Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ:«Ξεκαθαρίσματα» λογαριασμών πίσω από τις κλειστές πόρτες

Σε εξέλιξη η δεύτερη μέρα των εργασιών της συνεδρίασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε εξέλιξη σε ξενοδοχείο πέριξ της Κουμουνδούρου.

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ:«Ξεκαθαρίσματα» λογαριασμών πίσω από τις κλειστές πόρτες

Η δεύτερη μέρα των εργασιών της συνεδρίασης της Κ.Ε που είναι σε εξέλιξη σε ξενοδοχείο πέριξ της Κουμουνδούρου,ανεβάζει τις εσωτερικές θερμοκρασίες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος... πήρε το όπλο του.

Ο ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των 53 που δεχόταν όλο το προηγούμενο διάστημα «φίλια πυρά» για την διαπραγμάτευση , μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και την έξοδο στις αγορές αισθάνεται απελευθερωμένος.

Κι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες φάνηκε και στην τοποθέτηση του πριν λίγη ώρα στο κομματικό όργανο.

Επέλεξε να αναφερθεί στην πρόσφατη κυβερνητική περιπέτεια με τις τηλεοπτικές άδειες και σύμφωνα με πληροφορίες «κάρφωσε» τον Νίκο Παππά λέγοντας «θα ήταν καλύτερο να μην είχαμε κάνει τίποτα».

Ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε καλύτερο συντονισμό και ενημέρωση τονίζοντας πως πως κατά καιρούς για πολλά θέματα ενημερώνεται από την τηλεόραση και εκ των υστέρων.

Γκρίνια διατυπώθηκε από άλλα στελέχη για τα νομοσχέδια που στέλνουν οι υπουργοί στη Βουλή την τελευταία στιγμή και δεν προλαβαίνει κανείς στοιχειωδώς να τα διαβάσει. Ενώ ακούστηκαν και φωνές ότι οι επισημάνσεις τους δεν ακούγονται από ορισμένα υπουργικά αυτιά.

Ζητήθηκε επίμονα τώρα που η αξιολόγηση έκλεισε η κυβέρνηση να εστιάσει στα θέματα της καθημερινότητας .

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε «μια νέα κουλτούρα διακυβέρνησης» και ένα « συλλογικό δημοκρατικό κόμμα...».

Κορυφαίο στέλεχος από την άλλη εξέφρασε την ενόχλησή του για την έλλειψη δυναμικότερης στήριξης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην «κόντρα» με την δικαιοσύνη.

«Είναι δυνατόν να βγαίνουν αποφάσεις όπως αυτή για την επίσχεση εργασίας; Τα κοινωνικά κινήματα που ήταν;» είπε αφήνοντας αιχμές για χαλάρωση των αντανακλαστικών του κόμματος.

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ:«Ξεκαθαρίσματα» λογαριασμών πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναμένεται να μείνει στο απυρόβλητο καθώς στελέχη ακόμη και των 53 θεωρούν ότι η έξοδος στις αγορές με τόσο τσουχτερό επιτόκιο δεν αποτελεί επιτυχία πρώτου βαθμού.

Ωστόσο παρά την κριτική που αναμένεται να ασκηθεί «αναμεταξύ» τους, στην Κ. Ε του ΣΥΡΙΖΑ ,δεν προβλέπονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην στρατηγική που χάραξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του το Σάββατο όπου προσδιόρισε τον καταληκτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ: εκλογές το 2019 και νέα εντολή από τον λαό.

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ:«Ξεκαθαρίσματα» λογαριασμών πίσω από τις κλειστές πόρτες - εικόνα 2

Δραγασάκης: Να μείνει δυνατό το κόμμα

Τα πράγματα για την κυβερνώσα αριστερά δεν είναι πάντως απλά ούτε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές. Το είπε σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ και ο Γιάννης Δραγασάκης. Υποστήριξε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο, όπως είπε, πρέπει αξιοποιηθεί με σχέδιο και προσοχή.Το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της ομιλίας του κ. Δραγασάκη αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη όπως είπε να παραμείνει ένα ισχυρό αριστερό κόμμα και μια «δύναμη ικανή να να επηρεάζει αποφασιστικά τις εξελίξεις από όποια θέση κι αν βρίσκεται».

«Ο στόχος μας είναι, όχι μόνο να διεκδικούμε την κυβερνητική εξουσία, αλλά να εδραιώσουμε την Αριστερά ως αξιακό πρότυπο για την ελληνική κοινωνία, ως βασικό πόλο της πολιτικής ζωής και ως δύναμη ικανή να επηρεάζει αποφασιστικά τις εξελίξεις από όποια θέση κι αν βρίσκεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για να υπηρετήσουμε το στόχο μας, είπε ο κ. Δραγασάκης, χρειαζόμαστε ισχυρό αριστερό κόμμα, καθώς κι έναν αστερισμό κοινωνικών, κινηματικών, ερευνητικών και άλλων υποκειμένων που θα συγκροτούν το ιστορικό μπλοκ, μια πλατιά κοινωνική συμμαχία και ένα μεγάλο συνασπισμό εξουσίας.

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε επίσης, πως η πρώτη έξοδος στις αγορές ήταν προϋπόθεση για να αρχίσουμε να ξανακερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας και να μπορέσουμε οριστικά το 2018 να απεξαρτηθούμε από τα μνημόνια, και να εξασφαλίσουμε, με παλιές και νέες μορφές, τη συμμετοχή της κοινωνίας στη διαδικασία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης, ώστε τα οφέλη της να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε τέλος, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά αντίθετα να γίνει προσπάθεια για την αναβάθμιση του κυβερνητικού έργου, και προσέθεσε ότι θα πρέπει το κόμμα να ελέγχει την κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν εμπόδια που μπορεί να τεθούν στη συνέχεια από το εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας.

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ:«Ξεκαθαρίσματα» λογαριασμών πίσω από τις κλειστές πόρτες - εικόνα 3

Η τρίτη αξιολόγηση, βρίσκεται προ των πυλών, επισημαίνουν στελέχη του κόμματος και μπορεί να μην φέρνει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά σκληρές μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα περιβάλλον που θα κυριαρχεί η καταβολή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο εφιάλτης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παρόντες ο Θ.Δρίτσας, η Ρ. Δούρου, ο Στ. Κοντονής
Παρόντες ο Θ.Δρίτσας, η Ρ. Δούρου, ο Στ. Κοντονής

Αλλα στελέχη της «ομάδας των 53» αναμένεται να καταθέσουν το δικό τους πλέγμα πολιτικών θέσεων με φόντο το φθινοπωρινό σκηνικό, ενώ θα ζητήσουν απαντήσεις για την πορεία του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης, την προώθηση των αριστερών πολιτικών αλλά και την οριοθέτηση των κόκκινων γραμμών.

Για το τελευταίο αυτό ζήτημα το επιτελείο του Μαξίμου δέχεται άλλωστε σκληρή κριτική αφού η ευελιξία που όπως αναφέρουν διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας δεν οδηγεί μεν σε ρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά τελικά φέρνει συνεχείς οπισθοχωρήσεις χωρίς τέλος

Για το τελευταίο αυτό ζήτημα το επιτελείο του Μαξίμου δέχεται άλλωστε σκληρή κριτική αφού η ευελιξία που όπως αναφέρουν διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας δεν οδηγεί μεν σε ρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά τελικά φέρνει συνεχείς οπισθοχωρήσεις χωρίς τέλος.

Έτσι τα όποια αντίβαρα δεσμεύσεων και υποσχέσεων (βλ. μη εφαρμογή των μέτρων) προκειμένου να ψηφιστούν τα νέα αντιλαικά πακέτα, τελικά δεν τηρούνται.

Και ο Νίκος Φίλης
Και ο Νίκος Φίλης

Στελέχη που είναι πάντως σε θέση να αφουγκράζονται τις ωσμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος υποστηρίζουν ότι η «ομάδα των 53» δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα συνοχής εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό διότι κατά τους ίδιους έχουν εκλείψει σε μεγάλο βαθμό οι λόγοι για να υπάρξει αγεφύρωτη ρήξη.

«Το καλοκαίρι του 2015 μπαίναμε σε ένα πρόβλημα, τώρα βγαίνουμε» λέει στο «ΤΗΕΤΟC» υπουργός της κυβέρνησης και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η αριστερά πρέπει να αναπροσαρμόζεται διαρκώς ακόμα και σε ζητήματα που έως πρότινος ήταν ταμπού (βλ ιδιωτικοποιήσεις).

Οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής που εμπεριείχε όραμα και νέες υποσχέσεις για πολιτική με μεγαλύτερο αριστερό πρόσημο

Η χθεσινή του ομιλία από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής είχε από όλα. Εκτενείς αναφορές στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του, στο χρονικό των διαπραγματεύσεων, αλλά και στην επόμενη, των μνημονίων, ημέρα.

Ο στόχος του αρχηγού της κυβέρνησης μετά και την τρίτη του παρέμβαση μέσα σε λίγα 24ωρα ήταν διττός.

Πρώτον να καταδείξει ότι η κυβέρνηση του έκανε ότι ήταν απολύτως δυνατόν.

«Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να τεντώσουμε το σκοινί στο σημείο να μην σπάσει» είπε μιλώντας για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι τελειώνει η θλιβερή περιπέτεια των μνημονίων.

Δεύτερον να προλάβει την κριτική της εσωκομματικής μερίδας του κόμματος που θα διεκδικήσουν σήμερα κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εκτός από τις υποσχέσεις για το τέλος των μνημονίων και δεσμεύσεις για μια άλλη αριστερόστροφη πολιτική.

Η ομάδα των 53 βρίσκεται άλλωστε σε διεργασίες εδώ και καιρό και ετοιμάζει συνολική πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μια πρώτη γεύση προτάσεων, θέσεων αλλά και ενστάσεων για την ασκούμενη πολιτική είναι πολύ πιθανό να πάρει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για αυτό και χθες έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «είμαστε η μόνη Αριστερά που φτάσαμε στην διακυβέρνηση» και επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια αλλαγής των ευρωπαικών συσχετισμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της αριστεράς στην Ευρώπη.

Φωτο: INTIMEnews, Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 22 Σεπ 2020 | 21:58

Δένδιας: Ανακοίνωσε την επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 22 Σεπ 2020 | 20:33

Υπόθεση Μαντλίν: Νέα έρευνα για βιασμό μπέιμπι σίτερ από τον Γερμανό παιδόφιλο στην ίδια περιοχή

Ο Γερμανός εισαγγελέας που ερευνά της υπόθεση της Μάντλιν ξεκίνησε έρευνα για βιασμό νεαρής μπέιμπι σίτερ στην ίδια περιοχή.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 22 Σεπ 2020 | 20:16

Άγρια κόντρα Πέτσα – Ραγκούση στη Βουλή για τις καταστροφές στην Καρδίτσα

"Πεδίο μάχης" οι καταστροφές στην Καρδίτσα στην κόντρα μεταξύ του Γιάννη Ραγκούση και του Στέλιου Πέτσα

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 22 Σεπ 2020 | 20:04

Διπλωματικός μαραθώνιος: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για Τουρκία

O Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ 22 Σεπ 2020 | 19:35

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση στην Ανατολική Μεσόγειο

Θέλουμε να λύσουμε τα ζητήματα στην περιοχή μέσω διαλόγου σε δίκαιη βάση και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, δήλωσε ο Ερντογάν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 22 Σεπ 2020 | 19:27

Ο Παπαθανάσης "αδειάζει" τον Χαρδαλιά: Δεν θα φιλούσα κανένα χέρι

Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάσης, "άδειασε" τον υφυπ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για την κίνησή του να φιλήσει το χέρι του ιερέα.

«ΠΡΟΣΕΧΩΣ» 22 Σεπ 2020 | 18:35

Επίσημο: Διεξαγωγή διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΥΡΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ 22 Σεπ 2020 | 17:16

Σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα λασπόνερα της Καρδίτσας με φόντο "αγανακτισμένους" και "στημένα πλάνα"

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο "πόλεμος" ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταστροφές στην Καρδίτσα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 22 Σεπ 2020 | 16:38

Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Μισέλ: Η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, εξαρτάται από την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Σαρλ Μισέλ και Ερντογάν. "Περιφερειακό συνέδριο" θέλει ο τούρκος πρόεδρος.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ 22 Σεπ 2020 | 16:32

Ύμνοι από το γερμανικό Ntv για Μητσοτάκη: Η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων

Ο γερμανικός ειδησεογραφικός σταθμός ntv εκθειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας ότι η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ 22 Σεπ 2020 | 15:39

Oruc Reis: Κινητικότητα στο λιμάνι της Αττάλειας - Τι δήλωσε ο κυβερνήτης του

Τις κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθεί η Αθήνα καθώς το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εξήλθε από το λιμάνι της Αττάλειας.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 22 Σεπ 2020 | 15:00

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Καρδίτσα: Τι είδε μέσα από το ελικόπτερο - Η πτήση του πάνω από τις πληγείσες περιοχές [Βίντεο]

Με ελικόπτερο τύπου Σινούκ προσγειώθηκε λίγο μετά τις 9 π.μ. στο Στάδιο των Τρικάλων o Κυριάκος Μητσοτάκης.

"ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ" 22 Σεπ 2020 | 14:08

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Καρδίτσα: Πολύ γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες [εικόνες]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης τις πληγείσες περιοχές, από την κακοκαιρία "Ιανός", στην Καρδίτσα.