σε ποσοστό 4,5%».

Η διάταξη αυτή αφορά στους αθλητές/μαθητές που εισάγονται με μοριοδότηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της χώρας καθ’ υπέρβαση του κανονικού αριθμού των εισακτέων. Προκαλεί λοιπόν μεγάλη απορία αλλά και εντύπωση το γεγονός ότι μια τέτοια ευνοϊκή ρύθμιση ήρθε παραμονές Πρωτοχρονιάς με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.). Τι ακριβώς εξυπηρετεί; Ο τρόπος νομοθέτησης και η φύση της διάταξης δημιουργεί την εντύπωση ότι σκοπός ήταν να περάσει εν κρυπτώ, ευνοώντας όσους μοριοδοτηθέντες μαθητές δεν κατάφεραν να πετύχουν στη Σχολή της προτίμησής τους με το προηγούμενο καθεστώς του 3%.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μετά από ερώτηση βουλευτή για την καθυστερημένη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. της ειδικής κατηγορίας αθλητών με αγωνιστικές διακρίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας στις 15/12/2015 με την με Αρ. Πρωτ. 205042/Φ1 ΕΞ 193651 εισ. απάντησή του, ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στις 9/12/2015. Για το ίδιο θέμα ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού στην απάντησή του με Αρ. Πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/336183/1869, μόλις 6 ημέρες πριν τη έκδοση της Π.Ν.Π., δεν αναφέρει κάτι σχετικό με την πρόθεση για αλλαγή του ποσοστού του καθ’ υπέρβαση αριθμού εισακτέων από 3% σε 4,5%.

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργεί με υπεύθυνο τρόπο στη διαδικασία και το περιεχόμενο της νομοθέτησης έτσι ώστε να εμπεδώνεται η διαφάνεια και η αμεροληψία και να μην ενισχύεται η εύλογη καχυποψία ότι πίσω από τέτοιες «μικρές» διατάξεις κρύβονται πελατειακές και «ρουσφετολογικές» πρακτικές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Ποιος είναι ο ακριβής λόγος εισαγωγής αυτής της ρύθμισης; Πως τεκμαίρεται αυτή η αύξηση από 3% σε 4,5% «εξαιρετικά» για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016; Υπήρξε κάποιο εξαιρετικό γεγονός που να δικαιολογεί την εν λόγω ρύθμιση;

2. Για ποιον λόγο δεν εισήχθη αυτή η πρόβλεψη νωρίτερα κατά την έκδοση της εγκυκλίου με Αρ. Πρωτ. Φ. 151/125883/Α505 - 08 - 2015 για την εισαγωγή των αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2015 -2016; Και κυρίως για ποιον λόγο η εν λόγω ρύθμιση ήλθε εκ των υστέρων μετά τη σύνταξη των ονομαστικών πινάκων των αθλητών που εισάγονται στα Α.Ε.Ι., από την Επιτροπή Επιλογής Αθλητών έτους 2015, η οποία κυρώθηκε με την Υ.Α. με αρ. Πρωτ. Φ. 151/ 201505 /Α5 στις 9/12/2015;

3. Για ποιον λόγο να μην ισχύει παγίως από δω και στο εξής και όχι μόνο «εξαιρετικά» για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, το συγκεκριμένο μέτρο;

4. Η προστιθέμενη διάταξη προήλθε μετά από συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού;

5. Τα Πανεπιστήμια και Α.Τ.Ε.Ι. της χώρας έχουν λάβει γνώση για την εν λόγω ρύθμιση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:58

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Απολύτως εσφαλμένο ότι αν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας

"Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:21

Ο Παύλος Πολάκης κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και προκαλεί την έκρηξη του Κυριάκου Μητσοτάκη- Τι συνέβη

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού προκάλεσε το νέο παραλήρημα Πολάκη. Αμβισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 14:44

Αλέξης Τσίπρας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Εσείς κ. Μητσοτάκη λέγατε ότι είναι αντισυνταγματικό

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 14:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η 3η δόση του εμβολίου να χορηγείται ακόμα και στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών 60 ετών και άνω.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 01 Δεκ 2021 | 09:44

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13.30 στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60.

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ 29 Νοε 2021 | 14:05

Πλημμύρισε ο Σπερχειός - Έκλεισε ο δρόμος προς Φραντζή [εικόνες - βίντεο]

Τα νερά του Σπερχειού βγήκαν στο δρόμο και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Φραντζή.

ΠΛΑΝΑ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΑ ΑΠΟ DRONE 29 Νοε 2021 | 07:28

Η στιγμή που η θάλασσα στο Ρίο αλλάζει χρώμα - Απίθανες εικόνες drone

Η κακοκαιρία στην περιοχή του Ρίου στην Πάτρα δημιούργησε ένα εντυπωσιακό σκηνικό στη Θάλασσα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 24 Νοε 2021 | 18:16

Εξεταστική για τις "λίστες Πέτσα": Αυτοί είναι οι πρώτοι 18 μάρτυρες που θα καταθέσουν στην Επιτροπή

Κατά πλειοψηφία ο κατάλογος των 18 μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις "λίστες Πέτσα"

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ 24 Νοε 2021 | 11:25

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών - Πενταετές σχέδιο δράσης

Τι είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Νοε 2021 | 16:33

Αδιανόητη πρόκληση από τον βουλευτή, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι κοσμικό κράτος η Ελλάδα, η Τουρκία είναι

Ο μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος ενώ η Ελλάδα όχι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ 29 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2021 | 12:19

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για γκάλοπ και λίστες Πέτσα: Εκλέχθηκε το προεδρείο

Ο χρόνος εργασιών της Επιτροπής έχει αρχικά προσδιοριστεί σε δύο μήνες, εάν και υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί από την Ολομέλεια η παράτασή του.

"ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ" 22 Νοε 2021 | 18:25

Εκρηξη Κουτσούμπα στη Βουλή: Σήκωσαν το ξερό τους εδώ μέσα και ψήφισαν μνημόνια

Δριμεία επίθεση Κουτσούμπα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι απουσίες που τον ενόχλησαν.