Le Figaro: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναπατρίζει 500.000 «μυαλά»

«Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018 λόγω της οικονομικής κρίσης.»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Le Figaro: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναπατρίζει 500.000 «μυαλά»

«Η Ελλάδα θέλει να επαναπατρίσει τους "εγκεφάλους" της». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, στο οποίο περιγράφεται το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να μετατρέψει το brain drain σε brain gain.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τους ενθαρρύνει τώρα να επιστρέψουν στη χώρα», γράφει η εφημερίδα.

Η Le Figaro, αναφέρεται στην περίπτωση ενός Έλληνα, ο οποίος θέλησε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

«Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, Νόστος σημαίνει μελαγχολία ή νοσταλγία για τη χώρα. Ένας ομηρικός όρος που χρησιμοποιείται στην Ιλιάδα για να περιγράψει την απόλυτη επιθυμία του Οδυσσέα να βρει την Ιθάκη, το νησί του, μετά από μια επική οδύσσεια. Αυτός ακριβώς ο «νόστος» ταλαιπωρούσε τον Ανδρέα Παλλίδη. Μετά από δέκα χρόνια στο εξωτερικό, αυτός ο νέος Έλληνας αποφάσισε πρόσφατα, να επιστρέψει στη χώρα, με οποιοδήποτε κόστος», γράφει.

«Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019, σκοπεύει να επωφεληθεί από αυτό το πατριωτικό αίσθημα για να ξεκινήσει το πρόγραμμά της, αποκαλούμενο «Brain gain». Σχεδιάζει να επαναπατρίσει 500.000 «εγκεφάλους» και εξασφαλίζει τα μέσα για αυτόν το σκοπό», αναφέρει.

Περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρας μας η Le Figaro, γράφει:

«Η Ελλάδα, πράγματι, εξήλθε τον Αύγουστο του 2018 από τα σχέδια λιτότητας που επέβαλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Έκτοτε, τα μακροοικονομικά μεγέθη (ανάπτυξη, εξαγωγές) βρίσκονται στο πράσινο και η ανεργία έχει μειωθεί, αν και η φτωχοποίηση είναι τέτοια που ένα τέταρτο του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».

Η Le Figaro αναφέρεται στην περίπτωση του Ανδρέα Παλλίδη, όπως γράφει «Το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Ανδρέας τελείωνε τις σπουδές του στη βιολογία και τη γεωπονία στο Βερολίνο. «Από τη μία πλευρά, στη Γερμανία, όπου ζούσα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρονταν στους φοροφυγάδες, τεμπέληδες και κερδοσκόπους Έλληνες, θυμάται ο Ανδρέας. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, οι ειδήσεις μονοπωλούνταν από τις δραστικές περικοπές των μισθών, την αύξηση των φόρων και ένα κλίμα ανησυχίας. Δεν μπορούσα να επιστρέψω στη χώρα μου κάτω από αυτές τις συνθήκες. Προτίμησα να υποβάλω αίτηση για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό».

Καθώς αναγνωρίζονται τα προσόντα του, βρίσκει ερευνητική θέση στη Γάνδη του Βελγίου. Οι μήνες περνούν, η κατάσταση, δυστυχώς, δεν βελτιώνεται, οι κυβερνήσεις πέφτουν κάθε δύο χρόνια. Στον ορίζοντα, οι προοπτικές βελτίωσης στην αγορά εργασίας είναι ελάχιστες

Το καλοκαίρι του 2015, ο Ανδρέας επέστρεψε στην Ελλάδα για διακοπές δύο εβδομάδων. Ξαναβρίσκει τους φίλους και τους συγγενείς του και μάλιστα γνωρίζει τη μελλοντική του αρραβωνιαστικιά. «Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη των σχεδίων λιτότητας, θυμάται. Το όχι επικρατεί, αλλά ο αριστερός Πρωθυπουργός το αγνοεί και επιβάλλει μια νέα θεραπεία λιτότητας. Όλοι μας απογοητευτήκαμε: η χώρα δεν έδειχνε πλέον κανένα σημάδι ότι θα βγει από την κρίση. Νέοι και λιγότερο νέοι, αναζητούσαν τρόπο να φύγουν».

Αυτό το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων, ή «brain gain», συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, 500.000 με 800.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018.

Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί τον Ανδρέα να δεχτεί μια δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία στις Βρυξέλλες. Η φίλη του, Σεβαστή, αποφασίζει να τον ακολουθήσει. Είναι αρχιτέκτονας και βρίσκει εύκολα μια καλά αμειβόμενη εργασία. Φυσικά, η δημιουργία οικογένειας επιβάλλεται. Αλλά δεν τίθεται θέμα, για το νεαρό ζευγάρι, να την κάνει μακριά από την πατρίδα του. «Η νοσταλγία για την πατρίδα μας στοίχειωνε. Ωστόσο, η ποιότητα ζωής μας ήταν πολύ ικανοποιητική στο Βέλγιο», αναφέρει. Μια θέση ερευνητή είναι ελεύθερη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Ανδρέας πιστεύει ότι αυτό είναι ένα σημάδι, ακόμη και αν είναι «πολύ μικρή η αμοιβή». «Χωρίς να υπολογίσουμε ότι δεν είμαι υπάλληλος, αλλά έχω το καθεστώς του freelance», αναφέρει. Αλλά δεν πειράζει κάνουν το μεγάλο βήμα. Ένα μήνα μετά την επιστροφή τους, παραδέχονται ότι άφησαν κάποια φτερά εκεί.

«Έπρεπε να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω την καθημερινότητά μας: το διαμέρισμά μας είναι πολύ μικρότερο, τα έσοδα μας επίσης. Τα κοινωνικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουμε στο εξωτερικό (υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια και προοπτικές σταδιοδρομίας) είναι πολύ λιγότερα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί », ανέφερε ο Ανδρέας, όπως γράφει η Le Figaro.

Η εφημερίδα συνεχίζει στο άρθρο της αναφέροντας ότι «στις αρχές Μαρτίου, η συντηρητική κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα είναι υπεύθυνος για τη διασύνδεση μεγάλων εταιριών εγκατεστημένων στην Ελλάδα, με τη διασπορά. Και προχωρά ακόμη περισσότερο, επιδοτώντας, για ένα χρόνο, το 70% του μισθού τους(με ανώτατο όριο τα 2000 ευρώ) στην εταιρεία που τους προσλαμβάνει, στην Ελλάδα. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, από την πλευρά τους, θα πρέπει να δεσμευτούν για τη διατήρηση του μισθού του εργαζομένου, συμπεριλαμβανομένων και των επόμενων ετών. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των επιστροφών, αλλά η ψυχολογική επίδραση μπορεί να παίξει ρόλο. «Είναι ένα μεγάλο κίνητρο, ακόμα κι αν φαίνεται εύθραυστο. Μας αρέσει να νιώθουμε και πάλι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας», αναφέρει ο Ανδρέας.

Το ζευγάρι σκοπεύει να παντρευτεί μέχρι το τέλος του έτους. Αν και δεν έχει μετανιώσει για την απόφασή του, ο Ανδρέας Παλλίδης εξακολουθεί να διατηρεί επαφή με το εξωτερικό. ''Ποτέ δεν ξέρεις, λέει. Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τη Μήδεια: σκοτώνει τα παιδιά της''».

Le Figaro: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναπατρίζει 500.000 «μυαλά»

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 08 Δεκ 2021 | 15:12

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο Μητσοτάκης- Ανησυχία για συνωστισμό στους ναούς τα Χριστούγεννα

Στο επίκεντρο της συζήτησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνοδικούς ιεράρχες θα τεθεί το θέμα της λειτουργίας των ναών τις ημέρες των Χριστουγέννων.

08 Δεκ 2021 | 14:00

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν- Μητσοτάκης: Μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

Στην υποδοχή του από τον Πούτιν, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως "υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό".

ΟΛΗ Η ΑΤΖΕΝΤΑ 08 Δεκ 2021 | 07:24

Συνάντηση Πούτιν - Μητσοτάκη στο Σότσι: Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Στις 12 το μεσημέρι το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο. Απάντηση στο ελληνικό αίτημα για νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο αναμένει η Αθήνα.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 07 Δεκ 2021 | 19:10

Εκπληξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η φωτογραφία με τους πατεράδες τους, που του χάρισε ο Ισραηλινός πρόεδρος

Το ιδιαίτερο δώρο που σκέφτηκε να κάνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Ισραήλ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 07 Δεκ 2021 | 17:01

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η επιθετικότητα και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο

Συνεχιζόμενη αδιαλλαξία καταλόγισε στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την Τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΙΝΤΝΕΡ 07 Δεκ 2021 | 14:13

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξυμνεί τα "πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα" της ελληνικής κυβέρνησης

"Αποτελεί για εμάς σημείο προσανατολισμού η εντυπωσιακή και επιτυχής πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης", τόνισε ο κ. Λίντερ.

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ" 07 Δεκ 2021 | 11:23

Γερμανία: Την Τετάρτη εκλέγεται καγκελάριος ο Σολτς - Επεσαν οι υπογραφές της τρικομματικής συμφωνίας

Το SPD, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επέλεξαν το Κέντρο "Futurium", ως χώρο φιλοξενίας της τελετής. Την Τετάρτη εκλέγεται ο Σολτς.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΜΕ ΚΥΠΡΟ 07 Δεκ 2021 | 07:33

Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης – Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις και η πανδημία

Την πρώτη του συνάντηση με την νέα ηγεσία του Ισραήλ θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέπτεται τα Ιεροσόλυμα.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 06 Δεκ 2021 | 21:34

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν και Μενέντεζ: Επί τάπητος επενδύσεις και Ανατολική Μεσόγειος

Κοινή διαπίστωση, ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΜΑΝΜΠΟΥΡ 06 Δεκ 2021 | 20:08

Μητσοτάκης στο CNN: "Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό" [Βίντεο]

"Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα από θέση αρχής, αλλά ήταν το ύστατο μέτρο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN - "Καρφιά" για ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΕΕ για πανδημία και μεταναστευτικό

ΥΠΕΞ Η ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ 06 Δεκ 2021 | 13:44

Γερμανία: 8 γυναίκες και 8 άνδρες υπουργοί στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς

Ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, ανακοίνωσε ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN ΤΟ ΒΡΑΔΥ 06 Δεκ 2021 | 11:06

Σύσκεψη στο Μαξίμου με Μητσοτάκη: Ψηφιοποιούνται διπλώματα οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης κα των αδειών κυκλοφορίας.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 06 Δεκ 2021 | 10:13

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες στο Σότσι

Η ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών περιλαμβάνει, μια σειρά από ζωτικής σημασίας διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.