Κυβέρνηση: Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα, ούτε μέτρα

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση αναμένει πως η Eurostat θα επιβεβαιώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα είναι μεγαλύτερο των προβλέψεων-Οχι σε πρόωρες εκλογές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κυβέρνηση: Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα, ούτε μέτρα

Στον...αέρα της δημόσιας διαβούλευσης θα τεθούν τα δύο νομοσχέδια που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του TheTOC.gr. Η κυβέρνηση επιλέγει την επιθετική γραμμή έναντι των δανειστών δίνοντας στην δημοσιότητα τα δύο επίμαχα νομοσχέδια για τα οποία έχουν καταθέσει ενστάσεις οι εταίροι, λίγο πριν ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος για λήψη πρόσθετων μέτρων στη φάση που βρισκόμαστε» επικαλούμενη και τα στοιχεία της Eurostat για το 2015 που αναμένεται να είναι θετικότερα του αναμενόμενου. Η κυβέρνηση αναμένει μεγαλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, που θα επιβεβαιωθεί από την Eurostat την Πέμπτη, σημείωσε η κ. Γεροβασίλη. «Θα συζητήσουμε για πρόσθετα μέτρα μόνο αν κλείσει η αξιολόγηση» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Γεροβασίλη κατά Δραγασάκη

Η κ. Γεροβασίλη ...άδειασε εμμέσως πλην σαφώς και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνηση κ. Γ. Δραγασάκη ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα επιπλέον μέτρα συνιστούν πολιτικό πρόβλημα, σημειώνοντας με νόημα ότι τα επιπλέον μέτρα δεν συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση αλλά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα, υπό την έννοια ότι παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρόταση για νέα μέτρα ανακοινώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών όχι όμως ως επίσημη πρόταση.

Περιγράφοντας την τακτική της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει με βάση την συμφωνία του Ιουλίου που προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης , μετά συζήτηση για το χρέος και το ενδεχόμενο των νέων μέτρων θα συζητηθεί μόνο αν υπάρχουν αποκλείσεις στο τέλος του προγράμματος. «Η κυβέρνηση εκτιμά πως βάση για αξιολόγηση αποτελούν οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Τα στοιχεία υπερβαίνουν τις θετικές προβλέψεις. Αναμένουμε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από ότι είχε προβλεφθεί», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Για το ασφαλιστικό τόνισε ότι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς νέες συντάξεις. Και κατοχυρώνεται η εθνική σύνταξη. Για το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι υπάρχει μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση για 99% και επιβάρυνση για μεγάλα εισοδήματα πάνω 50 χιλιάδες ευρώ.

Επανέλαβε δε την γνωστή κυβερνητική ρήση ότι στην διαπραγμάτευση που τώρα ξεκινά δεν μπορούμε να γνωστοποιήσουμε τις επόμενες κινήσεις ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή Σ. Παπαδόπουλου αλλά και απόψεις που κυριαρχούν στην τάση των 53. «Στον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται ελεύθερα οι απόψεις», είπε η κ. Γεροβασίλη. Κάλεσε την αντιπολίτευση να συνταχθεί με την εθνική γραμμή και να περιμένει να επιβληθούν σκληρά μέτρα με στόχο να αναζητηθούν νέες κυβερνητικές συνεργασίες.

«Δεν βλέπουμε σενάρια υπονόμευσης απο κύκλους του εξωτερικού. Ίσα ίσα επίσημα χείλη μιλούν για αναγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και πως χρειαζεται πολιτική σταθερότητα... Κάποιοι κύκλοι στο εσωτερικό χαίρονται όταν έρχονται παραβιάζεις κανόνων της συμφωνίας και προτάσεις που πλήττουν οχι την Κυβέρνηση αλλα τον λαό... Η Κυβέρνηση ποτέ δεν σκέφτεται το πολιτικό κόστος», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε «το καλοκαίρι και με κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ πήραμε δύσκολες αποφαςεις που εγκρίθηκαν απο λαό. Τηρούμε τις δεσμεύσεις. Η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους. Με αυτο επιχείρημα παμε στη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών».

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC

Ισχυρό πολιτικό επιχείρημα από την …Eurostat περιμένει να εξασφαλίσει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση.

Πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη γνώση στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 –οικονομικό μέγεθος για το οποίο η ελληνική πλευρά ερίζει κυρίως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- θα κλείσει υψηλότερα από ότι είχε προϋπολογιστεί.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για ένα ποσοστό της τάξεως του 0,3%-0,5% όταν ο μνημονιακός στόχος μιλούσε για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και η αναθεωρημένη πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για πλεόνασμα 0,2%.

Το συγκεκριμένο ποσοστό θα χρησιμοποιηθεί και πάλι ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους δανειστές προκειμένου να περιοριστεί η πίεση για τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να εξασφαλίσει επιχείρημα και για το εσωτερικό μέτωπο.

Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, φέρνουν την Eurostat να «διορθώνει» το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2014 κατεβάζοντάς το από το επίπεδο του 0,6%.

Είναι προφανές ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί στην πολιτική μάχη με την Νέα Δημοκρατία.

Αν τα νούμερα επιβεβαιωθούν, η κυβέρνηση θα μιλήσει για «κρυφές δαπάνες» οι οποίες αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων χαμηλώνοντας τον πήχη του πλεονάσματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ 15 Οκτ 2021 | 09:53

Κατεχόμενα: Προς εκλογές οι Τουρκοκύπριοι μετά την παραίτηση Σανέρ

Σε νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας μπαίνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά τη παραίτηση της τρικομματικής "κυβέρνησης" μειοψηφίας του "πρωθυπουργού" Ερσάν Σανέρ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014 15 Οκτ 2021 | 07:44

Γαλλία: Υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό

Υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος αναδείχθηκε η δήμαρχος του Παρισιού, η Αν Ινταλγκό, στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 14 Οκτ 2021 | 17:44

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος για Πρόεδρος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Τρέχουν οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής καθώς την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος του κόμματος υπέβαλλε ο Βασίλης Κεγκέρογλου

ΣΤΙΣ 5 ΚΑΙ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 14 Οκτ 2021 | 07:21

Η μάχη της Φώφης Γεννήματα με τον καρκίνο - Οι κινήσεις των υποψηφίων και ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

Η αιφνιδιαστική εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο ανέτρεψε το μέχρι τώρα εκλογικό σκηνικό στο ΚΙΝΑΛ. Νέα δεδομένα για τους υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:21

Γερμανία: Πυρετός διεργασιών για την κυβέρνηση "Φανάρι" μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού "φανάρι", με Καγκελάριο τον ηγέτη των Σολσιαδημοκρατών Όλαφ Σολτς.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΡΡΟΠΕΣ 08 Οκτ 2021 | 09:22

Εκλογές στην Τσεχία: Φαβορί ο δισεκατομμυριούχος λαϊκιστής πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, παρά τα Pandora Papers

Ο μεγιστάνας του αγροδιατροφικού τομέα, των χημικών και των ΜΜΕ Α. Μπάμπις φέρεται να αξιοποίησε πόρους υπεράκτιων εταιρειών του για να αγοράσει ακίνητα στη Γαλλία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 04 Οκτ 2021 | 12:28

Τραμπ: Σίγουρος ότι θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται σίγουρος πως μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, εάν διεκδικήσει το αξίωμα.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 04 Οκτ 2021 | 12:26

Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Άκυρη η σεναριολογία, στο τέλος της 4ετίας

"Η σχετική παραφιλολογία είναι και άκαιρη και άκυρη", είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα σενάρια περί εκλογών.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΙΚΑ" 03 Οκτ 2021 | 15:45

Γερμανία: Πίεση των Φιλελεύθερων στους συντηρητικούς για τη δημιουργία κυβέρνησης "Τζαμάικα"

Το φιλελεύθερο, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα πίεσε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να δηλώσουν αν πραγματικά επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT 01 Οκτ 2021 | 13:29

Γεωργιάδης για ακρίβεια: Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και θα ενταθούν.

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 01 Οκτ 2021 | 12:52

Γερμανία: Συνασπισμό "Φανάρι" και καγκελάριο Σολτς προτιμούν οι Γερμανοί - Δύο νέες δημοσκοπήσεις

Το 76% των Γερμανών δηλώνει ότι επιθυμεί ως Καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, ενώ μόλις το 13% θα προτιμούσε τον Άρμιν Λάσετ.

16,7% ΠΡΙΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ 30 Σεπ 2021 | 13:26