Kυβέρνηση-ναυαγός στο τρίγωνο Βερολίνου, ΔΝΤ και Eurogroup

Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα έντασης αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: παραμονή στην εξουσία μέχρι την τελευταία στιγμή ή πρόωρες εκλογές.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Kυβέρνηση-ναυαγός στο τρίγωνο Βερολίνου, ΔΝΤ και Eurogroup

Σε κατάσταση πανικού δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς η μονομερής ενέργεια για τις παροχές ενεργοποίησε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων το οποίο τώρα αντιμετωπίζει σπασμωδικά μεγιστοποιώντας τις ζημιές.

Το πυρ ομαδόν των κυβερνητικών στελεχών κατά του Β. Σόιμπλε ,το σκηνικό των προεκλογικών περιοδειών Τσίπρα αλλά και οι διαβεβαιώσεις πως η αξιολόγηση θα κλείσει αποτυπώνουν και τον διπλό σχεδιασμό του Μαξίμου.

Σχετικά διαχειρίσιμη συμφωνία, επώδυνος συμβιβασμός και παραμονή στην εξουσία.

Μη διαχειρίσιμη πολιτικά συμφωνία, σύγκρουση και απόδραση μέσω κάλπης.

Τι κρύβουν οι επιθέσεις στον Σόιμπλε

Οι επιθέσεις του Πρωθυπουργού κατά του Β. Σόιμπλε τις οποίες πήρε πίσω λίγες ώρες αργότερα, τα πυρά του Ν. Βούτση κατά του ΔΝΤ, όπου ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «βλακείες και ανοησίες» τα όσα λέγονται από τους εταίρους για τις συντάξεις και τέλος η επίθεση Τσακαλώτου κατά Σόιμπλε ο οποίος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών έστειλε μήνυμα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να φοβάται αυτό που εύχεται, συνθέτουν το σκηνικό πολέμου που στήνει η κυβέρνηση με τους σκληρούς από την πλευρά των δανειστών.

Από την άλλη πλευρά, στο εσωτερικό, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Μέγαρο Μαξίμου δεν λησμονούν να επιτίθενται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ ως σύμμαχο του ΔΝΤ και υποστηρικτή του 4ου Μνημονίου.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της επίθεσης που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά του Β. Σόιμπλε αναφέροντας ότι «όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Β. Σόιμπλε είχε δηλώσει στον γερμανικό Τύπο, αναφερόμενος στην Ελλάδα, πως δεν γίνεται να δείξει κατανόηση στο λάθος, αφήνοντας αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα. Η αναφορά από την Έλληνα Πρωθυπουργό για την ψυχική ισορροπία ενός πολιτικού αντιπάλου που όλα έδειχναν ότι αφορούσε τον Β. Σόιμπλε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αναγκάζοντας το Μ. Μαξίμου να προχωρήσει σε διάψευση λίγη ώρα αργότερα.

Ο Τσακαλώτος επιτιθέμενος απολογείται

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο τελούσε εν αναμονή της επιστολής των ευρωπαϊκών θεσμών που ζητούσαν εξηγήσεις για τις παροχές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός έχοντας προηγουμένως «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή που είναι πλέον στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος καλείται να δώσει απαντήσεις και να βάλει την υπογραφή του σε ένα κείμενο που θα αναφέρει ότι το επίδομα στους συνταξιούχους δεν είναι 13η σύνταξη, όπως αρχικά ήθελε να επικοινωνήσει η κυβέρνηση, και από την άλλη ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον αυτή η διαδικασία χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί οι δανειστές.

Έτσι ενώ στο εσωτερικό της χώρας οι κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν λόγο για δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να μοιράζει όπως νομίζει το κονδύλι της υπεραπόδοσης εσόδων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα δηλώσει προς τον ESM και το Eurogroup πως δεν θα επαναληφθεί η διαδικασία μονομερούς απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση όσο η χώρα είναι υπό καθεστώς μνημονίου.

Ακροατήριο οι ψηφοφόροι και όχι το κράτος των Βρυξελλών

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στόχος της κυβέρνησης είναι να απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία και στους πολίτες που ψηφίζουν και όχι στο κράτος των Βρυξελλών.

Για τον λόγο αυτό η απόφαση του Μαξίμου να ανακοινώσει τα μέτρα για τους συνταξιούχους πάρθηκε εν γνώσει της κυβέρνησης ότι θα αντιδράσουν οι δανειστές.

Το Μ. Μαξίμου μετά την δημοσκοπική κατάρρευση, χρειαζόταν ένα όπλο για να ανακάμψει στην κοινωνία και σύμφωνα με τους ειδικούς του κυβερνώντος κόμματος για τις δημοσκοπήσεις, η κόντρα του Αλ. Τσίπρα με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ θα έδινε πόντους στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Όμως η σύγκρουση ξέφυγε από τα όρια μετά την… ψυχολογική προσέγγιση της κόντρας από τον Πρωθυπουργό ενώ την ίδια στιγμή στην κοινωνία αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις του τρίτου Μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση και αφορούν την αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του νέου έτους, η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ακόμα την εγκύκλιο για τις αυξημένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών φοβούμενη τις αντιδράσεις.

Γιατί «μυρίζει» πρόωρες κάλπες

Ο Πρωθυπουργός ήταν εμφανώς εκνευρισμένος από την παρουσία των αγροτών στο Ηράκλειο κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους ενώ για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με κινητοποιήσεις οργανωμένων κοινωνικών ομάδων στην Κρήτη οι οποίες στο παρελθόν στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Οι περιοδείες του Πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα καθώς και οι εντολές στους βουλευτές να ξεκινήσουν περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες σε συνδυασμό με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ «μυρίζουν» πρόωρες κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα: του επώδυνου συμβιβασμού προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία αλλά και των εκλογών εάν εκτιμήσει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την συμφωνία που ετοιμάζεται με τους δανειστές.

Για τον λόγο αυτό διαμορφώνει πολεμικό κλίμα με δανειστές και αντιπολίτευση είτε για να εμφανίσει την συμφωνία ως νίκη και υποχώρηση των σκληρών εκ μέρους των δανειστών, είτε να προκαλέσει εκλογές στην περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι διαχειρίσιμη ή υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων, έχοντας διαμορφώσει σαφές μέτωπο με την ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ 13 Οκτ 2020 | 10:12

Θάνος Ντόκος: Ποιος είναι ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού

Ενώ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυξάνεται και πάλι, ο κ. Μητσοτάκης διόρισε νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας τον Θάνο Ντόκο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ 06 Οκτ 2020 | 11:54

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Θα δούμε αν η Τουρκία θέλει ειλικρινά τον διάλογο ή είναι ελιγμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προχωρούν σε κοινές δηλώσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ 05 Οκτ 2020 | 13:24

"Κωδικός: Επενδύσεις" - Αυτά είναι τα 17 μεγάλα επενδυτικά στρατηγικά σχέδια της χώρας ύψους 3,4 δισ. ευρώ

Στη δημοσιότητα τα 17 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 03 Οκτ 2020 | 18:13

Γεννηματά από Κεφαλονιά: Ο ελληνικός λαός άφησε τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής και η ΝΔ την ξαναφέρνει

Αναφερόμενη στον διορισμό της κ. Ζαρούλια στη Βουλή, τον χαρακτήρισε ως απαράδεκτο γεγονός.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ 02 Οκτ 2020 | 21:58

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάκαμψη 5% του χρόνου - Εύσημα στην κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία – Ύφεση φέτος, ανάκαμψη το 2021-2022

«ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΤΑΙ» 01 Οκτ 2020 | 14:14

Ηλιόπουλος για καταλήψεις: Μια κυβέρνηση που καταφεύγει σε καταστολή και συκοφαντία, δείχνει αποσταθεροποίηση

Η κυβέρνηση συκοφαντεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 01 Οκτ 2020 | 07:36

Γιατί θύμωσε ο Μητσοτάκης και χτύπησε προειδοποιητικά καμπανάκια – Ποιοι υπουργοί "βγάζουν έξω την ουρά τους"

Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς την κοινωνία, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται, δεν άρεσε στον πρωθυπουργό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΕΣΒΗ 30 Σεπ 2020 | 11:07
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:52

Ηλιόπουλος: Ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.