Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- Απειλές από την Άγκυρα

Η αντίδραση της Τουρκίας θεωρείται αναμενόμενη από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το κεφάλαιο των ερευνών ωστόσο παραμένει άγνωστη στην κλιμάκωσή της.

ksekinoun-oi-gewtriseis-stin-kupriaki-aoz--apeiles-apo-tin-agkura
SHARE THIS
0
SHARES

Πριν ακόμη "κατακάτσει" η σκόνη του "ναυαγίου" των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, το γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται από τις 3 τα ξημερώματα στην Κύπρο για να ξεκινήσει τις εργασίες στο οικόπεδο 11 της εκ μέρους της κοινοπραξίας TOTAL και ENI. Η Λευκωσία δείχνει να προχωρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο επόμενο βήμα αναφορικά με τα ενεργειακά. 

Αφού φτάσει, το West Capella θα ξεκινήσει τις διαδικασίες σταθεροποίησης και αμέσως μετά θα κατεβάσει τις αρίδες του γεωτρύπανου, μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια του βυθού που στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται σε βάθος 1698 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Έντονη είναι η παρουσία ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, δυνάμεων που έχουν συμφέροντα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “Τζορτζ Μπους” συνοδευόμενο από αρμάδα, μια γαλλική φρεγάτα και μια κορβέτα του Ισραήλ. Στην Κύπρο βρίσκεται και η ελληνική κανονιοφόρος “Νικηφόρος”

Την ίδια στιγμή, με επιφύλαξη αναμένονται οι αντιδράσεις της Άγκυρας, ωστόσο παραμένει άγνωστο το μέγεθος, ο βαθμός των προκλήσεων και η κλιμάκωσή τους. Κατά πόσο δηλαδή η Αγκυρα θα μείνει στους βρυχηθμούς και τις απειλές ή θα επιχειρήσει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Εως τώρα η Τουρκία επέλεγε να βγάλει στα κυπριακά νερά σεισμογραφικά, μέσα παρακολούθησης και προπαγάνδας, ακολουθώντας τις ανάλογες οδηγίες διαβαθμισμένης προκλητικότητας.    

Η σημερινή έναρξη των εργασιών του γεωτρύπανου θα δείξει μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει, βάζοντας απέναντι της και τον αφρό των πετρελαϊκών κολοσσών. Να σημειωθεί πως οι εταιρείες που έχουν αναλάβει να τρέξουν το πρόγραμμα και τα δικαιώματα είναι οι μεγαλύτερες στον κλάδο παγκοσμίως.

Μια σχετική ιδέα της στάσης που θα επιλεγεί έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν που δεν δείλιασε να στοχοποιήσει και τις πετρελαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες λέγοντας πως  το γεγονός ότι εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε ανεύθυνα μέτρα των Ελληνοκυπρίων είναι μη αποδεκτό, ενώ ο πρωθυπουργός του Γιλντιρίμ έστειλε έμμεσες απειλές προς τη Λευκωσία λέγοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. 

Πρόγευση αποτελεί και η αναγγελία άσκησης του τουρκικού ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ. Η άσκηση του τουρκικού ναυτικού  θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επικαλύπτοντας τμήματα των Οικοπέδων 5,6 και 7 σε μικρή απόσταση από το σημείο στο οποίο αναμένεται να φθάσει αργά την νύχτα το πλωτό γεωτρύπανο West Capella. 

Ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης 

Νωρίτερα, η κυπριακή πλευρά είχε εκδώσει τη δική της Νavtex δεσμεύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Αναλυτικότερα η Τουρκία εξέδωσε την Navtex 697/17 με την οποία δεσμεύει περιοχή Δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού ΠΝ την 12 και 13 Ιουλίου δηλαδή την ημέρα άφιξης στην περιοχή της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων η οποία θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και έρευνες στην υπόψη περιοχή σύμφωνα με τις NAVTEX 257/17 και 258/17 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η περιοχή των ασκήσεων γειτνιάζει με την περιοχή γεωτρήσεων.

Οι κυπριακές Navtex κηρύσσoυν απαγορευμένη ζώνη γύρω από το σημείο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί το γεωτρύπανο στο κοίτασμα Ονησιφόρος του Οικοπέδου 11 για διάστημα τριών μηνών όσο προβλέπεται να διαρκέσει η γεώτρηση.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει επίσης ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων. 

Τι λέει η Τotal

Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να έχει φθάσει τα ξημερώματα στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο "Ονησίφορος Δυτικό -1".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL. Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει "ξηρό πηγάδι", αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά των πετρελαϊκών εταιρειών, ανώτερο στέλεχος της Totall διεμήνυσε ότι οι απειλές δεν τους πτοούν.

Κληθείς από το πρακτορείο "Reuters" να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ο διευθυντής γεωτρητικού προγράμματος και παραγωγής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού είπε ότι η εταιρεία ουδεμία ανησυχία έχει.

H Oυάσιγκτον στηρίζει την Λευκωσία

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η δήλωση έγινε στην ιστοσελίδα mignatiou από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος σχολίασε τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. “
 

Σε συντονισμό με την Κύπρο Ελλάδα και ΕΕ

Τη στήριξη της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης επανέλαβε σε σχετική δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή όσον αφορά στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. «Θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» είπε συγκεκριμένα.  Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook