Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα

Όλα τα ΜΜΕ εστίασαν στην επίσκεψη Ομπάμα, με το βάρος των ανταποκρίσεων να πέφτει στη σύνδεση με το ελάφρυνση του χρέους και στη φράση του κ. Ομπάμα για την λιτότητα

Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέμεναν και κάλυψαν την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα τα διεθνή ΜΜΕ, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα όσα είπε ο ίδιος για την λιτότητα. Παράλληλα, εστίασαν στο ζήτμα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και στο πολιτικό μήνυμα για Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Το Reuters έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο "Η Ελλάδα ελπίζει" προχωρώντας στη σύνδεση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου με το "καυτό" ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Μάλιστα, ο τίτλος μέσα στο ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα πιο ξεκάθαρα, "Η Ελλάδα ελπίζει πως η επίσκεψη Ομπάμα θα δώσει ώθηση στην ελάφρυνση του χρέους".

Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα

Το αμερικανικό δίκτυο CNN επέλεξε να δώσει έμφαση στο μήνυμα που κομίζει στην Ευρώπη ο Ομπάμα εκ μέρους του Τραμπ, θέλοντας πιθανά να καθησυχάσει τις ηγεσίες πέρα από τον Ατλαντικό. Υπενθυμίζει το CNN ότι παραμονή της αναχώρησης του ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι «ΗΠΑ δεν είναι ταχύπλοο αλλά υπερωκεάνιο» και ότι παραδέχτηκε τις διαφορές του με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Oι New York Times επικεντρώνονται στα μηνύματα Ομπάμα στο εσωτερικό των ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις για τον εθνικισμό του φυλετισμού που εκπροσωπεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα - εικόνα 2

Η Washington Post στην ηλεκτρονική της έκδοση κάνει εκτενή αναφορά στην ομιλία Ομπάμα στην ελληνική πρωτεύουσα προβάλλοντας όμως ένα περισσότερο εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ, την άνοδο του εθνικισμού. Με φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου το ρεπορτάζ έχει τίτλο, "Ο Ομπάμα προειδοποιεί για ένα μοντέλο αργού εθνικισμού ο οποίος ριζώνει στις ΗΠΑ".

Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα - εικόνα 3

Νωρίτερα, σε άλλο θέμα, η αμερικανική εφημερίδα τιτλοφορούνταν «Ο Ομπάμα αντιμέτωπος με την προσφυγική κρίση» εκτιμώντας παράλληλα ότι η επίσκεψη του είναι «ένδειξη στήριξης στην Ελλάδα για το χρέος», με ταυτόχρονες όμως και «περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές».

Στη Βρετανία ο Guardian έγραψε πως ο Ομπάμα ζητεί μία μείωση χρέους με νόημα, υπενθυμίζοντας συγχρόνως πως ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την λιτότητα ως την κύρια αιτία για την οικονομική επιβάρυνση.

Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα - εικόνα 4

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορούσε να περάσει ασχολίαστη και από τις μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης. Ανταποκριτές και πολιτικοί συντάκτες έδωσαν τις δικές τους αναλύσεις για το διακύβευμα της επίσκεψης, στην λήξη της θητείας Ομπάμα και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προσδοκά μία αχτίδα φωτός.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό πως η γερμανική Bild "υποδέχτηκε" την άφιξη Ομπάμα με ένα καθαρά δηκτικό σχόλιο, καθώς έγραψε πως εκτός από θερμά λόγια ο πλανητάρχης δεν είχε κάτι το ουσιαστικό στις αποσκευές του.

"Όπως και πέρυσι όταν ο Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Όπως πάντα", αναφέρει η εφημερίδα. Παρόλα αυτά αναγνωρίζει πως η φράση του Ομπάμα, "Η αυστηρή λιτότητα δεν φέρνει την ευημερία" ήταν υπέρ του Τσίπρα.

Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα - εικόνα 5

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, επισημαίνοντας τα μηνύματα συμπαράστασης στη χώρα, τις προσδοκίες της ελληνικής ηγεσίας και τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα για το ΝΑΤΟ.

ετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στις επαφές του με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

«Ο Ομπάμα υπόσχεται στους Έλληνες περαιτέρω βοήθεια», γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει, μεταφέροντας τις προθέσεις του απερχόμενου αμερικανού προέδρου, ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι σημαντική και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης καταγράφει επίσης το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με την επισήμανση του αμερικανού προέδρου ότι αυτές δεν είναι μεν εύκολες αλλά απαραίτητες.

Σε σχόλιο στην έντυπη έκδοσή της η FAZ σημειώνει ότι «στην Ελλάδα ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης. Το ότι ειδικά αυτή η χώρα επρόκειτο να απασχολήσει αυτόν και άλλους επί σειρά ετών επειδή η οικονομική της κατάσταση απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση, ελάχιστοι θα μπορούσαν να το διανοηθούν οκτώ χρόνια πριν. Κάτι παρόμοιο περιμένει και τον Τραμπ: Ο επόμενος πρόεδρος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κρίσεις που σήμερα κανείς δεν έχει στο οπτικό του πεδίο».

Με τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει ευημερία» τιτλοφορεί σχετικό της δημοσίευμα η Tagesspiegel του Βερολίνου, παρατηρώντας στη διαδικτυακή της έκδοση ότι «για πρώτη και ταυτόχρονα τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέπτεται ο Μπαράκ Ομπάμα την Ελλάδα. Ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας εύχεται να τύχει της στήριξής του στο ζήτημα της κρίσης χρέους». Η εφημερίδα του Βερολίνου μεταφέρει την επισήμανση του αμερικανού προέδρου ότι «μια ελάφρυνση του χρέους όπως και άλλες στρατηγικές είναι απαραίτητες ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε αυτή τη μεταβατική φάση». Περιγράφοντας τις συνθήκες στην ελληνική πρωτεύουσα, η Tagesspiegel γράφει ότι «στην Αθήνα επικρατούσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και επισημαίνει τις ζώνες αποκλεισμού και την απαγόρευση διαδηλώσεων σε τμήματα του κέντρου της πόλης.

Η αυστριακή Kleine Zeitung στέκεται στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Όπως γράφει, «ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι ο Ομπάμα θα καταφέρει με κάποιον τρόπο να πείσει τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποστασιοποιηθούν από το σπιράλ της αιώνιας λιτότητας. Το βράδυ της Τετάρτης ο Ομπάμα, που ταξιδεύει χωρίς τη σύζυγό του Μισέλ, θα μεταβεί στο Βερολίνο».

«Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα»

«Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα», γράφει η επίσης αυστριακή Der Standardσε ανταπόκρισή της από την ελληνική πρωτεύουσα. «Είναι λόγια σαν μέλι για τον Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζει ο ανταποκριτής αναφερόμενος στη δήλωση Ομπάμα ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει ευημερία». Το δημοσίευμα σημειώνει: «Ο Τσίπρας θέλει βοήθεια στη μάχη του με τους δανειστές για μια νέα ελάφρυνση χρέους και την παίρνει – μάλλον σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι είχαν προδιαγράψει οι δανειστές στην Ευρώπη και η συντηρητική αντιπολίτευση στην Αθήνα». Το δημοσίευμα παραθέτει τις επισημάνσεις του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη τύπου, όπου επαίνεσε τον έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «υπό την ηγεσία του (…) η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και διευθετεί τη ‘σκληρή δουλειά της οικονομικής ανάκαμψης'. Γι' αυτό η χώρα χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει, εξήγησε ο Ομπάμα και στήριξε το αίτημα για ελάφρυνση χρέους. (…) Ο Τσίπρας άκουγε με εμφανή ικανοποίηση», παρατηρεί η Der Standard.

Η γαλλική Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται και αυτή στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για την λιτότητα, συγχρόνως όμως σημειώνει πως η Ελλάδα καλείται " να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της".

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βελγικής εφημερίδας, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις δηλώσεις Ομπάμα για τους κινδύνους από την άνοδο του εθνικισμού, ενώ τονίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται υπέρ μίας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα - εικόνα 6

Στα πρώτα της θέματα έχει την επίσκεψη Ομπάμα στην ηλεκτρονική έκδοση της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η εφημερίδα επιλέγει να σταθεί με έμφαση στη φράση του Αμερικανού προέδρου για την λιτότητα που δεν φέρνει ευημερία και στην αποστροφή του, ότι «μία ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη, η οποία ευημερεί αποτελεί κάτι το θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ξένα ΜΜΕ: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα - εικόνα 7

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 25 Νοε 2021 | 17:55

Κορονοϊός: Θλιβερή πρωτιά για την Αττική με 1.750 νέα κρούσματα, 1.148 στη Θεσσαλονίκη - 12 περιοχές με τριψήφιο αριθμό

Σε πλήρη έξαρση είναι το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 6.565 κρούσματα κορονοϊού

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 23 Νοε 2021 | 23:40

Κακοκαιρία: Βροχές και καταιγίδες στην Αθήνα - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δημιουργήθηκαν προβλήματα στους δρόμους της Αθήνας, με διακοπές κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΟΥΛΟΥΚ 22 Νοε 2021 | 09:49

Πολεμικές ιαχές από στέλεχος του κόμματος Ερντογάν: Σε... πέντε ώρες θα είμαστε στην Αθήνα

Ο Μετίν Κιουλούκ, μέλος του κόμματος του Ερντογάν, υποστήριξε πως αν η Ελλάδα θα επιτεθεί στην Τουρκία, "σε πέντε ώρες θα είμαστε στην Αθήνα".

ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ 20 Νοε 2021 | 08:15

Αθήνα, 200 χρόνια 200 κτίρια: Μία υπέροχη έκθεση για τα εμβληματικά κτίρια της πόλης που δεν πρέπει να χάσετε

Πρόκειται για εμβληματικά κτίρια που συναντάμε στην καθημερινότητα μας μέσα στην πόλη και για πολλά από αυτά δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 19 Νοε 2021 | 17:31

Τετραμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας: Σαφής αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας στο κοινό ανακοινωθέν

Με την κοινή συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ 19 Νοε 2021 | 14:01

Αυτά είναι τα 6 ελληνικά εστιατόρια που πήραν αστέρι Michelin για το 2021

O περίφημος γαστρονομικός οδηγός Michelin δημοσίευσε , τη λίστα με τα εστιατόρια της Αθήνας που βραβεύονται με" αστέρια Michelin"

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 11 18 Νοε 2021 | 11:14

Μεγάλη φωτιά στο κέντρο της Αθήνας - Στις φλόγες εστιατόριο στην οδό Μητροπόλεως

Μεγάλη φωτιά στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

ΦΟΡΕΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΟΡΕΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ 17 Νοε 2021 | 13:14

Ραφαέλα Ψαρρού: Ο ανατρεπτικός συνδυασμός με μίνι φλοράλ φόρεμα και Dr. Martens

Η συντονισμένη ροκ εμφάνιση του Γιώργου Καράβα και της Ραφαέλας Ψαρρού - Ο ανατρεπτικός τρόπος που φόρεσε το ασύμμετρο μίνι φόρεμα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ 5 ΗΜΕΡΩΝ 16 Νοε 2021 | 21:11

Στην Αθήνα το Σάββατο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Θα τιμηθεί για τα 30 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο

Κατά την παραμονή του Πατριάρχη στην Αθήνα, από 20 έως 25 Νοεμβρίου, θα συναντηθεί με πολιτειακούς παράγοντες - Εκδηλώσεις προς τιμήν του.

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 14 Νοε 2021 | 11:39

Μαραθώνιος 2021: Νικητής ο Κώστας Γκελαούζος με ατομικό ρεκόρ [εικόνες]

Ο αθλητής έκοψε την κορδέλα του τερματισμού 2:16:50 μετά την εκκίνηση.

ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ 1950 13 Νοε 2021 | 00:09

Απόλυτη ελευθερία επιλογών: Το διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας που καταργεί τα όρια [εικόνες]

Το να απολαμβάνεις την ελευθερία σου είναι μια μορφή καθημερινής τέχνης. Η απόδειξη είναι αυτό το διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ "ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ" ΤΟΥ REAL ESTATE 09 Νοε 2021 | 18:19

"Great Gatsby" πάρτι στο κέντρο της πρωτεύουσας: Όλη η κοσμική Αθήνα - Χλιδή, φτερά και πούπουλα

Λαμπερές εμφανίσεις στο πιο χλιδάτο πάρτι για τα γενέθλια της Αλεξάνδρας Λοΐζου, της συζύγου του "βασιλιά" του Real Estate Ανδρέα Παναγιώτου.

«ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ» 08 Νοε 2021 | 14:52

Μπακογιάννης: Η Αθήνα στολίζεται νωρίτερα για τις γιορτές - "Τα Χριστούγεννα είναι χαρά" [Εικόνες]

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Αθήνα στολίζεται, νωρίτερα απ΄ότι συνήθως, όπως έκανε γνωστό ο Κώστας Μπακογιάννης.