Κύπρος-Βρετανία: Ιστορική συμφωνία για τις Βάσεις

Πράσινο φως από το Λονδίνο για την αξιοποίηση των Ελληνοκυπριακών περιουσιών που ανήκουν στις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο - Συνάντηση Αναστασιάδη - Κάμερον την Τετάρτη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κύπρος-Βρετανία: Ιστορική συμφωνία για τις Βάσεις

Σημαντική συμφωνία για απελευθέρωση και πολεοδομική ανάπτυξη 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακίνητης περιουσίας Ελληνοκυπρίων, που βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις, θα υπογράψουν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Κύπρου, Ουίλιαμ Χέιγκ και Ιωάννης Κασουλίδης, αντίστοιχα.

Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία γι' αυτό και π Κύπριος πρόεδρος την χαρακτήρισε «ιστορική». Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό που κατέληξαν στο Σχέδιο Αναν, δεσμεύτηκε ότι με τη λύση του κυπριακού θα επέστρεφε 40 τετραγωνικά μίλια (100 τετραγωνικά χιλιόμετρα) εδαφών των Βάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υπογραφείσα σήμερα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών, που βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Η συμφωνία, είπε, αποτελεί μια «ιστορική εξέλιξη» σε ό,τι αφορά τις βάσεις, διότι ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνεται μια ολοκληρωμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών βάσεων.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων. Η συμφωνία, όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, μεταξύ άλλων:

  • Επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα το 78% του εδάφους των Βρετανικών βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.
  • Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των βάσεων .
  • Αίρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος τους τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες Ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών.
  • Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις βρετανικές βάσεις σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των βρετανικών Βάσεων.
  • Δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των βρετανικών βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας.

Η συμφωνία, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις βρετανικές βάσεις».

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί η Βρετανία τους τελευταίους δέκα μήνες, στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στην προώθηση λύσης του Κυπριακού

Σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος και η συνοδεία του θα παρακαθίσουν σε πρόγευμα εργασίας με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Αργότερα ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί η Βρετανία τους τελευταίους δέκα μήνες, στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στην προώθηση λύσης του Κυπριακού. Εκανε, επίσης, ειδική αναφορά και ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη βοήθεια καθώς και την τεχνοκρατική υποστήριξη που προσφέρει η Βρετανία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Η τεχνοκρατική υποστήριξη αφορά τους τομείς της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, του εκσυγχρονισμού του κράτους και της αντιμετώπισης των προβλημάτων των εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 27 Ιουλ 2021 | 20:36

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: "Η Ελλάδα ουδέποτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας"

Δριμεία επίθεση Μητσοτάκη στην Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

"ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" 27 Ιουλ 2021 | 09:29

Διπλή πρόκληση από Μπαχτσελί και Τατάρ: Η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι τουρκική

Διπλή επίθεση από Μπαχτσελί και Τατάρ σε Αθήνα και Λευκωσία. "Η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει τουρκική" λέει ο Μπαχτσελί.

ΤΑ ΕΣΩΣΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 26 Ιουλ 2021 | 11:25

Κτηνωδία στην Κύπρο: Έλουσαν σκυλάκια με πίσσα και τα πέταξαν στα σκουπίδια

Πέταξαν σκυλάκια στα σκουπίδια αφού τα έλουσαν με πίσσα στην Κύπρο. Τα έσωσαν εθελοντές της προστασίας ζώων.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 25 Ιουλ 2021 | 13:50

Αναστασιάδης: "Δεν θα δεχτώ προαπαιτούμενα για να πάω σε συνομιλίες - Κόκκινη γραμμή οι παράμετροι του ΟΗΕ"

"Στόχος τους είναι τα δύο κράτη. Πού θα κάνουν υποχωρήσεις; Στα στρατεύματα;", αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης

ΚΥΠΡΟΣ 24 Ιουλ 2021 | 15:35

Διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κος Χριστοδουλίδης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω απο το Κυπριακο

ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 21:12

Οργή στην Άγκυρα για την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: "Μαύρη προπαγάνδα Ελλάδας και Κύπρου"

Φανερά ενοχλημένη η Άγκυρα από την ομόφωνη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Οι πρώτες αντιδράσεις.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 Ιουλ 2021 | 15:50

Μήνυμα Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: Οι εξαγγελίες από τα Βαρώσια αυξάνουν τις εντάσεις - Η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις τόνισε ο Σαρλ Μισέλ

ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ 22 Ιουλ 2021 | 16:58

"Αινιγματική" δήλωση Μέρκελ για τις προκλήσεις Ερντογάν: Βλέπει και πρόοδο και οπισθοχώρηση

Δεν βλέπει η Μέρκελ ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - Έπαινοι στον Ερντογάν για τη διαχείριση του προσφυγικού - Τι είπε για το Κυπριακό.

ΤΑ LIKES “ΕΠΕΣΑΝ” ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ 22 Ιουλ 2021 | 15:56

΅Φωτιά" η Ιωάννα Μαλέσκου: Με μαύρο μπικίνι κάνει ντους σε γνωστό ξενοδοχείο στην Κυπρο [Βίντεο]

Η Ιωάννα Μαλέσκου φορώντας ένα μαύρο σέξι μπικίνι, κάνει ντους σε ξενοδοχείο της Λάρνακας

22 Ιουλ 2021 | 10:01

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα

Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας πρόκειται να γίνει στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 22 Ιουλ 2021 | 08:18

Διεθνής κατακραυγή για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο - Επικρίσεις από ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Γαλλία, Ρωσία

"Θα ασκήσουμε πίεση για να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

21 Ιουλ 2021 | 22:56

Επικοινωνία Σακελλαροπούλου - Αναστασιάδη: Επί τάπητος οι τουρικές προκλήσεις στα Κατεχόμενα

Σακελλαροπούλου και Αναστασιάδης συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για τις εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 21 Ιουλ 2021 | 21:06

Διπλωματικές εξελίξεις: Πληροφορίες για έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τα Βαρώσια και τις προκλήσεις Ερντογάν

Αίτημα από την Κύπρο για έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια