Κύπρος: Ενεργειακή συνεργασία με Τουρκία αν λυθεί το Κυπριακό

«Η Τουρκία πρέπει πρώτα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, διαφορετικά για τη Λευκωσία δεν υφίσταται αυτή η προοπτική».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κύπρος: Ενεργειακή συνεργασία με Τουρκία αν λυθεί το Κυπριακό

Η Λευκωσία επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας όμως ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, διαφορετικά για τη Λευκωσία δεν υφίσταται αυτή η προοπτική.

Ο Υπουργός μιλούσε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία με τίτλο «Ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακές συγκρούσεις: Ανατολική Μεσόγειος προς αναζήτηση σταθερότητας», στην οποία συμμετείχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ του Ισραήλ Μάικλ Ορεν και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, οι συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης και του Νείλου στην Ανατολική Μεσόγειο υπολογίζονται σε περίπου 9350 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Την τελευταία δεκαετία οι ανακαλύψεις που έγιναν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ είναι περίπου 2500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πρόσθεσε ότι οι ετήσιες ανάγκες της ΕΕ στο φυσικό αέριο είναι σήμερα περίπου 540 δις. κυβικά μέτρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου επανειλημμένα τονίζοντας την υποστήριξή της στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, αλλά και συμμετέχοντας στο έργο EastMed, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με γειτονικές χώρες, είπε ότι δεν στρέφονται εναντίον τρίτης χώρας.

«Αντιθέτως, αποτελούν μέσο για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή και πέραν αυτής και είναι ανοιχτές σε όλες τις χώρες που μοιράζονται το όραμα και το σημαντικότερο είναι να σέβονται το διεθνές δίκαιο», είπε και ανέφερε ότι καλούμε άλλες γειτονικές χώρες που δεν ανήκουν ακόμα στα σχήματα αυτά να μοιραστούν το ίδιο όραμα και να συμμετάσχουν.

Τόνισε ότι η προστιθέμενη αξία αυτής της συνεργασίας έχει προσελκύσει την προσοχή άλλων χωρών και είπε ότι αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται στην περιοχή μας μπορεί να διευκολύνει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου μέσω μιας βιώσιμης διευθέτησης που θα επιτρέψει στην Κύπρο να διατηρήσει το ρόλο της ως σταθερού, αξιόπιστου έντιμου μεσολαβητή στην περιοχή.

«Προϋπόθεση για αυτό είναι να κατανοήσει η Τουρκία ότι έχει πολύ περισσότερα να χάσει από ό, τι να κερδίσει από το σημερινό status quo, το οποίο εμποδίζει την Άγκυρα να συμμετάσχει στο δίκτυο συνεργασίας στην περιοχή μας και όχι μόνο», τόνισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατά τους τελευταίους έξι μήνες σχεδόν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις που απειλούν την Κύπρο και όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Είπε ότι η Λευκωσία δεν θα ακολουθήσει αυτή την τουρκική προσέγγιση, λέγοντας ότι «είμαστε πολύ σίγουροι για το τι κάνουμε, καθώς βασιζόμαστε στο διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου αποτελούν επίσης απειλές κατά του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Λιβάνου, καθώς η Λευκωσία έχει υπογράψει συμφωνίες με αυτές τις χώρες και αποτελούν επίσης απειλές κατά της ίδιας της ΕΕ, η οποία επενδύει στον αγωγό EastMed.

«Το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι η Τουρκία και το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουμε στην Άγκυρα να καταστρέψει την προοπτική της περιοχής. Οσον αφορά εμάς, θέλουμε η Τουρκία να αποτελέσει μέρος της συνεργασίας αυτής της περιοχής" είπε.

Ερωτηθείς από το ακροατήριο γιατί οι χώρες της περιοχής δεν προσκαλούν την Τουρκία στην εκμετάλλευση των πόρων, σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και συμπλήρωσε: «Πώς μπορούν λοιπόν να ενταχθούν σε αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες; Φυσικά και καλούμε την Τουρκία, καλώ την Τουρκία να αρχίσει συζήτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετική αντίδραση».

Πηγή: Πολιτης OnLine

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ 21 Οκτ 2020 | 21:00

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Κοινή Διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου: Καταδίκη παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, Κυπριακό και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στα βασικά σημεία

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ; 21 Οκτ 2020 | 17:40

Ο Ερντογάν τριπλασιάζει τα έξοδα για τα παλάτια του ενώ ο εταίρος του... κρεμάει ψωμιά για τους φτωχούς

Την ώρα που ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοινώνει εκστρατείες ψωμιού για τους φτωχούς, ο Ερντογάν τριπλασιάζει τα έξοδα για τα παλάτια του.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ 21 Οκτ 2020 | 17:09

Πέτσας: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η Ελλάδα σε όλα τα fora αναδεικνύει ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 21 Οκτ 2020 | 16:41

"Νίπτει τα χείρας του" ο Στόλτενμπεργκ για το Oruc Reis: "Δεν θα ασχοληθώ με νομικά ζητήματα"

"Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος και αν συμβούν να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ 21 Οκτ 2020 | 15:14

Ανάλυση Bloomberg: "Αν χάσει τις εκλογές ο Τραμπ, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Ερντογάν"

Ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg για το τι θα σημάνει τυχόν ήττα του Τράμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 21 Οκτ 2020 | 13:48

Μητσοτάκης από Κύπρο: Η Τουρκία ονειρεύεται αυτοκρατορικές πρακτικές- Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αθανασιάδη, αλ Σίσι στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 21 Οκτ 2020 | 12:43

"Χλιαρή" η απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων- Είναι πολλά τα λεφτά των υποβρυχίων...

Τι απαντά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ YENI SAFAK 21 Οκτ 2020 | 11:59

Oruc Reis: Παρατείνει τη Navtex η Τουρκία και ζητά αποστρατικοποίηση νησιών - "Πλωτό τείχος" από τα ελληνικά πλοία

Η Yeni Safak προαναγγέλλει την παράταση της τουρκικής Navtex και του Oruc Reis στο Αιγαίο.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ 21 Οκτ 2020 | 11:58

Η "μάχη" του βυθού: "Αόρατα" τα ελληνικά υποβρύχια - Ο ελληνικός Στόλος εντόπισε όλα τα τουρκικά

Αόρατα τα ελληνικά υποβρύχια που παρακολουθούν τις κινήσεις του Oruc Reis- Ο Στόλος εντόπισε όλα τα τουρκικά

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Οκτ 2020 | 10:10

Μήνυμα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θύμισε στην Τουρκία τη βύθιση του οθωμανικού στόλου στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Θυμίζουμε πως με τη νίκη των συμμάχων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου άνοιγε πλέον ο "δρόμος" για κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21 Οκτ 2020 | 07:24

Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο - Η Ελλάδα κλείνει μέτωπα, η Τουρκία απομονώνεται

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Λευκωσία θα πάρει μέρος στην τριμερή Σύνοδο μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου.

20 Οκτ 2020 | 23:33

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από την Τουρκία: Με NAVTEX ζητά αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Αη Στράτη

Η Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία αμφισβητεί ο Ερντογάν - Συνεχίζει τις απειλές ο Τούρκος πρόεδρος

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ» 20 Οκτ 2020 | 20:57

Το βιολί του ο Ερντογάν: Έχουμε πολλούς εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους στην Αν. Μεσόγειο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - "Θα σπάσουμε κάθε χέρι που επεκτείνεται στη χώρα μας".