Κύπρος-Βρετανία: Ιστορική συμφωνία για τις Βάσεις

Πράσινο φως από το Λονδίνο για την αξιοποίηση των Ελληνοκυπριακών περιουσιών που ανήκουν στις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο - Συνάντηση Αναστασιάδη - Κάμερον την Τετάρτη

kupros-bretania-istoriki-sumfwnia-gia-tis-baseis
SHARE THIS
0
SHARES

Σημαντική συμφωνία για απελευθέρωση και πολεοδομική ανάπτυξη 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακίνητης περιουσίας Ελληνοκυπρίων, που βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις, θα υπογράψουν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Κύπρου, Ουίλιαμ Χέιγκ και Ιωάννης Κασουλίδης, αντίστοιχα.

Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία γι' αυτό και π Κύπριος πρόεδρος την χαρακτήρισε «ιστορική». Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό που κατέληξαν στο Σχέδιο Αναν, δεσμεύτηκε ότι με τη λύση του κυπριακού θα επέστρεφε 40 τετραγωνικά μίλια (100 τετραγωνικά χιλιόμετρα) εδαφών των Βάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υπογραφείσα σήμερα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών, που βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.  Η συμφωνία, είπε, αποτελεί μια «ιστορική εξέλιξη» σε ό,τι αφορά τις βάσεις, διότι ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνεται μια ολοκληρωμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών βάσεων.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.  Η συμφωνία, όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, μεταξύ άλλων:

  • Επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα το 78% του εδάφους των Βρετανικών βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.
  • Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των βάσεων .
  • Αίρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος τους τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες Ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών.
  • Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις βρετανικές βάσεις σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των βρετανικών Βάσεων.
  • Δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των βρετανικών βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας.

Η συμφωνία, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις βρετανικές βάσεις».

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί η Βρετανία τους τελευταίους δέκα μήνες, στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στην προώθηση λύσης του Κυπριακού

Σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος και η συνοδεία του θα παρακαθίσουν σε πρόγευμα εργασίας με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Αργότερα ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί η Βρετανία τους τελευταίους δέκα μήνες, στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στην προώθηση λύσης του Κυπριακού. Εκανε, επίσης, ειδική αναφορά και ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη βοήθεια καθώς και την τεχνοκρατική υποστήριξη που προσφέρει η Βρετανία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Η τεχνοκρατική υποστήριξη αφορά τους τομείς της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, του εκσυγχρονισμού του κράτους και της αντιμετώπισης των προβλημάτων των εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook