Λιβάνιος: Πλατφόρμες τύπου Netflix θα ενισχύουν ελληνικές παραγωγές με το 1,5% του τζίρου τους στην Ελλάδα

Ομιλία του Θοδωρή Λιβάνιου στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

"Όπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και για να προστατευθούν και θέσεις εργασίας", ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων και τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

"Τα Μέσα δεν είναι το κακό της δημοκρατίας, είναι η πηγή της δημοκρατίας και γι' αυτό πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα και διάφανα", υπογράμμισε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι οι ξεκάθαροι κανόνες και η ξεκάθαρη εφαρμογή τους, κάνουν καλό στη δημοκρατία.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είπε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται "χαριστικές διατάξεις για τα συστημικά ΜΜΕ" και "προκλητικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών θα λάβουν έκπτωση έως και 98,6% στο ποσό της οφειλόμενης δόσης του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες, ανεξάρτητα από το εάν εμφάνισαν το 2020 ζημία ή όχι", "όλα αυτά με στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης".

Λιβάνιος: Πλατφόρμες τύπου Netflix θα ενισχύουν ελληνικές παραγωγές με το 1,5% του τζίρου τους στην Ελλάδα

Στήριξη ΜΜΕ και εργαζομένων

"Ακούμε ότι οι καναλάρχες στηρίζουν την κυβέρνηση. Όμως πίσω από τους καναλάρχες υπάρχουν και δημοσιογράφοι. Και νομίζω ότι είναι προσβλητικό για τους δημοσιογράφους να λέγεται αυτό το πράγμα. Ότι δηλαδή, έχουν από πάνω έναν καναλάρχη ο οποίος τους λέει "θα κάνεις αυτό, αυτό θα παίξεις, αυτό θα πεις". Και φυσικά δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι υψηλόμισθοι", παρατήρησε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε: "Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε ότι στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις, στηρίχθηκαν οι ιδιώτες, στηρίχθηκαν ΟΤΑ. Έχει υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης. Μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε. Έγιναν προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η αντιπολίτευση λέει απαιτείται "α" αριθμός, η κυβέρνηση λέει ότι το ΕΣΥ ήθελε ένα "β" αριθμό. Αλλά υπήρξε στήριξη. Και ναι, όπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι της οικονονομίας, θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και για να προστατευθούν και θέσεις εργασίας".

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ότι "συνεχίζεται η πολιτική Πέτσα με δώρα σε συγκεκριμένα συμφέροντα", ότι μέσω διατάξεων του νομοσχεδίου μεταβάλλονται οι πρόνοιες το Ν. 4339/2015 (σ.σ. νόμος που φέρει την υπογραφή του Νίκου Παππά) "με τον οποίο υποχρεώθηκαν οι καναλάρχες να πληρώσουν για την περιουσία του ελληνικού λαού".

"Άκουσα να λέτε για δώρα της κυβέρνησης μας στους καναλάρχες. Το 20% φόρος διαφήμισης που έγινε 5%, αυτό δεν ήταν δώρο για τους καναλάρχες; Ξέρετε πότε έγινε; Τον Μάιο του 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Όταν όμως τα κάνει η κυβέρνηση της "πρώτης φορά Αριστερά", είναι σωστή πολιτική, όλα τα άλλα είναι για πληρώσουμε τα κανάλια...", απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αριθμός των εργαζομένων

Καθώς η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, τίθενται σε επισφάλεια οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα κανάλια, διότι συνυπολογίζονται στον αριθμό εργαζομένων που υποχρεούται να έχει ένας τηλεοπτικός σταθμός, και οι εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες εταιρείες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επικαλέστηκε την "πραγματικότητα" για τον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

"Πολλές φορές πρέπει να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Αν δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε τα σοβαρά προβλήματα", είπε ο Θ. Λιβάνιος και επισήμανε: "Πρώτη φορά ακούμε ότι τα κανάλια δουλεύουν με εταιρείες παραγωγής; Πρώτη φορά ακούμε ότι τα κανάλια έχουν συνεργαζόμενες εταιρείες; Και αν το ποσοστό των εργαζομένων μειώθηκε, είναι και στο χέρι της έννομης τάξης της χώρας να ελέγχει συστηματικά αν τηρήθηκε η εργατική νομοθεσία και όλα όσα προβλέπονται από το νόμο".

ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλο μέρος της κριτικής επικεντρώθηκε στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στις αποδοχές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ και του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και στις αποδοχές στελεχών στην ΕΡΤ. "Λεφτόδενδρα υπάρχουν και την ώρα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, αυξάνονται οι αμοιβές" είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν προκλητική τη διάταξη.

"Μέσα στη λογική του έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία για ορισμένες αμοιβές ανθρώπων που είναι στην ιεραρχία της ΕΡΤ", απάντησε ο υφυπουργός και προσέθεσε: "Κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων με 1.100 ευρώ το μήνα, δεν νομίζω να βρεθεί. Θέλουμε μια ΕΡΤ να πρωτοπορεί. Να έχει θεαματικότητα, να είναι εφάμιλλη και καλύτερη των ιδιωτικών καναλιών. Και πρέπει να βρούμε και ένα κίνητρο. Όταν ο τεχνικός διευθυντής, ο διευθυντής προγράμματος, ο εμπορικός διευθυντής, στον οποίο εμείς οι ίδιοι θα πούμε "γιατί να δίνουμε 3 ευρώ στην ΕΡΤ αλλά να πάει να προσελκύσει διαφημίσεις", αν είναι ένας καλός εμπορικός διευθυντής, προφανώς θα έχει και προτάσεις από άλλα ιδιωτικά κανάλια".

Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναφέρθηκε στην πορεία της ΕΡΤ τους τελευταίους 18 μήνες.

"Ακούστηκε και ακούστηκε εντόνως για τις αμοιβές της ΕΡΤ. Θεωρώ ότι η ΕΡΤ έχει κάνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους 18 μήνες", είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. "Η ΕΡΤ μπήκε πρωτοπόρος σε ένα σημαντικό κομμάτι, δημιουργώντας, μια δωρεάν για όλους, on line πλατφόρμα, το ERTflix, το οποίο δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο προϊόν της ΕΡΤ και σήμερα πολλές χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, έχουν πρόσβαση", προσέθεσε ο κ. Λιβάνιος ενώ συνεχάρη "τους ανθρώπους της ΕΡΤ που συνέβαλαν σε αυτό".

Είπε επίσης ότι η ΕΡΤ έχει αναπτύξει μια νέα στρατηγική, με νέες ελληνικές σειρές, "που είχε πολλά χρόνια να κάνει παραγωγή με πρωτότυπες ελληνικές σειρές, με νέες ενδιαφέρουσες εκπομπές", και αυτό "απεικονίζεται σιγά- σιγά και στα νούμερα τηλεθέασης, που παρεμπιπτόντως, δεν είναι και το μόνο κριτήριο για να αξιολογήσει κάποιος ένα κανάλι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περιφέρεια

Το νομοσχέδιο προβλέπει υπαγωγή, για τα έτη 2017-2020, στα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων και της κάλυψης των οφειλών των δικαιούχων, που αφορούν την εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% προς τον ΕΔΟΕΑΠ. "Είναι το 2% που επιβλήθηκε με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου, ως αντικατάσταση του αγγελιόσημου. Έγινε η προσφυγή στο ΣτΕ και πολλά ΜΜΕ, ιδίως της περιφέρειας, περιφερειακά κανάλια και περιφερειακός Τύπος, δεν το κατέβαλαν, διότι υπήρχε η ελπίδα ότι θα κερδιζόταν η υπόθεση στο ΣτΕ. Χάθηκε η υπόθεση, γι΄αυτούς στο ΣτΕ, και είναι υποχρεωμένοι να το καταβάλουν. Πάμε σε μια λύση που οι περιφερειακοί σταθμοί, ο περιοδικός Τύπος και ο ημερήσιος Τύπος θα επιχορηγηθούν, γι’ αυτά το χρόνια που δώσανε ή που οφείλουν στον ΕΔΟΕΑΠ", είπε ο κ. Λιβάνιος και υπογράμμισε: "Για πρώτη φορά, αυτός που πλήρωσε δεν θα είναι το "κορόιδο", αλλά θα πάρει χρήματα που πλήρωσε για να τα διαχειριστεί όπως θέλει. Ε, αυτό είναι ο ορισμός του προγράμματος βιωσιμότητας, διότι τους φεύγει ένα τεράστιο βάρος για μια σημαντική οφειλή". Ο υπουργός επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών προς τον ΕΔΟΕΑΠ σε έως 72 δόσεις για να τονίσει: "Συνεπώς, και τα ΜΜΕ, ιδίως της περιφέρειας που παίζουν σημαντικό ρόλο, τα στηρίζουμε".

Ραδιόφωνα

Ο υφυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι "πρέπει να ανοίξει πλέον το θέμα της αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών" και ενημέρωσε ότι με νομοτεχνική βελτίωση θα παραταθεί κατά έξι μήνες η προθεσμία ολοκλήρωσης του πλαισίου για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, που κανονικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022. "Δεν μπορεί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να λειτουργούν χωρίς άδεια, ούτε αιωνίως να είναι σε μια γκρίζα ζώνη", είπε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τις διατάξεις για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, ο Θ. Λιβάνιος είπε ότι εισάγονται κανόνες στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, που ίσχυαν έως τώρα για τα παραδοσιακά Μέσα και επεκτείνονται και σε πλατφόρμες όπως το YouTube.

"Θεσπίζεται για πρώτη φορά αυστηρό πλαίσιο για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, που θα προστατεύει τα παιδιά, απέναντι στη βία, τον ρατσιστικό λόγο, τις κακές διατροφικές συνήθειες και σε ο,τιδήποτε μπορεί να βλάψει τη σωματική ψυχική ή ηθική τους ανάπτυξη. Με ειδική σήμανση, με εξακρίβωση της ηλικίας του χρήστη, με χρήση κωδικών για την μεγαλύτερη προστασίας της παιδικής ηλικίας. Εισάγονται απαγορεύσεις σε υλικό που αφορά σε ανήλικους δράστες, ανήλικα θύματα ή ανηλίκους σε ρόλο μαρτύρων αξιόποινων πράξεων", επισήμανε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο ενθαρρύνεται η αύξηση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες οπτικοακουστικού περιεχομένου σε άτομα με αναπηρία, καθώς εισάγεται η υποχρέωση σε όλους τους παρόχους να υποβάλουν ετήσια έκθεση για τα σχέδια που αναπτύσσουν και τις ενέργειες που υλοποιούν στην κατεύθυνση αυτή.

Ανέφερε επίσης ότι τα κανάλια συνεχίζουν να στηρίζουν τον ελληνικό κινηματογράφο ενώ πλέον και πλατφόρμες τύπου Netflix υποχρεώνονται να καταβάλουν το 1,5% του τζίρου τους στην Ελλάδα ενισχύοντας τις ελληνικές παραγωγές (είτε με το να χρηματοδοτήσουν απευθείας ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, είτε με το να αγοράσουν δικαιώματα πρωτότυπων ακυκλοφόρητων ελληνικών οπτικοακουστικών έργων, είτε να χρηματοδοτήσουν ένα εθνικό ταμείο για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ NETFLIX 16 Νοε 2021 | 11:32

Η πραγματική ιστορία των Αυγών της Κλεοπάτρας από το Red Notice

Τελικά, τα ποθητά αντικείμενα της δημοφιλούς ταινίας του Netflix υπήρξαν ποτέ;

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ THE CROWN 16 Νοε 2021 | 07:22

Σε δύσκολη θέση ο πρίγκιπας Γουίλιαμ: Η επιλογή του The Crown που ξυπνά μνήμες της νεκρής Νταϊάνα

Προκαλούν το παλάτι οι συντελεστές του The Crown. Τι συνέβη 800 μέτρα από το σπίτι του Γουίλιαμ και της Κέιτ.

ΣΥΝΑΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ 13 Νοε 2021 | 11:48

Καλά νέα για τους φαν του La Casa De Papel: Ο τελευταίος κύκλος μπορεί και να μην είναι ο... τελευταίος

Θεωρητικά η συμμορία του Professor, αποχαιρετά σύντομα το κοινό, καθώς το 2ο μέρος του 5ου κύκλου του La casa de papel βγαίνει στις 3 Δεκεμβρίου 2021. Θα είναι όμως το τελευταίο;

12 Νοε 2021 | 13:35

Red Notice: Πολύ κακό για το τίποτα;

Τα πρώτα σχόλια για την υπερπαραγωγή του Netflix με τους Ryan Reynolds, Gal Gadot και Dwayne Johnson.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΚΙΝΑΛ 12 Νοε 2021 | 11:24

Στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική για λίστες Πέτσα και δημοσκοπήσεις [live]

Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζεται στη Βουλή.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 11 Νοε 2021 | 11:13

Ψηφίζεται ο νέος Ποινικός Κώδικας - Το σημείο αιχμής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ που θα δηλώσει "παρών", ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 09 Νοε 2021 | 20:26

Squid Game: Επίσημο - Έρχεται και δεύτερος κύκλος της σούπερ επιτυχημένης σειράς του Netflix [Βίντεο]

Ο συγγραφέας-σκηνοθέτης του Squid Game, Hwang Dong-hyuk,, ανακοίνωσε ότι μια δεύτερη σεζόν της σειράς του Netflix είναι στα σκαριά

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 09 Νοε 2021 | 11:09

Το Netflix έπαθε... ΠΑΣΟΚ και αναφωνεί: "Καλησπέρα ήλιε, καλησπέρα" - "Δάκρυσε" το Τwitter [εικόνα]

Viral έγινε μία ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού του Νetflix στην Ελλάδα.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 04 Νοε 2021 | 09:34

Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ - Το νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα ο Πλεύρης

Το νομοσχέδιο αφορά στην αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και προβλέπει την εφαρμογή άμεσων μέτρων με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Νοε 2021 | 09:12

Σε διαβούλευση μέχρι τις 17 Νοεμβρίου ο αναπτυξιακός νόμος - Τι περιλαμβάνει

Σε δημόσιο διαβούλευση τέθηκε μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου, και ώρα 23:00, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 02 Νοε 2021 | 19:48

Αλλάζουν οι λαϊκές αγορές: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Οι αλλαγές στις λαϊκές αγορές θα ισχύσουν από 1ης Φεβρουαρίου 2022.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ KASPERSKY 02 Νοε 2021 | 14:00

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού ως διαδικτυακή παγίδα

Έτοιμοι για παιχνίδι; Όχι όταν το Squid Game μετατρέπεται σε δόλωμα για τη διάδοση κυβερνοαπειλών.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 02 Νοε 2021 | 13:14

Οι 17αρηδες μετά από ψηφοφόροι γίνονται και οδηγοί - Αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο

Από 17 ετών θα έχουν τη δυνατότητα οι υποψήφιοι οδηγοί να δίνουν θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για δίπλωμα.