Liberation: Τσίπρας ο καλύτερος μαθητής των Βρυξελλών

Σε άρθρο του στην εφημερίδα "Liberation" ο Ζαν Κατρεμέρ τονίζει ως προς τη συμφωνία για το χρέος πως η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα βοήθειας αλλά θα επιτηρείται.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Liberation: Τσίπρας ο καλύτερος μαθητής των Βρυξελλών

Σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα "Liberation" ο Ζαν Κατρεμέρ τονίζει ως προς τη συμφωνία για το χρέος πως η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα βοήθειας αλλά θα επιτηρείται.

«Το τέλος του εφιάλτη για την Ελλάδα και τους εταίρους της έρχεται σύντομα. Στις 21 Αυγούστου η Αθήνα ολοκληρώνει το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας αν σκεφθεί κανείς ότι χρεοκόπησε την Άνοιξη του 2010. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο Λουξεμβούργο και υποσχέθηκαν να απελευθερώσουν την τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας και να προσπαθήσουν να ελαφρύνουν το βάρος του
χρέους (178% του ΑΕΠ)... Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα δώρα που έλαβε η Αθήνα: θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για πολλά χρόνια, μέχρι την επιστροφή του τελευταίου ευρώ», προσθέτει ο Γάλλος αρθρογράφος, ο οποίος αναφέρει επίσης:

«Η Ελλάδα είναι μια μοναδική περίπτωση στην ιστορία της Ευρωζώνης, αφού είναι η πρώτη χώρα που επωφελείται από ένα σχέδιο βοήθειας των εταίρων της και η τελευταία χώρα που την αφήνει. Πράγματι, η Ιρλανδία (μπήκε το 2010 και βγήκε το 2013), η Πορτογαλία (μπήκε το 2011 και βγήκε το 2014) και η Κύπρος (μπήκε το 2013 και βγήκε το 2016) κατάφεραν να ανακάμψουν εντός της προθεσμίας, δηλαδή σε τρία χρόνια. Όλοι επέστρεψαν γρήγορα στην ανάπτυξη, στη Λισαβόνα επέστρεψαν ακόμα και στην πολυτέλεια, το 2016 με την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία, βάζοντας τέλος στη λιτότητα που υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα την πλήρη αναγέννηση της οικονομίας της».

Ο αρθρογράφος της "Liberation" αναφέρεται στους λόγους της ελληνικής αποτυχίας, γράφοντας:

«Η αποτυχία της Ελλάδας να απομακρυνθεί γρήγορα από την κηδεμονία των Βρυξελλών έχει πολλές αιτίες. Ο πρώτος είναι ο ευρωπαϊκός: η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να εισέλθει στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2001: όχι μόνο η οικονομία της ήταν εντελώς απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο αλλά είπε ψέμματα και για το πραγματικό της δημόσιο έλλειμα, κάτι το οποίο παραδέχθηκε η ίδια το 2004, χωρίς να έχει καμία επίπτωση.

Δεύτερον, αντί να ολοκληρωθεί τo νομισματικό οικοδόμημα, η Ένωση απλώς έζησε το κεκτημένο της Συνθήκης του Μάαστριχτ του 1992. Ως εκ τούτου, η χρηματοπιστωτική κρίση για την περίοδο 2007-2008 μετατράπηκε σε κρίση χρέος στη ζώνη του ευρώ, δεν είχε στη διάθεσή της κανένα μέσο για να το διαχειριστεί. Συνεπώς, έπρεπε να ταρακουνηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάτι που ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο κυρίως επειδή η Γερμανία ήταν ιδιαίτερα απρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά οι αποτυχίες ήταν πολυάριθμες, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν ήταν προετοιμασμένα να διαχειριστούν την οικονομίας μιας χώρας».

Ο κατρεμέρ στέκεται με ιδιαίτερα αυστηρότητα στο γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδειξαν απόλυτη άγνοια για το τι μπορεί να δώσει η σύγχρονη Ελλάδα, το «λίκνο της δημοκρατίας».

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ζει με χρέος επί δέκα χρόνια, εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρει το ευρώ, ένα εύκολο χρήμα που εξυπηρετεί μόνο την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες δεν ήθελαν να δουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν διεφθαρμένη, ότι είχε πελατειακό σύστημα... Στα τέλη του 2009, όταν η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι οι συντηρητικοί προκάτοχοί της του είχαν χωρίσει στα τρία το πραγματικό έλλειμμα, ήταν πολύ αργά για να σταματήσει ο πανικός των αγορών».

«Παρ' όλα αυτά»,υποστηρίζει Ζαν Κατρεμέρ, «οι Ευρωπαίοι συνέχισαν να εμπιστεύονται ένα ανύπαρκτο κράτος σε μεγάλο βαθμό ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν από καιρό αρνηθεί να δουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα τους, καθυστερώντας στο μέγιστο τις μεταρρυθμίσεις με στόχο να διατηρήσουν την εκλογική τους πελατεία. Έτσι, ήταν ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που εκτροχίασε την έξοδο της Ελλάδα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας στα μέσα του 2014, αρνούμενος να ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που περιελάμβαναν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η διαφορά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο».

Το άρθρο ολοκληρώνεται με την αποτίμηση του έργου της σημερινής κυβέρνησης.

«Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που έγινε σοσιαλδημοκρατικό, ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 κι έδειξε ότι είναι ο καλύτερος μαθητής των Βρυξελλών...Σήμερα,η (ελληνική) οικονομία λειτουργεί καλά. Η αύξηση του ΑΕΠ έφθασε το 1,4% το 2017 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος (1,9%) και το επόμενο έτος (2,3%). Η ανεργία μειώνεται. Αλλά η χώρα δεν έχει βγει από την κρίση...Από το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει το τεράστιο χρέος που έχει συνάψει με τους εταίρους της... Ακόμα κι αν η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται να το παραδεχτεί, μία ημέρα η Ευρωζώνη πρέπει να πάρει πίσω τα όσα έχασε εάν θέλει να απαλλαγεί από το "ελληνικό βάρος" μια για πάντα».

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 18 Ιαν 2022 | 11:46

Νέα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η υπερσυντηρητική Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα - Εκλέγεται σήμερα

Η Ρομπέρτα Μέτσολα που ανέλαβε προσωρινή πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα.

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Ιαν 2022 | 07:24

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.