Βαρουφάκης: Θα συμβιβαστούμε αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στις αρχές μας

Ο υπουργός οικονομικών μιλησε στο Ινστιτούτο Brookings για την ελληνική οικονομία και τους διεθνείς εταίρους.

live-i-omilia-tou-giani-baroufaki-sto-brookings
SHARE THIS
0
SHARES

«Θα συμβιβαστούμε! Θα συμβιβαστούμε! Θα συμβιβαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε μια γρήγορη συμφωνία. Ομως δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στις αρχές μας.» ανέφερε ο έλληνας υπουργός οικονομικών στο Ινστιτούτο Brookings για την ελληνική οικονομία και τους διεθνείς εταίρους.

Οι κόκκινες γραμμές

«Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο από οποιονδήποτε να φέρει την διαπραγμάτευση σε επιτυχή ολοκλήρωση. Οσο πιο πολύ παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις τόσο μεγαλύτερη ασφυξία προκαλείται στην οικονομία μας και καθυστερούν ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις.» ειπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε ότι: «Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι δεν ενδιαφερόμαστε να επιστρέψουμε στις παλιές διεφθαρμένες πρακτικές και αυτοί πρέπει να πείσουν εμάς ότι δεν προσπαθούν επιβάλουν ένα πρόγραμμα που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει».

Βολές κατά Σαμαρά και Ντράγκι

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ανασκευάζοντας προηγούμενη τοποθέτησή του περί Grexit, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι νοιώθει ενθαρρυμένος.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι προκάλεσε εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες όταν στην προεκλογική περίοδο προειδοποιούσε με «στέγνωμα» των ΑΤΜ. Επίσης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι απαγόρευσε στις τράπεζες να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου αμέσως μετά την συνάντησή του στο Λονδίνο με επενδυτές.

Περιορισμένοι ελιγμοί 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης, ο ελληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι αυτά είναι πολύ περιορισμένα αλλά συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ακουστεί η φωνή της και να αμφισβητεί πολιτικές. Οταν οι ακροατές της ομιλίας του ζήτησαν να αναφερθεί με λεπτομέρειες στα σχέδια της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική στους δανειστές λέγοντας ότι πίεσαν την Ελλάδα να περικόψει τις μεταρρυθμίσεις της στο ελάχιστο ενώ την ίδια στιγμή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατηγορούσαν την Αθήνα ότι δεν έχει προτάσεις. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook