Le Soir: Αθλιες συνθήκες στη Λέσβο καταγγέλει με επιστολή της η Κομισιόν

Στα ύψη ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην Ελλάδα, η οποία κατηγορείται ότι δεν κάνει τη δουλειά της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Le Soir: Αθλιες συνθήκες στη Λέσβο καταγγέλει με επιστολή της η Κομισιόν

Συγχορδία δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο εμφάνισαν την Ελλάδα να απειλείται με έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν, λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει τα σύνορά της. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αναληθή τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν», ενώ στις Βρυξέλλες κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε πως "όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ".

Στο χθεσινό φύλλο της βελγικής εφημερίδας Le Soir είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή που έστειλε ο Επίτροπος για θέματα Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις στον Πρόεδρο Γιούνκερ όπου αφού περιγράφει «τις άθλιες συνθήκες στη Λέσβο» τονίζει ότι «δεν υπάρχει φροντίδα έκτακτης ανάγκης και πως βρέφη πεθαίνουν από υποθερμία».

Ο Επίτροπος κάνει λόγο για παντελή έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν παιδιά από υποθερμία και νέοι άνθρωποι από πνευμονία, απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν κλινοσκεπάσματα και σκηνές. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν στην Αφρική ή σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά μέσα στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η τελευταία μοιάζει να είναι παντελώς απούσα και όλη η προσπάθεια και η δουλειά που έχει γίνει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης παραμένει αφανής στο νησί της Λέσβου. Καταλήγει εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων και υιοθέτησης έκτακτων μέτρων, έστω και παρεκκλίνοντας από ορισμένους κανόνες που διέπουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εν όψει της επικείμενης τραγωδίας.

Η εφημεριδα Le Soir υπογραμμίζει επίσης ότι βρίσκεται «στα ύψη ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην Ελλάδα, η οποία κατηγορείται ότι δεν κάνει τη δουλειά της». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της κατάστασης στη Λέσβο, η οποία τείνει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση. Αναφέρει, επίσης, οτι τα λεγόμενα hotspots παραμένουν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα οι αφιχθέντες στην Ελλάδα να εξακολουθούν να κατευθύνονται μαζικά προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι παρόλο που οι υπεύθυνοι της Επιτροπής και οι εκπρόσωποί της είχαν μέχρι τώρα φανεί πολύ ευνοϊκοί απέναντι στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας δημόσια ότι τα «hotspots» βρίσκονται σε καλό δρόμο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι έχουν αρχίσει πλέον να εγκαταλείπουν την ξύλινη γλώσσα και να επισημαίνουν μια σειρά από παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν ζήτησε ποτέ επίσημα τη συμβολή των ομάδων ταχείας δράσης των κρατών μελών για τη φύλαξη των συνόρων (Rabid), δεν δημιούργησε τις 30.000 θέσεις υποδοχής, όπως είχε δεσμευθεί στη μίνι Σύνοδο με τα Βαλκανικά κράτη, χρονοτριβεί ως προς την υπογραφή συμφωνίας με τη FRONTEX και, τέλος, δεν ζήτησε την ενεργοποίηση της υλικής βοήθειας για πολιτική προστασία, η οποία θα καθιστούσε δυνατή την παροχή άμεσης βοήθειας στους μετανάστες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και θα περιόριζε την ανθρωπιστική καταστροφή.

Αναφορικά με τις θέσεις υποδοχής, μόνο 3.000, από τις 30.000 για τις οποίες δεσμεύτηκε η Ελλάδα, υφίστανται, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι υπόλοιπες 20.000 που ανέλαβε να δημιουργήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα έχει, επίσης, καθυστερήσει και ως προς την καταγραφή των προσφύγων, αφού καταγράφονται μόνο 20 αιτήματα μετεγκατάστασης την ημέρα. Σημειώνεται, επίσης, ότι 350 συσκευές ηλεκτρονικής λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι έτοιμες να αποσταλούν στην Ελλάδα, αλλά η τελευταία επιμένει να χρησιμοποιεί το χαρτί για τη λήψη τους, παρόλο που, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, δεν θα χρειαζόταν παρά μισή μέρα για τη σχετική εκπαίδευση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, υποστηρίζει η βελγική εφημεριδα οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και μοιάζουν αποφασισμένοι να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση προς τις ελληνικές Αρχές, ούτως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή όσα έχουν προβλεφθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, την πιθανότητα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από διπλωματική πηγή μεγάλου κράτους-μέλους. Ένα τέτοιο μέτρο φαίνεται ακραίο από πολιτική σκοπιά και σε επίπεδο συμβολισμού, προβλέπεται, ωστόσο, στο άρθρο 26 της Συνθήκης του Σένγκεν, υπογραμμίζει η εφημεριδα.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τα δημοσιεύματα σε μερίδα του ευρωπαικού Τύπου κινείται η εξειδικευμένη στα ευρωπαϊκά θέματα ιστοσελίδα POLITICO σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο "Έλληνες και δώρα φέροντες" αναφέρει ότι «η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης κάνει περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες». Σημειώνει ότι «αν και η Ευρώπη έχει απογοητεύσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους πρόσφυγες, ένα από τα πιο παράξενα και όμορφα πράγματα της τρέχουσας κρίσης είναι ο τρόπος που οι Έλληνες και οι πρόσφυγες βοηθούν ο ένας τον άλλον». Αναφέρεται ακομη οτι οι Έλληνες εθελοντές έχουν διαθέσει τα πάντα από στέγη μέχρι φαγητό, ιατρική και νομική συνδρομή. Οι εθελοντές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν ένα σαφή, περιεκτικό οδηγό για τους πρόσφυγες, με χρήσιμες ελληνικές φράσεις όπως «Θέλω ένα γιατρό» και «Είμαι από το Ιράκ» μεταφρασμένες στα Αραβικά, Φαρσί και Αγγλικά».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΕΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 16:14

Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 13:42

Ο Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων: Οργανωμένη προπαγάνδα διακινητών εναντίον της Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 19:22

Κόντρα Μηταράκη - Τσακαλώτου για τα pushback στο Αιγαίο: "Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα του 2015-19"

Εκατέρωθεν "πυρά" από Νότη Μηταράκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο για το προσφυγικό με αφορμή το κείμενο που υπέγραψε ο υπουργός με χώρες του Βίσεγκραντ

ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 01 Οκτ 2021 | 11:05

Μητσοτάκης από Σάμο: Να καταλήξει η ΕΕ σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως βαθύτατα ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 17 Οκτ 2021 | 22:16

Αρχαία Ολυμπία: Eγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007 [Εικόνες]

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία

ΚΑΙ «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ 17 Οκτ 2021 | 20:34

ΚΙΝΑΛ: Μπαράζ επαφών Παπανδρέου με τους υποψήφιους - Οι πρώτες αντιδράσεις - "Καρφιά" Λοβέρδου

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την παρέμβαση Παπανδρέου και τις πρώτες συναντήσεις που είχε με τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος .

ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 17 Οκτ 2021 | 18:46

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος παίζει μπάσκετ: Σε τουρνουά 3Χ3 της ΕΛΑΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη [Εικόνες]

Το τουρνούα μπάσκετ διοργάνωσε η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΩΝ 17 Οκτ 2021 | 18:44

Αν. Μεσόγειος: Επικίνδυνος "συνωστισμός" στην κυπριακή ΑΟΖ - Πιέζει με το Oruc Reis η Άγκυρα

H Άγκυρα αποφάσισε την κάθοδο του Oruc Reis, το οποίο σε πρώτη φάση θα κινείται βορείως του νησιού.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 17 Οκτ 2021 | 17:11

Γεωργιάδης: Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου

''Έρχεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης για να καλύψει ακριβώς τη διαφορά μεταξύ 2019 και 2021'', δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Οκτ 2021 | 15:13

Έρχονται "χώροι φύλαξης βρεφών" στον ιδιωτικό τομέα: Ποιες επιχειρήσεις αφορά - Πότε ξεκινούν

Το νέο πρόγραμμα για "χώρους φύλαξης βρεφών" σε ιδιωτικές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 17 Οκτ 2021 | 13:57

Άνγκελα Μέρκελ: Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα - 'Έρχεται την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Θα επισκεφθεί την Ελλάδα πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 17 Οκτ 2021 | 12:14

ΚΙΝΑΛ: Eπαφές Παπανδρέου με Γερουλάνο και Χρηστίδη - Δεν τέθηκε θέμα απόσυρσης των υποψηφιοτήτων, σύμφωνα με πληροφορίες

Πρωτοβουλία Παπανδρέου για ενωτική πορεία του ΚΙΝΑΛ - Τι δήλωσαν μετά τα τετ-α-τετ Γερουλάνος και Χρηστίδης -