Μητσοτάκης για κορονοϊό: Ο πιο κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

"Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε" είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μήνυμα ότι η μάχη κατά του κορονοϊού συνεχίζεται, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και "αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε".

Σημείωσε ακόμη ότι δεν είμαστε στην αρχή του τέλος, αλλά στο τέλος της αρχής και μίλησε για ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Απολογισμός 30 ημερών

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. Τόνισε ότι "ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον" και μίλησε για τα πρώτα "συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα" αλλά και για το ότι "όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη".

Ταυτόχρονα επεσήμανε: "Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό" επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. "Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν "πολύ νωρίς" σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

"Προσέρχομαι στη Βουλή για να καταθέσω τον απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας. Όσα έρχονται, απαιτούν προσήλωση στο στόχο, σχεδιασμό και πειθαρχία. Και, πάνω από όλα, ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην απειλή", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι εθνική η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. "Ο συντονισμός και η ταχύτητα δεν είναι θέμα οικονομικής δυνατότητας. Σήμερα η Ολλανδία έχει περισσότερους από δεκαπλάσιους ασθενείς. Είναι αλήθεια ότι εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη, θυμάμαι όταν προσωρήσαμε στην ακύρωση το καρναβαλιού στην Πάτρα το κάναμε πριν υπάρξει το πρώτο κρούσμα, μια απόφαση με οικονομικό κόστος. Τα σχολεία έκλεισαν πριν υπάρξει απώλεια. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ, όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε μέτρα πρωτόγνωρα στην καθημερινότητα των πολιτών και με επιβαρύνσεις στην οικονομία. Η κοινωνία στήριξε τα μέτρα και θέλω να ευχαριστήσω την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών".

Είμαστε στο τέλος της αρχής, όχι στην αρχή του τέλους

"Είμαστε στο τέλος της αρχής, όχι στην αρχή του τέλους. Θέλαμε να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Και το πετυχαίνουμε. Αντιλαμβάνομαι την κόπωση και την αγωνία των πολιτών και επαινώ την ωριμότητα των Ελλήνων. Ευγνωμονούμε και το νοσηλευτικό προσωπικό και τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να συνεχίσουμε.Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε".

"Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας".

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι

"Τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής", μνημονεύοντας τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Σωτηρία" δυναμικότητας 50 κλινών.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: "Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ".

Για τα οικονομικά μέτρα

"Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Αναφέρθηκε στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους.

Τόνισε επίσης ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια. Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους.

"Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας", τόνισε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για την "παροχή ηθικής αναγνώρισης" που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους "αγωνιστές της πρώτης γραμμής", δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

Μήνυμα προς την Ευρώπη

"Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και καλοί, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015. Αυτό που ζούμε είναι ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις οικονομίες. Ανεξάρτητα με τις διαφωνίες που υπήρξαν στη Σύνοδο Κορυφής, είμαι σίγουρος ότι μια λύση σαν αυτή που υποσηρίζουμε θα έρθει. Μόνο να μην είναι αργά".

Απάντηση στην αντιπολίτευση

"Είμαι εδώ να ακούσω τα πάντα, αλλά δεν είναι ώρα για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση και χυδαίες επιθέσεις" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. "Δεν είναι δυνατόν να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις την ώρα που έχουν γίνει διπλάσιες από όσες είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τις τιμές στις ΜΕΘ συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Η διεθνής βιβλιογραφία υπολογίζει τις τιμές των ΜΕΘ πολύ υψηλότερα από όσο υπολογίσαμε. Δεν θα δεχθώ φθηνες απειλές τύπου "όταν γυρίσουμε θα λογαριατούμε" αλλά ούτε και fake news από στελέχη και βουλετυτές. Διαλέξτε κ. Τσίπρα ποιο πρόσωπο θα έχει η πολιτική σας".

Αύριο ανακοινώνεται το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι που για τη χώρα μας, που βρισκόταν σε ειδικό καθεστώς, δεν ήταν δεδομένο. "Μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενταχθήκαμε επιτέλους και εμείς στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα του έτους 2020. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις".

Προανήγγειλε επίσης ότι αύριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Σταϊκούρας: Μείωση της προκαταβολής φόρου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Για το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ: "Φανταστικά ποσά δίχως να υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν"

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 18:02

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εργαζόμενους: Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας

Αντικείμενο της συζήτησης στην ττηλεδιάσκεψη η νέα πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία και την απασχόληση

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟ 29 Μαϊ 2020 | 16:31
ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 09:02

Ερευνητικό κέντρο από τη Microsoft στην Ελλάδα - Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με στελέχη επιχειρήσεων τεχνολογίας

"Θα ήθελα να απευθυνθώ στις εταιρείες που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα και να τις συγχαρώ", ανέφερε.

ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 07:31

Παγιώνεται η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Πέφτει σε δημοτικότητα ο Τσίπρας

Προβληματισμός στην Κουμουνδουρου από την δημοσκοπικη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 28 Μαϊ 2020 | 20:02

Βουλή: Σκληρή κόντρα για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη - Μας απαγόρεψαν αυτοψία, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση για την πορεία του έργου ανάμεσα στον Πάνο Σκουρολιάκο και την Λίνα Μενδώνη.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 12:46

Μητσοτάκης για τα 32 δισ. της Κομισιόν : Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο", είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Μαϊ 2020 | 09:21
ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 27 Μαϊ 2020 | 23:03

Εστίαση: Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Τι προβλέπει αναλυτικά

Η ίδια ρύθμιση περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Μαϊ 2020 | 22:30

Ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού με πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ - Η πρόβλεψη για τα καταστήματα τις Κυριακές

"Τουρισμός για Ολους" - Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία από το υπουργείο Τουρισμού

ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ 27 Μαϊ 2020 | 16:50
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 16:08

Μητσοτάκης για το πακέτο των 750 δισ.: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί τώρα στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter καλωσορίζει την τολμηρή πρόταση