Στις υποψηφιότητες των δύο μονομάχων, του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Βέλγου Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ, για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, ενόψει της ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, στις 5μμ.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας "προωθεί το αφήγημα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του μετά από μια δεκαετία διασώσεων και μεταρρυθμίσεων που, όπως ισχυρίζεται, επέτρεψαν στη χώρα να ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, να έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και να θέσει το χρέος σε καθοδική πορεία" σημειώνουν οι FT. Και παραθέτουν δήλωση του υπουργού Οικονομικών: "Η πρόσφατη εμπειρία της Ελλάδας προσφέρει ένα ευρωπαϊκό μάθημα", δήλωσε στους Financial Times, ο Κυριάκος Πιερακκάκης.
Τα κατά του βαν Πέτεγκεμ
Αναφορικά με τον Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ , οι Financial Times σημειώνουν ότι αυτό που λειτουργεί εις βάρος της βελγικής υποψηφιότητας είναι η απόφαση που εκκρεμεί στο Βέλγιο σχετικά με τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, η οποία έχει φέρει τη χώρα του σε αντιπαράθεση τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου στην Ευρωζώνη - τα κράτη της Βαλτικής και τη Φινλανδία.
Αλλά, όπως αναφέρουν οι FT, ο Βέλγος υποψήφιος δεν πτοείται. "Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, η σταθερή ηγεσία είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημα της ευρωζώνης. Η δέσμευσή μου είναι να διαφυλάξω αυτή τη σταθερότητα με διακριτικότητα, εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα", δήλωσε στους Financial Times, προσθέτοντας: "Νιώθω ισχυρή υποστήριξη εντός της ομάδας για αυτήν την προσέγγιση".
Greece versus Belgium as Eurozone finance ministers pick their new chief https://t.co/p8Iu5rbujM
— FT Europe (@ftbrussels) December 11, 2025
Αμφίρροπη μάχη
Οι FT σημειώνουν ότι το Eurogroup είναι η ομάδα που συγκροτείται από τους 20 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ο κρίσιμος ρόλος που είχε διαδραματίσει το όργανο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους αναλαμβάνοντας καθοδηγητικό ρόλο για τη διάσωση οικονομιών που βρέθηκαν υπό απειλή χρεοκοπίας.
Μετά την παραίτηση του Πασκάλ Ντόναχιου για να αναλάβει ανώτερη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα, οι δύο υποψήφιοι που έχουν αναδειχθεί είναι αυτές των Κυριάκου Πιερρακάκη και Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ που και οι δύο προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) το οποίο αριθμεί εννέα μέλη στο Eurogroup.
Οι Σοσιαλδημοκράτες ελέγχουν πέντε έδρες, οι Φιλελεύθεροι τέσσερις και τα ακροδεξιά κόμματα έχουν δύο. Καθώς για την εκλογή νέου προέδρου απαιτείται απλή πλειοψηφία, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πείσει τουλάχιστον 10 από τους συναδέλφους του ότι θα είναι ο καταλληλότερος για να επαναφέρει τα μεγέθη της οικονομίας της νομισματικής ένωσης σε βιώσιμη ανάπτυξη, να περιορίσει το υψηλό χρέος και τις υπερβολικές δαπάνες, να διαμορφώσει το ευρώ στην ψηφιακή του μορφή και να ολοκληρώσει την ενιαία αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Η ψηφοφορία παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη, σημειώνουν οι FT, με πολλές πρωτεύουσες να αρνούνται να επιλέξουν πλευρά εκ των προτέρων, με πιο εμφανείς τις "Τέσσερις Μεγάλες" χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
