Λευκωσία: Είναι σε όλους γνωστό το τι πράττει η Τουρκία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο

"Στο Βερολίνο δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας", δήλωσε ο Κύπριος υπουργίος Εξωτερικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αποχώρησε στα «κρυφά» από την κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ [χάρτης]

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως τις ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Σπέχαρ κατά τη διάρκεια της οποίας αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του προσχεδίου που έχει ετοιμαστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε γραπτώς τις παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. 'Αρα ο Πρόεδρος έθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών".

Σε ερώτηση αν μετέφερε κάτι η κ. Σπέχαρ σε σχέση με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και τις σχετικές δηλώσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο υπουργός απάντησε "όχι, δεν μετέφερε κάτι από τις συγκεκριμένες δηλώσεις που έγιναν και τις επιστολές που έχουν αποσταλεί από τον κ. Οζερσάι.

Υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από κάποιους να αναγάγουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και να δώσουν πολιτική σκοπιμότητα.

Καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν υπάρχει στις αποφάσεις, ειδικότερα που αφορούν τα οδοφράγματα. Είναι αποφάσεις στη βάση συστάσεων από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλύτερα. Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την πανδημία. Βλέπετε πολύ καλά τι γίνεται και σε ευρωπαϊκά κράτη και σε γειτονικά κράτη και η Κυβέρνηση οφείλει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, έτσι ώστε να αποφύγουμε στον βαθμό του δυνατού ένα νέο κύμα της πανδημίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα της συμπεριφοράς της κ. Σπέχαρ κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούν να γίνονται ανακοινώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τα οδοφράγματα. Μάλιστα υπήρχαν και δηλώσεις από τον κ. Ακκιντζί που στην ουσία επιβεβαίωναν αυτά που έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις που έδειχναν ποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, αλλά από κει και πέρα δεν είναι μόνο τα οδοφράγματα. Δεν μπορούμε να βλέπουμε ανακοινώσεις για εξελίξεις σε σχέση - και μιλώ πάντα για τα ΗΕ - με τα οδοφράγματα, ή με αυτό που έγινε στο speedfire και να μη βλέπουμε ανακοινώσεις για μια προσπάθεια κάποιων να παραβιάσουν ξεκάθαρα, ψηφίσματα των ΗΕ. Και αναφέρομαι σε όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Και υπάρχουν πολύ ξεκάθαρα ψηφίσματα. Μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας κλήθηκε να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου και θα έπρεπε και στην Κύπρο να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, πολύ εποικοδομητική, ανάμεσα στον Πρόεδρο και την κ. Σπέχαρ, όπως πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις και ο Πρόεδρος υπέβαλε και γραπτά σχόλια. Ήταν μια ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση, υποβοηθητική στις προσπάθειες να αποτυπωθούν τα πραγματικά δεδομένα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς αν υπήρξε βολιδοσκόπηση της Λευκωσίας από τη Γερμανία σε σχέση με τον διάλογο που προωθείται για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι "υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να παρουσιάσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Στερείται σοβαρότητας αυτή η επιχειρηματολογία. Είναι σε όλους γνωστό το τι πράττει όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα της ευρύτερης συμπεριφοράς της Τουρκίας απασχόλησε πρόσφατα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Εμείς μιλάμε με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, υπήρξε και δική μου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Ο Πρόεδρος, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Έχω ενημερωθεί από τους ομολόγους μου ότι γίνεται αυτή η συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα είναι ενδιαφέρον και ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία, ότι στην πρόταση της για δήθεν ανάγκη διαλόγου ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους λέει ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με τον κ. Οζερσάι και όχι τον κ. Ακιντζί. Είναι ακόμη μια ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να αξιοποιήσει μέσα από τέτοιες εισηγήσεις ή προτάσεις που στερούνται κάθε σοβαρότητας".

Ερωτηθείς αν αυτά έχουν τεθεί από πλευράς Τουρκίας στη συνάντηση στο Βερολίνο απάντησε "όχι δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ και κανείς δεν συζητά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ 15 Ιουν 2021 | 22:50

Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ: Ανάγκη βιώσιμης αποκλιμάκωσης στην Αν. Μεσόγειο - Στόχος η συνεργασία με μια "δημοκρατική" Τουρκία

Η πρώτη Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014 και η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2017. Τα συμπεράσματα για Αν. Μεσόγειο και Τουρκία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΘΟΥΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 15 Ιουν 2021 | 19:27

Δένδιας από Λιθουανία: Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν "για να σπάσει ο πάγος" - Δεν ξεχνάμε την αεροπειρατία της Λευκορωσίας

Έσπασε ο πάγος, αλλά οι διαφορές με την Τουρκία εξακολουθούν να υπάρχουν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στο Βίλνιους

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕ 15 Ιουν 2021 | 15:46

Συνόδος ΕΕ-ΗΠΑ - Αν. Μεσόγειος: Οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

"Στόχος μας είναι μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία" - Τι θα αναφέρει για την Ανατολική Μεσόγειο το κείμενο συμπερασμάτων

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 15 Ιουν 2021 | 15:32

Αντίδραση Τουρκίας για EU-MED7: Μαξιμαλιστικές οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου

Η Άγκυρα εξαπέλυσε και πάλι τα βέλη της κατά της χώρας μας κατηγορώντας τη για "μαξιμαλιστικές θέσεις".

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 15 Ιουν 2021 | 14:38

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Τουρκίας - Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος που είχε απολυθεί για ένα "Like" κατά του Ερντογάν

Η εργαζόμενη του υπουργείου Παιδείας είχε κάνει "like" σε ορισμένα περιεχόμενα στο Facebook επικρίνοντας κυρίως τις κατασταλτικές πρακτικές της Τουρκίας

ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ "ΝΑΙ" 15 Ιουν 2021 | 10:51

Euro 2020: Απίστευτη πρόταση γάμου την ώρα του αγώνα Ιταλία - Τουρκία [βίντεο]

Η στιγμή της πρότασης γάμου απαθανατίστηκε σε βίντεο από έναν θεατή – πιθανότατα φίλο του ζεύγους – και έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες από την ανάρτηση του.

ΘΕΡΜΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 15 Ιουν 2021 | 10:35

Αυτά είναι τα "τραυματισμένα" σκάφη του Λιμενικού που συγκρούστηκαν με τουρκικές ακταιωρούς [βίντεο]

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, με την τελευταία να έρχεται λίγη μόλις ώρα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ 15 Ιουν 2021 | 07:23

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφωνία για ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο - Ολο το παρασκήνιο της συνάντησης

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Ο διάλογος είναι σημαντικός", είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» 14 Ιουν 2021 | 20:45

Τσίπρας στο STAR: Ο πρωθυπουργός δεν αξιοποιεί το θετικό μομέντουμ για να στριμώξει την Τουρκία

Μειωμένες προσδοκίες από την κατ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, δήλωσε ότι διατηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ 14 Ιουν 2021 | 17:14

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: "Έσπασε ο πάγος - Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020"

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ - Τι λένε διπλωματικές πηγές

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 14 Ιουν 2021 | 16:46

Με φιλική... διάθεση ο Ερντογάν: "Η αναβίωση διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα"

Η "φιλική" δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ "ΦΩΤΙΑ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14 Ιουν 2021 | 14:38

Ανάλυση Bloomberg: Διώξτε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ - Η ανοχή της Δύσης προς την τουρκική "αγριότητα" τελειώνει

Η Τουρκία μπορεί να ειδοποιηθεί με διάφορους τρόπους ότι δεν είναι πλέον επιθυμητή ως μέλος, σημειώνει το Bloomberg

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 14 Ιουν 2021 | 13:42

Η δήλωση Μητσοτάκη από το ΝΑΤΟ και το "κρυφό μήνυμα" στην Τουρκία

"Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης