Μητσοτάκης: Με πολιτική αλλαγή θα αποφύγουμε το 4ο Μνημόνιο

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο.

Μητσοτάκης: Με πολιτική αλλαγή θα αποφύγουμε το 4ο Μνημόνιο

Η χημεία τους πλέον είναι καλή. Ο δίαυλος είναι ανοικτός και υπάρχει μια στέρεα σχέση. Η φιλοξενία στο…«σπίτι» της θα είναι το επιστέγασμα αυτής της καλής επαφής και επικοινωνίας. Στις 14.00 το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος CDU από την Άνγκελα Μέρκελ.

Ακολούθησε 20λεπτη κατ'ιδίαν συνάντηση, ενώ πραγματοποιείται η διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή του διευθυντή του Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή και του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. Από τη γερμανική πλευρά την κ. Μέρκελ πλαισιώνουν συνεργάτες της από το CDU.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώξει να πείσει τους συνομιλητές του για το σχέδιο αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό που μοιάζει να «καίει» τη γερμανική πολιτική σκηνή περισσότερο από το «ελληνικό πρόβλημα».

Βασικό όπλο στην προσπάθεια αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει όχι μόνο το δεδομένο μεταρρυθμιστικό του προφίλ αλλά και την πολύ σοβαρή προετοιμασία καθώς είναι γνωστό ότι η γερμανίδα πολιτικός θέλει συγκεκριμένες και ει δυνατόν τεκμηριωμένες με δεδομένα και στοιχεία προτάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να πάρει μαζί του το... οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Στ. Πέτσα, στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνον την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αλλά και τον τρόπο σκέψης των πιστωτών της χώρας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC:

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα τον υποδεχθεί ως οικοδέσποινα και θα έχει την ευκαιρία για μια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αυτή η συνάντησή τους είναι η τέταρτη σε ένα χρόνο που ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι στο τιμόνι της Ν.Δ., αλλά είναι η πρώτη φορά που η συνάντηση θα γίνει σε γερμανικό έδαφος και συγκεκριμένα στο κέντρο της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην SZ υποστηρίζει ότι «μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή». Η εφημερίδα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί της Ελλάδας αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», επισημαίνει ότι το γεγονός πως ο κ. Σόιμπλε απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη προσδίδει στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη Γερμανία, μια «δική της εκρηκτικότητα». «Εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θέλει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, αναμένει μεγαλύτερο περιθώριο στα δημοσιονομικά ζητήματα» αναφέρει η συντάκτρια και προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκτονώσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν συμβιβασμό

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη συνάντηση, καθώς θα έχει την ευκαιρία να της εξηγήσει κατ’ ιδίαν και εκτενώς το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στις προηγούμενες συναντήσεις έθεσε επί της ουσίας τις βάσεις για μια ειλικρινή, αδιαμεσολάβητη και στέρεα επικοινωνία, αλλά πλέον ο στόχος είναι να παρουσιάσει και το νέο πολιτικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βασίζεται στο σχέδιο +2% πλεόνασμα και +4% ανάπτυξη με μείωση φόρων και δαπανών και προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στη φράση ότι «η Ν.Δ. είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα που ουδέποτε διαπραγματεύτηκε τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό» αναμένεται να επιμείνει ότι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Που στοχεύει ο Κυριάκος

Η επίσκεψη στο Βερολίνο έχει και το στόχο να ενισχυθεί παράλληλα και η αξιοπιστία της Ελλάδας και να καταστήσει ο ίδιος στο γερμανικό παράγοντα ότι η σημερινή εικόνα της χώρας δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας και ότι με τις σωστές κινήσεις μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Επί της ουσίας αυτό που θα αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο επίσης θα συναντήσει σε ξεχωριστή ώρα και τοποθεσία, είναι ότι μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί την επαναφορά της Ελλάδας στην οδό της κανονικότητας και να προχωρήσει με πείσμα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Όμως, βασική προϋπόθεση κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., όπως θα αναφέρει και στην Γερμανίδα Καγκελάριο, είναι να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποτύχει και δεν μπορεί να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η νέα κυβέρνηση, πέρα από την προσπάθεια να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας να επιχειρήσει να υπάρξει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους όπου στον πυρήνα της θα υπάρχει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να εξηγήσει ποιο είναι κατά τον ίδιο το πλαίσιο για αυτό το διαφορετικό μίγμα πολιτικής και θα παρουσιάσει το σχέδιό του για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση δαπανών και φόρων και επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών της οικονομίας.

Οι θέσεις που θα παρουσιάσει

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με Μέρκελ και Σόιμπλε θα παρουσιάσει τις πάγιες θέσεις της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση: Οι άξονες που θα κινηθεί είναι οι εξής:

Α) Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Μετά από 7 δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και να μην μπει σε μία νέα περιδίνηση. Στην προσπάθεια αυτή, θα χρειαστεί τη στήριξη των εταίρων της. Μια στήριξη, που δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Β) Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν το δικό τους, εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο με σαφείς μεταρρυθμίσεις – που πάνε πέρα και πάνω από τα Μνημόνια – και διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Με μείωση των φόρων και των εισφορών και παράλληλες μειώσεις δαπανών. Το σχέδιο θα συνοδεύεται από εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς (Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση Δικαιοσύνη, Υγεία, κ.α.). Αυτό το σχέδιο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Γ) Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό «αέρα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι με ένα τέτοιο σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας, η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει δημοσιονομικό «αέρα» από τους δανειστές πετυχαίνοντας μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθούν, περαιτέρω, οι φόροι και έτσι να αποκτήσει η χώρα ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Κάτι τέτοιο,μπορεί να επιτευχθεί, αλλά μόνο από μία αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Εκτός των ζητημάτων της οικονομίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα θέσει και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, όπου θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείρισή του.

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε προηγούμενες περιόδους έχουν πλήξει την αξιοπιστία της χώρας μας. Για τη Ν.Δ., η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη. Η Ελλάδα χρειάζεται τη συνδρομή και της Frontex και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται από αυτούς. Η καλύτερη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων είναι καθήκον της ίδιας της Ελλάδας. Επίσης, θα πρέπει ως χώρα να δείξουμε μεγαλύτερη διαχειριστική επάρκεια στην υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών.

Με ταχύτερες διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, με ταχύτερες διαδικασίες απόκτησης ασύλου, ταχύτερες επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Και η Ε.Ε. από τη μεριά της οφείλει να στηρίξει υλικά και πολιτικά την Ελλάδα και ειδικά τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης αυτού του μείζονος ζητήματος.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Μπούντεσταγκ όπου θα έχει εκτενής συζήτηση με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ενώ θα συνομιλήσει και με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και αναμένεται να συναντηθεί με το CDU Wirtschaftsrat, οργανισμό που αντιπροσωπεύει 13.000 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί απευθείας στο Βερολίνο και δεν θα πάει τελικά στη Μαδρίτη, καθώς ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ακύρωσε όλες τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες στα πλαίσια του καταστατικού συνεδρίου του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος και ως εκ τούτου και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τροποποίησε το πρόγραμμά του.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Angela Merkel, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος CDU.

Στις 17:30, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του Κόμματος CDU.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί, στις 11:30, με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schauble, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 19 Οκτ 2021 | 22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 19 Οκτ 2021 | 13:05

Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης στην Τριμερή: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ 19 Οκτ 2021 | 11:20

Συνάντηση Μητσοτάκη - αλ Σίσι για ενέργεια και άμυνα: "Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας"

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 19 Οκτ 2021 | 08:59

Επιμένει ο Πολάκης για το κτηνιατρικό φάρμακο ως θεραπεία για τον κορονοϊό: Το δίνουν και στην Ινδία

"Ξεπέρασες τα όρια, αποδεικνύοντας την μικροψυχία και την αμορφωσιά σου", έγραψε ο Π. Πολάκης για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

"ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ" 19 Οκτ 2021 | 08:35

ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια: Μητσοτάκης - Γεωργιάδης εμπαίζουν τους πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί Μητσοτάκγη και Γεωργιάδη πως εμπαίζουν τους πολίτες για την ακρίβεια.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΣΙΣΙ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:45

Τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου: Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα με ηχηρά μηνύματα για την ανατολική Μεσόγειο

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, 19 Οκτωβρίου στο Χίλτον.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Οκτ 2021 | 19:32

Στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια"

Σίγουρος πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 18 Οκτ 2021 | 18:29
ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 16:01

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά απασχολούν τους πολίτες

Η ΝΔα προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 26%

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.