Πελώνη: Στα χέρια του πρωθυπουργού η σύσταση της επιτροπής βιοηθικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η πρόταση της κυβέρνησης για μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε πέντε νησιά όσο λειτουργούν δομές αιτούντων άσυλο, δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάταξης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0” και στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. σε επιδοτήσεις και σε δάνεια, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Διαβάστε Επίσης

"Όπως γνωρίζετε μπήκε ήδη σε εφαρμογή το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Υλοποιείται έτσι μια πρωτοβουλία την οποία στήριξε εξαρχής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με οκτώ ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες. Και βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σε δάνεια" είπε η κυρία Πελώνη.

"Για την αξιοποίηση των πόρων αυτών η Ελλάδα κατέθεσε -και μάλιστα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ- Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε στην πρώτη ομάδα χωρών που λαμβάνει έγκριση. Για το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, στην οποία μίλησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν". προσέθεσε.

Η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει 175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις. "Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ. Έτσι, σε ένα ορίζοντα 7ετίας, θα δημιουργηθούν στη χώρα μας επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%" είπε.

Διαβάστε Επίσης

Επισήμανε ότι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το σχέδιο θεμελιώνεται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών και αναπτύσσεται σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες. "Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Εκτιμάται ότι εντός του 2021 θα εκταμιευθούν σχεδόν 8 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών", σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ανέφερε παράλληλα ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι το Σχέδιο που εκπονήθηκε στην Ελλάδα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που θα πετύχουν οι Έλληνες και θα ανήκει στους Έλληνες. Και προσέθεσε ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αυτό το Σχέδιο η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από ποτέ. Επίσης είπε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα και υπήρξε απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά

"Αναγνωρίστηκε η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Επικροτήθηκε η υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Στο Eurogroup συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος, όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά αυτά για όσο διάστημα παραμένουν σε λειτουργία οι δομές αυτές", είπε.

Στα χέρια του Πρωθυπουργού η σύσταση της επιτροπής βιοηθικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό

"Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα την δημόσια υγεία και τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, τη συλλογική ευθύνη και την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία" υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σε ερώτηση για τη σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής, που απεστάλη το πρωί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κ. Πελώνη γνωστοποίησε ότι η σύσταση θα αναρτηθεί το μεσημέρι στον ιστότοπο της Επιτροπής Βιοηθικής και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει απευθύνει ερώτημα προς την Επιτροπή για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε πως θέση της Ελλάδος παραμένει ότι "η όποια θετική ατζέντα προς την Τουρκία, την οποία η χώρα μας στηρίζει, θα πρέπει να προωθείται με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, που σημαίνει ότι παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και να αποφεύγει η Τουρκία προκλητικές ενέργειες. Κληθείσα, μάλιστα, να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν περί της απευθείας επικοινωνίας των δύο ηγετών, η κ. Πελώνη διευκρίνισε πως "απευθείας επαφή σημαίνει απευθείας επαφή των δύο ηγετών" προσθέτοντας πως "πρακτικά κάποιος πρέπει να την κανονίζει και αρμόδια για αυτό από την πλευρά της Ελλάδος είναι η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και από την πλευρά της Τουρκίας ο Ιμπραήμ Καλίν.

Σε αυτό το σημείο, δε, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι "επειδή διαβάζω διάφορα υπονοούμενα για την κ. Σουρανή ήθελα να πω πως τα θεωρώ βαθιά προσβλητικά για την πρέσβη κ. Ελένη Σουρανή, που έχει προσφέρει για 10ετίες στο διπλωματικό σώμα και η οποία χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού".

Η κ. Πελώνη ερωτηθείσα σχετικώς, υπενθύμισε μάλιστα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος μετείχαν και παρευρέθησαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αρχές της εβδομάδος, ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία της κ. Σουρανή στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι "προέκυψε μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής, όταν ο κ. Ερντογάν επέλεξε ως διερμηνέα του τον κ. Καλίν, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η κ. Σουρανή".

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, η κ. Πελώνη σημείωσε πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφές, δηλαδή, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, ενώ δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αποτελεσματικότητα των self tests, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι "η αποτελεσματικότητα των self tests έχει κριθεί από την πραγματικότητα, δηλαδή από τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και τη συμβολή τους στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Κανένας φαρμακευτικός σύλλογος δεν είναι αρμόδιος να αποφανθεί για την αποτελεσματικότητα των self tests, πέραν της επιστημονικής κοινότητας".

Κατόπιν σχετικής ερώτησης, μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε πως γίνονται εμβολιασμοί σε τουρίστες, που βρίσκονται σε κρουαζιερόπλοια. "Όχι δεν ισχύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, δεν εμβολιάζουμε τουρίστες και δεν θα μπορούσαμε για κανένα λόγο να το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλον τον πληθυσμό. Εμβολιάζουμε τα πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας του τουριστικού μας προϊόντος, όπως θωρακίζουμε και τα νησιά μας στο πλαίσιο της επιχείρησης "Γαλάζια Ελευθερία".

Η κ. Πελώνη επανέλαβε, δε πως ανάμεσα στην χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συντονισμός για κάποιες χώρες, που μπαίνουν στον θετικό κατάλογο, κάτι, που όπως είπε, θα αποτυπωθεί στην επόμενη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε ερώτηση σχετικά με τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Πελώνη τόνισε ότι τα κόμματα δεν κάνουν κούρεμα στα χρέη τους και παρέπεμψε για το ζήτημα σε σχετικές ανακοινώσεις του κόμματος.

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκτήσει νέο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι "πράγματι εξετάζεται να αποκτηθεί ένα νέο μεγαλύτερο αεροσκάφος με μεγαλύτερες δυνατότητες, χωρίς καμία δημοσιονομική επιβάρυνση, καθώς θα πωληθεί ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, που υπάρχουν σήμερα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΙΗΜΑ» 22 Ιουλ 2021 | 16:24

Τσίπρας από Μύκονο: Παταγώδης αποτυχία το lockdown- Πελώνη: Eπαναλαμβάνει λόγια του αέρα

"Όσο κι αν θέλει να το κρύψει, στην υπόθεση των εμβολιασμών, κάνει κουμάντο ο κ. Πολάκης", σημειώνει η Αριστοτελία Πελώνη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 22 Ιουλ 2021 | 12:31

Πελώνη: Φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση στη Μύκονο

"Πάνω από όλα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο του εμβολιασμού", δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 20 Ιουλ 2021 | 18:05

Πελώνη: Ενισχύονται τα ξενοδοχεία καραντίνας - "Δεν τεκμηριώνεται η καταστροφολογία" για τη Μύκονο

"Αυτή την στιγμή, η εικόνα που έχουμε από το υπουργείο Τουρισμού είναι ότι η πληρότητα στη Μύκονο είναι στο 95%", είπε η Αριστοτελια Πελώνη

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ 20 Ιουλ 2021 | 16:15

Την ανάπλαση του ΟΑΚΑ ανακοινώνει το βράδυ ο Μητσοτάκης: Φιλικότερο στο περιβάλλον και περισσότερο προσβάσιμο για τους πολίτες

Την ανάπλαση του ΟΑΚΑ όπως και παρεμβάσεις στο ποδηλατοδρόμιο, στο κολυμβητήριο θα ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΤΕΚΑ ΛΕΠΤΩΝ 20 Ιουλ 2021 | 15:25

Τζεφ Μπέζος: Το ιστορικό 11λεπτο ταξίδι στο Διάστημα - Επιτυχημένη η αποστολή του "New Shepard" {Εικόνες-Βίντεο]

Ο Τζεφ Μπέζος, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο ταξίδι του στο διάστημα με το "New Shepard"

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ-ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 19 Ιουλ 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό - Εμβόλιο αυθημερόν για όλους από την Τρίτη

Το 44% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό - Από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για αυθημερόν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 19 Ιουλ 2021 | 12:41

Πελώνη: Αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφέρειες- Αυξάνονται τα ξενοδοχεία καραντίνας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε πως παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ "ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ" 17 Ιουλ 2021 | 17:14

Πελώνη για Τσίπρα: Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό

Δριμύτατη απάντηση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου στην ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το lockdown στη Μύκονο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 15 Ιουλ 2021 | 18:01

Κορονοϊός: "Οι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές διασπείρουν τον ιό" - Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

Σκαρφάλωσε στο 3,5% ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού - Έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές για να μη μεταφέρουν το ιό στο περιβάλλον τους.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,42 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 15 Ιουλ 2021 | 15:01

"Ελλάδα 2.0": Αυτά είναι τα πρώτα 12 έργα που ξεκινούν μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης

Εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

"ΟΧΙ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ LOCKDOWN" 15 Ιουλ 2021 | 13:34

Πελώνη: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα συνδέεται με απολύσεις- Μόνο αναστολή εργασίας χωρίς αποδοχές

Η Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε με δηλώσεις της πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα συνδέεται με απολύσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 14 Ιουλ 2021 | 09:28

Πελώνη: Οχι σε νέο lockdown - Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του - Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε

"Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«ΕΛΛΑΔΑ 2.0» 14 Ιουλ 2021 | 06:55

Εως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

"Σάρκα και οστά" θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0", και έως τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων.