Κυριάκος: Ψηφίστε και παραιτηθείτε- Τσίπρας: Είστε σε αδιέξοδο

Τσίπρας: Η συμφωνία βάζει και με τη βούλα τέλος στα περί αριστερής παρένθεσης- Κυριάκος: κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κυριάκος: Ψηφίστε και παραιτηθείτε- Τσίπρας: Είστε σε αδιέξοδο

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι η αναγκαία συνθήκη για να του προσφέρει ανοικτό πολιτικό ορίζοντα μέχρι τις επόμενες εκλογές το χρόνο των οποίων απέφυγε να προσδιορίσει.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ψήφιση του 4ου μνημονίου κλείνει τον κύκλο της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης - όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ - που θα πιστοποιηθεί στις κάλπες όποτε αυτές στηθούν.

Αυτός ήταν και ο άξονας στον οποίο κινήθηκαν στις ομιλίες τους που ήταν μεν δυναμικές αλλά απέφυγαν να ανεβάσουν υπέρμετρα την ένταση όπως έχουν κάνει οι δυο άνδρες σε άλλες συζητήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ακέραια την ευθύνη της «απάτης» που οδήγησε όπως είπε «σε τρία χαμένα χρόνια και 14,2 δισ. ευρώ πρόσθετα βάρη, στους πολίτες»

« Δεν είναι αυταπάτη, πρόκειται για απάτη , πολιτική απάτη όμοια της δεν έχουμε δει στην σύγχρονη ιστορία. Είστε όλοι σας συνένοχοι παγιδεύεται την χώρα χωρίς προοπτική για να παραμείνετε στην εξουσία....είπατε ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια και τώρα τα υπογράφεται δύο - δύο και με τα δυο σας χέρια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για πρώτη φορά η χώρα περνά σε μια θετική ατζέντα ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία, η οποία -όπως υποστήριξε- επιδίδεται στην καταστροφολογία. Και κατηγόρησε τον Κ, Μητσοτάκη ότι «κατάπιε αμάσητα τα μέτρα 65 δισ. στην τετραετία των μνημονίων και τώρα φτύνει τα αντίμετρα».

«Αναλώσατε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας σας στα αντίμετρα. Για τα μέτρα θα μας πείτε τίποτα; Οι μειώσεις του αφορολόγητου, οι μειώσεις των συντάξεων η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπήρχε στην ομιλία σας;» τον προκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και με αφορμή τους υπολογισμούς των στελεχών της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε αιχμηρά « Φτάσατε στο σημείο να λέτε ότι τα μέτρα είναι 5 δις και τα αντίμετρα 7. Τότε να σα σας κάνω μια πρόταση μην παίρνετε τα μέτρα και πάρτε μόνο 2 δισ. αντίμετρα».

Τσίπρας: Εμείς πήγαμε τη συμφωνία στον λαό και επέλεξε εμάς

Ο πρωθυπουργός αποκρούοντας τα περί πολιτικής «απάτης» επανέλαβε το σταθερό του επιχείρημα ότι πήγε στον λαό τη συμφωνία. « Εμείς πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε αυτή είναι η συμφωνία. Επέλεξε εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΝΔ μετά την συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

«Είστε αυτοεγκλωβισμένος σε λάθος στρατηγική: μιλάτε συνεχώς για καταστροφή αλλά αυτή ποτέ δεν έρχεται. Όσο περνά ο καιρός κινδυνεύετε να γίνει γραφικός. Αν συνεχίσετε έτσι δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή» τόνισε.

«Φανταστείτε τον εαυτό σας τον Μάιο 2019 στις ευρωεκλογές, όταν θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Θα έχετε κλείσει 3,5 χρόνια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτός που επί 3,5 χρόνια θα βλέπει εκλογές που δεν θα έρχονται αλλά και κόφτες που δεν θα ενεργοποιούνται» είπε μεταξύ άλλων. «Λέτε στον ελληνικό λαό δυο πράγματα: ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα κρατήσω τις δηλώσεις και με αυτές θα ετοιμάσουμε τα spot για τις ευρωεκλογές. Τον Μάιο του 2019 δεν θα έχουμε 4ο Μνημόνιο αλλά θα διανύουμε και ένα χρόνο εκτός από τα Μνημόνια» σημείωσε. Σε άλλο σημείο εκτίμησε ο κ. Τσίπρας ότι η συμφωνία βάζει και με τη βούλα τέλος στα περί αριστερής παρένθεσης.

Μητσοτάκης: Αν είστε σίγουρος ότι είμαστε σε αδιέξοδο κάντε εκλογές

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως έχετε μια άλλη καριέρα μετά την πολιτική» έπιασε το νήμα ο Μητσοτάκης και προκάλεσε τον πρωθυπουργό: Θα έπρεπε να χαίρεστε αν έχουμε προβλήματα. Σε αδιέξοδο είναι οι πολίτες και όχι εμείς.. Αν είστε σίγουρος ότι η ΝΔ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν ποιος είναι σε αδιέξο

Και στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να πράξει αυτό που έκανε το 2015 όταν υπέγραψε το 3ο μνημόνιο και οδήγησε την χώρα σε εκλογές αν και είχε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα το πράξει.

«Ψηφίστε τα μέτρα και τα αντίμετρα και παραιτηθείτε. Δώστε τον λόγο στον κυρίαρχο λαό όπως κάνετε το 2015 . Αλλά δεν θα το κάνετε γιατί γνωρίζετε πως όταν ανοίξουν οι κάλπες θα ανοίξει και η πόρτα για την έξοδο σας από την εξουσία. Αν είχατε στοιχειώδη ευθιξία θα έπρεπε ήδη να είχατε παραιτηθεί. Η ντροπή όμως είναι άγνωστη λέξη σε εσάς έπρεπε να είχατε παραιτηθεί ώστε ο λαός να αποφασίσει για την τύχη της χώρας. Που πήγε το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που λέγατε στην εφημερίδα των Συντακτών για «ούτε ένα επιπλέον ευρώ μέτρα»; Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο. Ο κ. Καμμένος δεν έλεγε ότι θα επιστρέψει τα αναδρομικά;»

Τσίπρας : Χωρίς το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ισορροπημένη τη συμφωνία που κλείνει τη β' αξιολόγηση του προγράμματος και ανοίγει το δρόμο για το χρέος. Υποστήριξε δε ότι εάν δεν υπάρξει θετική έκβαση στο θέμα του χρέους τότε η δέσμευση για τα μέτρα δεν υπάρχει.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε θετική εισήγηση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, κάτι που θα οδηγήσει στο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

«Δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το μείγμα πολιτική. Τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Αν έχουμε τη θετική λύση στο χρέος θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Αν δεν έχουμε θετική εξέλιξη το ΔΝΤ θα φύγει. Αν φύγει δεν υπάρχει για εμάς η δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν το Σεπτέμβρη του 2017 αρχίσουν να υπάρχουν τα μέτρα για το χρέος. Αν αυτό δεν γίνει τα μέτρα θα αποσυρθούν, και αυτό το ξέρουν οι εταίροι».

Κυριάκος: Οχι γραβάτα αλλά σμόκιν σε παραλία θα φορέσεις για να καλύψεις τα ψέματα για το χρέος

Ο Κ. Μητσοτάκης αντέκρουσε τον παραπάνω ισχυρισμό του πρωθυπουργού διαβάζοντας απόσπασμα του μνημονίου στο οποίο αναφέρεται πως τα μέτρα είναι προπαιτούμενα για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

«Υπάρχει πουθενά δέσμευση ότι δεν θα λάβετε τα μέτρα; ή θα μας λέτε ότι θα σκίζετε τα μνημόνια και αυτό είναι πολύ μεγάλο και θα σας πάρει πολύ χρόνο» είπε.

«Οι αποφάσεις για το χρέος είναι ειλημμένες από το 2012 επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Κομπάζετε για το χρέος όταν γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε κάτι. Οι δανειστές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Μην λέτε ψέματα ότι δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος μην βάζετε το «τυράκι» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος. Όσον αφορά την γραβάτα θα ήθελα να πω κύριε Τσίπρα ότι είστε ικανός να φορέσετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα ψέματα που λέτε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό « Είστε ασυναγώνιστος στο θέμα του λαϊκισμού». Και τον κάλεσε να μην ερμηνεύει με αλαζονεία ότι οι πολίτες δεν εξεγείρονται ως αποδοχή της πολιτικής σας.

«Βγείτε μια βόλτα έξω από το Μαξίμου. 'Οτι δεν επαναλαμβάνεται η πολιτική αλητεία και χυδαιότητα που υπήρξε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση δεν είναι δείγμα αδυναμίας αλλά επιλογή συνειδητή.Λαός και ιστορία δεν θα δείξουν καμιά επιείκεια στην χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης»είπε και κατέληξε «η χώρα δεν χρειάζεται ένα νέο γύρο τραμπουκισμού».

Δεν θα αναγνωρίσουμε τις συμφωνίες σας με τους νταβατζήδες

Αξια προσοχής ήταν μια προειδοποίηση που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν αναφέρθηκε σε επιχειρηματίες - χωρίς να τους κατονομάσει- που συνεργάζονται με την κυβέρνηση. «Κάποιοι νταβατζήδες – είδατε ορισμένα πράγματα είναι διαχρονικά - που περνούν καλά μαζί σας , όμως είστε μόνοι σας και τις συμφωνίες που θα κάνετε για να μοιράσετε τα ιμάτια μια χρεωκοπημένης χώρας εμείς δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσουμε.».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 30 Νοε 2020 | 12:21

Μητσοτάκης για άρση lockdown: Εχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας - Μέχρι τέλος του έτους το εμβόλιο στην Ελλάδα

"Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες για την άρση του lockdown, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα", είπε ο πρωθυπουργός.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 30 Νοε 2020 | 11:03

Κορονοϊός: Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό rapid test – Ποιοι το υλοποίησαν

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ 30 Νοε 2020 | 07:37

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στο Υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν από τους Υπουργούς τα επόμενα σχέδια και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 30 Νοε 2020 | 07:31

Κρίσιμο 10ήμερο για την άρση του lockdown - Μειώνονται τα κρούσματα αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι

Στο τέλος της εβδομάδας οι τελικές αποφάσεις για την άρση του lockdown. Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι.

29 Νοε 2020 | 20:05
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 29 Νοε 2020 | 18:18

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα παρουσιαστούν

Η συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει στις 11.00 π.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης,

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 28 Νοε 2020 | 21:46

Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια και καφέ το επικρατέστερο σενάριο - Τι λένε οι καταστηματάρχες

Αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους