Λευκωσία: Είναι σε όλους γνωστό το τι πράττει η Τουρκία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο

"Στο Βερολίνο δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας", δήλωσε ο Κύπριος υπουργίος Εξωτερικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αποχώρησε στα «κρυφά» από την κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ [χάρτης]

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως τις ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Σπέχαρ κατά τη διάρκεια της οποίας αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του προσχεδίου που έχει ετοιμαστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε γραπτώς τις παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. 'Αρα ο Πρόεδρος έθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών".

Σε ερώτηση αν μετέφερε κάτι η κ. Σπέχαρ σε σχέση με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και τις σχετικές δηλώσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο υπουργός απάντησε "όχι, δεν μετέφερε κάτι από τις συγκεκριμένες δηλώσεις που έγιναν και τις επιστολές που έχουν αποσταλεί από τον κ. Οζερσάι.

Υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από κάποιους να αναγάγουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και να δώσουν πολιτική σκοπιμότητα.

Καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν υπάρχει στις αποφάσεις, ειδικότερα που αφορούν τα οδοφράγματα. Είναι αποφάσεις στη βάση συστάσεων από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλύτερα. Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την πανδημία. Βλέπετε πολύ καλά τι γίνεται και σε ευρωπαϊκά κράτη και σε γειτονικά κράτη και η Κυβέρνηση οφείλει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, έτσι ώστε να αποφύγουμε στον βαθμό του δυνατού ένα νέο κύμα της πανδημίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα της συμπεριφοράς της κ. Σπέχαρ κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούν να γίνονται ανακοινώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τα οδοφράγματα. Μάλιστα υπήρχαν και δηλώσεις από τον κ. Ακκιντζί που στην ουσία επιβεβαίωναν αυτά που έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις που έδειχναν ποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, αλλά από κει και πέρα δεν είναι μόνο τα οδοφράγματα. Δεν μπορούμε να βλέπουμε ανακοινώσεις για εξελίξεις σε σχέση - και μιλώ πάντα για τα ΗΕ - με τα οδοφράγματα, ή με αυτό που έγινε στο speedfire και να μη βλέπουμε ανακοινώσεις για μια προσπάθεια κάποιων να παραβιάσουν ξεκάθαρα, ψηφίσματα των ΗΕ. Και αναφέρομαι σε όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Και υπάρχουν πολύ ξεκάθαρα ψηφίσματα. Μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας κλήθηκε να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου και θα έπρεπε και στην Κύπρο να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, πολύ εποικοδομητική, ανάμεσα στον Πρόεδρο και την κ. Σπέχαρ, όπως πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις και ο Πρόεδρος υπέβαλε και γραπτά σχόλια. Ήταν μια ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση, υποβοηθητική στις προσπάθειες να αποτυπωθούν τα πραγματικά δεδομένα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς αν υπήρξε βολιδοσκόπηση της Λευκωσίας από τη Γερμανία σε σχέση με τον διάλογο που προωθείται για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι "υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να παρουσιάσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Στερείται σοβαρότητας αυτή η επιχειρηματολογία. Είναι σε όλους γνωστό το τι πράττει όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα της ευρύτερης συμπεριφοράς της Τουρκίας απασχόλησε πρόσφατα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Εμείς μιλάμε με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, υπήρξε και δική μου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Ο Πρόεδρος, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Έχω ενημερωθεί από τους ομολόγους μου ότι γίνεται αυτή η συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα είναι ενδιαφέρον και ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία, ότι στην πρόταση της για δήθεν ανάγκη διαλόγου ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους λέει ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με τον κ. Οζερσάι και όχι τον κ. Ακιντζί. Είναι ακόμη μια ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να αξιοποιήσει μέσα από τέτοιες εισηγήσεις ή προτάσεις που στερούνται κάθε σοβαρότητας".

Ερωτηθείς αν αυτά έχουν τεθεί από πλευράς Τουρκίας στη συνάντηση στο Βερολίνο απάντησε "όχι δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ και κανείς δεν συζητά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ 05 Αυγ 2020 | 15:02

Έκρηξη στη Βηρυτό: Αυτός είναι ο Ρώσος που μετέφερε τη φονική νιτρική αμμωνία - Είναι κάτοικος Κύπρου

Ποιος είναι ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία στο λιμάνι της Βηρυτού

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 04 Αυγ 2020 | 18:08

Ντάρια Κιριλιούκ: Σοκ για τον άγριο ξυλοδαρμό του πανέμορφου μοντέλου στην Τουρκία [Εικόνες]

Η Ντάρια Κιριλιούκ, ο σύντροφός της και φίλοι τους ξυλοκοπήθηκαν σε παραλία της Τουρκίας

. ΤΟ "ΑΜΒΟΥΡΓΟ" 03 Αυγ 2020 | 20:11

Γερμανική φρεγάτα αποπλέει για την Ανατολική Μεσόγειο - Θα ηγηθεί της αποστολής "Ειρήνη" της Ε.Ε

Στη Μεσόγειο, το κύριο καθήκον της φρεγάτας θα είναι να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 18:12

Δένδιας: Δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος με την Τουρκία υπό το καθεστώς απειλών

Υπό το καθεστώς απειλών δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος με την Τουρκία δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 03 Αυγ 2020 | 17:38

Κάπα Research: Το 55% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τον Ερντογάν - Μοιρασμένοι για την Αγιά Σοφιά

Το 55% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τον Ερντογάν ενώ μοιρασμένοι είναι για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 02 Αυγ 2020 | 21:51

Κύπρος: Υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού σε Έλληνες - Στην ταξιδιωτική κατηγορία Β η Ελλάδα

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, η Κύπρος κατέταξε τη χώρα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΔΙΕΝΗ ΜΜΕ 01 Αυγ 2020 | 12:48

Νέες γέφυρες από Ακάρ: "Να επιλύσουμε ειρηνικά τις διαφορές με την Ελλάδα"

Ο Ακάρ την Πέμπτη είχε επιθεωρήσει τις στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 01 Αυγ 2020 | 12:01

Κύπρος: Ξεκινά σήμερα με 11 πτήσεις η "κάθοδος" Βρετανών τουριστών

Από σήμερα αναμένονται στην Κύπρο τουρίστες από τη Βρετανία. Έντεκα πτήσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Η ΓΝΩΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 31 Ιουλ 2020 | 13:00

Πρόκληση της SZ: Αναμφισβήτητη η νίκη του "ξιφομάχου" Ερντογάν στο Αιγαίο

O "ξιφομάχος" Ερντογάν έχει σημειώσει αναμφισβήτητη νίκη του στο Αιγαίο, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ 31 Ιουλ 2020 | 10:01

Τουρκία - Ακάρ: Περιμένουμε τους Έλληνες γείτονες για συνομιλίες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες

Ο Χουλουσί Ακάρ προανήγγειλε συνάντηση με τους "Έλληνες γείτονές μας" τις επόμενες ημέρες.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 30 Ιουλ 2020 | 15:10

Κομισιόν: "Αρνητική εξέλιξη" η νέα τουρκική Navtex και οι έρευνες του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ

"Αρνητική εξέλιξη" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν την έκδοση νέας Navtex από πλευράς Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες Ανατολικά της Κύπρου.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 30 Ιουλ 2020 | 15:01

Κύπρος: Διαβεβαίωση Πούτιν σε Αναστασιάδη ότι θα μιλήσει σε Ερντογάν για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Πούτιν για τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ 30 Ιουλ 2020 | 14:34

Πρόκληση με Barbaros: Πλέει παράνομα εντός Κυπριακής ΑΟΖ - Συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο [Χάρτες]

Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ πλέει το Barbaros υπό τη συνοδεία πολεμικού πλοίου της Τουρκίας