Ξαφνική αισιοδοξία στο Μαξίμου, σιγή από τους ξένους ενόψει Eurogroup

Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Αθήνα δεν φαίνεται ικανό να αναστρέψει το κλίμα στις συζητήσεις με τους πιστωτές της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ξαφνική αισιοδοξία στο Μαξίμου, σιγή από τους ξένους ενόψει Eurogroup

Την αισιόδοξη...εκδοχή ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς είναι (ξανά) προ των πυλών και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που κατέγραψε η Eurostat θα εξουδετερώσει τα «εφεδρικά» μέτρα που ζητούνται από τους πιστωτές,εξέπεμψε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

Εκδοχή που πρέπει να επιβεβαιωθεί στο τραπέζι του Eurogroup την Παρασκευή όπου παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με την απαίτηση για νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για κάθε...ενδεχόμενο.

Προ του ενδεχομένου αυτού το Μέγαρο Μαξίμου αφενός θέτει θέμα «αξιοπιστίας» των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και όσων μιλούν για την ανάγκη έξτρα μέτρων προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι για το 2018 αφετέρου ο Αλέξης Τσίπρας λέει κομψά ότι οι βουλευτές του αντέχουν να ψηφίσουν τα μέτρα των 5,4 δισ ευρώ για φέτος αλλά όχι και να ψηφίσουν προκαταβολικά τα επιπλέον 3 δισ. για το 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει θέμα «αξιοπιστίας» των εκτιμήσεων του ΔΝΤ αλλά και όσων μιλούν για την ανάγκη έξτρα μέτρων

Τα μέτρα αυτά τα οποίο λίγο πολύ περιγράφονται στο τρίτο μνημόνιο είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμα, όπως εμμέσως αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς αφορούν παρεμβάσεις στο δημόσιο, νέα μέτρα στο φορολογικό ενώ θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές θα αξιώσουν νέες περικοπές συντάξεων.

Από την άλλη πλευρά πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι το πλεόνασμα δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί διότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους.

Δυστυχώς για την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα το success stοry του πλεονάσματος κατέρριψε η εντολή του Υπ. Υγείας στα νοσοκομεία να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ κατ' εφαρμογή προηγούμενης ΠνΠ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάγκες του κράτους.

Μαξίμου: Εκθετο το ΔΝΤ και οι εκτιμήσεις του, δεν δεχόμαστε έξτρα μέτρα

Διπλή επίθεση με όπλο τα στοιχεία της Eurostat σε ΝΔ και ΔΝΤ εξαπέλυσαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου με εκτενή ανακοίνωση.

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%.

Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

Ναι μεν αλλά από την Κομισιόν για τα εφεδρικά μέτρα

Πριν από την διαρροή του Μαξίμου πηγές της Κομισιόν σημείωναν την εκτίμηση Γιούνκερ ότι αν τα μέτρα που ληφθούν τώρα είναι «αποτελεσματικά και επαρκή» δεν θα χρειαστούν εφεδρικά. Ωστόσο αποσαφήνισε πως αν οι άλλοι δηλ. ΔΝΤ και ΕκΤ επιμένουν να ληφθούν τα μέτρα τώρα η Κομισιόν δεν θα αντιταχθεί.

«Οπως έχει πει με σαφήνεια στην πρόσφατη αποκαλυπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, πιστεύουμε ότι... αν τα μέτρα που ληφθούν τώρα είναι σημαντικά, αποτελεσματικά, ποιοτικά και επαρκή, εκτιμούμε πως δεν θα χρειαστούν εφεδρικά μέτρα αργότερα. Ωστόσο, αν όλοι οι άλλοι θέλουν να ληφθούν τα μέτρα τώρα, εμείς δεν θα φύγουμε από το τραπέζι.» ανέφερε πηγή των Βρυξελλών.

Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιντχαρτ ερωτηθείσα για τα εφεδρικά μέτρα παρέπεμψε στην συνέντευξη Γιούνκερ στο MNI ενώ σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat είπε ότι αναλύονται και θα ληφθούν υπόψιν στις Εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν οι οποίες θα εκδοθούν στις 3 Μαΐου.

Σύγκλιση σε κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό, όχι στο αφορολόγητο

Την Πέμπτη στις διαπραγματεύσεις στο Hilton επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σύγκλιση σε ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια ενώ μεγάλη είναι η απόσταση για το αφορολόγητο.

Το ΔΝΤ επιμένει στο να διαμορφωθεί η έκπτωση φόρου στα 1800 ευρώ ζητώντας ουσιαστικά από κάθε Έλληνα με εισόδημα άνω των 8000 ευρώ ετησίως, να πληρώσει 300 ευρώ επιπλέον (ή 600 ευρώ στο ζευγάρι).Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη μείωση κατά 100 ευρώ ενώ η Κομισιόν επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με την πρότασή της για σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα που επιθυμεί το ΔΝΤ μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Οι επικεφαλής των Θεσμών αναχώρησαν για το Αμστερνταμ και την συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα μετάσχουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης. Αυτό στο οποίο προσβλέπει η Αθήνα από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι μια δήλωση προόδου ενώ θα πρόκειται για σαφή θετική ένδειξη αν προσδιοριστεί ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μ. Εβδομάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2021 | 07:29

Ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τις αντιφάσεις του Τσίπρα που έμεινε οχυρωμένος στο... Σαχέλ

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία υπερψηφίστηκε. Για υποκριτικούς ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε απέναντι σε μια ιστορική εθνική επιτυχία, μιλά το Μαξίμου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 07 Οκτ 2021 | 16:21

Δευτερολογία Τσίπρα: "Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στην ψυχή του"

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΑΝ ΑΛΛΟΣ... ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΣ 07 Οκτ 2021 | 13:21

Οταν ο Μητσοτάκης θύμισε στον Τσίπρα το κιτς σόου Καμμένου στη Σαλαμίνα με το χαλί και τις παλέτες στην παραλία [εικόνες]

"Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Οκτ 2021 | 12:57

Τσίπρας για την Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: "Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες"

Live η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 11:40

Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για το Σαχέλ ως πρωθυπουργός- Τώρα καταψηφίζει την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία λόγω…Σαχέλ

Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμμετάσχει στην Συνδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. για το Σαχέλ και είχε στηρίξει την απόφαση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 07 Οκτ 2021 | 07:26

Σύγκρουση στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών του τον Τσίπρα που θα καταψηφίσει [live]

Στις 10:30 το πρωί η συνεδρίαση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 06 Οκτ 2021 | 13:30

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Φίλης και Αναγνωστοπούλου σε πιο σκληρή γραμμή

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν αντίστοιχη συμφωνία με τη Γαλλία το 2018, βουλευτές του κόμματος εκφράζουν τη συνολική διαφωνία τους με την ελληνογαλλική συμφωνία.