Ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ξορκίζει ο ΣΥΡΙΖΑ φοβούμενος την περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ξορκίζει ο ΣΥΡΙΖΑ φοβούμενος την περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του για αυτό και διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι τυχόν προσφυγή στις κάλπες θα είναι το Βατερλό της.

Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και η ισχυρή εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιδιώκει με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο μήπως και οι συσχετισμοί αλλάξουν στο μέλλον.

Η χθεσινή τοποθέτηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αφορμή τον εκλογικό νόμο, αλλά και οι σημερινές τοποθετήσεις  βουλευτών κατέδειξαν ότι η κανονικότητα μάλλον είναι προς το συμφέρον και του κόμματος τους, τουλάχιστον προς ώρας.

Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε  να μεταφέρει το πρόβλημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένοντας ότι αιφνίδια εκλογική αναμέτρηση θα γυρίσει μπούμερανγκ προς την ΝΔ.

«Όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος» ανέφερε χαρακτηριστικά και «απείλησε» έως και τους βουλευτές της ΝΔ ότι με την απλή αναλογική όπου θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές περισσότεροι από το ένα τρίτο της παρούσας ΚΟ δεν θα επανεκλεγούν.

«Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης. Πόσο δε μάλλον που όσο περνάει ο καιρός και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι μεγάλες προσδοκίες που απατηλώς δημιούργησε ο κος Μητσοτάκης διαψεύδονται  παταγωδώς. Ξέρω βέβαια, σας λένε κάποιοι, μη νοιάζεστε, γιατί οι επόμενες εκλογές δε θα βγάλουν κυβέρνηση και θα πάμε ξανά σε εκλογές οπότε και θα έχετε κάποια πιθανότητα να εκλεγείτε. Πόσο σίγουροι είστε για αυτό;» διερωτήθηκε

Παράλληλα επιχείρησε να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ισχυρό κρίκο μια προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που μπορεί να προκύψει μέσω της απλής αναλογικής. «Οι εκλογές θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης.Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση» κατέληξε.

Ανάλογο ήταν το πνεύμα και στις σημερινές τοποθετήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Βούτσης  εξέφρασε την ελπίδα ότι η απλή αναλογική θα αποτελέσει τον εμβρυουλκό για έναν προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης της χώρας,  ενώ ανάλογες θέσεις περί αλλαγής του πολιτικού παιχνιδιού και περί δημοκρατικής λύσης διατύπωσαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημήτρης Ψυχογιός κα.

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών φαίνεται πάντως ότι προβληματίζουν και το Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτηση της στη Βουλή δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα :«Πιθανά  ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την κυβερνητική του πορεία. Μπορεί όμως να εξελιχθεί στην δική του πρόωρη αυταπάτη. Τα σενάρια αυτά φαίνεται ότι ξεκινούν απο την κυβέρνηση. Βιάζονται έχουν αγωνία να μην καταλάβει ο λαός ότι ναι μεν έφυγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η κοινωνία εξακολουθεί να έχει δύσκολη καθημερινότητα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θεσμικά παιχνίδια διπλών εκλογών είναι ένδειξη αγωνίας και φόβου για το μέλλον. Εμείς δεν φοβόμαστε τον λαό. Στις επόμενες εκλογές ο λαός θα αναζητήσει μια πραγματικά εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης» τόνισε.