Κυβέρνηση: βιάζεται να κλείσει τις υποχρεώσεις

Στόχος του Μαξίμου είναι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου να μην τραβήξει σε μάκρος. Επιστολή Χαρδούβελη σε εμπλεκόμενους υπουργούς για τα προαπαιτούμενα.

kubernisi-biazetai-na-kleisei-tis-upoxrewseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση -εμπλεκόμενους υπουργούς και δανειστές- ότι η κρίσιμη 5η αξιολόγηση της τρόικας το Σεπτέμβριο δεν πρέπει να τραβήξει σε μάκρος και σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαήμερου του Οκτωβρίου, επιχειρεί να στείλει το Μαξίμου.

Ο στόχος είναι να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους της χώρας

Ο στόχος είναι να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους της χώρας, η οποία κατά τους επιτελείς του Μαξίμου αποτελεί το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να επιτρέψει την Κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της.

Γι αυτό το λόγο εντός της εβδομάδας, υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης που εμπλέκονται με τα προαπαιτούμενα θα λάβουν οδηγίες από το Μαξίμου προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες, ενώ ήδη η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι εκκρεμούν 440 μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε στους εμπλεκόμενους υπουγούς και υφυπουργούς επιστολή με τις υποχρεώσεις που εκκρεμούν, οι οποία θα κινοποιηθεί και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.  

Τα μέτρα στο Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής

Αύριο ξεκινά τις εργασίες του και το Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής όπου αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα δάση, για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, για τα οικονομικά των κομμάτων και για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Τόσο η ένταξη των επικουρικών ταμείων Σωμάτων Ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλιση, όσο και η πρόβλεψη για κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που εισπράττουν τα επικουρικά ταμεία, θεωρούνται «δύσκολα» μέτρα που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό παραπέμπεται για μετά τις 20 Αυγούστου, ενδεχομένως και στο Γ’ θερινό τμήμα. Να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο τμήμα συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Προβληματισμός από τη συνάντηση με Μέρκελ

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC η θερινή κινητοποίηση του Μαξίμου, δεν είναι άσχετη με το περιεχόμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της 40λεπτης διμερούς συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με συνεργάτης του Πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε η προσήλωση της κας Μέρκελ στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και η πρόθεσή της να συνδέσει την απομείωση του χρέους με συγκεκριμένα μέτρα και υποχρεώσεις γεγονός που, κατά το Μαξίμου, μπορεί να τραβήξει σε μάκρος τη διαπραγμάτευση.

Γι αυτό άλλωστε και αμέσως μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση όπου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης και ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, αποφασίσθηκε να αναζητηθούν συμμαχίες με τις χώρες του Νότου της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας και της αναζήτησης κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αρχής γενομένης από τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι η οποία κράτησε 2,5 ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook