X

Ξέσπασε πόλεμος Κοτζιά, Χουλιαράκη, Μολυβιάτη

Χουλιαράκης και κύκλοι του ΥΠΕΞ απαντούν στην σκληρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ - μέσω Κοτζιά και Αυγής - για το θέμα της στάσης της Ελλάδας σε ΟΗΕ σε ψήφισμα για το χρέος.

Γράφει: TheToc team

Απάντηση με νόημα από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη στην «καταγγελία» κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ - μέσω του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της Αυγής - ότι με «προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών» το ΥΠΕΞ άλλαξε η στάση της Ελλάδας σε ψήφισμα στον ΟΗΕ για το χρέος.

'Ακρως επεξηγηματική και η απάντηση διπλωματικών κύκλων του ΥΠΕΞ για την στάση που επέλεξε να τηρήσει η Ελλάδα με την σημείωση ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορούσε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τι απαντά ο Χουλιαράκης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του υπηρεσιακού υπουργού σημειώνεται πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία «για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους» και αναφέρει πως το ΥΠΟΙΚ δεν είναι αρμόδιο για τον χειρισμός του θέματος στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

«Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.

Στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ' ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ»

Η απάντηση κύκλων του ΥΠΕΞ στην καταγγελία Κοτζιά

Εν τω μεταξύ διπλωματικοί κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν,σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι οι αποφάσεις αυτές του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.

Πηγές ΥΠΕΞ:τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε


Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.).

Επιπλέον τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Αθήνα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους.

Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος, επεσήμαναν, αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε, ενώ ποτέ, σημείωναν, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ.

Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους που επικαλέστηκε

Η «απειλή» Κοτζιά σε Μολυβιάτη

«Γνωρίζει πολύ καλά η υπηρεσία και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ότι έχουν λάβει πολλαπλώς γραπτές και προφορικές οδηγίες. Αν το ΥΠΕΞ δεν ανακαλέσει το ψεύδος θα υποχρεωθώ να δώσω στη δημοσιότητα τηλεγραφήματα οδηγιών» απάντησε ο τέως ΥΠΕΞ.

Και δεύτερη προειδοποίηση στον Μολυβιάτη

Ο Νίκος Κοτζιάς επανήλθε με ανακοίνωση όπου εγκαλεί τον Πέτρο Μολυβιάτη ότι εμφανίζει δική του διαρροή ως ανακοίνωση κύκλων του ΥΠΕΞ

«Δεν πράττει καλώς ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών να παρουσιάζει δική του διαρροή ως ανακοίνωση κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Όφειλε δε, να έχει προηγούμενα ενημερωθεί για τις συχνότατες προφορικές οδηγίες, κατά διαστήματα και καθημερινές, που είχε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, επί του ζητήματος του χρέους και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ομάδα των 77. Ακόμα δε περισσότερο, όφειλε να αναζητήσει τα γραπτά τηλεγραφήματα-οδηγίες επί του θέματος. Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών προτείνει στον Υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών να ενημερωθεί από τους άμεσους συνεργάτες του για τις προφορικές και γραπτές οδηγίες που δίνονταν συνεχώς και σταθερά στη ΜΑ ΟΗΕ»

Και στην ανακοίνωση προστίθεται εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα- οδηγία με την θέση να υπερψηφιστεί το ψήφισμα.

Παραδειγματικά, υπενθυμίζεται στον κ.Υπουργό, εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα-οδηγία στις 19.6.2015 μόλις διαμορφώθηκε το ψήφισμα για το χρέος, στο οποίο υπογράμμιζε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών ότι ως προς το «διανεμηθέν σχέδιο απόφασης με θέμα ‘Αρχές για διαδικασία αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους’ παρακαλώ όπως υποστηρίξετε ενεργά προσπάθειες δημιουργίας εν θέματι πολυμερούς νομικού πλαισίου.» δηλαδή ψηφίσματος. Συνέχιζε δε το τηλεγράφημα, «Τούτο ανεξαρτήτως προηγούμενης ελληνικής στάσης και υπό το φως σύντονης προσπάθειας Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση χρέους,… που επιτρέψει αναπτυξιακή ανασυγκρότηση χώρας». Υπογραφή «Κοτζιάς» και τρεις σελίδες με αναλυτική στήριξη οδηγίας. Σε απλά ελληνικά: συμπράττουμε και στηρίζουμε το ψήφισμα που θα προκύψει ανεξάρτητα απόψεων και πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων που συνδέονταν με συμφέροντα δανειστών. Αυτά προς το παρόν.

Πως προέκυψε ο διπλός πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ σε Χουλιαράκη- Μολυβιάτη

Το ζήτημα ανέκυψε μέσω ανακοίνωσης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αλλά και άρθρο της Αυγής που επιτέθηκαν στους κ. Χουλιαράκη και Μολυβιάτη ότι...συνέργησαν για να απέχει η Ελλάδα από την σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το θέμα του χρέους.

Η πρώτη ανακοίνωση Κοτζιά

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης» ανέφερε η ανακοίνωση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης

Και συνέχιζε «Βάση οδηγιών Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα το υπουργείο εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος . Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους».

«Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευθεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Α.Τσίπρα», καταλήγει ο κ. Κοτζιάς.

Τι έγραψε η Αυγή

Η «Αυγή» με άρθρο της επιτίθεται στους Μολυβιάτη, Χουλιαράκη, γράφοντας ότι «ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης, όπως αποκαλύφθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα, μετά και από σχετική γνωμοδότηση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία».

Επίθεση και από τη Λαϊκή Ενότητα

Το θέμα αξιοποίησε και η Λαϊκή Ενότητα η οποία όμως καταλογίζει την ευθύνη σε Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

Χαρακτηρίζει «επονείδιστη» την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τους Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη με αποτέλεσμα η ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από κρισιμότατη ψηφοφορία που ήταν προς όφελος των συμφερόντων μας.

Συγκεκριμένα η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση που αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να σχεδιάζει την μακροοικονομική πολιτική του, συμπεριλαμβανόμενης της αναδιάρθρωσης του χρέους, χωρίς να αποθαρρύνεται ή να παρεμποδίζεται από καταχρηστικές παρεμβάσεις.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης προβλέπουν εξάλλου ότι όποια μνημονιακή κυβέρνηση και αν προκύψει θα συμπεριφέρεται σαν αγκιστρωμένο ψάρι των δανειστών – εκβιαστών παραιτούμενη εκ των προτέρων από όλα τα όπλα που της δίνει το διεθνές δίκαιο.