Κύπρος: Τι συζήτησαν οι ηγέτες του Νότου της Ε.Ε.

Το μεταναστευτικό ζήτημα απασχόλησε τους ηγέτες του Νότου ενώ τοποθετήσεις υπήρξαν τόσο για μια πιθανή επίλυση του Κυπριακού όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών

kupros-ti-suzitisan-oi-igetes-tou-notou-tis-ee
SHARE THIS
0
SHARES

Η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, ο γόρδιος δεσμός του μεταναστευτικού αλλά και η πρόσφατη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από ΠΓΔΜ και Ελλάδα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου", σημείωσε στη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. "Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί". 

Σχετικά με το ίδιο ζήτημα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα σχολίασε: "Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη" και συνέχισε: "Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Κάθε σκάφος που καταφτάνει στην Ιταλία, δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη".

"Παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση", είπε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Κυπριακό

"Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, τόνισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.

Θετική είναι η στάση και των υπόλοπων ηγετών για την επίλυση του θέματος. "Ελπίζουμε φέτος να είναι η χρονιά που θα λυθεί το Κυπριακό", είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Συμφωνία των Πρεσπών

"Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς", τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη. "Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα", σημείωσε.

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook