Follow us

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την Ακρόπολη που τον συγκίνησε - Από μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ

Με μια ανάρτηση στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μία ιδιαίτερη ανάρτηση αναδημοσίευσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον λογαριασμό του στο Twitter, εκφράζοντας την συγκίνησή του, με φόντο τα εγκαίνια του αναβατόριου στην Ακρόπολη.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μία μητέρα ενός τέτοιου παιδιού περιέγραψε μέσω Facebook με ρεαλισμό αλλά και ευαισθησία την "σπανιότατη, εκ γενετής νευρομυική πάθηση" από την οποία πάσχει η κόρη της. Λόγω του συγκερκιμένου προβλήματος το κοριτσάκι άρχισε σταδιακά να χάνει την "περιπατητική της ικανότητα" και στην τρυφερή ηλικία των 11 χρόνων ήταν πλέον απαραίτητο να χρησιμοποιεί το αναπηρικό καροτσάκι.

Προκαλώντας συγκίνηση, η συγκεκριμένη μητέρα εξέφρασε την χαρά της για την σημερινή ολοκλήρωση του έργου πρόσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στο βράχο της Ακρόπολης, που θα δώσει τη δυνατότητα στη Μαρίνα της να επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σήμερα, η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη, γιατί επιτέλους, μετά την ολοκλήρωση του έργου πρόσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στο βράχο της Ακρόπολης, κι όταν με το καλό γίνει η άρση του απαγορευτικού, θα μπορέσουμε να πάμε τη Μαρίνα με το καρότσι της, να δει από κοντά το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, και του Φωτός!! Μπορώ να δω ήδη τους κίονες του Παρθενώνα ν' αντικατοπτρίζονται στα πράσινα μάτια της όταν αυτά θα λάμπουν από χαρά καθώς θ' αναφωνεί ... Wooooow!! ΝΑΙ, σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα .." έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της την οποία αναδημοσίευσε ο πρωθυπουργός.

Όλη η ανάρτηση:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θέλω να σας μιλήσω σαν μητέρα κοριτσιού με κινητική και νοητική αναπηρία και να σας πω μια ιστορία / μάθημα ζωής που μας έδωσε η κόρη μας.

Η Μαρίνα πάσχει από μια σπανιότατη, εκ γενετής νευρομυική πάθηση. Σαν μωρό, είχε αργή κινητική και πνευματική ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά όμως κατάφερε να περπατήσει 3 ετών και να επικοινωνήσει με νοηματική σε ηλικία 4 ετών.

Η επίσημη και τελική διάγνωση ήρθε από την Αγγλία όταν η Μαρίνα ήταν 7 ετών, από ομάδα εξειδικευμένων παιδονευρολόγων ... και ήταν σκληρή. Μας ενημέρωσαν ότι όταν θα πλησιάζει στην εφηβία κι εξαιτίας της νόσου, θα ξεκινήσει η διαδικασία της "πτώσης" και της σταδιακής απώλειας της κινητικότητάς της.

Ο Τάσος κι εγώ, δεχθήκαμε την αλήθεια με ψυχραιμία και δύναμη κι αποφασίσαμε να κάνουμε τα πάντα για να έχει η Μαρίνα μια ζωή, πλούσια σε εμπειρίες, πάντα μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Κύριο μέλημά μας είναι να είναι ένα ευτυχισμένο παιδί. Παρακολουθούσαμε με πολύ αγωνία την κινητική της εξέλιξη αλλά και την ψυχολογική της κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε εγκαίρως την τυχών αρνητική επίδραση που μπορεί να είχε στο παιδί η απώλεια της περιπατητικής της ικανότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε σχολείο για 12 χρόνια, στην αρχή σε σχολείο παιδιών τυπικής ανάπτυξης και στη συνέχεια σε ειδικό σχολείο. Έμαθε να γράφει, να τρώει με μαχαίρι και πιρούνι, να κάνει βασικές δουλειές, όπως να πλένει τα πιάτα και να μαζεύει τα παιγχνίδια της. Έκανε πολλούς φίλους, έκανε ιππασία, έκανε ταξίδια και γνώρισε μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πήγε σε θέατρα, σε συναυλίες, σε πάρτυ, είδε αξιοθέατα. Με λίγα λόγια έκανε ότι κάθε τυπικός άνθρωπος ... μα πάνω απ' όλα ... ήταν και είναι ένα χαρούμενο παιδί που αγαπάει την κοινωνική ζωή!

Το 2011, οι δυνάμεις της είχαν αρχίσει να την εγκαταλείπουν σε τέτοιο βαθμό που μπορούσε να περπατάει μόνο υποβασταζόμενη. Πλησίαζε η ημερομηνία του τακτικού μας ταξιδιού στο Λονδίνο για να την δουν οι γιατροί και ξέραμε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό το ταξίδι χωρίς αναπηρικό καρότσι. Παραγγείλαμε ένα από κατάστημα στην Αγγλία και κανονίσαμε να μας περιμένει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μόλις φτάσαμε στο Λονδίνο.

Η αγωνία μας ήταν τεράστια, γιατί δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το πώς θα αντιδρούσε στη θέα ενός αναπηρικού καροτσιού. Βλέπετε κάναμε σκέψεις με το δικό μας "φτωχό" μυαλό και μέσα από τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις περι αναπηρίας (κι ας ήμασταν γονείς ανάπηρου παιδιού), θεωρούσαμε ότι το αναπηρικό καρότσι ήταν κάτι "κακό" και "περιοριστικό". Η Μαρίνα όμως, είχε διαφορετική γνώμη και για ακόμη μια φορά, μας έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα ζωής.

Μόλις αντικρισε το καρότσι της, έλαμψε το πρόσωπό της κι έβγαλε φωνές χαράς κι ενθουσιασμού! Ζήτησε να καθίσει αμέσως επάνω του, το χάιδευε με ευχαρίστηση σαν κάτι πολύτιμο κι απαίτησε να βγούμε αμέσως για βόλτα. Σε όλη τη διαδρομή είχε ένα χαμόγελο ευτυχίας χαραγμένο στο πρόσωπό της, ξεκαρδιζόταν στα γέλια σε κάθε bumping και κράταγε το χέρι τεντωμένο για να ορίζει τη διαδρομή που ήθελε ν' ακολουθήσουμε. Η ανακούφισή μας ήταν τεράστια, το ίδιο και η χαρά μας. Η Μαρίνα, μέσα από ένα "καθαρό" τρόπο σκέψης κι έχοντας δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο γύρω της, αναγνώρισε στο καρότσι το μέσο που θα της δώσει την ελευθερίας της, την άνεση και την ασφάλειά της.

Εμείς, οι θεωρητικά "τυπικοί" στην εικόνα ενός αναπηρικού καροτσιού βλέπουμε "θύματα της μοίρας" και θεωρούμε τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν δυστυχισμένους και στερημένους. Η Μαρίνα όμως στη θέα του καροτσιού βλέπει μια ΛΥΣΗ και στη θέα ενός ανάπηρου, βλέπει απλά ένα ΑΝΘΡΩΠΟ που πάντα θα μπορούσε να γίνει φίλος της.

Εκείνη η μέρα, ήταν μια από τις σημαντικότερες μέρες της ζωής μας, ένα μεγάλο breakthrough που μας έκανε, σαν γονείς, να αναμορφώσουμε την αντίληψή μας για την αναπηρία, αφού μπορέσαμε να δούμε την ουσία και το πραγματικό νόημα της ζωή, μέσα από τα μάτια της Μαρίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη, γιατί επιτέλους, μετά την ολοκλήρωση του έργου πρόσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στο βράχο της Ακρόπολης, κι όταν με το καλό γίνει η άρση του απαγορευτικού, θα μπορέσουμε να πάμε τη Μαρίνα με το καρότσι της, να δει από κοντά το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, και του Φωτός!! Μπορώ να δω ήδη τους κίονες του Παρθενώνα ν' αντικατοπτρίζονται στα πράσινα μάτια της όταν αυτά θα λάμπουν από χαρά καθώς θ' αναφωνεί ... Wooooow!!

ΝΑΙ, σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα ...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΡΙΞΕΙ "ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ" 24 Σεπ 2022 | 08:10

H "κόκκινη γραμμή" που έθεσε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν - Το μήνυμα στα τουρκικά προς την γειτονική χώρα

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους Τούρκους πολίτες - Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη στα τουρκικά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 23 Σεπ 2022 | 22:55

Ιμπραχίμ Καλίν:" Μπορεί να γίνει συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα - Εξαρτάται από την ελληνική πλευρά"

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα, στις αρχές Οκτωβρίου

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 23 Σεπ 2022 | 21:29

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: "Η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία - Δεν θα συμβιβαστούμε"

"Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για εσάς, είμαστε γείτονες" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Οι απαντήσεις στα fake news του Ερντογάν για το μεταναστευτικό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2022 | 19:53

Ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Τι θα πει ο πρωθυπουργός - "Κόκκινη γραμμή" η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2022 | 19:16

Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μας θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι [Βίντεο]

Αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Council on Foreign Relations

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 23 Σεπ 2022 | 07:45

Θρίλερ στο Καρπενήσι: Η μυστηριώδης ανάρτηση 48χρονης πριν εξαφανιστεί - Βρέθηκε το αυτοκίνητό της

Ανησυχία προκαλεί η ανάρτηση της 48χρονης, λίγο πριν εξαφανιστεί, το απόγευμα της Πέμπτης, στην περιοχή της Ευρυτανίας.

ΔΙΑΧΥΤΟΣ Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 23 Σεπ 2022 | 07:21

Με άδεια χέρια επέστρεψε ο Ερντογάν στην Άγκυρα - Χαστούκι ΕΕ σε Τουρκία για την ελληνική μειονότητα

Σήμερα το βράδυ από το βήμα του ΟΗΕ η απάντηση του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο για τα χυδαία ψεύδη που εξαπέλυσε.

ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ 23 Σεπ 2022 | 06:37

ΟΗΕ: Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες - Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 22 Σεπ 2022 | 22:52

ΗΠΑ: Η φωτογραφία του ζεύγους Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν από τη δεξίωση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν στη δεξίωση προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 22 Σεπ 2022 | 22:18

Μητσοτάκης στο CNN: "Είναι γελοίο να μας κατηγορεί η Τουρκία για το μεταναστευτικό - Είναι fake news" [Βίντεο]

"Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, με απαράδεκτους, εξωφρενικούς ισχυρισμούς", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - "Είμαστε γείτονες, πρέπει να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι"

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 22 Σεπ 2022 | 21:05

Δημοσκόπηση Pulse: Για ακρίβεια, ενέργεια και ελληνοτουρκικά αγωνιούν οι Ελληνες

Συντριπτικό είναι το ποσοστό της αγωνίας των Ελλήνων για την ακρίβεια και την ενέργεια, κατά κύριο λόγο

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ OPEN 22 Σεπ 2022 | 20:39

Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά η ΝΔ με 7,5 μονάδες, καταλληλότερος ο Μητσοτάκης - Νο1 θέμα η ακρίβεια

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ - Τα ευρήματα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Σεπ 2022 | 19:02

Επίσκεψη Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη στο "Σημείο Μηδέν" - Φόρος τιμής για τους νεκρούς Έλληνες στους Δίδυμους Πύργους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε ελληνικά σημαιάκια στα ονόματα των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους από την τρομοκρατική επίθεση.