Μητσοτάκης στο Capital Link Invest in Greece Forum: Προτεραιότητα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας αποτελούν προτεραιότητα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης

"Η απόλυτη, άμεση προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω να διασφαλίζω ότι οι θέσεις εργασίας θα διαφυλαχθούν και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο" τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο 22ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum. Πρόκειται για το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Ελλάδα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τη συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών τραπεζών.

Μιλώντας στη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται διαδικτυακά και έχει τίτλο "Ελλάδα - Κοιτώντας μπροστά με αυτοπεποίθηση", ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι παρά την αναταραχή που έφερε στη χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο η πανδημία, το βασικό μήνυμα από το 2019 παραμένει επίκαιρο: "Εκλεγήκαμε με μια πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε τη χώρα. Πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει στην Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της χάραξης των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Και είμαι σίγουρος πως με την υποχώρηση της πανδημίας, η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, έχοντας πετύχει μια γρήγορη ανάκαμψη η οποία θα ενισχύεται από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας αλλά και τους εργαζόμενους από άλλες χώρες να πάρουν την απόφαση να εργαστούν από την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικά της πλεονεκτήματα και τα κίνητρα που προσφέρει.

Και αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. "Παρά την πανδημία, έχουμε εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων. Η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για την ανάπτυξη data center. Η Volkswagen ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα έξυπνης κινητικότητας και ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ένα από τα νησιά μας. Η Pfizer, εντυπωσιασμένη από το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει ένα δεύτερο κόμβο στην πόλη της Θεσσαλονίκης", σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις "πολυάριθμες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πλάνο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα σχέδια που συμπεριλαμβάνονται στην πρότασή μας έχουν στόχο να καλύψουν το επενδυτικό χάσμα αλλά και να διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό".

Με δεδομένο ότι η πανδημία της Covid-19 έδειξε ότι η αποκεντρωμένη, εξ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει, ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά μέρη που θα μπορούσε κανείς να ζήσει, τα οποία συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Μια χώρα ευλογημένη με φυσική ομορφιά και με μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στην προσέλκυση του παγκόσμιου κεφαλαίου".

"Μειώνουμε τους φόρους"

"Έχοντας μειώσει τη φορολόγηση του εταιρικού εισοδήματος και μερίσματος, τώρα μειώνουμε και τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων εισφορών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης" ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ψηφιοποίηση του δημοσίου: "Απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε πολυάριθμες υπηρεσίες και διαδικασίες που απαιτούσαν φυσική επαφή. Η ψηφιοποίηση του κράτους είναι το βασικό όχημα για την άρση των εμποδίων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Και η ψηφιακή εκπαίδευση διασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο του Capital Link

"Αγαπητοί φίλοι. Κυρίες και κύριοι. Πριν από έναν χρόνο, στην ομιλία μου με αφορμή το 21o ετήσιο Capital Link, κανένας δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει το εύρος και τη φύση των προκλήσεων που θα αντιμετώπιζε ο πλανήτης μας. Προκλήσεις που οδήγησαν την Ελλάδα, αλλά και όλες τις χώρες του κόσμου σε σημαντικές προσαρμογές με στόχο να περιοριστούν οι πολύπλευρες συνέπειες της πανδημίας.

Η απόλυτη, άμεση προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω να διασφαλίζω ότι οι θέσεις εργασίας θα διαφυλαχθούν και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Υπό αυτό το πρίσμα, είμαι σίγουρος πως όταν η χώρα ανακάμψει, η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας δεν θα έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Ωστόσο, παρά την αναταραχή του 2020 και όλα όσα ήρθαν μαζί με αυτή τη χρονιά, το βασικό μήνυμα από το 2019 παραμένει επίκαιρο. Εκλεγήκαμε με μια πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε την χώρα. Πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει στην Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή χάραξης των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Και είμαι σίγουρος πως με την υποχώρηση της πανδημίας, η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, έχοντας πετύχει μια γρήγορη ανάκαμψη η οποία θα ενισχύεται από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Αυτή η πανδημία δημιουργεί επίσης και σημαντικές ευκαιρίες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν μη τι άλλο, η πανδημία μας έδειξε ότι η αποκεντρωμένη εξ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά μέρη που θα μπορούσε κανείς να ζήσει, τα οποία συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Μια χώρα ευλογημένη με φυσική ομορφιά και με μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στην προσέλκυση του παγκόσμιου κεφαλαίου.

Έχοντας μειώσει τη φορολόγηση του εταιρικού εισοδήματος και μερίσματος, τώρα μειώνουμε και τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων εισφορών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, εισαγάγουμε και μια σειρά φορολογικών κινήτρων για τους Έλληνες της διασποράς, αλλά και τους ξένους που επιλέγουν να εργαστούν από την Ελλάδα. Διαθέτουμε μια σημαντική, παγκόσμια δεξαμενή ταλέντου που μπορούμε να αξιοποιήσουμε με στόχο να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ενισχύσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για επενδύσεις, λάβαμε αποφασιστικά βήματα με στόχο να ελαφρύνουμε το βάρος για τις επιχειρήσεις απλοποιώντας τις αδειοδοτήσεις και αίροντας τα εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν προϊόντα και να παρέχουν υπηρεσίες.

Πολυάριθμες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πλάνο μας για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα σχέδια που συμπεριλαμβάνονται στην πρότασή μας έχουν στόχο να καλύψουν το επενδυτικό χάσμα αλλά και να διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η πρόταση της Ελλάδας ήταν από τις πρώτες που υποβλήθηκαν και έλαβε πολύ θετικά σχόλια. Από ορισμένα κράτη - μέλη θεωρείται μάλιστα υπόδειγμα πρότασης. Η Ελλάδα πετυχαίνει πράγματα που υπερβαίνουν τα τυπικά της χαρακτηριστικά. Και χαίρομαι που τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε μια συνολική ατζέντα που θέτει στο στόχαστρο πολλά από τα βασικά αίτια της οικονομικής κρίσης.

Θέματα όπως η ανισότητα εισοδήματος. Πώς γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα; Πώς διασφαλίζουμε ότι ανταμείβεται η εργασιακή αξιοπρέπεια; Η ψηφιοποίηση παραμένει στον πυρήνα της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, μέσω μιας σχολαστικής προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και έκτοτε επιταχύνθηκε. Απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε πολυάριθμες υπηρεσίες και διαδικασίες που απαιτούσαν φυσική επαφή. Η ψηφιοποίηση του κράτους είναι το βασικό όχημα για την άρση των εμποδίων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Και η ψηφιακή εκπαίδευση διασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους.

Το σχέδιο της μείωσης των 'κόκκινων' δανείων των τραπεζών μας προχωράει με επιτυχία και το Πρόγραμμα 'Ηρακλής' είναι αποτελεσματικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δημοπρασία για το φάσμα των δικτύων 5G ξεκινάει. Και το δίκτυο 5G θα είναι πολύ σύντομα λειτουργικό σε μεγάλες πόλεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το σχέδιο που έχει καταρτίσει και το οποίο είναι σε εξέλιξη για την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη. Ενώ οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφέρουν με τη σειρά τους τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι προσπάθειές μας αποφέρουν καρπούς. Η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως μια ανερχόμενη δύναμη ήπιας ισχύος (soft power). Η χώρα πετυχαίνει πράγματα που υπερβαίνουν τα τυπικά της χαρακτηριστικά. Παρά την πανδημία, έχουμε εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων. Η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για την ανάπτυξη data centers. Η Volkswagen ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα έξυπνης κινητικότητας και ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ένα από τα νησιά μας.

Η Pfizer, εντυπωσιασμένη από το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει ένα δεύτερο κόμβο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κυρίες και κύριοι, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το γεγονός ότι οι Έλληνες, όπως και πάρα πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Και παρά τη στοχευμένη, δημοσιονομική αντίδραση με σκοπό την προστασία των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων, η πλειοψηφία, και ασφαλώς οι πιο ευάλωτοι, έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Αλλά είμαστε αισιόδοξοι πως μόλις ξεπεράσουμε τη σημερινή κατάσταση, η ανάκαμψη θα είναι ταχεία και θα έχει διάρκεια. Καλούμε λοιπόν την κοινότητα των επενδυτών να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας και είμαι σίγουρος πως οι πολυάριθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν θα παρουσιάσουν εκτενώς τις κυβερνητικές δράσεις για μια Ελλάδα πιο εξωστρεφή, μια Ελλάδα με μεγαλύτερη ευημερία".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 27 Ιαν 2021 | 21:28

Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων: Ένα βήμα πριν το κόκκινο η Αττική - Αμφιβολίες για άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων

"Καμπανάκι" από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική - Όλα θα κριθούν στην έκτακτη σύσκεψη της Πέμπτης

ΣΤΙΣ 214.000 Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 27 Ιαν 2021 | 20:32

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών τον Ιανουάριο - Στο 2,05% το ποσoστό κάλυψης του πληθυσμού

Επετεύχθη ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών που η κυβέρνηση είχε θέσει για το τέλος Ιανουαρίου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΤΖΕΝΤΑ 27 Ιαν 2021 | 20:16

Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο: Τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν

Συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Ιαν 2021 | 19:53

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζαγοράκη: Επιστρέφει στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα - Υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Θεόδωρου Ζαγοράκη

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ 27 Ιαν 2021 | 18:45

"Πυρά" Κικίλια για εμβόλια: Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις - Οι φαρμακευτικές να καταλάβουν ότι τα έχουν πληρώσει οι πολίτες

Στην κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και φαρμακευτικών εταιρειών για την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 27 Ιαν 2021 | 18:38

Ο Γιάννης Καλλιάνος ξεσπά: Όποιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει κορονοϊός να πάρει τον αδερφό μου τηλέφωνο

Ο Γιάννης Καλλιάνος μίλησε για την περιπέτεια υγείας του αδερφού του που νοσηλεύεται με κορωνοϊό.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 27 Ιαν 2021 | 18:14

Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ - Πάνω από 18.000 νεκροί παγκοσμίως σε μόλις μία μέρα

Την τελευταία εβδομάδα, κατά μέσο όρο, 14.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό κάθε 24 ώρες.

«ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΗΡΟ» 27 Ιαν 2021 | 18:14

Ταραντίλης σε ΣΥΡΙΖΑ: "Είναι καιρός να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα"

"Είναι πραγματικά λυπηρό που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται τα ίδια τα γεγονότα και προκαλεί την κοινή λογική", τονίζει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 27 Ιαν 2021 | 18:00

Κορονοϊός - Κικίλιας: 5.324 ενεργά κρούσματα στη χώρα - Ποιες περιοχές προκαλούν ανησυχία

Αιχμές στις εταιρείες για τις "ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων" από τον υπουργό Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

«ΒΑΘΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ». 27 Ιαν 2021 | 17:54

Εμβόλια-Κυριακίδου: Οι εταιρείες να μην έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει

Η "άποψη της ΑstraZeneca ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή", δήλωσε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤ» 27 Ιαν 2021 | 17:53

Ανάβει... φωτιές ο Σαρηγιάννης: Επιδείνωση λόγω του μεταλλαγμένου κορονοϊού - "2.000 κρούσματα τέλος Μάρτη"

Για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εκανε λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 27 Ιαν 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Φοβίζουν τα 104 νέα κρούσματα στο Κέντρο της Αθήνας - 76 στα Βόρεια Προάστια - "Κοκκινίζει" με 409 η Αττική

Η Αττική κατέγραψε 409 κρούσματα κορονοϊού με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 27 Ιαν 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν κρούσματα και θάνατοι - 858 νέες λοιμώξεις σήμερα, 32 νεκροί και 274 διασωληνωμένοι

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, 5.724 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας.