Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μνημονιακό κόμμα

Βολές στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο πρώην βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας, με αφορμή επιστημονική ημερίδα που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μνημονιακό κόμμα

Βολές στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο πρώην βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας, με αφορμή επιστημονική ημερίδα που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ακουμπήσει η ελπίδα του ελληνικού λαού, ιδίως στον πολλά υποσχόμενο και νέο αρχηγό του. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα μνημονιακό κόμμα και η ηγεσία του είπε ατελείωτα ψέματα. Η εκλογική στήριξη που ακόμη έχει είναι αυτή που πάντα απολαμβάνει ο διαχειριστής της εξουσίας – ψυχρή και υπολογισμένη. Τίποτε παραπάνω», σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενό του ο κ. Λαπαβίτσας.

Το πλήρες κείμενο του Κώστα Λαπαβίτσα

Η ελπίδα θα γεννηθεί ξανά βήμα-βήμα
Στις 26-27 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολικής (ΕΔΕΚΟΠ) διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα το Μέλλον της Ευρώπης. Θα παρουσιαστούν εναλλακτικές προτάσεις για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα μετά από οκτώ χρόνια κρίσης. Το ΕΔΕΚΟΠ θα προτείνει λύσεις που θα στηρίζονται σε γνώση των οικονομικών στοιχείων και σε ρεαλιστική ανάλυση της ευρωπαϊκών μηχανισμών και θεσμών. Οι προτάσεις του θα είναι πειστικές και εφαρμόσιμες.

Η πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας του ΕΔΕΚΟΠ θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή ομιλία στον κινηματογράφο Αλέξανδρο στις 27 Απριλίου, 7.00 μμ, με κεντρικούς ομιλητές τον Όσκαρ Λαφοντέν και τον Κώστα Λαπαβίτσα. Θα παραστούν και θα χαιρετήσουν μέλη ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων.

Πρόκειται για μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ακουμπήσει η ελπίδα του ελληνικού λαού, ιδίως στον πολλά υποσχόμενο και νέο αρχηγό του. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα μνημονιακό κόμμα και η ηγεσία του είπε ατελείωτα ψέματα. Η εκλογική στήριξη που ακόμη έχει είναι αυτή που πάντα απολαμβάνει ο διαχειριστής της εξουσίας – ψυχρή και υπολογισμένη. Τίποτε παραπάνω.

Ο θάνατος της ελπίδας επέτρεψε στο μνημονιακό στρατόπεδο να επανακάμψει, διεκδικώντας μάλιστα και ηθικούς επαίνους. «Θυσιάστηκαν» για μας οι πρώην του ΠΑΣΟΚ, έσωσαν την Ελλάδα, λοιδωρήθηκαν, υπέφεραν. Πιο επιθετικοί οι της Νέας Δημοκρατίας, ετοιμάζονται ξανά να κυβερνήσουν ως οι μόνοι «επαρκείς», αν και ο νέος αρχηγός τους είναι καταφανώς ανεπαρκής, πράγμα που είναι γνωστό σε όσους τον έχουν δει από κοντά, αλλά και που γίνεται αντιληπτό από όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Σε ένα πράγμα όμως όλοι συμφωνούν: ο «λαϊκισμός» κατέστρεψε την Ελλάδα και όχι τα μνημόνια, που πρέπει να εφαρμοστούν ταχύτατα.

Τα εργατικά και μεσαία στρώματα, ιδίως η νεολαία, κοιτάει με δυσπιστία τους πάντες. Γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός ότι ο μνημονιακός δρόμος δεν θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία, ό,τι κι αν λέει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και το μνημονιακό σινάφι στα ΜΜΕ. Ανησυχεί βαθύτατα για την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, καταλαβαίνει ότι η χώρα του άγεται και φέρεται από τους δανειστές, αλλά και τους γείτονες, νιώθει την καταρράκωση της εθνικής αξιοπρέπειας. Δεν βλέπει όμως που μπορεί να ακουμπήσει πια.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν έχει απομείνει παράγοντας αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα. Ακόμη περισσότερο, τα στρώματα εξουσίας στη χώρα έχουν χρεοκοπήσει ιστορικά. Δεν έχει υπάρξει άλλη τέτοια συγκυρία στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας. Χωρίς να έχουν δικό τους εθνικό σχέδιο, περιμένουν να λάβουν οδηγίες από τους Ευρωπαίους δανειστές για να δουν ποιες θα εφαρμόσουν και που θα δοκιμάσουν να τους ξεγελάσουν. Κι ελπίζουν ότι κάτι θα γίνει για να σωθούν.

Συμβαίνει δε αυτό σε μια στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη μπαίνει σε όλο και βαθύτερη κρίση. Για μια ακόμη φορά η Γερμανία αποδεικνύεται κατώτερη των ιστορικών απαιτήσεων της ηγεμονίας. Η νομισματική ένωση έχει αποτύχει οδηγώντας την ήπειρο στους χειρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από όλες τις περιοχές του ώριμου καπιταλισμού. Δεν υπάρχει καμία προοπτική γρήγορης ανάπτυξης και σύγκλισης των χωρών της ΕΕ. Ακόμη πιο απειλητικός είναι ο περιορισμός της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης, ιδιαίτερα στις χώρες της περιφέρειας. Ό, τι κι αν ψηφίσουν οι λαοί, η κατάληξη είναι λιτότητα και μνημονιακές πολιτικές. Το επιστέγασμα είναι η αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών που έχει μετατρέψει ολόκληρη την ένωση σε κλειστό φρούριο και την Ελλάδα σε υγειονομική ζώνη με περιορισμένη κυριαρχία.

Η άποψη ότι η αποδιάρθρωση της ΕΕ θα απαντηθεί με «περισσότερη Ευρώπη» πείθει μόνο τους βολεμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τους ακαδημαϊκούς της περιφέρειας που δεν μπορούν να διανοηθούν τον κόσμο χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην πράξη, όπως δείχνει το βρετανικό δημοψήφισμα. Αν πλειοψηφήσει το Ναι το πλήγμα θα είναι καταλυτικό. Αλλά ακόμη κι αν επικρατήσει το Όχι, η ΕΕ θα βγει αποδυναμωμένη γιατί θα πρόκειται για ψήφο απλής ανοχής.

Η πραγματική εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη σήμερα θα ξεκινήσει από την τόνωση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, πράγμα απολύτως απαραίτητο για την τόνωση της δημοκρατίας. Το σύνθημα της «περισσότερης Ευρώπης» ανήκει στη δεκαετία του 1990 και 2000. Εκφράζει καθαρά τα μεγάλα συμφέροντα και τις ιδεολογικές εμμονές που έχουν φέρει την ήπειρο στο αδιέξοδο. Η ανάκτηση της κυριαρχίας φυσικά είναι αδύνατη χωρίς εθνικό έλεγχο στη νομισματική πολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από ένα νομισματικό σύστημα που την πνίγει.

Το μόνο θετικό στοιχείο από την τραγική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατέδειξε την απόλυτη ανάγκη για πειστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική πολιτική που θα απορρίπτει το «περισσότερη Ευρώπη». Η πρωτοβουλία του ΕΔΕΚΟΠ στην Θεσσαλονίκη στις 26-27 Απριλίου είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή και θα ακολουθήσουν και άλλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελπίδα θα γεννηθεί ξανά βήμα-βήμα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 20 Οκτ 2020 | 17:52

Ο Κοντονής διαφωνεί (εκ των υστέρων) και με το σκάνδαλο Novartis- Αλλα έλεγε όμως στο παρελθόν

Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται να είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Οκτ 2020 | 17:24

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ οι τράπεζες χαρίζουν εκατ. σε μεγαλοσχήμονες, η κυβέρνηση καταργεί την προστασία της α' κατοικίας

Για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ "οι τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοσχήμονες", κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔΑΝΟ 17 Οκτ 2020 | 20:03

ΝΔ: "Καθιστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για την ασφάλεια του Κωνσταντίνου Μπογδάνου"

"Την ώρα που η πλειοψηφία των ΜΜΕ αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, η ιστοσελίδα ιδιοκτησίας Μπογδάνου απολαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ OPEN 15 Οκτ 2020 | 20:00

Δημοσκοπήσεις Marc και Alco: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ με 19,7 και 15,3 μονάδες - Χαώδης η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο δημοσκοπήσεις

14 Οκτ 2020 | 18:22
Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ 13 Οκτ 2020 | 13:29

Ο Φλωρίδης "βγάζει φάουλ" τον Ρουπακιώτη για τη Χρυσή Αυγή: Αλλα δήλωνε τότε, άλλα δηλώνει σήμερα

Στον κ. Ρουπακιώτη που άφησε αιχμές για τον Σαμαρά και τη Χρυσή Αυγή απάντησε αιχμηρά ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.