Κύπρος: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων - Η στάση της Άγκυρας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος καθώς απομένουν λίγες ώρες μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Exxonmobil και την κυπριακή κυβέρνηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κύπρος: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων - Η στάση της Άγκυρας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος καθώς απομένουν λίγες ώρες μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Exxonmobil και την κυπριακή κυβέρνηση, σχετικά με τα ευρήματα των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10.

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές και κάνει λόγο για παιχνίδια εναντίον της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Άγκυρας βάζοντας των Ερντογάν προ των απειλών που κατά καιρούς έχει εκτοξεύσει. Σύμφωνα με αναλυτές τα ευρήματα στο οικόπεδο 10 θα καθορίσουν και την περαιτέρω στάση της Τουρκίας στην περιοχή.

«Εάν υπάρχει ένα μεγάλο εύρημα, θα διακυβεύονται πολλά για μια τεράστια αμερικανική εταιρεία», δήλωσε στον Guardian ο Hubert Faustmann, καθηγητής Ιστορίας και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. «Θα μπορούσε να είναι μια ευλογία που θα βοηθήσει να τερματιστεί το φαινομενικά ανυπέρβλητο πρόβλημα της Κύπρου. Ακόμη και χωρίς λύση, θα υπάρξει μεγάλη πίεση ώστε να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων» αναφέρει.

Όπως σημειώνει «η κατάσταση κλιμακώνεται αντί να αποκλιμακώνεται επειδή η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταματήσει την εκμετάλλευση οποιονδήποτε πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου χωρίς τη συγκατάθεσή της και εάν οι Τουρκοκύπριοι δεν επωφεληθούν επίσης από αυτές».

Από την πλευρά του ο Charles Ellinas, ειδικός της βιομηχανίας και πρώην επικεφαλής της εταιρείας υδρογονανθράκων της Κύπρου, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα σημείωσε ότι «όλα τα σεισμικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αρκετά ώστε να οδηγήσουν την ExxonMobil στο να συνεχίσει τις έρευνες. Πιθανώς θα μπορούσαν να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα».

Όπως προσθέτει «η ExxonMobil αναζητά σημαντικές ποσότητες αερίου για να υποστηρίξει το απόλυτο σχέδιο της για την κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποίησης στην Κύπρο. Αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η απειλή της Άγκυρας να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις γεώτρησης εκτός Κύπρου - παρά την έντονη κριτική από την ΕΕ για την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών»- θα μπορούσε να οδηγήσει τη «μάχη» για τους υδρογονάνθρακες σε νέα και επικίνδυνα ύψη .

«Εάν η Τουρκία ξεκινήσει τη γεώτρηση, όπως απειλούσε, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, θα είναι πολύ, πολύ προκλητική», τονίζει ο Charles Ellinas και προσθέτει: «Ας υποθέσουμε ότι βρίσκουν πραγματικά αέριο: τι θα κάνουν τότε; Θα γυρίσουν όλα ανάποδα».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο έπλευσε την Τετάρτη το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» και τα πλοία συνοδείας του. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τον τελευταίο μήνα το σεισμογραφικό πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες κυρίως στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 8, πραγματοποιώντας σαρώσεις στην κατεύθυνση βορρά – νότου, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις στα τεμάχια 9 και 1, φτάνοντας πολλές φορές σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού.

Η ώρα των επίσημων ανακοινώσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης για τα ευρήματα στο τεμάχιο 10 από αντιπροσωπεία της ExxonMobil, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Tristan J. Aspray.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στη συνέχεια από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αντιπρόεδρο της Exxon σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 14:00, αφού προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων στις 13:00.

Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου το Υπουργείου Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 και ότι το γεωτρύπανο «Stena Icemax» θα συνέχιζε στον στόχο «Γλαύκο» της κοινοπραξίας στο ίδιο τεμάχιο. Τα αποτελέσματα αναμένονταν μετά την ολοκλήρωση και της ερευνητικής γεώτρησης στον δεύτερο στόχο, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά τεθεί.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος». Αν και δεν επιβεβαιώνεται η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, ωστόσο, εκτιμάται πως η παρουσία του αντιπροέδρου τoυ αμερικανικού κολοσσού καταδεικνύει θετικές εξελίξεις.

Πάντως, έγκυρες πηγές δήλωσαν στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων πως σε περίπτωση ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, του δεύτερου μετά την «Αφροδίτη», δημιουργούνται θετικές προεκτάσεις σε τρία επίπεδα: ενισχύονται οι υδρογονανθρακικοί πόροι στην κυπριακή ΑΟΖ, κλειδώνει η παρουσία της μεγαλύτερης εταιρείας υδρογονανθράκων στον κόσμο στην Κύπρο, ενώ δημιουργείται νέα δυναμική και στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL που περιλαμβάνει πέντε γεωτρήσεις.

Ερντογάν: Παιχνίδια σε βάρος της Τουρκίας

Για παιχνίδια εναντίον της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προσωπικότητες της ανατολικής και νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, τις οποίες προσκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από αυτά τα παιχνίδια,

«Εμείς επιδεικνύουμε στάση με αρχές απέναντι στα παιχνίδια που παίζονται στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια. Όσο φτάνουν σε αδιέξοδο τα σχέδια τα οποία τους χαλάμε, τόσο μεγαλώνει και η έχθρα εναντίον μας. Θέλουν να μας κάνουν να πληρώσουμε το τίμημα και γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος, Πολιτης, Sigmalive, Guardian

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
24 Νοε 2020 | 17:35

Νέα τουρκική πρόκληση: Με τρεις Navtex η Άγκυρα ζητά αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών

Οι τρεις Navtex εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης και αφορούν την Ικαρία, την Πάτμο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη

«ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΕΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» 24 Νοε 2020 | 17:30

Μήνυμα Μπορέλ σε Ερντογάν: Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι και θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ

"Ο σεβασμός του καθεστώτος των Βαρωσίων είναι υψίστης σημασίας", ανάφερε ο Ζοσέπ Μπορέλ στένοντας μήνυμα στην Άγκυρα πριν την Σύνοδο Κορυφής.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Νοε 2020 | 15:30

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της - Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Να αναγνωρίσει τα λάθη της η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει η Τουρκία, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 24 Νοε 2020 | 11:45

Ηχηρό μήνυμα Δένδια: Η Τουρκία δυναμιτίζει τον διάλογο- Προσπαθεί με τη βία να δημιουργήσει τετελεσμένα

"Η Τουρκία προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της ΕΕ", τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 24 Νοε 2020 | 10:16

Ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν έγινε ξαφνικά "Ευρωπαίος"" - Τι κρύβει η αλλαγή στάσης του "σουλτάνου"

Μήπως πρόκειται για τέχνασμα Ερντογάν προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία και να αποφύγει τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου;

ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2020 | 21:12

Ο Ερντογάν "τα βάζει" με Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ - Διαμαρτύρεται για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη - Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Ευρωπαίους.

ΣΤΗΝ 66Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Νοε 2020 | 19:36

Στόλτενμπεργκ: "Να δημιουργηθεί στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης" για Ελλάδα-Τουρκία

Στόλτενμπεργκ: "Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι. Αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο"

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 23 Νοε 2020 | 15:15

Γερμανική φρεγάτα έκανε έλεγχο σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Πελοποννήσου- "Ελληνική προβοκάτσια" φωνάζει η Αγκυρα

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης "χρεώνουν" την επέμβαση σε ελληνική προβοκάτσια, υποστηρίζοντας ότι Έλληνας διοικητής έδωσε την εντολή.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΑΛΙ 22 Νοε 2020 | 16:17

Άνοιγμα στην ΕΕ επιχειρεί ο Ερντογάν: Η Τουρκία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Κυριακή πως η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 21 Νοε 2020 | 20:29

Παναγιωτόπουλος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά διάλογο ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα

Κατά την ομιλία του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως "η Ελλάδα σέβεται πλήρως τις αρχές του ΝΑΤΟ περί επιλύσεως οιασδήποτε διεθνούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα".

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ 21 Νοε 2020 | 17:34

Αυξάνεται το πρέσινγκ της Γαλλίας στην Τουρκία - "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι"

Το Παρίσι άφησε αιχμές πως το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο μπορεί να πιέσει "πολύ περισσότερο" την Άγκυρα.