Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μετά από μαραθώνιο πέντε ημερών: 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδο στην ιστορία της Ε.Ε. οι ηγέτες των 27 χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο μαμούθ συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εγκρίθηκε περίπου στις 6:30 το πρωί της Τρίτης, η ιστορική συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

"Έχουμε συμφωνία" τουίταρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν μέσω twitter έκανε λόγο "για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ είχαν κληθεί να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο ολομέλειας όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στις 06:15 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.

Tο πανηγυρικό tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Σάρλ Μισέλ: "Αυτή η συμφωνία αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα"

Η συμφωνία που κλείστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει ότι οι 27 χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση", είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε "αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον".

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ

"Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το σχέδιο ανάκαμψης.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΕΡΚΕΛ

Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει: Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

Τι συμφωνήθηκε

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισεκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων "φειδωλών" κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού.

"Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον", συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις "φειδωλές" χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισεκ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ

Πως φτάσαμε στην ιστορική συμφωνία

Χρειάστηκαν περίπου πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων παζαριών για να υπάρξει τελικά συμβιβασμός μεταξύ των "27" για το ταμείο ανάκαμψης. Οι λεπτομέρειες που αναμένεται να ανακοινωθούν θα αναδείξουν αν υπήρχαν νικητές και ηττημένοι μετά από ένα διαρκές μπρα ντε φερ που υπήρξε μεταξύ βορά και νότου. Η τρίτη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ έμελλε να είναι και η τελική που κατατέθηκε στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Το κείμενο που έδωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 5 χώρες του βορά που κρατούσαν όλο αυτό το διάστημα ιδιαιτέρως σκληρή στάση αλλά και σε εκείνες του Νότου που ζητούσαν την υλοποίηση της αρχικής πρόταση της Κομισιόν άρχισε ουσιαστικά να συζητείται λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Φον ντερ Λάιεν - μακρόν

Η τελική πρόταση Μισέλ

Το μπλοκ των λεγόμενων "φειδωλών" χωρών (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φιλανδία) δεν κατάφεραν να μειώσουν το συνολικό ποσό των 750 δις. που ζητούσαν από την πρώτη στιγμή αλλά πέτυχαν να ψαλιδίσουν σημαντικά το πως θα καταμεριστεί το συγκεκριμένο ποσό.

Μέσω επιχορηγήσεων θα δοθούν 390 δισ. από 500 δισ. που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Οι "φειδωλές" χώρες ζητούσαν να φτάσουν τα 350 δισ. και οι χώρες του νότου να είναι από 400 δισ. και πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα χρήματα που θα δοθούν μέσω δανείων και από τα 250 δισ. που ήταν αρχικά φτάσαμε τελικά στα 360 δισ.

Επίσης η Κομισιόν θα εξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, με την απόφαση να λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Μετά από δύο ακόμα μήνες, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ένωσης.

Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των "27".

Παράλληλα προβλέπεται πως το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 θα είναι 1.074,3 δισ. ευρώ.

ΜΑΚΡΟΝ

Θρίλερ μέχρι και την τελευταία στιγμή

Με 6 ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε χθες η Σύνοδος Κορυφής. Αν και ήταν προγραμματισμένη οι εργασίες να αρχίσουν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) τελικώς οι ηγέτες των "27" μπήκαν στην αίθουσα λίγο μετά τις 11 το βράδυ, με τον Σαρλ Μισέλ να καταθέτει την τελική του πρόταση. Η καθυστέρηση οφείλονταν στις συνεχείς διαπραγματεύσεις που γινόντουσαν μεταξύ των χωρών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Δεν πέρασε μία ώρα είχαμε φτάσει ήδη στα μεσάνυχτα και γίνεται νέο διάλλειμα προκειμένου να γίνουν ορισμένες τεχνικές προσαρμογές στο κείμενο της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δύο στρατόπεδα ήταν διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά την νέα συμβιβαστική πρόταση που έφερε στο τραπέζι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Εργαστήκαμε πολύ σκληρά και αυτή η πρόταση είναι καρπός μεγάλης συλλογικής εργασίας με όλους τους ηγέτες και τις ομάδες τους. Γνωρίζω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ακόμα και αν είναι δύσκολα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε - πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι εφικτή" είπε ο Σαρλ Μισέλ εισερχόμενος στην ολομέλεια.

Κανείς δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη ενός ναυαγίου

Μετά από τέσσερις ημέρες συνεχών διαπραγματεύσεων και μετά από αλλεπάλληλες συμβιβαστικές προτάσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τα δύο στρατόπεδα ήρθαν πιο κοντά. Εκείνο που συζητούνταν έντονα στις Βρυξέλλες είναι πως καμία χώρα όσο ισχυρή και αν ήταν δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία να αποχωρήσει τορπιλίζοντας ουσιαστικά την Σύνοδο Κορυφής. Όπως έγραψε χθες το "TheToc" το γεγονός ότι όλοι οι αρχηγοί των κρατών – μελών συνέχιζαν να συζητούν παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υπήρχαν επιβεβαίωνε πως κανείς δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη ενός ναυαγίου.

Ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμμανουέλ Μακρόν παρά τις διαφορές που έχουν για την οικονομική πολιτική είχαν κοινή γραμμή απέναντι στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα με στόχο να τα φέρουν πιο κοντά. Ο Σαρλ Μισέλ στην πρώτη δύσκολη αποστολή του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πηγαίνοντας από την μια αίθουσα στην άλλη προσπαθούσε καταθέτοντας συμβιβαστικές προτάσεις να γεφυρώσει το χάσμα που επικρατούσε μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών.

Η Ελλάδα παρούσα στις σκληρές διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός όλες αυτές τις ημέρες μετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις που γινόντουσαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστίας της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρών τόσο στις συζητήσεις με τις λεγόμενες "φειδωλές" χώρες όσο και με εκείνες του νότου, ενώ συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών. Σκοπός των παρεμβάσεών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά για μια επιτυχή κατάληξη της Συνόδου, ώστε να εγκριθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί πόροι να επαρκούν για την αντιμετώπιση των αναγκών και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΙΟΥ 02 Μαρ 2021 | 15:53

ΠΟΥ: Διαθέτει 237 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά κορονοϊού σε 142 χώρες

Μέχρι τα τέλη Μαίου ο ΠΟΥ θα δώσει 237 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού σε 142 κράτη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΥΡΤΣ 02 Μαρ 2021 | 13:33

Κορονοϊός: Σύμπραξη Ισραήλ, Δανίας και Αυστρίας για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς κατά των μεταλλάξεων

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι η Αυστρία και η Δανία θα συνεργασθούν με το Ισραήλ για την παραγωγή εμβολίων.

ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΠΕΤΡΕΣ 02 Μαρ 2021 | 11:38

Κορονοϊός: Την... πληρώνουν οι εργαζόμενοι στα συστήματα Υγείας - Πάνω από 400 πράξεις βίας σε βάρος τους

Ο Συνασπισμός για την Προστασία της Υγείας σε Συγκρούσεις παρουσιάζει έναν χάρτη με 1.172 πράξεις βίας και επιθέσεις εν μέσω κορονοϊού.

ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ 02 Μαρ 2021 | 10:19

Κορονοϊός: Τρομάζει η βραζιλιάνικη μετάλλαξη - Είναι δύο φορές πιο μεταδοτική - Μολύνει και όσους έχουν ασθενήσει

Η παραλλαγή του κορονοϊού Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ 01 Μαρ 2021 | 18:31

"Βόμβα" Λουκίδη: Η Αττική δεν το έχει ξαναζήσει αυτό από την αρχή της πανδημίας - Είμαστε σε πόλεμο

Ο κ. Λουκίδης περιγράφει την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ 01 Μαρ 2021 | 14:48

Γεραπετρίτης: Ο Κουφοντίνας επιλέγει να εκβιάσει την Πολιτεία - Πότε ανοίγει σταδιακά η αγορά

"Ο Κουφοντίνας ζητεί την επιείκεια της Πολιτείας που ο ίδιος έχει πληγώσει βάναυσα, εφόσον δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια", τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 01 Μαρ 2021 | 13:05

Παράταση του lockdown μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα "δείχνουν" κυβέρνηση και ειδικοί - Γεμάτες οι ΜΕΘ της Αττικής

Κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί κάνουν λόγο για ανάγκη νέας παράτασης των μέτρων κατά μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου, με στόχο να πάρει "ανάσα" το σύστημα Υγείας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 01 Μαρ 2021 | 11:47

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Μόλις ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ σε Σωτηρία και Ευαγγελισμό - Σχέδιο να γίνει το ΝΙΜΤΣ non covid νοσοκομείο

Το σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει την μετατροπή κλινικών, απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 01 Μαρ 2021 | 11:26

Atlantic: Η ζωή μετά την πανδημία - Καλοκαίρι με σχετική κανονικότητα - Πιθανό πισωγύρισμα από το φθινόπωρο

Τους πιο κρύους μήνες του επομένου φθινοπώρου και του χειμώνα ο κορονοϊός μπορεί να γίνει ξανά πιο αισθητός, αλλά δύσκολα θα είναι τόσο επικίνδυνος όσο φέτος τον χειμώνα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΕΛΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ 01 Μαρ 2021 | 11:05

Πιερρακάκης: Ετοιμος ο πενταψήφιος αριθμος SMS για το λιανεμπόριο εφόσον ανοίξει

Στην περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο η εφαρμογή με το sms είναι έτοιμη, δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 18:00 ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ 01 Μαρ 2021 | 09:48

Η Παγώνη στο... αντάρτικο: Δεν έχει νόημα το lockdown - Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα και εστίαση

Η Ματίνα Παγώνη ζητά, από τη στιγμή που το lockdown δεν είναι αποτελεσματικό να ανοίξουν σχεδόν όλες οι δραστηριότητες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ 01 Μαρ 2021 | 09:29

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Την Τρίτη ξεκινάνε οι πρώτες παραλαβές του εμβολίου της Johnson & Johnson

Τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson αναμένομνται στις ΗΠΑ την Τρίτη.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 28 Φεβ 2021 | 23:57

Σουρλίγκειο γηροκομείο Βόλου: Το πρώτο θύμα - εργαζόμενος από κορονοϊό

Μετά από 35 μέρες δύσκολης μάχης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19, "έσβησε" μία 62χρονη εργαζόμενη, η Θεοδώρα Μωραΐτου- Κρικώνη.