Κυβέρνηση εναντίον όλων μετά τη φάρσα της συναίνεσης

Σφοδρή επίθεση στη αντιπολίτευση από Τσίπρα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών. Κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για υπονομευτική στάση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κυβέρνηση εναντίον όλων μετά τη φάρσα της συναίνεσης

Αν ο πραγματικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα όταν συγκαλούσε την σύσκεψη αρχηγών ήταν να ανοίξει κανάλι συνεννόησης για το μείζον θέμα του ασφαλιστικού ο χειρισμός και τα επιχειρήματά του στην επτάωρη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο: να διευρύνει το χάσμα.

Αν πάλι ο στόχος του ήταν να δείξει στους βουλευτές του ότι η ψήφιση των επώδυνων νέων ρυθμίσεων για τις συντάξεις θα πέσει αποκλειστικά στις δικές τους πλάτες ,με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια τους να μην ψηφίσουν,τότε ενδεχομένως να πετύχει τον στόχο του.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με διαφορετική ρητορεία απέρριψαν το αρχικό «προσκλητήριο» Τσίπρα να αναζητήσουν σε διακομματική επιτροπή το υπόλοιπο κομμάτι περικοπών - ώστε να επιτευχθεί η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ - αλλά και την πρότασή του να συνυπογράψουν μια κοινή δήλωση προφανώς με τελικούς αποδέκτες τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός κλιμακώνοντας την πίεση του ,έως το σημείο της επίθεσης ,φέρεται να απαίτησε την υπογραφή των αρχηγών λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι διαφορετικά θα φταίνε για τις μειώσεις των συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι κρατούν στάση υπονομευτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης

Αλλά και στην δημόσια δήλωση του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν έχει ούτε υπευθυνότητα ούτε την σοβαρότητα που χρειάζεται η χώρα.

Κατηγόρησε ιδίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι κρατούν στάση υπονομευτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Αυτοί που έχουν υπογράψει μειώσεις και το καταστροφικό PSI αρνούνται να διατυπώσουν προτάσεις» ανέφερε και του κατηγόρησε ότι αρνήθηκαν να συνταχθούν στην κόκκινη γραμμή μη μείωσης περαιτέρω των συντάξεων.Βάζουν την κομματική τους επιδίωξη πάνω από τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους» είπε.

Διαβεβαίωσε εκ νέου πως η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς μειώσεις.

«Η χώρα χρειάζεται εθνική συνοχή λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας « Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει»

Εσύ έχεις την ευθύνη να βρεις τρόπο να μην μειωθούν οι συντάξεις

Στο αίτημα του κ. Τσίπρα για την αναζήτηση από κοινού του τρόπου με τον οποίο θα αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό οι πολιτικοί αρχηγοί επισήμαναν πως αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης η οποία προεκλογικά έλεγε ψέμματα για το ασφαλιστικό.

Η επίθεση Τσίπρα στη Γεννηματά και η σκληρή απάντησή της

Μετά την άρνηση των αρχηγών ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση.Παρέθεσε στοιχεία με τις μειώσεις που επήλθαν στις συντάξεις λόγω της εφαρμογής των δυο πρώτων μνημονίων και «προκάλεσε» τους συνομιλητές του και ειδικότερα την κ. Γεννηματά.

Ο κύριος Τσίπρας απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ της είπε «εσείς δεν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όταν ψηφίστηκαν 11 μειώσεις στις συντάξεις και έχετε το θράσος να μου λέτε ότι εγώ έχω φέρει το χειρότερο μνημόνιο. Γιατί δεν συμφωνείτε να υπογραφεί κοινό ανακοινωθέν όπου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας θα διεκδικεί να μην γίνουν μειώσεις στις συντάξεις

Η κυρία Γεννηματά σήκωσε αμέσως το γάντι : «Την περίοδο εκείνη δεν ήμουν βουλευτής αλλά εγώ δεν μασάω τα λόγια μου, δεν κρύβομαι. Έχω πει δημόσια ότι έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν. Εσύ που μιλάς για θράσος έχεις την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι παρέλαβε τη χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα και την οδήγησες σε νέο και χειρότερο μνημόνιο»

Τη συζήτηση πυροδότησε και η εμπρηστική παρέμβαση του αντιπροέδρου του Πάνου Καμμένου για το κούρεμα του χρέους (PSI) ο οποίος μετά τη σύσκεψη διατύπωσε απειλή περί εξεταστικής επιτροπής.

Ενταση και με τον Πλακιωτάκη

Εντονος διάλογος υπήρξε και μεταξύ του πρωθυπουργού και του μεταβατικού αρχηγού της ΝΔ.

«Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;» ρώτησε τον Πλακιωτάκη ο πρωθυπουργός και εκείνος του απάντησε «Υποκριτικά αυτά που λες να κόβεις συντάξεις με την ψήφο σου και να λες ότι είσαι εναντίον».

Ψήγματα αυτοκριτικής από Τσίπρα είδε ο Θοδωράκης

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Στ. Θεοδωράκης έδειξε και κάποια ψήγματα αυτοκριτικής για την στάση της Αριστεράς στο ασφαλιστικό όταν επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση επί Τάσου Γιαννίτση.

Συναινετικός ως προς το αίτημα του πρωθυπουργού για συναίνεση εμφανίστηκε πάντως εντός της σύσκεψης Βασίλης Λεβέντης ο οποίος τον υπερασπίστηκε ενθέρμως. Αλλά και εκείνος μετά την επτάωρη συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ. Ενώ εκτίμησε πως το «πονηρό σχέδιο» του Τσίπρα με προσφυγικό και ασφαλιστικό δεν θα πετύχει.

Πλακιωτάκης: Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε στη ΝΔ μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος ανέφερε « Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και διατύπωσε με σαφήνεια τις θέσεις της» και κατέληξε « η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι πως ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, συμμετείχα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια – και εγώ προσωπικά – και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας. Επίσης, είχα τη δυνατότητα να στηλιτεύσω και τις θέσεις και βεβαίως τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση. Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι: "Ο βασιλιάς είναι γυμνός"».

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσίπρας χάνει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει...

«Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια» τονίζεται σε ανακοίνωση - σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για όσα είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη σύσκεψη.

Ολόκληρη η δήλωση:
«Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο.
Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας.
Για το ζήτημα του ασφαλιστικού έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας και τις κόκκινες γραμμές μας.
Και σε αυτό ψεύδεται.
Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας μας το πει.
Είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
Επιτέλους όμως δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τις προτάσεις του στην Βουλή και στην ΟΚΕ. Το φάντασμα θα βγει επιτέλους στο φως. Πλήρης δικαίωση της δικής μας στάσης σήμερα .
Η σπέκουλα κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περνά».

Την ίδια προειδοποίηση είχε απευθύνει η κ. Γεννηματά στις δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη.

Θεοδωράκης: Η ευθύνη του Τσίπρα για το ασφαλιστικό είναι τεράστια

«Είπα στον κ. Τσίπρα ότι η ευθύνη του είναι τεράστια, διότι ακόμη και πριν από τις τελευταίες εκλογές έλεγε ψέματα και για το ασφαλιστικό, μιλώντας για ένα παράλληλο πρόγραμμα και υποσχόμενος μαγικές λύσεις σε όλα τα μέτωπα» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε επίσης γνωστό ότι απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του κ. Τσίπρα να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για το ασφαλιστικό και τον κάλεσε, ως οφείλει, να φέρει την πρόταση της κυβέρνησης στη βουλή, καταγγέλλοντάς τον ότι δεν παρουσίασε τίποτα συγκεκριμένο στη σύσκεψη.

Τέλος τόνισε το ασφαλιστικό ζήτημα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ διαδήλωνα μαζί όταν ο Γιαννίτσης επιχειρούσε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Κάλεσε μάλιστα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να επιδείξουν την αναγκαία ευθύνη για να διαμορφωθεί ένα σύστημα που θα είναι βιώσιμο και χωρίς να επιφέρει νέα βάρη στους νεότερους εργαζομένους και επιπλεον περικοπές στους ήδη συνταξιούχους.

Λεβέντης: Η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει μείωση στις συντάξεις 40%

«Ανούσιο» χαρακτήρισε το ανακοινωθέν που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους αρχηγούς των κομμάτων κατά την πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είπε ότι το θέμα των συντάξεων έχει ήδη συμφωνηθεί και έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση μείωση άνω του 40% των συντάξεων, οπότε δεν μπορεί να παράσχει στήριξη, αφού το θεωρεί «κοροϊδία».

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μέσω του προσφυγικού ήθελε να πετύχει την χαλάρωση των δανειστών στο ασφαλιστικό, υπό τον φόβο ότι το τελευταίο δεν θα περάσει στην Βουλή και η κυβέρνηση θα πέσει.

Είπε ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας του έδωσε να καταλάβει ότι δεν επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση ενώ χαρακτήρισε «ισχνή» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Διαβάστε ακόμη

Τι γράφει η δήλωση της προεδρίας για τη σύσκεψη αρχηγών

Γιατί τσακώθηκαν Γεροβασίλη- Κουμουτσάκος στο προεδρικό

Πότε ήσουν υφυπουργός;Η ερώτηση Τσίπρα στον Πλακιωτάκη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.