Κώστας Χρυσόγονος:Χρειαζόμαστε ένα κλίμα πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα

Ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος τοποθετείται επί του περιεχομένου της ανακοίνωσης της Σοσιαλιστικής Τάσης. Τι λέει για ΣΥΡΙΖΑ, επενδύσεις και φτωχοποίηση

Κώστας Χρυσόγονος:Χρειαζόμαστε ένα κλίμα πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ -στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο- το TheTOC επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω ανακοίνωση, η τάση διατυπώνει κριτική και διατηρεί διακριτές αποστάσεις από βασικές επιλογές της κυβέρνησης. Εκφράζεται επίσης η άποψη ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει με ευχολόγια ενώ χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στην επένδυση στο Ελληνικό και η «βραδύτητα σε άλλες επενδυτικές δράσεις».

Απαντώτας στις ερωτήσεις του TOC, ο κ. Χρυσόγονος μιλά για εντονότερη παρουσία της Σοσιαλιστικής Τάσης το επόμενο διάστημα.

«Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό και κοινωνικό κλίμα πιο φιλικό προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αλλά και με μεγαλύτερο σεβασμό προς την έννοια και την αξία της εργασίας» σημειώνει μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενος στα εσωκομματικά μιλά για την ανάγκη ενός καταστατικού συνεδρίου.

Σημειώνει δε πώς «πρέπει να εκλεγούν όργανα (πρόεδρος και κεντρική επιτροπή) άμεσα απο τη βάση με ανοιχτή και μαζική συμμετοχή. Και ακόμη πρέπει η βάση να ερωτάται, με χρήση και των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία, για καίριες επιλογές, όπως π.χ. η συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση, με ποιούς εταίρους, κλπ. Διαφορετικά δεν αποκλείεται η επιστροφή στην εποχή του 4%».

Τέλος, για την πιθανότητα ενδεχόμενου ανασχηματισμού λέει ότι «τον πολίτη τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου και για αυτά τα αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν».

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο TOC:

-Δεν είναι η πρώτη φορά που ασκείτε δημόσια και καθαρά κριτική στην κυβέρνηση αλλά είναι η πρώτη φορά που η κριτική σας παίρνει «συντεταγμένη μορφή»: Γιατί τώρα και γιατί έτσι;

Η Σοσιαλιστική Τάση ήταν μία από τις ιδρυτικές συνιστώσες του νέου ενιαίου κόμματος στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013 και απο τον Αύγουστο του έτους εκείνου συντάχθηκε και επίσημα ως εσωκομματική τάση με την εκλογή της πρώτης γραμματείας της, σύμφωνα και με τις σχετικές προβλέψεις του καταστατικού. Φέτος τον Ιούνιο έγινε εκλογή νέας γραμματείας, σε μια διαδικασία με πολύ μαζικότερη συμμετοχή από εκείνη του 2013 και στο εξής η Σοσιαλιστική Τάση θα κάνει πολύ πιο αισθητή την παρουσία της.

Η προχθεσινή μας ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια της απόφασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και θα αποτελέσει στο επόμενο διάστημα τη βάση του εσωκομματικού διαλόγου.

-Η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού την οποία επισημαίνεται ως κύριο πρόβλημα πως θα αναστραφεί;

Η πορεία φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να αντιστραφεί εάν κατορθώσουμε να αξιοποιήσουμε έστω και ένα μέρος των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος και δυστυχώς μένουν ανεκμετάλλευτες, κυρίως λόγω των προβλημάτων στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Χρειάζεται συνεπώς παραγωγικός σχεδιασμός σε βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας, με συγκεκριμένους στόχους ως προς το ΑΕΠ, την απασχόληση κλπ. και με περιγραφή και προώθηση συγκεκριμένων δράσεων για την επίτευξη των στόχων.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να έρθει έτοιμος απ΄ έξω με τη μορφή εντολών των δανειστών, οι οποίοι ούτε γνωρίζουν σε βαθος την ελληνική πραγματικότητα ούτε και ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας.
Πρέπει να εκπονηθεί από εμάς, στη βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τοξου και των παραγωγικών φορέων και να εφαρμοσθεί στα βασικά του σημεία, ανεξάρτητα από τη φυσιολογική και αναμενόμενη εναλλαγή των κυβερνήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει προοπτική και ελπίδα αυτός ο τόπος.

-Γιατί ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει όλο και συχνότερα πως χωρίς επενδύσεις και θέσεις εργασίας δεν θα υπάρξει ανάπτυξη η κυβέρνηση εμφανίζει «δυσανεξία» να προχωρήσει ώριμα επενδυτικά σχέδια;

Είναι εύκολο να ρίχνει κανείς το λίθο του αναθέματος, ιδίως όταν έχει το «προνόμιο» να είναι ποιητής στην αντιπολίτευση και όχι συγγραφέας στην κυβέρνηση. Με αυτό βέβαια δεν θέλω να υπονοήσω ότι δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και στρεβλώσεις στο κυβερνητικό έργο.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι γενικότερο και έχει παρελθόν πολλών δεκαετιών. Εάν θέλουμε να ανατάξουμε τις παθογένειες, πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές και να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, όπως προανέφερα, με κεντρικά προτάγματα την απλοποίηση της νομοθεσίας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης. Και πέρα από όλα αυτά χρειαζόμαστε ένα πολιτικό και κοινωνικό κλίμα πιο φιλικό προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αλλά και με μεγαλύτερο σεβασμό προς την έννοια και την αξία της εργασίας.

-Το αίτημα για καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2017 και αλλαγή του καταστατικού, σε τι αποσκοπεί; Τι προσδοκάται να αλλάξει;

Προσδοκούμε την υλοποίηση της εξαγγελίας της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κόμμα «μαζικό και δημοκρατικό». Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προερχόμενες απο τον προηγούμενο αιώνα διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για εγγραφή νέων μελών και έγκρισής τους απο τις τοπικές οργανώσεις, ύστερα απο παρωχημένης λογικής ελέγχους φρονημάτων, και να ανοιχτεί το κόμμα στην κοινωνία.

Πρέπει να εκλεγούν όργανα (πρόεδρος και κεντρική επιτροπή) άμεσα απο τη βάση με ανοιχτή και μαζική συμμετοχή. Και ακόμη πρέπει η βάση να ερωτάται, με χρήση και των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία, για καίριες επιλογές, όπως π.χ. η συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση, με ποιούς εταίρους, κλπ. Διαφορετικά δεν αποκλείεται η επιστροφή στην εποχή του 4%.

-Πιστεύετε ότι είναι πιθανός ένας ανασχηματισμός και σε τι προσβλέπει ο πρωθυπουργός. Θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, και την εικόνα της απέναντι στην αντιπολίτευση; Πόσο ενδιαφέρουν όλα αυτά τον μέσο πολίτη που δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του;

Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του πρωθυπουργού και η συζήτηση περί ανασχηματισμού δεν με αφορά. Τον μέσο πολίτη τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου και για αυτά τα αποτελέσματα θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Μαϊ 2021 | 08:22

Οι εκπλήξεις του Αδωνι Γεωργιάδη: Η συγνώμη στον Καρανίκα, η κάνναβη και ο Ζάεφ

Δύο κινήσεις - έκπληξη του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη μέσα σε 48 ώρες με τον Καρανίκα και τον Ζαέφ

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2021 | 16:26

Ο Κουμουτσάκος για τον διορισμό της συζύγου του στη Βουλή: Έχω χωρίσει εδώ κι έναν χρόνο

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαντά στις κατηγορίες σχετικά με την τοποθέτηση της γυναίκας του στη Βουλή. "Έχουμε χωρίσει εδώ κι έναν χρόνο".

"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" 14 Μαϊ 2021 | 14:09

Τσίπρας - Ζάεφ: Όσοι μας κατηγορούσαν, αντιλαμβάνονται τώρα τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για ιστορική συμφωνία της οποίας τη σημασία αντιλαμβάνονται όλοι τώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 14 Μαϊ 2021 | 12:49

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στις 18:00 στην ισραηλινή πρεσβεία

"Πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι βομβαρδισμοί και οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί" αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2021 | 12:42

Ραγκούσης: Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια είναι προσωπική επιμονή Μητσοτάκη

"Δεν μπορεί να κρύβεται. Να αναλάβει προσωπικά την πολιτική ευθύνη, αλλιώς να το τροποποιήσει ριζικά όπως ζητούν βουλευτές και βουλεύτριες όλων των κομμάτων πλέον", λέει ο Γ. Ραγκούσης.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ 13 Μαϊ 2021 | 14:07

Προανακριτική Παππά: Ο λογιστής της εταιρείας CCC διαψεύδει τον Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ο λογιστής της εταιρείας CCC διέψευσε τον Χρήστο Καλογρίτσα που ισχυρίζεται ότι πήρε χρήματα για να στήσει κανάλι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΚΑΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 12 Μαϊ 2021 | 18:40

Παρατηρητήριο ΝΔ - Τα 10 fake news για την Ακρόπολη: Εχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο

Για 10 fake news για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη κάνει λόγο το παρατηρητήριο των fake news του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 14:54

8ωρο: Αυτό είναι το νέο εργασιακό- Τι προβλέπει για ωράριο, άδειες, συνδικαλισμό και Κυριακές

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο εργασιακό και τις προβλέψεις για ωράριο, άδειες και εργασία τις Κυριακές

ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 10:26

Γιατί ο Τσίπρας δεν είδε τον σοσιαλιστή Σάντσεθ: Η δικαιολογία της Κουμουνδούρου - Ψάχνει επαφές στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε στο Φόρουμ των Δελφών τον Ισπανό σοσιαλιστή Σάντσεθ.

12 Μαϊ 2021 | 09:24

Ο Σάντσεθ, η Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας

Εκ πρώτης όψεως τα δυο γεγονότα είναι άσχετα. Είναι όμως;

12 Μαϊ 2021 | 09:17

Τα "σταματημένα" ρολόγια του κ. Αλέξη...

Θυμάμαι την εποχή που η "Σοβιετία" έστεκε ακόμη αγέρωχη όρθια και ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην ΚΝΕ (εντάχθηκε κατά την περίοδο της πτώσης...), τη θλίψη που με καταλάμβανε ως νεαρό αριστερό τότε, έστω και του ευρωπαϊκού δημοκρατικού δρόμου, όταν βρισκόμουν σε κάποια από τις χώρες του "Παραπετάσματος".

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 18:48

"Εκπληξη" Γεωργιάδη: Yπέρ Καρανίκα για φαρμακευτική κάνναβη - "Κάναμε λάθος που αντιδρούσαμε το 2018"

Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ευθαρσώς ότι η ΝΔ έκανε λάθος το 2018 που αντιδρούσε στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 11 Μαϊ 2021 | 18:12

Φίλης: Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία

Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία, δήλωσε ο Νίκος Φίλης