Ξεψαχνίζουν την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ανοικτά ζητήματα

«Παρέλαση» υπουργών ενώπιον της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών – Στο τραπέζι τα ανοικτά ζητήματα – Που τα βρίσκουν και που όχι

ksepsaxnizoun-tin-anathewrimeni-sumfwnia-gia-ta-anoikta-zitimata
|
SHARE THIS
0
SHARES

Απο νωρίς το πρωί θα ξεκινήσει η «παρέλαση» των υπουργών ενώπιον της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση επί του αναθεωρημένου κειμένου της Συμφωνίας σε όλα τα κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά.

Στο επίκεντρο τα διαρθρωτικά ζητήματα και όχι τα δημοσιονομικά, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014

Μετά την παρουσίαση του αναθεωρημένου κειμένου χθες το βράδυ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μέχρι την Κυριακή. «Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα γίνει σήμερα σε όλα τα ανοικτά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο κείμενο της Συμφωνίας. Το κείμενο αυτό ενσωματώνει τις θέσεις των δύο πλευρών όπως καταγράφηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου κύκλου των συζητήσεων οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η διαπραγμάτευση φαίνεται να εστιάζεται στα διαρθρωτικά ζητήματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ) και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014. Η Τρόικα μάλλον έχει αποδεχθεί και τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος (αφού προηγουμένως αυτό οριστικοποιηθεί από την Eurostat στις 23 Απριλίου). Ωστόσο εμμένει στη θέση της το κοινωνικό μέρισμα να διανεμηθεί όχι μόνο με κοινωνικά αλλά και με αναπτυξιακά κριτήρια, όπως άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων

Στο μέτωπο των τραπεζών φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία όχι προς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες θα προσδιοριστούν τελεσίδικα από τα νέα stress tests που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά επί της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Η κυβέρνηση μάλιστα προτίθεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το σχετικό νόμο, ο οποίος θα επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν εφεξής ως υφιστάμενος μέτοχος, και όχι μόνο στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια. Η ψήφιση το νόμου όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να μετάσχει στη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Η Τρόικα φαίνεται να έχει χαλαρώσει τις απαιτήσεις της. Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook