Κυπριακό: Η τελευταία ευκαιρία πριν την οριστική διχοτόμηση - Ξεκινά η πενταμερής στη Γενεύη

Στη λύση δύο κρατών επιμένει ο Ερντογάν κάτι που απορρίπτει η Λευκωσία – Απούσα από τη συνάντηση η Ε.Ε. - Γιατί ένα πιθανό ναυάγιο στην πενταμερή της Γενεύης δεν συμφέρει καμία πλευρά.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Στην πιο κρίσιμη καμπή του εισέρχεται το Κυπριακό με την πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη, ωστόσο η ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την εξεύρεση λύσης.

Μπορεί να πέρασαν πέντε χρόνια από την προηγούμενη διάσκεψη στο θέρετρο του Κραν - Μοντανά της Ελβετίας, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στη δημιουργία δύο κρατών.

Η έλευση του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία του ψευδοκράτους έδειξε να υπάρχει ίσως για πρώτη φορά φως στην άκρη του τούνελ μετά από 47 χρόνια, ωστόσο η επικράτηση του εκλεκτού του Τούρκου προέδρου, Ερσίν Τατάρ στις πρόσφατες εκλογές διέψευσε γρήγορα τις όποιες ελπίδες υπήρχαν.

Ωστόσο, στην Γενεύη θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά την σύγκρουση που υπήρξε στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει μεταξύ τους ραντεβού, αλλά το βέβαιο είναι πως θα συναντηθούν αφού θα εκπροσωπούν τις δύο από τις πέντε χώρες που θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κυπριακό: Η τελευταία ευκαιρία πριν την οριστική διχοτόμηση - Ξεκινά η πενταμερής στη Γενεύη

Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να υπάρξει κοινός συντονισμός στην Γενεύη. Η θέση που τάσσονται από την πρώτη στιγμή οι δύο χώρες, είναι δημιουργία μίας διζωνικής, δικοινοτική ομοσπονδίας, που θα υπάρχει μία ιθαγένεια και μία διεθνής εκπροσώπηση.

Παράλληλα θα αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής ενώ θα καταργηθεί και το πλαίσιο των εγγυήσεων. "Είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο" είπε ο Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ένα ναυάγιο δεν συμφέρει καμία πλευρά

Το βέβαιο είναι πως ένα ακόμη ναυάγιο δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές. Η Τουρκία βάζει συνεχώς εμπόδια τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο Νίκος Αναστασιάδης λίγο πριν αναχωρήσει για την Γενεύη υποστήριξε πως στόχος είναι να βρεθεί ένα κοινός τόπος και να συνεχιστεί ο διάλογος που θα βασίζεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Οι δημόσιες δηλώσεις δεν μας επιτρέπουν να διατηρούμε υψηλές προσδοκίες. Έχουμε όμως την πεποίθηση πως στη Γενεύη, εάν επιχειρήσει να επαναλάβει η Άγκυρα αυτά που και δημοσίως υποστηρίζει, θα είναι μάλλον σε δύσκολη θέση η ίδια η Τουρκία, καθώς η δική μας πλευρά θα είναι συνεπής σε όλα όσα μέχρι σήμερα διακηρύττει" είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μικρό καλάθι για την σύσκεψη της πενταμερούς κρατά ο Νίκος Δένδιας, καθώς μετά την σύγκρουση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στην συνέχεια επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα και ζήτησε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από νέα βάση. "Δυστυχώς η τουρκική στάση καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μοναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην Realnews.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία επιμένει σε δύο κράτη

Ο Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και συζήτησαν την στάση που θα κρατήσουν στη σύσκεψη της Γενεύης.

"Ο Ερσίν Τατάρ θα φέρει στην ημερήσια διάταξη το όραμα των δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Κι εμείς ως Τουρκία θα στηρίξουμε το όραμα αυτό. Δεν θα ανεχτούμε τη νοοτροπία που προσπαθεί να καταδικάσει την Κύπρο σε αδιέξοδο και προσπαθεί να εκφοβίσει τους Τουρκοκυπρίους με εμπάργκο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους αδελφούς μας" είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΑΤΑΡ

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έθεσε τους όρους με τους οποίους θα προσέλθει στην πενταμερή σύσκεψη. "Κόκκινες μας γραμμές είναι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία μας και σίγουρα εκ των ων ουκ άνευ για μας είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Με αυτή την προσέγγιση πάμε στην Γενεύη".

Στα κατεχόμενα έχουν τοιχοκολληθεί αφίσες στις οποίες αναγράφονται τα εξής συνθήματα: "Η μόνη λύση στην Κύπρο: δύο κράτη", "Νέο όραμα στη Γενεύη, νέα φόρμουλα" και "Λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας". Στα social media επιχειρούν να προβάλουν την θέση τους με το hashtag #2equal (δύο ίσοι).

Απούσα η ΕΕ από την κρίσιμη σύσκεψη

Από το τραπέζι των συζητήσεων της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης θα απουσιάζει η Ε.Ε., καθώς εκ των εγγυητριών δυνάμεων, Άγκυρα και Λονδίνο θεώρησαν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να έχει θέση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Αθήνας και της Λευκωσίας καθώς και οι δύο χώρες είναι κράτη – μέλη της Ε.Ε. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα. Δυστυχώς όχι με το καθεστώς που και η ίδια διεκδικούσε, κάτι που σίγουρα δεν μας ικανοποιεί" είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Την δυσφορία του δεν έκρυψε ούτε ο Νίκος Δένδιας. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί, έστω σε υπηρεσιακό επίπεδο, στην άτυπη πενταμερή. Το γεγονός ότι η συμμετοχή της δεν έγινε αποδεκτή είναι λυπηρό. Ευελπιστώ ότι, όπως και στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίξει έναν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόγραμμα της πενταμερούς σύσκεψης

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, ξεκινά σήμερα το απόγευμα με διμερείς συναντήσεις του Γ.Γ. των ΗΕ με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ. Στην συνέχεια ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραθέσει δεξίωση προς τους συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη

Στις 28 Απριλίου, το πρόγραμμα αρχίζει με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του Γ.Γ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του Γ.Γ. των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη. Το απόγευμα αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Στις 29 Απριλίου, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και ακολούθως με τον Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 21 Ιουν 2021 | 22:07

Δένδιας στο Euronews: Η Ε.Ε. οφείλει να υποστηρίζει τη δημοκρατία και όσους αγωνίζονται γι’ αυτήν

"Οι κυρώσεις δεν "είναι ενάντια στην οικονομία της Λευκορωσίας, είναι ενάντια στο καθεστώς της Λευκορωσίας", τόνισε ο Νίκος Δένδιας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 21 Ιουν 2021 | 20:07

Μπορέλ: Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό - Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση

Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την Τουρκία εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ 21 Ιουν 2021 | 16:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σίσι: Τι συζήτησαν για Τουρκία και Λιβύη - Τι αναφέρουν κυβερνητικες πηγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi.

"ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ" 21 Ιουν 2021 | 12:17

Νέο βίντεο του Τούρκου μαφιόζου: Δεν πέθανα, αλλά υπάρχει μεγάλο ρίσκο να με δολοφονήσουν

Όπως εξηγεί ο Σεντάτ Πεκέρ, οι αρχές της χώρας που μένει – πιθανόν Ντουμπάι- του ζήτησαν επειδή υπάρχει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον του να μην να μην ανεβάζει βίντεο για 15 τουλάχιστον ημέρες.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ 21 Ιουν 2021 | 12:07

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Ζήτημα απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει την προσφυγή με την οποία ζητείται να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 21 Ιουν 2021 | 10:50

Δένδιας πριν το συμβούλιο των ΥΠΕΞ για την Τουρκία: Εχουμε μια πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη

Θα συζητήσουμε για την Τουρκία, για την οποία έχουμε μια πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη, την οποία θα επαναλάβω, τόνισε ο κ. Δένδιας πριν το συμβούλιο των ΥΠΕΞ.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ 21 Ιουν 2021 | 08:48

Στην Αίγυπτο ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στην Τουρκία: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη - Αμηχανία στην Αγκυρα

Την Αίγυπτο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός. Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

20 Ιουν 2021 | 21:38

Euro 2020: Ελβετία – Τουρκία 3-1: Στην 3η θέση η Ελβετία, ελπίζει για τους "16"

Λίγη ακόμη υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι Ελβετοί για να μάθουν αν θα συνεχίσουν στο Euro 2020

20 Ιουν 2021 | 08:00

Euro 2020: Ελβετία και Τουρκία για το "μπαμ", για τα σίγουρα Ιταλία - Ουαλία

Τι φινάλε θα υπάρξει για τον πρώτο όμιλο του τουρνουά;

ΕΩΣ ΤΟ 2030 19 Ιουν 2021 | 21:20

Τουρκία: Σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030, που θα προσεληνωθεί και θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 19 Ιουν 2021 | 08:55

Τι κρύβει η επίθεση φιλίας του Ερντογάν στην Αθήνα: Παζάρια της Άγκυρας με την Ε.Ε. ενόψει Συνόδου Κορυφής

Διεθνολόγοι είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας καθώς δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα του Ερντογάν.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 18 Ιουν 2021 | 23:54

Κοινή γραμμή Μέρκελ - Μακρόν: "Προτεραιότητα της ΕΕ τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο"

"Το θέμα είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο", είπαν από κοινού Άνγκελα Μέρκελ και Εμάνουελ Μακρόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου