Follow us

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για Ζαχάροβα: Δεν υποτασσόμαστε στις διμερείς σχέσεις - Αδιαπραγμάτευτη η αντίθεση στη ρωσική εισβολή

"Αδιαπραγμάτευτη" η θέση της Ελλάδας γαι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η απάντησή του στη Ζαχάροβα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η αντίθεσή μας με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι θέμα αρχών και αξιών και δεν υποτάσσεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και σε αυτό η χώρα είναι απόλυτη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Μόσχας για την κήρυξη από την πλευρά της Ελλάδας των 12 Ρώσων διπλωματών ως ανεπιθύμητες προσωπικότητες.

Διαβάστε Επίσης

Για αποπληρωμή ΔΝΤ

"Μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση αποπληρώνοντας πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ έκλεισε, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ένα γκρίζο κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2020. Η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα στο βιβλίο της κρίσης και των μνημονίων και εισήλθε επισήμως σε μια άλλη εποχή. Πρόκειται για μια θυσία όλου του ελληνικού λαού που επιτεύχθηκε με θυσίες αλλά και με κόπους", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

"Ο λαός μας έδειξε αντοχή, καρτερία και ατσάλινη θέληση", τόνισε ο κ. Οικονόμου μέχρι να έρθει η μέρα της οριστικής αποπληρωμής του ΔΝΤ. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και αρκετά νωρίτερα αν δε μεσολαβούσε η εμπειρία του 2015 και το λέω αυτό χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας". Στο σημείο αυτό τόνισε πως ενώ βρισκόμαστε στη δίνη μιας διεθνούς κρίσεως θα πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι πάντοτε υπάρχουν και χειρότερα αν η διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό και καιροσκοπία.

Είπε πως η προεξόφληση που αφορά ποσό 8,2 δισεκ. ευρώ ξεκίνησε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια παρά τις τρομερές αντιξοότητες που βιώνουμε.

Στόχος είναι να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια σε αναπτυξιακή ευκαιρία

Έκανε λόγο για μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη με ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι θετικότατος. Εξήγησε ότι οι πόροι που εξοικονομούνται διοχετεύονται για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και των ευάλωτων συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα όπως τόνισε η προεξόφληση έχει και συμβολική αξία καθώς μεταξύ άλλων πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης.

"Ενισχύουμε με την πολιτική μας με κάθε τρόπο τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα μεριμνώντας για την ενεργειακή επάρκεια και την αυτονομία της χώρας", τόνισε και έκανε αναφορά στα χθεσινά εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Έργο που αποτελεί "αλλαγή παραδείγματος στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας καθώς τροφοδοτεί όχι μόνο με πιο καθαρή αλλά και με πιο φθηνή ενέργεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο και η χώρα θα αποκτήσει τον πρώτο κλιματικό της νόμο στον οποίο θα τίθενται δεσμευτικοί στόχοι για το 2030, 2040 και το 2050. "Στόχος είναι να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια σε αναπτυξιακή ευκαιρία και να πετύχουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας", υπογράμμισε.

Θέλησε επίσης να υπενθυμίσει ότι η απολιγνιτοποίηση είναι μία ευκαιρία η οποία ξεκίνησε και δρομολογείται εδώ και μία δεκαετία. Ξεκίνησε ουσιαστικά στο 2010 και όπως είπε η σχετική απόφαση ήταν σωστή και παραμένει σωστή. "Ο λιγνίτης είναι ρυπογόνος είναι ακριβός και σε κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο". Εξήγησε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το φυσικό αέριο έφθασε σε σχεδόν δεκαπλάσια τιμή και εξήγησε ότι η στρατηγική δεν αλλάζει αλλά πρέπει να τροποποιηθεί γιατί έχουμε πόλεμο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Ο λιγνίτης σε αυτή την περίπτωση αποτελεί μια λύση ανάγκης, τόνισε.

"Με αυτά τα δεδομένα είναι λογικό να αυξήσουμε για την επόμενη διετία την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του", υπογράμμισε και μίλησε και προσωρινό μέτρο κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί και μιλώντας επίσης για τη διαδικασία εξυγίανσης της ΔΕΗ. Πρόσθεσε πως αποδεικνύεται ότι δίχως την εξυγίανση η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις εκπτώσεις προς τους καταναλωτές, όχι μόνο δεν θα μπορούσε να επενδύσει σε ΑΠΕ αλλά θα κινδύνευε και η ίδια η βιωσιμότητά της.

Έκανε στη συνέχεια αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο "Δουλειές Ξανά", αναλύοντας τους στόχους που θα επιτευχθούν μέσω συγκεκριμένων προβλέψεων. "Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής", είπε επίσης τονίζοντας ότι "το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ για την αύξηση των εσόδων της".

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΗΕ 17 Αυγ 2022 | 06:39

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 16 Αυγ 2022 | 21:21

Πυρά κυβέρνησης κατά Τσίπρα για τον Έβρο: "Συντάσσεται με δήθεν δικαιωματιστές και αλλότριες δυνάμεις"

"Παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος" καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση, αναφορικά με την υπόθεση του Έβρου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 16 Αυγ 2022 | 21:11

Ουκρανία: Συνάντηση Ζελένσκι με Γκουτέρες και Ερντογάν την Πέμπτη στη Λβιβ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία την Πέμπτη

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ TASS 16 Αυγ 2022 | 17:06

TASS: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για αποστολή δεύτερης συστοιχίας S-400 - Τι απαντά η Άγκυρα

Η πρώτη αποστολή S-400 στην Τουρκία είχε εξοργίσει τις ΗΠΑ, σύμμαχο της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η KOMMERSANT 16 Αυγ 2022 | 13:59

Κριμαία: Σύννεφα καπνού κάλυψαν ρωσική αεροπορική βάση - Υποψίες για ουκρανική επίθεση [Εικόνες]

Σύννεφα καπνού κάλυψαν την ρωσική αεροπορική βάση κοντά στο Γκβαρντεϊσκόγιε, στο κέντρο της προσαρτημένης από την Μόσχα Κριμαίας

ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΛΑΘΟΣ 16 Αυγ 2022 | 12:40

Τραγικό λάθος των Ρώσων: Μια φωτογραφία πρόδωσε το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην Ουκρανία - Το ισοπέδωσαν

Πώς μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Telegram αποκάλυψε το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην Ανατολική Ουκρανία- Το κτίριο ισοπεδώθηκε

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 16 Αυγ 2022 | 06:58

Ζελένσκι: Ο κίνδυνος καταστροφής στη Ζαπορίζια απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη

Ο Ζελένσκι απαίτησε η διεθνής κοινότητα να υιοθετήσει "νέες σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας" και να μην "υποκύψει στον πυρηνικό εκβιασμό".

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 16 Αυγ 2022 | 06:52

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επανέλαβε ότι στόχος είναι να καταληφθεί εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς

Ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία έχει εταίρους σε αρκετές ηπείρους που δείχνουν θάρρος και δεν υποκύπτουν στις ΗΠΑ.

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ 15 Αυγ 2022 | 17:33

Ο Πούτιν καυχιέται για τα ρώσικα όπλα: Είναι έτοιμος να τα πουλήσει στους συμμάχους της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καυχιέται για τις δυνατότητες που έχουν τα ρώσικα όπλα, δηλώντας πρόθυμος να τα πουλήσει σε πιστούς συμμάχους της Μόσχας.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 15 Αυγ 2022 | 16:43

Ουκρανία: Η στιγμή που νάρκη σκάει σε παραλία της Οδησσού δίπλα σε κολυμβητές [Βίντεο]

Αυτή είναι η ανατριχιαστική στιγμή που νάρκη σκάει σε παραλία της Οδησσού, δίπλα σε κολυμβητές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 14 Αυγ 2022 | 08:32

Ποντόλιακ: Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για πυρηνικό ατύχημα - Πότε βλέπει το τέλος του πολέμου ο σύμβουλος του Ζελένσκι

Η εκτίμηση του Ποντόλιακ για το τέλος του πολέμου και τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια - Το λάθος που επέρριψε στην Ευρώπη.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 13 Αυγ 2022 | 12:51

Der Spiegel: Ο Ερντογάν το παρακάνει με τον Πούτιν - Για το ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται σαν να ήταν διπλός πράκτορας

Από παρίας περιζήτητος συνομιλητής ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Der Spiegel, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 12 Αυγ 2022 | 18:36

Ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές: Η απάντηση της κυβέρνησης στο άρθρο Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων - Το άρθρο Τσίπρα στην ΕφΣυν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.