Στο Μαξίμου ο Ολάντ για χρέος και επενδύσεις

Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και για το χρέος από τον Ολάντ. Τετ α τετ με Τσίπρα στο Μαξίμου. «Βλέπει» επιχειρηματίες και start up εταιρείες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο Μαξίμου ο Ολάντ για χρέος και επενδύσεις

Βαρύ πρόγραμμα σήμερα του Φρανσουά Ολάντ, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος με βάση το πρόγραμμα στις 8.30 θα βρίσκεται μαζί με την επίσημη αντιπροσωπεία στην Πρεσβεία της Γαλλίας, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες. Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9:40 πμ, για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Γάλλος πρόεδρος πριν αναχωρήσει το απόγευμα θα επισκεφτεί τα γραφεία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία αυτή υπηρετεί την έρευνα, έναν τομέα αρωγό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που εδώ και χρόνια παραμένει υποβαθμισμένος.

Οι ιδρυτές των start up εταιρειών που δραστηριοποιούνται υπό την ομπρέλλα του Corallia θα στείλουν μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο να επενδύσει η Γαλλία στο μυαλό των νέων Ελλήνων.

Το "Corallia" χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αποτελεί συλλογική προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης, μιας ομάδας ιδιωτικών εταιρειών, επιχειρηματιών, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών εργαστηρίων στην Ελλάδα για την υλοποίηση επιλεγμένων συνεργατικών σχηματισμών σε συγκεκριμένους τομείς της τεχνολογίας, ενώ προωθεί τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Δείπνο με μενού χρέος, λιτότητα και επενδύσεις

Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και για το θέμα του χρέους έστειλε ο Φ. Ολάντ κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ολάντ ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή στην Αθήνα. «Κάνατε την επιλογή της υπευθυνότητας. Η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να ενδυναμωθεί» σημείωσε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει κάποια πρόοδος στο θέμα του χρέους.

Από τον πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους δανειστές να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Φ. Ολάντ

Την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο. Ο γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια τόσο για τον ΠτΔ όσο και για τον έλληνα πρωθυπουργό.

Στο Μαξίμου ο Ολάντ για χρέος και επενδύσεις

Ο κ. Ολάντ επεσήμανε το ρόλο του ΠτΔ την επαύριο του δημοψηφίσματος όταν ένωσε «τις πολιτικές οικογένεις της χώρας», ενώ αναφερόμενος στον Α. Τσίπρα σημείωσε ότι «προτιμώ να είμαι εδώ στην Ελλάδα και να συζητώ με τον Αλέξη Τσίπρα παρά να τον βλέπω στους διαδρόμους των Βρυξελλών».

«Κάνατε την επιλογή της υπευθυνότητας. Η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να ενδυναμωθεί. Πρέπει να γίνει κάποια πρόοδος για το χρέος. Ξέρουμε το βάρος των θυσιών του λαού και το εύρος των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ως στόχο μόνο τα δημόσια οικονομικά αλλά πρέπει να στραφούν στην ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας να σας βοηθήσει σε τεχνικό επίπεδο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων, σημείωσε πως πως «πρέπει και εμείς όλοι μας να αισθανόμαστε έναν ανθρώπινο σεβασμό. Γνωρίζω το βάρος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Για αυτό πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει. Είστε τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας. Πρέπει να δημιουργηθούν τα κέντρα hot spots που να είναι αποτελεσματικά και να προσφέρουν μια αξιοπρέπη υποδοχή», ανέφερε.

H προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας έθεσε από τη μεριά του ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του για να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του Ελληνικού Λαού, και οι εταίροι μας και δανειστές μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.

«Ιδίως αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Οι διορθώσεις αυτές είναι τόσο περισσότερο επιβεβλημένες, όσο δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα. Διότι η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Στο Μαξίμου ο Ολάντ για χρέος και επενδύσεις - εικόνα 2

Επισήμανε, επίσης, ότι η πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη που συμβαδίζει με το καπιταλιστικό σύστημα κατά την καταγωγή του και την λογική του, είναι νοητή μόνον όταν η αντίστοιχη οικονομική και νομισματική πολιτική υπηρετεί, εν τέλει, τον 'Ανθρωπο. Συγκεκριμένα δε την αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπό όρους Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και, άρα, Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης. «Και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της» επισήμανε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο Φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την Χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Μάλιστα παρατήρησε ότι «προσφέροντας αυτή την βοήθεια στην Ελλάδα στην ουσία συνεισφέρετε ουσιωδώς στην διατήρηση της, τόσο σύμφυτης με την υπόστασή της, ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Διότι, κατά βάθος, βεβαίως και η Ελλάδα, έχοντας συνείδηση της ιστορικής της διαδρομής, δεν φαντάζεται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ελληνικές ιστορικές καταβολές της Δημοκρατίας της και του Πολιτισμού της, δεν είναι νοητή -ούτε, άρα, μπορεί να έχει το μέλλον που της αρμόζει- δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέλος μέσα στους κόλπους της».

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτόγνωρες προσφυγικές ροές κυρίως λόγω των πρωτόγνωρων τραγικών προσφυγικών ροών, τις οποίες προκαλούν οι εστίες πολέμου, ιδίως στην Μέση Ανατολή. Και υπογράμμισε ότι τις ροές αυτές εμείς, οι Ευρωπαίοι, οφείλουμε να τις διαχειρισθούμε προστατεύοντας, βεβαίως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται κυριάρχως απ' αυτά- αλλά πρωτίστως τους εμπερίστατους πρόσφυγες. «Και σ' αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει αφενός να εμπνευσθεί από τον, κορυφαίου συμβολισμού, τρόπο με τον οποίον η Αρχαία Ελλάδα αντιμετώπιζε τους Ικέτες, όταν προσέφευγαν στα Ιερά για να προστατευθούν από τους διώκτες τους. Και, αφετέρου, να επιβάλλει, με το κύρος και την ισχύ της, το οριστικό τέλος των εστιών πολέμου στην Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Εν συνεχεία, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ολάντ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενά με την Γαλλία, που συνιστά βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρωταγωνιστικό άξονα της ευρωπαϊκής πολιτικής και πρόσθεσε ότι οι στέρεοι δεσμοί που συνδέουν τις δυο χώρες μας προσδιορίζονται, πάντοτε, από τον ρυθμό της ιστορίας και τρέφονται από τις πηγές της ελευθερίας και του πολιτισμού.

Οι προσκεκλημένοι και πως κάθισαν

Τον γάλλο πρόεδρο προσφώνησε αρχικά στα γαλλικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο δείπνο παρακάθισαν 100 προσκεκλημένοι.

Ο πρόεδρος Ολάντ κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα.

Στο Μαξίμου ο Ολάντ για χρέος και επενδύσεις - εικόνα 3

Δίπλα στον κ. Παυλόπουλο κάθισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Boύτσης και δίπλα του η κ.Ντόρα Μπακογιάννη ,εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη που βρίσκεται στη Μαδρίτη για τη συνεδρίαση του ΕΛΚ. Στα αριστερά της κ.Μπακογιάννη ήταν ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στο Μαξίμου ο Ολάντ για χρέος και επενδύσεις - εικόνα 4

Στα δεξιά του κ. Τσίπρα κάθισε μια εκ των υπουργών του κ. Ολάντ ο ο Γ. Δραγασάκης , ο Μ. Σαπέν και ο Γ.Σταθάκης.

Στο Μαξίμου ο Ολάντ για χρέος και επενδύσεις - εικόνα 5

To μενού προς τιμήν του δείπνου προς τιμήν του γάλλου προέδρου περιλαμβάνει τα εξής:

Πρώτο πιάτο:

Γαρίδες με ούζο

Ρύζι με λαχανικά και αρωματικά βότανα

Δεύτερο πιάτο:

Σφυρίδα στο φούρνο με χόρτα, γαρνιρισμένη καρότα και πατάτες

Επιδόρπιο:

Τούρτα σοκολάτα με φρέσκα φρούτα

Καφές

Το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ σήμερα

8.30: Αφιξη του Φρανσουά Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλία, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.

9.45: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και κοινή συνέντευξη Τύπου.

12.00: Αφιξη στη Βουλή, όπου ο Φρανσουά Ολάντ θα απευθύνει ομιλία.

Θα ακολουθήσουν:

Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του Φρανσουά Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του γάλλου προέδρου Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα.

16:00: Αφιξη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών "Κοραλλία".

19.00: Αναχώρηση της γαλλικής αντιπροσωπείας από το Ελευθέριος Βενιζέλος για το Παρίσι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 29 Νοε 2020 | 14:17

Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα: Συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις - Αρνείται τον διάλογο

"H Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή καθώς αρνείται τον διάλογο, επεσήμανε η Τουρκία μέσω του Ακσόι.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 21:06

Lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε Βουλιαγμένης και Μεσογείων - Σταματούν όλα τα οχήματα

Μπλόκα της Αστυνομίας και της Τροχαίας έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ελέγχουν αν οι οδηγοί φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:52

Μπακογιάννης: Πώς θα γιαρτάσουμε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα λόγω κορονοϊού - "Θα ανάψουμε το δέντρο χωρίς κόσμο"

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι διαφορετικές φέτος λόγω του κορονοϊού, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 26 Νοε 2020 | 12:38

Οι πρώτες εντυπωσιακές εικόνες από τις αεροδιακομιδές ασθενών κορονοϊού με C-130 - Μέσα σε ειδικές κάψουλες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων ασθενών από τη Β. Ελλάδα στην Αθήνα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ειδικές κάψουλες.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.