Κύπρος: Γεμίζει με τρυπάνια η ΑΟΖ - Αναμένονται εντάσεις και προκλήσεις από την Τουρκία

Η κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum, θα τρυπήσει κοντά στο 10 και δεν θα επεκταθεί σε "αμφισβητούμενη" περιοχή, όπως η Τουρκία θέλει να την παρουσιάσει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παναγιωτόπουλος: Γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

"Έξοδος" στην κυπριακή ΑΟΖ γεωτρύπανων και "πυκνή κίνηση" αναμένεται τις επόμενες λίγες εβδομάδες, με την τουρκική πλευρά να επιχειρεί να απαντήσει στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο επανεκκινεί. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες επιδιώκουν να αποφύγουν τα απρόοπτα, εκ των πραγμάτων η κινητικότητα στην ΑΟΖ θα προκαλέσει εντάσεις και προκλήσεις.

Στη μεγάλη εικόνα, διαμορφώνονται τρία δεδομένα, που θα προκαλέσουν την κινητικότητα:

Πρώτον, η κίνηση έγινε στα ''μουλωχτά'' αν και είχε κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όταν ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του είχαν συνάντηση με την ηγεσία της ExxonMobil. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε η αδειοδότηση του θαλασσοτεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία των Exxon-Qatar Petroleum. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία ήθελαν πολύ και οι Καταριανοί, που συμμετέχουν με τους Αμερικανούς στην κοινοπραξία.

Η Λευκωσία ήθελε αυτή την εξέλιξη καθώς θεωρείται μια σημαντική επιβεβαίωση του ενεργειακού της προγράμματος και ενισχύει την κυριαρχία της. Η κατοχική Τουρκία από την πλευρά της θεωρεί πως μέρος του 5 της… ανήκει. Μάλιστα όταν επιχείρησε να συζητήσει με την Αίγυπτο οριοθέτηση ΑΟΖ φέρεται να το πρόσφερε στο Κάιρο!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum, θα τρυπήσει κοντά στο 10 και δεν θα επεκταθεί σε "αμφισβητούμενη" περιοχή, όπως η Τουρκία θέλει να την παρουσιάσει. Σημειώνεται δε πως με βάση τις σεισμικές έρευνες που έκανε η κοινοπραξία έχει εντοπιστεί κοίτασμα, που ξεκινά από το 10 και επεκτείνεται στο γειτονικό 5. Και μάλιστα τα ευρήματα κρίνονται πολύ σημαντικά. Δεν υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις πότε θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 5.

Διαβάστε Επίσης

Δεύτερο, εντός Δεκεμβρίου θα αρχίσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση των Exxon-Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο ενώ αποτελέσματα αναμένονται τον Απρίλιο ή Μάιο.

Τρίτο, η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL - ΕΝΙ, σχεδιάζει όπως αρμοδίως αναφέρεται, τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, 2022, να ξεκινήσει γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6, στο οποίο έκανε στο παρελθόν και η Τουρκία, όχι όμως σε κοντινό σημείο με εκείνο που επέλεξαν οι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία εταιρείες.

Η τουρκική αντίδραση

Η προσοχή εκ των πραγμάτων στρέφεται προς την Άγκυρα και το πώς θα αντιδράσει στο νέο σκηνικό, το οποίο στήνεται. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε ό,τι τουλάχιστον τους αφορά, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει να συνεννοηθούν με τους Τούρκους, ότι δεν θα επιτρέψουν παρενόχληση ή παρεμπόδιση των γεωτρήσεων. Η Άγκυρα θεωρεί πως το θαλασσοτεμάχιο 10, δεν είναι στις "διεκδικήσεις" της. Για το 5, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι εντός της υφαλοκρηπίδας της, αλλά όχι ολόκληρο (όχι το κομμάτι που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς). Σε ό,τι αφορά τις άλλες εταιρείες, φαίνεται πως θα κρατήσουν αποστάσεις από "αμφισβητούμενες" περιοχές, όπως τις καθορίζει παράνομα η κατοχική δύναμη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατοχική Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση- απάντηση σε εκείνη που θα διενεργήσει η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Πού; Σε περιοχές, που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, ανήκουν στη δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. Σε περιοχές, δηλαδή, που με σκηνοθέτη το καθεστώς της Άγκυρας, το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε για έρευνες και γεωτρήσεις τα… δικαιώματα στην τουρκική κρατική εταιρεία Turkish Petroleum ( ΤΡΑΟ). Σημειώνεται συναφώς ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για γεωτρήσεις στα παράνομα οικόπεδά "F”και "G” που έχει, δήθεν, παραχωρήσει το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ νότια της Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως έχει σταλεί επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, στις 8 Απριλίου 2019, μέσω του Τούρκου Μόνιμου Αντιπρόσωπου, στα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία καθορίζεται η… περιοχή του ψευδοκράτους.

Με βάση τον χάρτη που κατατέθηκε, τα οικόπεδα αυτά επικαλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ 1,2,3,8,9,13 για τα τέσσερα εκ των οποίων είχε δοθεί άδεια ερευνών στην Ιταλική ΕΝΙ, στα οποία πλέον συμμετέχει και η γαλλική TOTAL. Στις περιοχές αυτές έχουν γίνει ήδη από τουρκικής πλευράς παράνομα τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες.Συνεπώς τώρα είναι έτοιμοι και για γεωτρήσεις και δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προεργασία.

Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει ότι όλα γίνονται με πρόσκληση του ψευδοκράτους και θα αναδείξει τα "δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων", μέσα από τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η Λευκωσία, προφανώς θέλει διακαώς να υπάρξει επανεκκίνηση του ενεργειακού της προγράμματος, έχοντας συνεννοηθεί τόσο με τις εταιρείες όσο και με τις κυβερνήσεις τους. Επιχειρεί δε να εμπλέξει κι άλλους παίκτες, αλλά και τις χώρες της περιοχής. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως κύκλοι στην Αθήνα κάνουν διαφορετική ανάγνωση των εξελίξεων. Αυτοί οι κύκλοι θεωρούν πως οι ενέργειες αυτές είναι υψηλού ρίσκου αυτή την περίοδο, καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση, λόγω της οικονομικής κρίσης. Θεωρούν δε πως ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος να θελήσει να εξαγάγει την κρίση, προκαλώντας ένταση.

Αυτή η ανάγνωση των εξελίξεων, όμως, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιαδήποτε ενέργεια της Άγκυρας, δεν μπορεί προφανώς να καθοδηγεί τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας. Όπως σημειώνεται, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε συνεννοήσεις με τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, κυρίως με τις κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται.

ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ "5"

Η Κυβέρνηση αποφάσισε απευθείας ανάθεση του θαλασσοτεμαχίου 5 στην κοινοπραξία, βρίσκοντας ένα "παράθυρο" στον ευρωπαϊκό κανονισμό, που ειρήσθω εν παρόδω, για τέτοιες περιπτώσεις λόγω του ελεύθερου ανταγωνισμού, προβλέπει ανοικτό διαγωνισμό. Η Λευκωσία αξιοποίησε το γεγονός ότι το 10 γειτνιάζει με το 5 και αυτό σημαίνει πως οι έρευνες, κυρίως τα αποτελέσματα αυτών, μπορούν να επεκταθούν και σε περιοχές που αποτελούν συνέχεια του αδειοδοτημένου θαλασσοτεμαχίου. Συνεπώς, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρως καλυμμένη έναντι της Ε.Ε. με την απόφασή της αυτή. Της απευθείας, δηλαδή, ανάθεσης, χωρίς διαγωνισμό.

Δίκτυα συνεργασίας με χώρες της περιοχής

Η Άγκυρα επιχειρεί να ρίξει δίκτυα συνεργασίας σε χώρες της περιοχής και κυρίως προς κράτη, με τα οποία οι σχέσεις της δεν είναι καλές τα τελευταία χρόνια. Η κίνηση αυτή γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι οικονομικός και αυτό φάνηκε και από τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα επενδύσουν 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία. Κι αυτό παρόλο που οι σχέσεις τους μέχρι και πρόσφατα ήταν εχθρικές.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Τουρκία κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι είχαν ανάμιξη στο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ενώ τα ΗΑΕ υποστηρίζουν πως η Άγκυρα ενισχύει τη "Μουσουλμανική Αδελφότητα", για να αποσταθεροποιήσει καθεστώτα της περιοχής. Υπενθυμίζεται περαιτέρω, ότι τα ΗΑΕ έχουν βομβαρδίσει τουρκική βάση στη Λιβύη. Δεύτερον, πέραν από την οικονομική διάσταση, είναι προφανές πως τα ανοίγματα της Άγκυρας έχουν και γεωπολιτική σημασία. Επιχειρεί να σπάσει τις συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας στην περιοχή. Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με Ισραήλ και Αίγυπτο συνεχίζεται, ενώ Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Πηγή: Philenews.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ TWITTER 25 Ιαν 2022 | 13:30

"Πέρασαν 3 μήνες, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ": Η συγκινητική ανάρτηση για τη Φώφη Γεννηματά από τον σύζυγό της

O Ανδρέας Τσούνης, ο σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, θυμίζει με ανάρτησή του τη μεγάλη απώλεια.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 12:59

Ηλιόπουλος: Τους πολίτες που έμειναν εγκλωβισμένοι στη Μεσογείων, την Κηφισίας, τη Μαραθώνος ποιος θα τους αποζημιώσει;

Με ανακοίνωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά ποιός θα δώσει αποζημιώσεις στους χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους εκτός της Αττικής Οδού.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ 25 Ιαν 2022 | 12:40

Διακοπές ρεύματος: Βλάβες σε 45 γραμμές - Σκρέκας: Έως το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται πλέον σε 45 γραμμές και ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί τα περισσότερα.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΙΧ 25 Ιαν 2022 | 12:23

Αττική Οδός - Kώστας Καραμανλής: Θα αποδοθούν ευθύνες και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις

Απόδοση ευθυνών και επιβολή αυστηρών κυρώσεων για το χάος που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Kώστας Καραμανλής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Ιαν 2022 | 12:05

Κυβερνητικές πηγές για κακοκαιρία "Ελπίς": Απεγκλωβίστηκαν 3.500 άνθρωποι - Η συνολική εικόνα για τα προβλήματα μέχρι στιγμής

Αναλυτικά η εικόνα που υπάρχει στην Αττική Οδό και στο αεροδρόμιο με τους εγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών. Τι γίνεται με τις διακοπές ρεύματος.

25 Ιαν 2022 | 11:38

Στυλιανίδης: Παρατείνεται και για αύριο η αργία - Σε ποιες περιοχές

Παρατείνεται και για αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, η αργία ανακοίνωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Σε ποιες περιοχές. Τι θα γίνει με τα σχολεία.

Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ 25 Ιαν 2022 | 11:31

Κουτσούμπας: Ντροπή, καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να ξεπλύνει την κυβέρνηση

Ο Δ. Κουτσούμπας σε ανακοίνωση για το χάος που προκλήθηκε από την "Ελπίδα" έκανε λόγο για κατάρρευση του κράτους γι' ακόμα μία φορά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Ιαν 2022 | 10:51

Μητσοτάκης: Αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε οδηγό που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό θα πληρώσει η εταιρεία

Με εντολή Μητσοτάκη που αποδέχθηκε η Αττική Οδός θα δοθεί αποζημίωση 2 χιλιάδες ευρώ σε κάθε οδηγό που εγκλωβίστηκε

ΦΙΑΣΚΟ 25 Ιαν 2022 | 10:45

Ποιος ευθύνεται για το φιάσκο στην Αττική Οδό: Φταίει μόνο η εταιρεία ή και ο Χρήστος Στυλιανίδης; - Τι λέει το Μαξίμου

Πώς εξηγείται το μεγάλο φιάσκο στην Αττική οδό και ο εγκλωβισμός εκατοντάδων οδηγών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 10:28

Τσίπρας: Ένα 24ωρο χάους και ταλαιπωρίας και ο κ. Μητσοτάκης απών - Οσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο

"Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο" αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ. 25 Ιαν 2022 | 09:27

Θεοδωρικάκος: Υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες - Πρέπει να τις αναλάβουμε όλοι

Η απόδοση ευθυνών είναι μια άλλη συζήτηση είπε ο υπουργός. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, τόνισε μεταξύ άλλων π κ. Θεοδωρικάκος.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 25 Ιαν 2022 | 09:27

Κακοκαιρία "Ελπίς" -Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε - "Παράθυρο" για αποζημιώσεις εγκλωβισμένων οδηγών

Ανοιχτό ενδεχόμενο για αγωγή σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού και καταβολή αποζημιώσεων στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ 25 Ιαν 2022 | 07:43

Πώς η "Ελπίδα" έγινε "Μήδεια": Βούλιαξε στο χιόνι ο κρατικός μηχανισμός - Ερχονται καμπάνες για το φιάσκο στην Αττική Οδό

Κυρώσεις στην εταιρεία αλλά και καταλογισμό ευθυνών ετοιμάζει το Μαξίμου για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.