Με την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της επέκτασης του φράχτη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο.
Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό να ρωτά ξανά τον Αλέξη Τσίπρα εάν θα συνεχίσει την επέκταση του φράχτη ή αν θέλει να τον κατεδαφίσει, ενώ την ίδια ώρα χαρακτήρισε "εθνική εξαίρεση" τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς, όπως είπε, ουσιαστικά η Κουμουνδούρου ζητά το έργο να γίνει με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και όχι της ΕΕ.
Υπογράμμισε επίσης, ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί πλέον όχι μόνο στα χερσαία σύνορα αλλά και στο Αιγαίο χάρη στις προσπάθειες του Λιμενικού. "Μιλάμε για τα σύνορα τα οποία κάποιοι δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν" συνέχισε αυστηρά.
"Τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια, εδώ ήταν όλα διαφορετικά. Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μεταφερόμενοι μαζικά από κάθε σημείο της Τουρκίας, επιχειρούσαν διαρκώς και συχνά με τη χρήση βίας, να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Και ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο τόπος είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα πεδίο μάχης. Με απόπειρες εισβολής να πλαισιώνουν και επιχειρήσεις υπονόμευσης και καταστροφής του αποτρεπτικού εμποδίου από την άλλη πλευρά των συνόρων" δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
"Αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ πριν από τρία χρόνια ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη. Κι όμως, η Ελλάδα που ταυτόχρονα εκείνη την εποχή οργάνωνε την άμυνά της απέναντι στο κύμα κορονοϊού, κατάφερε αυτόν τον πόλεμο να τον κερδίσει. Προστάτευσε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επιδίωξαν να μετατρέψουν το μεταναστευτικό σε μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων" πρόσθεσε.
Το μήνυμα στην Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο περιστατικό της μικρής Μαρίας, κάνοντας λόγια για μια ιστορία που διέσυρε την χώρα στο εξωτερικό και "ένα κακοπαιγμένο ψέμα που υιοθετήθηκε από κάποιους στο εσωτερικό για να πλήξουν την κυβέρνηση".
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και από την Τουρκία, στην οποία ωστόσο αναγνώρισε την αλλαγή στάσης μετά τον φονικό σεισμό.
"Θέλουμε να χαιρετίσουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε, είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς και πιστεύουμε ότι από τώρα έως τις εκλογές θα διαμορφώσουμε καλές συνθήκες ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο" σημείωσε.

"Το έργο θα γίνει ακόμη και με εθνικούς πόρους"
Επανερχόμενος στο ζήτημα του φράχτη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καμία έκπτωση σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους θα ολοκληρώσει το έργο με εθνικούς πόρους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες "που κρατούν την πατρίδα ασφαλή", και στη συνέχεια ακολούθησε η υπόγραφη της σχετικής σύμβασης από τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr