Κώστας Χρυσόγονος:Χρειαζόμαστε ένα κλίμα πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα

Ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος τοποθετείται επί του περιεχομένου της ανακοίνωσης της Σοσιαλιστικής Τάσης. Τι λέει για ΣΥΡΙΖΑ, επενδύσεις και φτωχοποίηση

Κώστας Χρυσόγονος:Χρειαζόμαστε ένα κλίμα πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ -στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο- το TheTOC επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω ανακοίνωση, η τάση διατυπώνει κριτική και διατηρεί διακριτές αποστάσεις από βασικές επιλογές της κυβέρνησης. Εκφράζεται επίσης η άποψη ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει με ευχολόγια ενώ χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στην επένδυση στο Ελληνικό και η «βραδύτητα σε άλλες επενδυτικές δράσεις».

Απαντώτας στις ερωτήσεις του TOC, ο κ. Χρυσόγονος μιλά για εντονότερη παρουσία της Σοσιαλιστικής Τάσης το επόμενο διάστημα.

«Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό και κοινωνικό κλίμα πιο φιλικό προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αλλά και με μεγαλύτερο σεβασμό προς την έννοια και την αξία της εργασίας» σημειώνει μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενος στα εσωκομματικά μιλά για την ανάγκη ενός καταστατικού συνεδρίου.

Σημειώνει δε πώς «πρέπει να εκλεγούν όργανα (πρόεδρος και κεντρική επιτροπή) άμεσα απο τη βάση με ανοιχτή και μαζική συμμετοχή. Και ακόμη πρέπει η βάση να ερωτάται, με χρήση και των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία, για καίριες επιλογές, όπως π.χ. η συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση, με ποιούς εταίρους, κλπ. Διαφορετικά δεν αποκλείεται η επιστροφή στην εποχή του 4%».

Τέλος, για την πιθανότητα ενδεχόμενου ανασχηματισμού λέει ότι «τον πολίτη τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου και για αυτά τα αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν».

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο TOC:

-Δεν είναι η πρώτη φορά που ασκείτε δημόσια και καθαρά κριτική στην κυβέρνηση αλλά είναι η πρώτη φορά που η κριτική σας παίρνει «συντεταγμένη μορφή»: Γιατί τώρα και γιατί έτσι;

Η Σοσιαλιστική Τάση ήταν μία από τις ιδρυτικές συνιστώσες του νέου ενιαίου κόμματος στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013 και απο τον Αύγουστο του έτους εκείνου συντάχθηκε και επίσημα ως εσωκομματική τάση με την εκλογή της πρώτης γραμματείας της, σύμφωνα και με τις σχετικές προβλέψεις του καταστατικού. Φέτος τον Ιούνιο έγινε εκλογή νέας γραμματείας, σε μια διαδικασία με πολύ μαζικότερη συμμετοχή από εκείνη του 2013 και στο εξής η Σοσιαλιστική Τάση θα κάνει πολύ πιο αισθητή την παρουσία της.

Η προχθεσινή μας ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια της απόφασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και θα αποτελέσει στο επόμενο διάστημα τη βάση του εσωκομματικού διαλόγου.

-Η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού την οποία επισημαίνεται ως κύριο πρόβλημα πως θα αναστραφεί;

Η πορεία φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να αντιστραφεί εάν κατορθώσουμε να αξιοποιήσουμε έστω και ένα μέρος των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος και δυστυχώς μένουν ανεκμετάλλευτες, κυρίως λόγω των προβλημάτων στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Χρειάζεται συνεπώς παραγωγικός σχεδιασμός σε βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας, με συγκεκριμένους στόχους ως προς το ΑΕΠ, την απασχόληση κλπ. και με περιγραφή και προώθηση συγκεκριμένων δράσεων για την επίτευξη των στόχων.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να έρθει έτοιμος απ΄ έξω με τη μορφή εντολών των δανειστών, οι οποίοι ούτε γνωρίζουν σε βαθος την ελληνική πραγματικότητα ούτε και ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας.
Πρέπει να εκπονηθεί από εμάς, στη βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τοξου και των παραγωγικών φορέων και να εφαρμοσθεί στα βασικά του σημεία, ανεξάρτητα από τη φυσιολογική και αναμενόμενη εναλλαγή των κυβερνήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει προοπτική και ελπίδα αυτός ο τόπος.

-Γιατί ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει όλο και συχνότερα πως χωρίς επενδύσεις και θέσεις εργασίας δεν θα υπάρξει ανάπτυξη η κυβέρνηση εμφανίζει «δυσανεξία» να προχωρήσει ώριμα επενδυτικά σχέδια;

Είναι εύκολο να ρίχνει κανείς το λίθο του αναθέματος, ιδίως όταν έχει το «προνόμιο» να είναι ποιητής στην αντιπολίτευση και όχι συγγραφέας στην κυβέρνηση. Με αυτό βέβαια δεν θέλω να υπονοήσω ότι δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και στρεβλώσεις στο κυβερνητικό έργο.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι γενικότερο και έχει παρελθόν πολλών δεκαετιών. Εάν θέλουμε να ανατάξουμε τις παθογένειες, πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές και να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, όπως προανέφερα, με κεντρικά προτάγματα την απλοποίηση της νομοθεσίας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης. Και πέρα από όλα αυτά χρειαζόμαστε ένα πολιτικό και κοινωνικό κλίμα πιο φιλικό προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αλλά και με μεγαλύτερο σεβασμό προς την έννοια και την αξία της εργασίας.

-Το αίτημα για καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2017 και αλλαγή του καταστατικού, σε τι αποσκοπεί; Τι προσδοκάται να αλλάξει;

Προσδοκούμε την υλοποίηση της εξαγγελίας της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κόμμα «μαζικό και δημοκρατικό». Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προερχόμενες απο τον προηγούμενο αιώνα διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για εγγραφή νέων μελών και έγκρισής τους απο τις τοπικές οργανώσεις, ύστερα απο παρωχημένης λογικής ελέγχους φρονημάτων, και να ανοιχτεί το κόμμα στην κοινωνία.

Πρέπει να εκλεγούν όργανα (πρόεδρος και κεντρική επιτροπή) άμεσα απο τη βάση με ανοιχτή και μαζική συμμετοχή. Και ακόμη πρέπει η βάση να ερωτάται, με χρήση και των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία, για καίριες επιλογές, όπως π.χ. η συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση, με ποιούς εταίρους, κλπ. Διαφορετικά δεν αποκλείεται η επιστροφή στην εποχή του 4%.

-Πιστεύετε ότι είναι πιθανός ένας ανασχηματισμός και σε τι προσβλέπει ο πρωθυπουργός. Θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, και την εικόνα της απέναντι στην αντιπολίτευση; Πόσο ενδιαφέρουν όλα αυτά τον μέσο πολίτη που δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του;

Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του πρωθυπουργού και η συζήτηση περί ανασχηματισμού δεν με αφορά. Τον μέσο πολίτη τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου και για αυτά τα αποτελέσματα θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΦΕΟΥΔΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ" 28 Σεπ 2020 | 13:09

Καρφιά Κοντονή κατά Τσίπρα: Έχουμε φαινόμενα αρχηγισμού - Τα προβλήματα δεν λύνονται με πειθαρχικά

Ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του τόνισε πως υπάρχουν φέουδα μέσα στο κόμμα, ενώ σημείωσε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με πειθαρχικά.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:52

Ηλιόπουλος: Ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:40

Βούτσης: "Ούτε κατά διάνοια" ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ - Δε νομίζω ότι είναι διχαστικό το κλίμα

"Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης", που αποποιείται τις ευθύνες του, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Βούτσης.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΚΙΤΣΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 28 Σεπ 2020 | 12:13

Αρπάχτηκαν στον αέρα Μπογδάνος - Γιαννούλης: "Ακροδεξιό απολειφάδι" - "Είστε συνεργάτες της Χρυσής Αυγής"

Απίστευτοι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στον Κ. Μπογδάνο της ΝΔ και τον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψει. Το σκίτσο που δείχνει μαθητές σαν πίθηκους.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 16:51

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» 25 Σεπ 2020 | 16:01

Οι νέες "βόμβες" Καλογρίτσα κάνουν άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ - Η απάντηση Παππά

Στους ισχυρισμούς του Χρ. Καλογρίτσα για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών απάντησε ο Νίκος Παππάς.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2020 | 15:11

Ξαναχτύπησε η Ζαννέτ Τσίπρα μετά την επίθεση σε Τσακαλώτο: "Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, δικές μου οι απόψεις"

Σε νέα ανάρτησή η Ζαννέτ Τσίπρα τονίζει ότι "δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα αποκλειστικά".

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.