Follow us

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για παρακολουθήσεις: Απαντήσεις για όλα με θεσμικό τρόπο - Δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός

Σχολιάζοντας το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για δημοσιοποίηση των στοιχείων που τον αφορούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι "επρόκειτο τυπικά για μια νόμιμη παρακολούθηση".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μια ημέρα μετά την αποδοχή από την κυβέρνηση στο αίτημα του κ. Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και το άνοιγμα του κοινοβουλίου στις 22 Αυγούστου για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μίλησε στην ΕΡΤ και επισήμανε για ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση, με θεσμικό τρόπο, θα αναζητήσει την αλήθεια στην σοβαρή αυτή υπόθεση για την οποία δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά.

"Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής στην γραμμή και στην τακτική να γίνει ότι πρέπει προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν για τον κ. Ανδρουλάκη και τον πολιτικό κόσμο συνολικά. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Οι απαντήσεις αυτές δεν γίνεται παρά να γίνουν με ένα θεσμικό τρόπο. Ό,τι θεσμικά πρέπει να γίνει -ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σοβαρότητά του- θα γίνει. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση κωλυσιεργείας και της οποιαδήποτε καθυστέρησης αυτής της ιστορίας γιατί πρώτοι εμείς θέλουμε να μη μείνει καμία σκιά στο σοβαρό αυτό ζήτημα", δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Μιλώντας στην εκπομπή "Από τις Έξι" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι "ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων για να διορθωθούν πράγματα εξαιτίας των οποίων προέκυψε και το μη πολιτικά ανεκτό θέμα της παρακολούθησης ενός ευρωβουλευτή, ενός αιρετού εκπροσώπου ελληνικού κόμματος".

Συνεχίζοντας στο θέμα των επισυνδέσεων και το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για δημοσιοποίηση των στοιχείων που τον αφορούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι "επρόκειτο τυπικά για μια νόμιμη παρακολούθηση.

Διαβάστε Επίσης

Από το 1994 ο νόμος των παρακολουθήσεων

"Αυτός είναι ο νόμος. Αυτός ο νόμος δεν ισχύει τώρα. Είναι κάτι που διαχρονικά ισχύει. Ξεκινά από το 1994 η ΕΥΠ δικαιούται να προβαίνει σε νόμιμες παρακολουθήσεις με άδεια του Εισαγγελέα. Όλα αυτά διέπονται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο που απαγορεύουν τη δημόσια συζήτηση".

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε ό,τι αφορά την καθ’ ομολογία νόμιμη παρακολούθηση από την ΕΥΠ των συνομιλιών του κ. Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι ο ίδιος γνωρίζει πώς μπορεί να ενημερωθεί. "Η κυβέρνηση, δια του κ. Γεραπετρίτη, επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι στη διάθεσή του για να τον ενημερώσουν σε ότι είναι δυνατόν", είπε.

Όσον αφορά την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού ότι ήταν "λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει "να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοια παράδοξα ζητήματα. Όπως είναι διαμορφωμένο από το 1994 το θεσμικό πλαίσιο δεν εξαιρεί κανένα από τη νόμιμη παρακολούθηση σύμφωνα με την επαγγελματική ή πολιτική σου ιδιοτητα. Αυτό το πλαίσιο δεν το άλλαξε καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα. Είναι δύσκολη η άσκηση η ισορροπία μεταξύ της διαφύλαξης των Εθνικών ζητημάτων και της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων. Φάνηκε με την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη. Προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερα φίλτρα και περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες".

Διαβάστε Επίσης

Δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός

Απαντώντας για το εάν ο πρωθυπουργός γνώριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Προφανώς και δεν γνώριζε και γι’ αυτόν το λόγο υπήρξαν δύο παραιτήσεις ανάληψης της ευθύνης που δεν είχε ενημερώσει για την εκκίνηση της διαδικασίας. Γιατί εκεί θα ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, στην εκκίνηση της διαδικασίας, για το αν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την παρακολούθηση ενός αιρετού. Από εκεί και πέρα όλα έγιναν νόμιμα".

Πολιτική ευθιξία η παραίτηση Δημητριάδη

Αναφορικά με το θέμα της παραίτησης του κ. Δημητριάδη ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ούτε και εκείνος ήξερε, η παραίτησή του έγινε για λόγους πολιτικης ευθιξιας".

Ερωτηθείς για το εάν γνώριζαν άλλοι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ τόνισε ότι αυτό "είναι ένα θέμα που προσφέρεται για συνωμοσιολογίες. Μέσω του θεσμικού τρόπου θα δοθούν όλες οι απαντήσεις που πρέπει".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης ότι όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα συνδυάζουν πράγματα που δεν είναι απαραίτητα άσχημα: "Δεν θεωρούμε ότι είναι λάθος ότι η ευθύνη της ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Και όσοι το λένε αυτό, ας πουν ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που γίνεται αυτό", επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο μηδενίζουν το σημαντικό ρόλο της ΕΥΠ για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες απειλές.

"Όταν παρατηρούνται λάθη πρέπει με βεβαιότητα να τα αναγνωρίζεις. Η μισή αλήθεια είναι ότι το πλαίσιο του νόμου των επισυνδέσεων είναι από το 1994. Η κυβέρνηση διορθώνει τις παθογένειες" είπε και πρόσθεσε ότι η "ΕΥΠ θα όφειλε όταν παίρνει μια απόφαση να κοιτάξει ένα προβεβλημένο πρόσωπο να ενημερώσει. Αν αυτό είχε τεθεί υπόψιν πριν εκκινήσει τη διαδικασία η εξέλιξη θα ήταν τελείως διαφορετική".

Πρόσθεσε επίσης ότι "από την ώρα που είχε ξεκινήσει η διαδικασία κανείς δεν θα είχε δικαίωμα να παρέμβει, τονίζοντας και πάλι ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε σε κανένα στάδιο.

Τι είπε για το Predator

Ερωτηθείς για το αν η ΕΥΠ ή κάποια άλλη υπηρεσία έχει προμηθευτεί το Predator, το επίμαχο λογισμικό για παρακολουθήσεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό ήταν απόλυτος στο ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί κανένα από τα κακοβουλα λογισμικά. Η ιστορία αυτή αφορά πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά. Άλλο πράγμα τα Predator και άλλο το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων".

Συμπλήρωσε σχετικά ότι όντως "υπάρχει ένα θέμα. Πρέπει να βρούμε τρόπους διαφύλαξης του απόρρητου των επικοινωνιών".

Αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των δικαστικών αρχών και ότι "όλες οι κρατικές υπηρεσίες θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος και σε αυτό το ζητημα".

Σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτή η υπόθεση εργαλοιοποιείται από την αντιπολίτευση. "Έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα. Ο δρόμος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τα όσα αυθαίρετα λέγονται είναι ο θεσμικός τρόπος αντιμετώπισης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε σε καμία κρίση. Ό,τι έγινε δεν ξεγίνεται. Ένας σοβαρός πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο".

Και όπως είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, "τα μεγάλα και ουσιαστικα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει το θέμα της ενεργειακής κρίσης και πώς θα αντιμετίσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πολίτική που δίνει λύσεις και δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να ζουν καλύτερα, χωρίς να θέλουμε να μείνει καμία σκια στη σοβαρή αυτή υπόθεση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ 06 Οκτ 2022 | 16:34

Σε απόσταση "ασφαλείας" Μητσοτάκης - Ερντογάν στην Πράγα [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα για την κοινή φωτογράφιση των ηγετών στην Πράγα, αλλά σε απόσταση ασφαλείας

17 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 06 Οκτ 2022 | 14:32

Καρφιά Μητσοτάκη για Τουρκία και μεταναστευτικό, μετά τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Ανθρωπισμός στην πράξη, όχι στα λόγια…

Τα καρφιά κατά της Τουρκίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ PEGA 06 Οκτ 2022 | 12:28

Κατάθεση Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο: Πολιτικοί οι λόγοι της παρακολούθησής μου - Ένταση με τον συντονιστή του ΕΛΚ

Ερωτηθείς για την στάση της κυβέρνησης από τον συντονιστή του ΕΛΚ,ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε:"Περιμένουν από το θύμα να πει γιατί τον παρακολουθούσαν και να βρει ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα".

«ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ» 06 Οκτ 2022 | 08:00

Δικαίωση Μητσοτάκη η επιστολή φον ντερ Λάιεν για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, λέει η κυβέρνηση

Για δικαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επιστολή της προέδρου της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε 06 Οκτ 2022 | 07:24

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη - Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Πράγα αλλά σε διαφορετικό... τραπέζι

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν στην ίδια πόλη, στον ίδιο χώρο, στο Κάστρο της Πράγας, όμως το μόνο που θα... μοιραστούν, θα είναι η οικογενειακή φωτογραφία των 44 ηγετών.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 05 Οκτ 2022 | 19:59

Μητσοτάκης για πρόταση Φον ντερ Λάιεν για πλαφόν στο φυσικό αέριο: "Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση"

"Δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση" αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΕ ΔΕΣΦΑ ΚΑΙ TAP 05 Οκτ 2022 | 13:50

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enagás - Ο μεγαλύτερος διαχειριστής LNG της Ευρώπης

Η εταιρία είναι ένας από τους στρατηγικούς επενδυτές σε ΔΕΣΦΑ και TAP και ο μεγαλύτερος διαχειριστής LNG της Ευρώπης.

"ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ" 05 Οκτ 2022 | 12:31

Οικονόμου: Αν ο Ερντογάν συναντηθεί με τον Μητσοτάκη, θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα που λέει

"Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ερντογάν είχε πει "Μητσοτάκης γιοκ", ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΝΔ 05 Οκτ 2022 | 09:16

"Οι εκλογές θα γίνουν σε 230 ημέρες" - Τι απάντησε ο Μητσοτάκης στον βουλευτή της ΝΔ που έκανε προβλέψεις

Από την συνεδρίαση της Κ.Ο της Ν.Δ δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός της απουσίας των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 04 Οκτ 2022 | 22:21

Ο Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 48χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ - Τα χαμόγελα, οι σέλφι και οι ηχηρές απουσίες

Το βίντεο της ΝΔ για τα 48 χρόνια από την ίδρυσή της - Παρουσία Μητσοτάκη η κομματική εκδήλωση.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 04 Οκτ 2022 | 21:18

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: "Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ - Θα συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε" [Βίντεο]

Ο Ερντογάν έχει πάθει εμμονή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επανέλαβε τα fake news ότι "τα ελληνικά πλοία βουλιάζουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο"

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ 04 Οκτ 2022 | 18:48

Παπαδημούλης: Προφανώς τράβηξαν το αυτί στον πρόεδρο της Pega - Τον οδήγησαν στο να μου κάνει επιθέσεις με ψέματα

Ο Παπαδημούλης κάνει λόγο για "ψέματα και χυδαιότητες" και σημειώνει ότι η επίσκεψη της επιτροπής Pega είχε προαναγγελθεί θεσμικά από τις 22 Σεπτεμβρίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 04 Οκτ 2022 | 18:41

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης με βουλευτές των ΗΠΑ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας από την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους βουλευτές των ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση των δικαιωμάτων μας