Ξέσπασε κόντρα για το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου

Πόρισμα της επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια, στην οποία προεδρεύει ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ξέσπασε κόντρα για το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η δημοσίευση του πορίσματος Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων.

«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει ότι η ανομία στα ΑΕΙ δεν είναι τόσο εκτεταμένη.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα της επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια, στην οποία προεδρεύει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, παραδόθηκε χθες στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

«Εξαιρετικό», χαρακτήρισε το πόρισμα που αναλύει την παραβατικότητα στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο κ. Γαβρόγλου και σημείωσε ότι «μπορεί να ολοκληρώθηκε το πόρισμα, αλλά όχι η δουλειά της επιτροπής».

Το πόρισμα θα σταλεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

Παρασκευόπουλος: Δεν είναι εκτεταμένη η ανομία

"Η ανομία στα πανεπιστήμια δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο μεταδίδεται", τόνισε μιλώντας στον Νews 24/7 στους 88,6 ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για την ανομία στα πανεπιστήμια, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Εξήγησε ότι η επιτροπή εργάστηκε για 4 μήνες, με καθηγητές πανεπιστημίου, με εκπρόσωπος της αστυνομίας, της εισαγγελίας και ειδικούς για την απεξάρτηση από ναρκωτικά. "Απευθυνθήκαμε σε όλα τα πανεπιστήμια για να συλλέξουμε στοιχεία και θα γίνει διαβούλευση επί των βασικών προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

1. Κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να έχει ένα συμβουλευτικό δίκτυο, έναν κύκλο ειδικών (τον πρύτανη, εκπρόσωπο φοιτητών, της αστυνομίας κα) προκειμένου να παίρνει αποφάσεις που συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία του.

2. Οποτε αντιμετωπίζεται πρόβλημα για πλημμέλημα πρέπει να γίνεται στάθμιση με βάση την αρχή ης αναλογικότητας (μπορεί λχ να αρκεί η ποινική δίωξη)

3. Πρέπει να αποσαφηνιστούν τα όρια των πανεπιστημιακών χώρων

4. Τα πανεπιστήμια πρέπει να ασχοληθούν με τη διδασκαλία θεμάτων όπως είναι η χρήση ναρκωτικών. Σήμερα άλλος διδάσκει τα νομικά, άλλος τα ιατρικά, άλλος τα ψυχολογικά, αλλά το ζήτημα είναι σύνθετο και θέλει μια συνολική αντιμετώπιση. Διευκρίνισε επίσης ότι πέρα από τις κεντρικές προτάσεις υπάρχουν επιμέρους εισηγήσεις εισηγητών που αναφέρονται σε ειδικότερα θέματα όπως είναι η απομάκρυνση των ΑΤΜ και όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης. "Δεν ποινικοποιούμε ούτε διευκολύνουμε τις καταλήψεις", τόνισε, το πόρισμα της επιτροπής θα μπει σε δημόσια διαβούλευση και τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν πώς θα διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους".

Ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι "για το εμπόριο ναρκωτικών αρμόδια είναι μόνο η αστυνομία και επειδή είναι κακουργηματική πράξη αυτό σημαίνει ότι μπαίνει όποτε θέλει και δεν δεσμεύεται από το άσυλο".

"Η ανομία -υποστήριξε- δεν έχει την έκταση η οποία γενικώς αποδίδεται. Στόχος είναι η εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια να είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι στον γύρω χώρο". Σημείωσε ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εστίες διακίνησης ναρκωτικών" και εκτίμησε ότι "κατά τα άλλα ο τελευταίος καιρός είναι σχετικά καλός σε σχέση με φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Καμία κοινωνία δεν έχει πετύχει την απόλυτη πρόληψη".

Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από τις συμμορίες

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ.

«Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυταρχική η αντίληψη της ΝΔ στη δημόσια εκπαίδευση

"Αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση", χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αντιδράσεις της ΝΔ για το πόρισμα της "Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια".

Ειδικότερα, αναφέρει ότι "η μεν ΟΝΝΕΔ δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το πόρισμα. Αρκέστηκε στη συρραφή fake news που αφορούν το νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προκειμένου να επιτεθεί στην ίδια την έννοια του δημοσίου πανεπιστημίου και στον επικεφαλής της Επιτροπής, Ν. Παρασκευόπουλο". Προσθέτει ότι "στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας (!) της ΝΔ, Β. Κικίλιας και ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών".

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι "η επίθεση που εξαπολύει στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημά της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων", υποστηρίζοντας ότι "σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συστηματική απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων πανεπιστημίων". "Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό αποτινάξει το φιλελεύθερο προσωπείο του και επενδύει σε μια ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του στη ΔΕΘ", προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι "η αστυνομοκρατία που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, παρά μόνο εκφράζει τις ιδεοληψίες της ΝΔ για το ζήτημα" και τονίζει πως "η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τον σχετικό, αναγκαίο διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα, στον οποίο έχουν συμμετάσχει οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ".

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως "η παραβατικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και χρόνιο ζήτημα, και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν οι προτάσεις της Επιτροπής" και καταλήγει ότι "τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και με γνώμονα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας".

Νωρίτερα, «είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωση η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως και ο αν. Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Το Ποτάμι για το πόρισμα

«Το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη δεν μπορώ να πω ότι μας έκανε σοφότερους», σχολιάζει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και προσθέτει:

«Ένα πόρισμα που στις 20 σελίδες του, κυρίως περιλαμβάνει χιλιοειπωμένες γενικολογίες και ευχολόγια, αρκείται σε ορισμένες διαπιστώσεις και περιορίζεται σε κάποιες αυτονόητες προσεγγίσεις και προτάσεις («να εφαρμοσθεί η νομοθεσία») εκεί που ζορίζουν τα πράγματα (κακουργήματα, καταλήψεις). Πάντως η αλήθεια είναι ότι αποφεύγει να επικαλεστεί «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που είχε προτείνει ο κ. Γαβρόγλου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.

Ως Ποτάμι θα ζητήσουμε τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων των μελών της επιτροπής μαζί με τα υπομνήματα των Πρυτανικών Αρχών και τα στοιχεία της αστυνομίας στα οποία αναφέρεται το Πόρισμα, αν και φανταζόμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να δώσει τα πλήρη στοιχεία στα κόμματα, παρόλο που δεν το ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Θα περιμέναμε ωστόσο στο πόρισμα αυτό να δούμε προτάσεις και κατευθύνσεις για τον τρόπο συνεργασίας πρυτανικών αρχών εισαγγελίας και αστυνομίας όταν επιβάλλεται η επέμβασή της, εκτός από γενικόλογες και αυτονόητες προτροπές.Επίσης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για Πανεπιστημιακούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές και εμπλοκές με την αστυνομία.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της διακίνησης των ναρκωτικών, αντί το πόρισμα να υποδείξει κυρίως τρόπους παρέμβασης για την αποτροπή της διακίνησης των ναρκωτικών, δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει εκτενές πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών από τους φοιτητές! Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι κατά κύριο λόγο εξωπανεπιστημιακοί ασχολούνται με την πώληση, αγορά και χρήση ναρκωτικών ουσιών μιας και μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους η επέμβαση της αστυνομίας είναι σχεδόν αδύνατη.

Κρίνεται θετικό ότι στο θέμα των μακροχρόνιων καταλήψεων προτείνεται νομοθετική ρύθμιση για επέκταση των διαδικασιών της διοικητικής αποβολής και από κτίρια των ΑΕΙ, ένα μέτρο αναγκαίο για την απαραίτητη σήμερα αξιοποίηση της περιουσίας τους. Θετική επίσης και η προτροπή για χρήση πρόσθετων μέτρων ελέγχου (π.χ. εποπτικά μέσα) στους ανοικτούς Πανεπιστημιακούς χώρους, με σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Οι Πανεπιστημιακοί χώροι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κομμάτι ξέχωρο της ελληνικής επικράτειας επειδή κυριαρχούν ιδεοληψίες που μπορεί να είχαν βάση πριν 40 χρόνια, σήμερα όμως είναι τελείως ανεδαφικές, και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές κάνοντας τα Πανεπιστήμιά μας πιο αφιλόξενα για αυτούς που πραγματικά έχουν δημιουργηθεί.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

H ΟΠΠΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ 14 Ιαν 2022 | 16:02

Η πανεπιστημιακή αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα σε 4 μήνες - Οι διευκρινίσεις Θεοδωρικάκου

"Πέντε φορές τους τελευταίους 2,5 μήνες η αστυνομία μπήκε στα Πανεπιστήμια για να γκρεμίσει παράγκες" σημείωσε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ 12 Ιαν 2022 | 14:08

Οικονόμου: Δεν έχουμε κανένα πολεμικό πεδίο στα ΑΕΙ - Αρχίζει η εκπαίδευση των 400 της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η εκπαίδευση των 400 προσληφθέντων αστυνομικών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 21:47

Μητσοτάκης στην τελετή εις μνήμην του Σασόλι: "Θα πάρουμε μέτρα αν η Τουρκία έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα"

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 14:05

Ο Άκης Σκέρτσος μοίρασε φαγητό σε αστέγους μαζί με τους Γιατρούς Του Κόσμου [εικόνες]

Δίπλα στους αστέγους, μαζί με μέλη των Γιατρών Του Κόσμου, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Άκης Σκέρτσος .

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ 17 Ιαν 2022 | 14:03

Διεθνή ΜΜΕ: Εγκώμια στην Ελλάδα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Έφερε αποτελέσματα, άνοιξε το δρόμο και για άλλες χώρες

Θετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 στη χώρα μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 13:49

Σκέρτσος: Αποδίδει η πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Σε 45 ημέρες εμβολιάστηκαν 220.000 άνω των 60 ετών

"Τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό".

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 17 Ιαν 2022 | 12:34

Ανοιχτή δυσαρέσκεια Μαξίμου για Κύρτσο: Ολοι καταλαβαίνουμε ποιες ειναι οι επιδιώξεις του...

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τι είπε για Γ. Κύρτσο, πανδημία και Π. Πολάκη.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 11:28

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Ο κ. Πλεύρης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, ενώ είπε πως ήδη αυτό γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Ιαν 2022 | 08:28

Βράβευση Παπανδρέου στην Αγκυρα με τον Ζουλφού Λιβανελί - Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Γ. Παπανδρέου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli,για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.