«Λεβέντης στο μάτι, κεντρώος στο ...κρεβάτι»

Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για τον Β. Λεβέντη για να βγει από τις τελευταίες θέσεις και να φέρει την ΕΚ στην επιφάνεια της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

«Λεβέντης στο μάτι, κεντρώος στο ...κρεβάτι»

Χρειάστηκε να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια για τον Βασίλη Λεβέντη για να βγει από το έρεβος των τελευταίων θέσεων των πολιτικών κομμάτων και να φέρει την Ένωση Κεντρώων στην επιφάνεια της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ένας πολιτικός σχηματισμός που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο one man show του πολιτικού του αρχηγού, χωρίς ιδιαίτερες πληροφορίες για τα στελέχη του ή τις ιδεολογικές του καταβολές ετοιμάζεται να περάσει (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) την μεγάλη πόρτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Λεβέντης δεν έδωσε ποτέ ιδιαίτερη βάση στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Αντίθετα ουκ ολίγες φορές καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών επιστημόνων που τον έφερναν στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος καταλογίζοντας τους στημένα παιχνίδια.

Η 20η Σεπτεμβρίου θα δείξει τελικά αν η Ένωση Κεντρώων κερδίσει το στοίχημα. Για να γίνει ωστόσο το όνειρο πραγματικότητα χρειάστηκε μεγάλη επιμονή και υπομονή.

Η Ένωση Κεντρώων ιδρύθηκε το 1992. Η πολιτική σταδιοδρομία του Βασίλη Λεβέντη ξεκίνησε όμως νωρίτερα. Τα πρώτα του κομματικά «ένσημα» ο πρόεδρος του κόμματος τα «κόλλησε» στα κόμματα που αργότερα πολέμησε με αδιάκοπο πάθος χρεώνοντας τους δικαίως και αδίκως όλα τα δεινά της μεταπολιτευτικής περιόδου (ακόμα και τώρα σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρνήθηκε να εντάξει στα ψηφοδέλτια του, υποψηφίους που είχαν περάσει από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ)

Ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ το 1981 και αποχώρησε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντρέα Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι απομακρύνθηκε από τις αρχές και την ιδεολογία του κινήματος. Το 1989 άλλαξε στρατόπεδο και κατήλθε στον εκλογικό στίβο (Β΄ Αθηνών) με την σημαία της ΝΔ. Η κάθοδος του δεν στέφεται με επιτυχία. Καταλαμβάνει την 29η θέση μεταξύ των 31 συνυποψήφιων του.

Αναζητεί λοιπόν άλλη πολιτική στέγη ιδρύοντας την Ένωση Κεντρώων. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι για να ακουστεί η φωνή του έπρεπε να έχει βήμα στην μικρή οθόνη ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 90 το τηλεοπτικό κανάλι 67 το οποίο πούλησε αρκετά αργότερα στον Γιώργο Κουρή (σήμερα EXTRA CHANNEL).

Από τα στούντιο του καναλιού που έμοιαζε με σκηνικό b-movie κινηματογραφικής ταινίας ο κ. Λεβέντης ξιφουλκεί κάθε βράδυ ατελείωτες ώρες κατά πάντων και κυρίως κατά των δύο τότε ισχυρών μονομάχων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πάντα κουστουμαρισμένος με τους μεγάλους μυωπικούς φακούς του ξεκινούσε το τηλεοπτικό του διάγγελμα ήρεμος αλλά στην συνέχεια ξεσπούσε αιφνίδια με φραστικές εξάρσεις χτυπώντας συχνά το χέρι πάνω στο γραφείο με κίνδυνο να αναποδογυρίσει φλιτζάνια, με καφέδες ποτήρια με νερό ή χυμούς που έπινε κάθε λίγο.

Το τηλεοπτικό κοινό αγαπούσε να τον παρακολουθεί ως μια από τις εγχώριες cult – φιγούρες των τηλεοπτικών δρώμενων.. Οι πιο τολμηροί μάλιστα ή εκείνοι που είχαν ήθελαν να χτυπήσει «κόκκινο» ο Πρόεδρος, τον καλούσαν στο τηλέφωνο αστειευόμενοι μαζί του ή κάνοντας του ολοφάνερη πλάκα.

Εκείνος πάντως είναι αλήθεια ότι τους αντιμετώπιζε (τις περισσότερες φορές) με στωικότητα.

Η ηρεμία που επιδείκνυε έφτασε στο αποκορύφωμα της, εξασφαλίζοντας του πόντους συμπάθειας, κατά την διάρκεια της περιβόητης συνέντευξης που του πήρε στα μέσα του 1990 ο τότε τηλεοπτικός αστέρας της δημοσιογραφίας και αργότερα υπουργός της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η διάθεση του δημοσιογράφου ήταν εμφανής εξ αρχής. Ωστόσο ο Βασίλης Λεβέντης επέμεινε έως τέλος τον εμπαιγμό και δεν έχασε την ψυχραιμία του ακόμα και όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος έφερε μέσα στο τηλεοπτικό στούντιο πίτσες. Στην συνέχεια ο τελευταίος κλήθηκε ενώπιον της ΕΣΗΕΑ για να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του.

Ο Βασίλης Λεβέντης είχε πάντως και τις άσχημες στιγμές του που τον κατατρέχουν έως και σήμερα.

Τις παραμονές των εκλογών του 1993 τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και οι υποψίες του προέδρου της Ένωσης Κέντρου ότι οι Μητσοτάκης και Παπανδρέου επιχειρούσαν να του μπλοκάρουν τις γραμμές του ΟΤΕ στερώντας του τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τους ψηφοφόρους του, προκάλεσαν την μήνιν του κ. Λεβέντη.

«Πλαστόγραφησαν τα γκάλοπ και μου έβαλαν μηδέν. Μηδέν να είναι οι ώρες τους» φώναζε σε ζωντανή σύνδεση από το στούντιο ο Βασίλης Λεβέντης εναντίον των δύο ισχυρών αντιπάλων του, ενώ το παραλήρημα του κορυφώθηκε λίγα λεπτά αργότερα με παρακλήσεις προς τα θεία να στείλει καρκίνο στον Μητσοτάκη και σε όλο του το σόι, αλλά και στον Αντρέα Παπανδρέου.

Αν και ο ίδιος πρόσφατα ομολόγησε ότι έχει μετανιώσει για το ξέσπασμα του το συγκεκριμένο βίντεο έχει πάνω από 650.000 χτυπήματα στο διαδίκτυο.

Στα top των τηλεοπτικών του εμφανίσεων υπάρχει ακόμα ένα κλιπάκι. Πρόκειται για μια συρραφή εκτιμήσεων του τα τελευταία 23 χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Αλήθεια είναι πως σε πρώτο χρόνο ο θεατής εντυπωσιάζεται για την ακρίβεια των προβλέψεων του. Με μια ψυχραιμότερη ωστόσο ματιά εύκολα μπορεί επίσης να ισχυριστεί κανείς ότι τόσες χιλιάδες ώρες πίσω από την κάμερα κάπου θα έπεφτε μέσα.

Η σταθερότητα πάντως στις αρχές του (αναφανδόν κατά της γραφειοκρατίας στο δημόσιο αλλά και εναντίον των ρουσφετιών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων) έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τις όποιες επιφυλάξεις περί γραφικότητας που του απέδιδε το εκλογικό σώμα. Σημαντικός παράγοντας για να αλλάξουν στάση οι ψηφοφόροι έναντι του ήταν βέβαια και η πολιτική ένδεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα σκάνδαλα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης, αλλά και η χρεοκοπία της χώρας.

Αποτέλεσμα ήταν η Ένωση Κεντρώων να εκτιναχθεί από το 0,28% στις εκλογές του 2012 στο 1,79% στην αναμέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου. Στην Θεσσαλονίκη ο κ. Λεβέντης ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφήνοντας πίσω του με 4,12% το ΠΑΣΟΚ. Εκείνος συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο 5,11%.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση το ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων έφερε εκτός από μια φωτογραφία, σήμα κατατεθέν, του ιδρυτή του και μια σήραγγα με την επιγραφή «η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ».

Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε εάν πράγματι ο Βασίλης Λεβέντης βγει στο φώς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" 22 Ιαν 2022 | 21:54

H απρόσμενη επίσκεψη Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους αστέγους, στο λιμάνι του Πειραιά.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2022 | 19:57

ΠΑΣΟΚ: Μπαράζ συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς για την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό

Οι συναντήσεις κοινοβουλευτικής ομάδας & τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Ιαν 2022 | 19:00

Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα θα λαμβάνουμε για όσο χρειαστεί

"Έχουμε λάβει γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα και θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί" επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 Ιαν 2022 | 12:28

Δένδιας στο "Κεφάλαιο": Κανείς να μην έχει αυταπάτες ότι δεν θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζει ο Ν. Δένδιας στο "Κεφάλαιο".

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2022 | 12:22

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης: ''Μου λείπει η Φώφη, είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να διαχειριστώ''

Για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά μίλησε ο Ανδρέας Τσούνης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 22 Ιαν 2022 | 11:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους - Είναι πολλά τα 47 ευρώ για PCR τεστ

"Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πάνω από 90%, από ανθρώπους που είναι άνω των 60. Πολλοί από αυτούς είναι με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 09:45

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή από τη βάση - Πολάκης κατά Φίλη: Θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, υπονοώντας ότι η εκλογή από τη βάση θα αποδυναμώσει την εσωκομματική τάση "Ομπρέλα".

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Ιαν 2022 | 20:33

Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ένωσης

Η Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που ολοκληρώθηκε στη Λιθουανία

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 18:54

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα "απάτητα βουνά": Σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά

Υπουργική απόφαση απαγορεύει ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα 6 παρθένων βουνών στη χώρα - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 21 Ιαν 2022 | 16:22

Die Welt για Rafale: "Η Ελλάδα εξοπλίζεται - Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν"

"Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν" είναι ο τίτλος σε άρθρο της Die Welt με αφορμή την άφιξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.