«Λεβέντης στο μάτι, κεντρώος στο ...κρεβάτι»

Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για τον Β. Λεβέντη για να βγει από τις τελευταίες θέσεις και να φέρει την ΕΚ στην επιφάνεια της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

«Λεβέντης στο μάτι, κεντρώος στο ...κρεβάτι»

Χρειάστηκε να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια για τον Βασίλη Λεβέντη για να βγει από το έρεβος των τελευταίων θέσεων των πολιτικών κομμάτων και να φέρει την Ένωση Κεντρώων στην επιφάνεια της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ένας πολιτικός σχηματισμός που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο one man show του πολιτικού του αρχηγού, χωρίς ιδιαίτερες πληροφορίες για τα στελέχη του ή τις ιδεολογικές του καταβολές ετοιμάζεται να περάσει (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) την μεγάλη πόρτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Λεβέντης δεν έδωσε ποτέ ιδιαίτερη βάση στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Αντίθετα ουκ ολίγες φορές καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών επιστημόνων που τον έφερναν στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος καταλογίζοντας τους στημένα παιχνίδια.

Η 20η Σεπτεμβρίου θα δείξει τελικά αν η Ένωση Κεντρώων κερδίσει το στοίχημα. Για να γίνει ωστόσο το όνειρο πραγματικότητα χρειάστηκε μεγάλη επιμονή και υπομονή.

Η Ένωση Κεντρώων ιδρύθηκε το 1992. Η πολιτική σταδιοδρομία του Βασίλη Λεβέντη ξεκίνησε όμως νωρίτερα. Τα πρώτα του κομματικά «ένσημα» ο πρόεδρος του κόμματος τα «κόλλησε» στα κόμματα που αργότερα πολέμησε με αδιάκοπο πάθος χρεώνοντας τους δικαίως και αδίκως όλα τα δεινά της μεταπολιτευτικής περιόδου (ακόμα και τώρα σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρνήθηκε να εντάξει στα ψηφοδέλτια του, υποψηφίους που είχαν περάσει από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ)

Ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ το 1981 και αποχώρησε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντρέα Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι απομακρύνθηκε από τις αρχές και την ιδεολογία του κινήματος. Το 1989 άλλαξε στρατόπεδο και κατήλθε στον εκλογικό στίβο (Β΄ Αθηνών) με την σημαία της ΝΔ. Η κάθοδος του δεν στέφεται με επιτυχία. Καταλαμβάνει την 29η θέση μεταξύ των 31 συνυποψήφιων του.

Αναζητεί λοιπόν άλλη πολιτική στέγη ιδρύοντας την Ένωση Κεντρώων. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι για να ακουστεί η φωνή του έπρεπε να έχει βήμα στην μικρή οθόνη ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 90 το τηλεοπτικό κανάλι 67 το οποίο πούλησε αρκετά αργότερα στον Γιώργο Κουρή (σήμερα EXTRA CHANNEL).

Από τα στούντιο του καναλιού που έμοιαζε με σκηνικό b-movie κινηματογραφικής ταινίας ο κ. Λεβέντης ξιφουλκεί κάθε βράδυ ατελείωτες ώρες κατά πάντων και κυρίως κατά των δύο τότε ισχυρών μονομάχων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πάντα κουστουμαρισμένος με τους μεγάλους μυωπικούς φακούς του ξεκινούσε το τηλεοπτικό του διάγγελμα ήρεμος αλλά στην συνέχεια ξεσπούσε αιφνίδια με φραστικές εξάρσεις χτυπώντας συχνά το χέρι πάνω στο γραφείο με κίνδυνο να αναποδογυρίσει φλιτζάνια, με καφέδες ποτήρια με νερό ή χυμούς που έπινε κάθε λίγο.

Το τηλεοπτικό κοινό αγαπούσε να τον παρακολουθεί ως μια από τις εγχώριες cult – φιγούρες των τηλεοπτικών δρώμενων.. Οι πιο τολμηροί μάλιστα ή εκείνοι που είχαν ήθελαν να χτυπήσει «κόκκινο» ο Πρόεδρος, τον καλούσαν στο τηλέφωνο αστειευόμενοι μαζί του ή κάνοντας του ολοφάνερη πλάκα.

Εκείνος πάντως είναι αλήθεια ότι τους αντιμετώπιζε (τις περισσότερες φορές) με στωικότητα.

Η ηρεμία που επιδείκνυε έφτασε στο αποκορύφωμα της, εξασφαλίζοντας του πόντους συμπάθειας, κατά την διάρκεια της περιβόητης συνέντευξης που του πήρε στα μέσα του 1990 ο τότε τηλεοπτικός αστέρας της δημοσιογραφίας και αργότερα υπουργός της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η διάθεση του δημοσιογράφου ήταν εμφανής εξ αρχής. Ωστόσο ο Βασίλης Λεβέντης επέμεινε έως τέλος τον εμπαιγμό και δεν έχασε την ψυχραιμία του ακόμα και όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος έφερε μέσα στο τηλεοπτικό στούντιο πίτσες. Στην συνέχεια ο τελευταίος κλήθηκε ενώπιον της ΕΣΗΕΑ για να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του.

Ο Βασίλης Λεβέντης είχε πάντως και τις άσχημες στιγμές του που τον κατατρέχουν έως και σήμερα.

Τις παραμονές των εκλογών του 1993 τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και οι υποψίες του προέδρου της Ένωσης Κέντρου ότι οι Μητσοτάκης και Παπανδρέου επιχειρούσαν να του μπλοκάρουν τις γραμμές του ΟΤΕ στερώντας του τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τους ψηφοφόρους του, προκάλεσαν την μήνιν του κ. Λεβέντη.

«Πλαστόγραφησαν τα γκάλοπ και μου έβαλαν μηδέν. Μηδέν να είναι οι ώρες τους» φώναζε σε ζωντανή σύνδεση από το στούντιο ο Βασίλης Λεβέντης εναντίον των δύο ισχυρών αντιπάλων του, ενώ το παραλήρημα του κορυφώθηκε λίγα λεπτά αργότερα με παρακλήσεις προς τα θεία να στείλει καρκίνο στον Μητσοτάκη και σε όλο του το σόι, αλλά και στον Αντρέα Παπανδρέου.

Αν και ο ίδιος πρόσφατα ομολόγησε ότι έχει μετανιώσει για το ξέσπασμα του το συγκεκριμένο βίντεο έχει πάνω από 650.000 χτυπήματα στο διαδίκτυο.

Στα top των τηλεοπτικών του εμφανίσεων υπάρχει ακόμα ένα κλιπάκι. Πρόκειται για μια συρραφή εκτιμήσεων του τα τελευταία 23 χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Αλήθεια είναι πως σε πρώτο χρόνο ο θεατής εντυπωσιάζεται για την ακρίβεια των προβλέψεων του. Με μια ψυχραιμότερη ωστόσο ματιά εύκολα μπορεί επίσης να ισχυριστεί κανείς ότι τόσες χιλιάδες ώρες πίσω από την κάμερα κάπου θα έπεφτε μέσα.

Η σταθερότητα πάντως στις αρχές του (αναφανδόν κατά της γραφειοκρατίας στο δημόσιο αλλά και εναντίον των ρουσφετιών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων) έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τις όποιες επιφυλάξεις περί γραφικότητας που του απέδιδε το εκλογικό σώμα. Σημαντικός παράγοντας για να αλλάξουν στάση οι ψηφοφόροι έναντι του ήταν βέβαια και η πολιτική ένδεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα σκάνδαλα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης, αλλά και η χρεοκοπία της χώρας.

Αποτέλεσμα ήταν η Ένωση Κεντρώων να εκτιναχθεί από το 0,28% στις εκλογές του 2012 στο 1,79% στην αναμέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου. Στην Θεσσαλονίκη ο κ. Λεβέντης ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφήνοντας πίσω του με 4,12% το ΠΑΣΟΚ. Εκείνος συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο 5,11%.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση το ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων έφερε εκτός από μια φωτογραφία, σήμα κατατεθέν, του ιδρυτή του και μια σήραγγα με την επιγραφή «η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ».

Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε εάν πράγματι ο Βασίλης Λεβέντης βγει στο φώς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ» 22 Ιαν 2021 | 19:29

Τσαβούσογλου: "Casus belli" η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο - Δεν μας επηρεάζει το Ιόνιο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Αιγαίο επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για "Casus Belli".

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιαν 2021 | 17:47

Γεωργιάδης - Πάιατ Συνάντηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο κ. Γεωργιάδης "συζήτησε με τον Τζέφρι Πάιατ" και για την εξέλιξη των έργων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό και τους διαγωνισμούς των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Απάντηση Ταραντίλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Το "όχι σε όλα" δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Τσίπρας σε εμπόρους στο Ίλιον: Μόνες λύσεις η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και η γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Mε καταστηματάρχες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες για την πανδημία και την οικονομική κατάσταση μίλησε στο Ιλιον ο Αλέξης Τσίπρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΙΠΙΛΗ 22 Ιαν 2021 | 16:23

Ο Αυγενάκης στη Βουλή για τη Σοφία Μπεκατώρου: Θα το πάμε μέχρι τέλους

"Θα κάνουμε ότι πρέπει για να υπάρξει φως, διαφάνεια, τάξη και δημοκρατικότητα σε όλες τις ομοσπονδίες"

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 16:19

Κικίλιας: 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού - Υπάρχουν και άλλα προς διερεύνηση

Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης και επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 15:36

Μητσοτάκης- Χατζηδάκης για τον γολγοθά των εκκρεμών συντάξεων: Τοποθετείται project manager για να τρέξει το έργο

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η "νέα ΔΕΗ" σε αυτό το Υπουργείο δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΒΟΗΘΗΣΕ» 22 Ιαν 2021 | 14:49

Συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου: Τι είπαν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Ιαν 2021 | 14:33

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών - Θα εξεταστεί αργότερα η πρόταση Μητσοτάκη

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού συζητήθηκε χθες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιαν 2021 | 13:53

Επιμένει ο Λάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό

Με ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου επανέρχεται στο θέμα του κειμένου υποστήριξης των αιτημάτων Κουφοντίνα που υπέγραψαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 12:49

Χρυσοχοϊδης: Θεωρίες συνωμοσίας ότι θα εμποδίζονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις

Φωτιές έχει ανάψει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Ιαν 2021 | 09:59

ΣΥΡΙΖΑ: "Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας"

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, γράφει η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:24

Εμβόλια: Εκνευρισμός στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις της Pfizer- Πιέζει ο Μητσοτάκης για άδεια στην AstraZeneca και πιστοποιητικό

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών και επίσπευση διαδικασιών για την έγκριση της AstraZeneca