Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την Ακρόπολη που τον συγκίνησε - Από μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ

Με μια ανάρτηση στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μία ιδιαίτερη ανάρτηση αναδημοσίευσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον λογαριασμό του στο Twitter, εκφράζοντας την συγκίνησή του, με φόντο τα εγκαίνια του αναβατόριου στην Ακρόπολη.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μία μητέρα ενός τέτοιου παιδιού περιέγραψε μέσω Facebook με ρεαλισμό αλλά και ευαισθησία την "σπανιότατη, εκ γενετής νευρομυική πάθηση" από την οποία πάσχει η κόρη της. Λόγω του συγκερκιμένου προβλήματος το κοριτσάκι άρχισε σταδιακά να χάνει την "περιπατητική της ικανότητα" και στην τρυφερή ηλικία των 11 χρόνων ήταν πλέον απαραίτητο να χρησιμοποιεί το αναπηρικό καροτσάκι.

Προκαλώντας συγκίνηση, η συγκεκριμένη μητέρα εξέφρασε την χαρά της για την σημερινή ολοκλήρωση του έργου πρόσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στο βράχο της Ακρόπολης, που θα δώσει τη δυνατότητα στη Μαρίνα της να επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σήμερα, η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη, γιατί επιτέλους, μετά την ολοκλήρωση του έργου πρόσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στο βράχο της Ακρόπολης, κι όταν με το καλό γίνει η άρση του απαγορευτικού, θα μπορέσουμε να πάμε τη Μαρίνα με το καρότσι της, να δει από κοντά το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, και του Φωτός!! Μπορώ να δω ήδη τους κίονες του Παρθενώνα ν' αντικατοπτρίζονται στα πράσινα μάτια της όταν αυτά θα λάμπουν από χαρά καθώς θ' αναφωνεί ... Wooooow!! ΝΑΙ, σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα .." έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της την οποία αναδημοσίευσε ο πρωθυπουργός.

Όλη η ανάρτηση:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θέλω να σας μιλήσω σαν μητέρα κοριτσιού με κινητική και νοητική αναπηρία και να σας πω μια ιστορία / μάθημα ζωής που μας έδωσε η κόρη μας.

Η Μαρίνα πάσχει από μια σπανιότατη, εκ γενετής νευρομυική πάθηση. Σαν μωρό, είχε αργή κινητική και πνευματική ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά όμως κατάφερε να περπατήσει 3 ετών και να επικοινωνήσει με νοηματική σε ηλικία 4 ετών.

Η επίσημη και τελική διάγνωση ήρθε από την Αγγλία όταν η Μαρίνα ήταν 7 ετών, από ομάδα εξειδικευμένων παιδονευρολόγων ... και ήταν σκληρή. Μας ενημέρωσαν ότι όταν θα πλησιάζει στην εφηβία κι εξαιτίας της νόσου, θα ξεκινήσει η διαδικασία της "πτώσης" και της σταδιακής απώλειας της κινητικότητάς της.

Ο Τάσος κι εγώ, δεχθήκαμε την αλήθεια με ψυχραιμία και δύναμη κι αποφασίσαμε να κάνουμε τα πάντα για να έχει η Μαρίνα μια ζωή, πλούσια σε εμπειρίες, πάντα μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Κύριο μέλημά μας είναι να είναι ένα ευτυχισμένο παιδί. Παρακολουθούσαμε με πολύ αγωνία την κινητική της εξέλιξη αλλά και την ψυχολογική της κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε εγκαίρως την τυχών αρνητική επίδραση που μπορεί να είχε στο παιδί η απώλεια της περιπατητικής της ικανότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε σχολείο για 12 χρόνια, στην αρχή σε σχολείο παιδιών τυπικής ανάπτυξης και στη συνέχεια σε ειδικό σχολείο. Έμαθε να γράφει, να τρώει με μαχαίρι και πιρούνι, να κάνει βασικές δουλειές, όπως να πλένει τα πιάτα και να μαζεύει τα παιγχνίδια της. Έκανε πολλούς φίλους, έκανε ιππασία, έκανε ταξίδια και γνώρισε μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πήγε σε θέατρα, σε συναυλίες, σε πάρτυ, είδε αξιοθέατα. Με λίγα λόγια έκανε ότι κάθε τυπικός άνθρωπος ... μα πάνω απ' όλα ... ήταν και είναι ένα χαρούμενο παιδί που αγαπάει την κοινωνική ζωή!

Το 2011, οι δυνάμεις της είχαν αρχίσει να την εγκαταλείπουν σε τέτοιο βαθμό που μπορούσε να περπατάει μόνο υποβασταζόμενη. Πλησίαζε η ημερομηνία του τακτικού μας ταξιδιού στο Λονδίνο για να την δουν οι γιατροί και ξέραμε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό το ταξίδι χωρίς αναπηρικό καρότσι. Παραγγείλαμε ένα από κατάστημα στην Αγγλία και κανονίσαμε να μας περιμένει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μόλις φτάσαμε στο Λονδίνο.

Η αγωνία μας ήταν τεράστια, γιατί δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το πώς θα αντιδρούσε στη θέα ενός αναπηρικού καροτσιού. Βλέπετε κάναμε σκέψεις με το δικό μας "φτωχό" μυαλό και μέσα από τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις περι αναπηρίας (κι ας ήμασταν γονείς ανάπηρου παιδιού), θεωρούσαμε ότι το αναπηρικό καρότσι ήταν κάτι "κακό" και "περιοριστικό". Η Μαρίνα όμως, είχε διαφορετική γνώμη και για ακόμη μια φορά, μας έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα ζωής.

Μόλις αντικρισε το καρότσι της, έλαμψε το πρόσωπό της κι έβγαλε φωνές χαράς κι ενθουσιασμού! Ζήτησε να καθίσει αμέσως επάνω του, το χάιδευε με ευχαρίστηση σαν κάτι πολύτιμο κι απαίτησε να βγούμε αμέσως για βόλτα. Σε όλη τη διαδρομή είχε ένα χαμόγελο ευτυχίας χαραγμένο στο πρόσωπό της, ξεκαρδιζόταν στα γέλια σε κάθε bumping και κράταγε το χέρι τεντωμένο για να ορίζει τη διαδρομή που ήθελε ν' ακολουθήσουμε. Η ανακούφισή μας ήταν τεράστια, το ίδιο και η χαρά μας. Η Μαρίνα, μέσα από ένα "καθαρό" τρόπο σκέψης κι έχοντας δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο γύρω της, αναγνώρισε στο καρότσι το μέσο που θα της δώσει την ελευθερίας της, την άνεση και την ασφάλειά της.

Εμείς, οι θεωρητικά "τυπικοί" στην εικόνα ενός αναπηρικού καροτσιού βλέπουμε "θύματα της μοίρας" και θεωρούμε τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν δυστυχισμένους και στερημένους. Η Μαρίνα όμως στη θέα του καροτσιού βλέπει μια ΛΥΣΗ και στη θέα ενός ανάπηρου, βλέπει απλά ένα ΑΝΘΡΩΠΟ που πάντα θα μπορούσε να γίνει φίλος της.

Εκείνη η μέρα, ήταν μια από τις σημαντικότερες μέρες της ζωής μας, ένα μεγάλο breakthrough που μας έκανε, σαν γονείς, να αναμορφώσουμε την αντίληψή μας για την αναπηρία, αφού μπορέσαμε να δούμε την ουσία και το πραγματικό νόημα της ζωή, μέσα από τα μάτια της Μαρίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη, γιατί επιτέλους, μετά την ολοκλήρωση του έργου πρόσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στο βράχο της Ακρόπολης, κι όταν με το καλό γίνει η άρση του απαγορευτικού, θα μπορέσουμε να πάμε τη Μαρίνα με το καρότσι της, να δει από κοντά το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, και του Φωτός!! Μπορώ να δω ήδη τους κίονες του Παρθενώνα ν' αντικατοπτρίζονται στα πράσινα μάτια της όταν αυτά θα λάμπουν από χαρά καθώς θ' αναφωνεί ... Wooooow!!

ΝΑΙ, σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα ...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ 19 Ιαν 2021 | 19:17

Σοκ στην Κρήτη: Στη ΜΕΘ με εγκαύματα μητέρα που προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της από τις φλόγες

Η φωτιά ξέσπασε από το τζάκι του σπιτιού στο οποίο διέμενε η οικογένεια στην Κρήτη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 19 Ιαν 2021 | 18:00

IATA για "πιστοποιητικό εμβολιασμού" Μητσοτάκη: Θα σώσει θέσεις εργασίας και την οικονομία, θα ξανασυνδέσει οικογένειες

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε την ΕΕ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑ 19 Ιαν 2021 | 17:18

Σάλος για χυδαία ανάρτηση κατά της Μπεκατώρου: Εισβάλλουν σε δωμάτια ξενοδοχείων και εκ των υστέρων αποποιούνται των ευθυνών τους

Σάλο προκάλεσε η ανάρτηση της Δήμητρας Αλεξίου, μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά της Σοφίας Μπεκατώρου.

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 19 Ιαν 2021 | 15:30

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η Κομισιόν "υπερασπίζεται" την πρόταση Μητσοτάκη - Διαφωνίες μεταξύ των 27

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στις Βρυξέλλες σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Ιαν 2021 | 13:06

Μητσοτάκης στο ΥΠΕΣ: Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στις αυτοδιοικητικές εκλογές - Τέλος η απλή αναλογική

" Θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών ", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ 19 Ιαν 2021 | 12:44

Πρώτα άνοιγμα σχολείων και μετά τα χιονοδρομικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού και η εστίαση - Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά θα εξεταστεί αν θα ανοίξουν και πότε χιονοδρομικά και εστίαση, αλλά και οι μετακινήσεις εκτός νομών.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 19 Ιαν 2021 | 08:12

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Πολιτική Προστασία

Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στην τακτική σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αργότερα το απόγευμα.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 19 Ιαν 2021 | 07:25

Καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς: Μόλις 49.160 δόσεις έστειλε τη Δευτέρα η Pfizer – Σύσκεψη συγκαλεί ο Μητσοτάκης

Την επίσπευση της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο της Ε.Ε. Καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την Pfizer.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 15:12

Μητσοτάκης: Μέσα στο 2021 €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το εμβόλιο είναι ανώδυνο, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια

Σε έναν απολογισμό του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου αλλά και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 18 Ιαν 2021 | 14:44

Σακελλαροπούλου στη Μπεκατώρου στο Προεδρικό: Η Σοφία έσπασε τη σιωπή για όσους γνωρίζουν και δεν μιλούν [εικόνες]

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τη Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο

ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιαν 2021 | 12:34

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ: Οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν πιο γρήγορα- Να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

ΣΤΟ "ΑΤΤΙΚΟΝ" 18 Ιαν 2021 | 09:04

Η δεύτερη δόση του εμβολίου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη [εικόνες & βίντεο]

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έκανε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νοσοκομείο "Αττικόν".

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 18 Ιαν 2021 | 07:37

Κορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη Κουρτς με Μητσοτάκη και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς κυβερνήσεων των αποκαλούμενων "First Mover" χωρών.