
Μετά το τέλος της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε και πάλι τον λόγο απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τις φράσεις "τρικυμία εν κρανίω".
"Δεν σας έχω ξαναδεί πιο αμήχανο στο Κοινοβούλιο. Προσπαθούσα να καταλάβω αν και με ποιον τρόπο έβγαζαν νόημα για την ουσία του ζητήματος το οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε".
"Καταθέσατε ένσταση αντισυνταγματικότητας και στη συνέχεια μας είπατε ότι είναι περιττή, μιας και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τακτοποιεί τα ζητήματα καθαριότητας. Ουσιαστικά μας λέτε ότι καλώς κάνουμε αυτήν την παρέμβαση, αλλά υπάρχει ένα υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, κατά συνέπεια δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω, γιατί θα μπορούσε να είχε ήδη λυθεί με τις υφιστάμενες διατάξεις".
"Η κυβέρνηση λοιπόν απαντά με σαφήνεια, ότι δεν θα μπορούσε να είχε λυθεί για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι ο χώρος αυτός χρήζει μιας ειδικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως συμβατό με το Σύνταγμα, αλλά και με αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που δίνουν τη δυνατότητα προστασίας τέτοιων χώρων χωρίς να περιορίζεται το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι".
"Ιερός χώρος ο Άγνωστος Στρατιώτης, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ή κυβέρνηση"
Στην πρωτολογία του πρωθυπουργός , επιχειρηματολογώντας υπέρ της κυβερνητικής τροπολογίας για την αλλαγή αρμοδιοτήτων στη φύλαξη και λειτουργία του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια ρύθμιση εθνικής ευθύνης και δημοκρατικής ευαισθησίας. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης απάντηση σε ένα τοξικό κλίμα, καθώς κάποιοι επιμένουν να προκαλούν.
Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά απαραίτητη επιλογή, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για έναν χώρο που όλοι ανεξαιρέτως τον θεωρούμε ιερό.
"Δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα, καμία οργάνωση, κανένα πρόσωπο", είπε χαρακτηριστικά. Είναι τόπος μνήμης εκείνων που έπεσαν για την πατρίδα.
Ανέφερε ότι εξ' εξής δεν θα επιτρέπονται στο σημείο αυτό συγκεντρώσεις ή διαδηλώσεις, ανεξάρτητα από το πόσο δίκιο πιστεύουν ότι έχουν οι υπερασπιστές του εκάστοτε σκοπού. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνονται ανεκτές οι φθορές.
Πρόσθεσε ότι "το θολό τοπίο αρμοδιοτήτων τον μετέτρεψε σε σκηνικό κομματικής εκμετάλλευσης. Το μνημείο περνά στην ευθύνη του υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου πρέπει να ανήκει ένα κενοτάφιο για τον ανώνυμο μαχητή που έπεσε για την ελευθερία. Το ΥΕΘΑ θα μεριμνά για συντήρηση, φροντίδα και ανάδειξη”.
"Οι ιεροί τόποι ανήκουν σε όλους και όχι σε όσους φωνάζουν ή απειλούν περισσότερο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
"Απέναντι σε ένα τέτοιο μνημείο η ενότητα πρέπει να προηγείται της διαμαρτυρίας και ο σεβασμός να προηγείται των κραυγών. Τέτοια μνημεία υπάρχουν σε πολλές άλλες πρωτεύουσες. Φαντάζεστε ότι σε αυτά τα μνημεία να κάνει κάποιος διαδήλωση; Γιατί πρέπει η Ελλάδα να επιμένει σε μια ιδιαιτερότητα η οποία έχει αντιμετωπιστεί μέσα από την κοινή λογική σε όλες τις πολιτείες του κόσμου;”, σχολίασε.

"Η δημοκρατία και ο πατριωτισμός δεν απειλούνται όταν υπερασπίζονται τα σύμβολά τους, υπονομεύονται όμως όταν τα εγκαταλείπουν”, συμπλήρωσε.
"Η κυβέρνηση συμπάσχει με κάθε γονιό"
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών.
"Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τη θλίψη και την οργή σας - οι ακτιβισμοί σε ιερό σημείο δεν υπηρετούν τα αιτήματά σας, τα οποία και έχουν γίνει δεκτά – η κυβέρνηση συμπάσχει με κάθε γονιό αλλά σέβεται ανεξαρτησία της δικαιοσύνης - τα αιτήματα έγιναν δεκτά, οι εκταφές έγιναν;
"36 είναι οι κατηγορούμενοι που θα δικαστούν τον Μάρτιο. Δύο εξ’ αυτών είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Θα βρεθούν αντιμέτωπα με το δικαστικό συμβούλιο γιατί για πρώτη φορά το επέλεξε η πλειοψηφία. Απέναντι τους υπάρχουν οι οπαδοί του ξυλολίου. Εκείνοι που είδαν την τραγωδία ως την δικιά τους ευκαιρία να δηλητηριάσουν την κοινή γνώμη" είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε "τεχνητή απόπειρα αντιπαλότητας την υπόθεση των ονομάτων που είναι γραμμένα μπροστά από το μνημείο. Η μνήμη των νεκρών θα ζει για πάντα στο μυαλό όλων μας”, είπε.
"Τεχνητή απόπειρα διχασμού αυτή την υποτιθέμενη διαφορά για τα ονόματα των θυμάτων που κι εγώ προσωπικά έχω υποκληθεί”, είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι, επισήμανε ότι ίσως οι γονείς άθελά του να δίνουν δικαιώματα σε κάποιος να εργαλειοποιούν τον πόνο τους. Ο Κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά λέγοντας ότι κάποιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επαναφέρουν την υπόθεση στο προσκήνιο επειδή έπεφταν δημοσκοπικά, ενώ απευθυνόμενος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την κατηγόρησε ότι φορά τη μάσκα της δήθεν αλληλεγγύης.
Κανείς δεν προσπάθησε να καλύψει τίποτα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων.

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση ενός τμήματος της αντιπολίτευσης που συντάσσεται στο παράλογο μέτωπο της άρνησης. Ενώ απαντώντας στην Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι "έγινε ουρά σας η αντιπολίτευση", καθώς "ο κ. Ανδρουλάκης σπεύδει να ακολουθεί κάθε πρωτοβουλία σας".
Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία με την οποία η συντήρηση και ο καθαρισμός του μνημείου περνάει στο υπουργείο Άμυνας ενώ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.
Τι προβλέπει η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το κείμενο, η ρύθμιση αφορά τα 4.600 τ.μ., μπροστά από τη Βουλή και το μνημείο, μέχρι την αρχή του πεζοδρομίου της πλατείας Συντάγματος.
Τη φύλαξη του μνημείου, όπως και πριν, διατηρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά σε 24ωρη βάση ενώ η συντήρηση, ανάδειξη και προστασία του μνημείου αποδίδεται στο υπουργείο Άμυνας. Με αυτό τον τρόπο τελειώνει το πολύπλοκο καθεστώς το οποίο ενέπλεκε το υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αθηναίων και την Βουλή. Με την ψήφισή της, η τροπολογία απαγορεύει διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, γκράφιτι και πανό στον χώρο.

Όσον αφορά τα ονόματα των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αυτά δε θα σβηστούν, ωστόσο δεν θα ξαναγραφτούν στο σημείο.
Η τροπολογία προβλέπει ακόμα κυρώσεις, από χρηματικά πρόστιμα μέχρι ποινή φυλάκισης έως δύο έτη για τους παραβάτες.
Δείτε την τροπολογία:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr