
Στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;" για τις υποκλοπές και το κράτος δικαίου, η οποία προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες αντιδράσεις τόσο για τον τίτλο της, που παραπέμπει στο δημοψήφισμα του 2015, όσο και για τους ομιλητές-καθηγητές συνταγματικού δικαίου, οι οποίοι έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
"Είναι προφανές ότι οι οργανωτές (της εκδήλωσης) έχουν μια πολιτική προδιάθεση έντονα κριτική προς την κυβέρνηση και έντονα φιλική προς την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι καλούν εμένα συνιστά μεγάλο βήμα για αυτούς, μια εκδήλωση επιστημονικού σεβασμού, προς πολιτικό τους αντίπαλο. Τους ευχαριστώ γι'αυτό" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του.
Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο της εκδήλωσης χαρακτηρίζοντάς τον "προβοκατόρικο και πολιτικά εσφαλμένο, γιατί έδωσε την αφορμή να επιχειρηθεί η μετάθεση του πεδίου της συζήτησης από τις υποκλοπές της παρούσας περιόδου στην εμπειρία και τις συγκρούσεις της περιόδου 2015-2019, κυρίως στην περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 και του αλήστου μνήμης δημοψηφίσματος του Ιουλίου που οδήγησε, με τρόπο που υπερέβη κάθε συνταγματική θεωρία, από τη συντριπτική νίκη του "όχι" στην πλήρη αποδοχή και εφαρμογή του "ναι"".
"Ποιος έχει άραγε στα χέρια του το πρωτότυπο του μέτρου της φιλοευρωπαϊκής και επιτρέψτε μου να πω της αντισυριζαϊκής συνέπειας; Οφείλω εγώ με το δικό μου "πολεμικό" μητρώο να δώσω διαβεβαιώσεις ή να αποδείξω τίποτα; Πρέπει να σιωπώ επιστημονικά για τις υποκλοπές προκειμένου να μην επωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;" αναρωτήθηκε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
"Είμαι πολιτικά και κομματικά απελεύθερος, απολαμβάνω τη σφαίρα της μεταπολιτικής, αλλά υπερασπίζομαι την επιστημονική μου συνείδηση, σοβαρότητα, αξιοπιστία και κυρίως πειστικότητα. Όποιος έχει επιστημονικό αντίλογο ας τον διατυπώσει με αναλυτικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα", συμπλήρωσε.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Συμμετείχαν οι καθηγητές/τριες συνταγματικού δικαίου:
- Νίκος Αλιβιζάτος (ΕΚΠΑ)
- Ευάγγελος Βενιζέλος (ΑΠΘ & Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης)
- Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΑΠΘ)
- Ξενοφών Κοντιάδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Συντόνισε ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης και έκανε εισαγωγική προσφώνηση ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος.
Δείτε live
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr