Κυπριακό: Ολο το προσχέδιο του ανακοινωθέντος

Στην Αθήνα το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης για συνάντηση με Σαμαρά - Ολόκληρο το προσχέδιο του Κοινού Ανακοινωθέντος - Δεν υπάρχει συμφωνία δηλώνει ο Ερογλου - Στηρίζει Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ

kupriako-olo-to-prosxedio-tou-anakoinwthentos
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά την καταλυτική δραστηριοποίηση των Αμερικανών όλα δείχνουν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα ενδέχεται να υπάρξει κατάληξη στο Κοινό Ανακοινωθέν για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Το προσχέδιο του Ανακοινωθέντος, το οποίο δημοσιεύεται αυτούσιο πιο κάτω, συζητά σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο Αρχηγών το οποίο άρχισε τη συνεδρία του στις 11:30 το πρωί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας το Ανακοινωθέν καθορίζει ένα ισχυρό πλαίσιο διαπραγμάτευσης ως προς τα βασικά αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας το Ανακοινωθέν καθορίζει ένα ισχυρό πλαίσιο διαπραγμάτευσης ως προς τα βασικά αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς

Αβέβαιη, ωστόσο, παραμένει ακόμα η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος δεν έχει ακόμα ανάψει το πράσινο φως. Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το βράδυ αναφέρει ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος και ότι η διαδικασία για συμφωνία ακόμη συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η τουρκική πλευρά είναι δεσμευμένη στην πρόταση που υπέβαλε κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα στις 14 Δεκεμβρίου. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «στην περίπτωση που υποβληθεί οποιαδήποτε πρόταση θα αξιολογηθεί και η στάση μας θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Μόλις υπάρξει συμφωνία θα ανακοινωθεί χωρίς καθυστέρηση».

Εν τω μεταξύ η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ηγετών τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Κύπριος Πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση νωρίς το πρωί της Παρασκευής τόσο με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τον Κύπριο Πρόεδρο, με αποχώρηση από την κυβέρνηση απειλεί το ΔΗΚΟ

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για κατάληξη σε Κοινό Ανακοινωθέν, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι εφικτό να καταλήξουμε, αρκεί να σεβαστούν όλοι τη συμφωνημένη βάση για μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια». Πρόσθεσε πως ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν έχει επιτευχθεί λύση όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, ενώ αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί επί Προεδρίας του Δημήτρη Χριστόφια.

ΑΚΕΛ: «Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθήσει πολιτική που οδηγεί σε λύση βασισμένη σε αρχές δεν θα διστάσουμε να τον στηρίξουμε»

«Ανάμεσα στις σημαντικές συγκλίσεις που είχαν τότε επιτευχθεί συγκαταλέγεται και εκείνη για την κυριαρχία: Στο Κοινό Ανακοινωθέν της 1ης Ιουλίου 2008 συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει μία και μόνη κυριαρχία. Στη συνέχεια, στις 10 Ιανουαρίου 2010, συμφωνήθηκε ότι η κυριαρχία θα είναι αδιαίρετη και θα εκπηγάζει ισότιμα από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», ανάφερε, προσθέτοντας πως αυτό δεν το αναφέρει τυχαία αφού έχει άμεση σχέση με τις δυσκολίες που συναντούνται σήμερα στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

 «Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε σωστή λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Εχουμε δηλώσει από την αρχή, και το εννοούμε πλήρως, ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθήσει πολιτική που οδηγεί σε λύση βασισμένη σε αρχές, το περιεχόμενο της οποίας έχω σκιαγραφήσει πιο πάνω, δεν θα διστάσουμε να τον στηρίξουμε. Τονίσαμε ταυτόχρονα ότι, ο Πρόεδρος έπρεπε να συνεχίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία από εκεί που είχαμε μείνει, δηλαδή να εμμένει στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ και στις συγκλίσεις που ακολούθησαν», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Εν τω μεταξύ, το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος φέρεται να προκαλεί κλυδωνισμούς στους κόλπους της συγκυβέρνησης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το σενάριο αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, εάν το κείμενο παραμείνει ως έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Νικόλα Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πως ένα τέτοιο ανακοινωθέν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.  Ανέφερε, μάλιστα, πως τυχόν αποδοχή του, αναιρεί όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε προεκλογικά με το Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του ΔΗΚΟ και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συνεχίσει.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1.Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες συμφωνούν ότι η λύση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιφέρεια, πρωτίστως δε θα επωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Ολα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3.Η λύση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έχει μία και μόνη νομική προσωπικότητα και μία και μόνη κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών με βάση τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και η οποία θα εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια και μόνη ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Ολοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι συμπληρωματική και δεν θα υποκαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την μία και μόνη Κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών, και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα λύεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί έλεγχο ή δικαιοδοσία επί της άλλης.

4.Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά την έγκριση της λύσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώσες ισότιμες πολιτείες. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε. θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστωσών πολιτειών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

5.Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

6.Οι διορισμένοι συνομιλητές έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία αποκλείεται.

7.Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

8.Οι ηγέτες ανακοινώνουν επίσης…
( Οτιδήποτε άλλο προκύψει έως την ημέρα της υπογραφής) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook