Follow us

Τσίπρας σε Μητσοτάκη στη Βουλή: Ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε τηλεμαχία - Επτά χρόνια το αποφεύγετε και κρύβεστε

"Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;", σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην "αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης", ότι παριστάνει τον μοναδικό πατριώτη και τον προστάτη της εθνικής άμυνας και ότι κουνά το δάχτυλο στους πολιτικούς αντιπάλους του εγκαλώντας τους για έλλειμμα πατριωτισμού, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας. "Ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία[...]Επτά χρόνια το αποφεύγετε και κρύβεστε" είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Διαβάστε Επίσης

"Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;", σχολίασε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Αφού ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον τουρκικό και τον συριακό λαό για την τραγωδία που βιώνουν μετά τον καταστροφικό σεισμό, σημειώνοντας ότι "η πατρίδα μας και ο λαός μας, θα είναι δίπλα στους γείτονές μας που δοκιμάζονται", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν θεωρεί εαυτόν προστάτη των ΕΔ, για να σχολιάσει: "από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων;".

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να "αφήσει την υποκρισία". Τον κατηγόρησε ότι αφήνει υπονοούμενα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του είναι μειοδότες, όταν στη Συμφωνία των Πρεσπών "που ήταν εθνικά επωφελής", "εσείς χέρι-χέρι με αυτούς που τώρα λέτε ότι θέλετε να αποκλείσετε από την κοινοβουλευτική διαδικασία, μας αποκαλούσατε εθνικούς μειοδότες και μετά κάνατε στροφή 180 μοιρών".

Τόνισε ότι "είναι έσχατη καπηλεία" να μπαίνουν τα θέματα εθνικής ασφάλειας και ΕΔ στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός "καγχάζει διαρκώς" για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δισ. που θα πάρουμε "μελλοντικά", "λες και τα βγάζετε από τη τσέπη σας, λες και δεν είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού", ενώ τον κατηγόρησε ότι αποκαλεί μειοδότες τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή του ασκεί κριτική διότι "δε φροντίσατε να μπει ούτε μια βίδα στην ελληνική πολεμική βιομηχανία" και διότι η κυβέρνηση "δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος".

"Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;", σχολίασε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

"Τέσσερα χρόνια δεν έχετε δώσει ούτε ευρώ για τους στρατιωτικούς"

"Τέσσερα χρόνια δεν έχετε δώσει ούτε ευρώ για τους στρατιωτικούς, μόνο 15 δισ. εξοπλιστικά χωρίς έργο στη χώρα και υπερκοστολογήσεις" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. "Αδιαφορείτε για το πώς επιβιώνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας" σημείωσε.

"Ακυρώσατε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους στρατιωτικούς που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δικαιολογημένες, δίνετε επίδομα με καθυστέρηση μόνο στο στόλο" συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Καμαρώνετε για τα δισ. των εξοπλισμών και έχετε αφήσει στρατιωτικούς και αμυντική βιομηχανία στη μοίρα τους. Μη δίνετε υποσχέσεις για το 2024 γιατί μεσολαβούν οι εκλογές και δεν θα είστε εκεί να τις υλοποιήσετε" συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος; Αν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους πάντες υπόσχομαι ότι επιστρέφουμε στις ψηφοφορίες" είπε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Όλοι έχουν καταλάβει πως πίσω από τις πατριωτικές κορώνες σας κρύβονται σκοπιμότητες. Η εθνική ασφάλεια και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χτίζεται με κορώνες αλλά με σεβασμό" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

"Από την πολλή προστασία στις Ένοπλες Δυνάμεις είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς;" αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. "Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μέγιστη εκτροπή επιλέγουμε να απέχουμε από τις ψηφοφορίες" σημείωσε.

"Επιλέξαμε μία θεσμική επιλογή που έχει επιλέξει πολλές φορές και η παράταξή σας. Αλήθεια και εσείς εκτροπή κάνατε το 2019 όταν αποχωρήσατε από τη Βουλή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών;" σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η αναβάθμιση της Ελλάδας στον Economist οφείλεται στην έξοδο από τα μνημόνια" σημείωσε ο Αλεξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως "η ίδια έκθεση μιλάει για φίμωση δημοσιογράφων και το σκάνδαλο των υποκλοπών".

"Τα πειστήρια του εγκλήματος Μητσοτάκη βρίσκονται στα ράφια των σούπερμάρκετ, στα πρατήρια βενζίνης, στους λογαριασμούς ρεύματος" τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία - Επτά χρόνια το αποφεύγετε και κρύβεστε

"Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι αδαής, σίγουρα είναι πολύ αμήχανος σήμερα, αλαζών και ψεύτης σε πάρα πολλά από όσα είπε", είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Διαβάστε Επίσης

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "είναι παράταξη μειωμένης εθνικής ευθύνης απέναντι στην πατριωτική ευθύνη που έχουμε όλοι οι Έλληνες να υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα της πατρίδας μας και το αξιόμαχο των ΕΔ", σημειώνοντας: "Αυτό κ. Μητσοτάκη ειναι η έσχατη μορφή πατριδοκαπηλείας που κάνετε". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "ένα πράγμα έχουμε στο DNA μας, τη δικαιοσύνη και ο πατριωτισμός είναι στοιχείο των παραδόσεων και της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης σε αυτόν τον τόπο". "Όταν στην πενταετία 2010-15 η παράταξη σας στα μνημόνια αναγκάστηκε να κάνει περικοπές 50% στις στρατιωτικές δαπάνες, σας κατηγόρησαν οι αντίπαλοι σας ότι είστε μειωμένης εθνικής ευθύνης; Όχι βεβαίως", τόνισε.

"Είπατε ότι δεν ψηφίσαμε τίποτα", σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και τις φρεγάτες Belhara και τα 18 Rafale. Αυτό που δεν ψήφισε, τόνισε, είναι τα 6 επιπλέον Rafal "όταν ήρθαν χωρίς εισήγηση των επιτελείων, όταν ήρθαν την περίοδο εκείνη που μας δικαιολογήσατε την επιπλέον αγορά λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε φρεγάτες και μετά ξαφνικά ξυπνήσατε και αποφασίσατε ότι θα πάρουμε και τα επιπλέον Rafal και τις φρεγάτες".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει ούτε μια διακρατική συμφωνία, αλλά συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την ιδιωτική εταιρεία Dassault και την ιδιωτική εταιρεία Naval, ούτε υπάρχει διεθνής διαγωνισμός. "Υπάρχει μια απευθείας ανάθεση του δημοσίου, πράγματι χωρίς μεσάζοντες -ναι σε απευθείας αναθέσεις δεν υπάρχουν μεσάζοντες- σε αυτές τις δυο εταιρείες. Έχουμε λοιπόν λόγους να ζητάμε εξηγήσεις γι' αυτό; Φοβάμαι ότι το κοινοβούλιο στην οποιαδήποτε σύνθεση του θα συζητά για αρκετό καιρό γι' αυτές τις συμβάσεις. Δεν θα τελειώσει σήμερα αυτή η κουβέντα".

Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό , είπε :"Για να σπάσω την αμηχανία σας, για να συγκρίνουμε τα προεκλογικά προγράμματα μας που κατατίθενται στο λαό, είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε. Γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;".

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι "βλέπει" ο κ. Μητσοτάκης "να μας πηγαίνει Ιούλιο να ψηφίσουμε, γαντζωμένος μέχρι τέλους στην καρέκλα του, γιατί δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν προβάδισμα". "Αν τις πίστευε θα σήκωνε το γάντι που του πετάξαμε. Όποτε και να τις κάνει ο λαός θα δώσει την απάντηση, δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι στις εκλογές, αλλά ο λαός", είπε, συστήνοντας στον κ. Μητσοτάκη να δει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Κύπρο. Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό στην τριτολογία του να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις.

H ομιλία Τσίπρα στη Βουλή:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 22 Μαρ 2023 | 09:27

Αναμνηστικές πόζες και χαμόγελα Σκρέκα στη Βουλή μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το νερό - Σφύριξαν... λήξη

Κώστας Σκρέκας και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ, φρόντισαν να απαθανατίσουν την στιγμή, βγάζοντας όλοι μαζί φωτογραφίες δίπλα στα υπουργικά έδρανα.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΥΜΑΤΟΣ 21 Μαρ 2023 | 15:45

Ζωή Κωνσταντοπούλου για Τέμπη: Να καθίσουν στο σκαμνί οι κυβερνώντες - Συνένοχοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν επιτρέπεται ο κ. Μητσοτάκης να καθοδηγεί τη Δικαιοσύνη[...]Συνένοχος ο Τσίπρας" ανέφερε για τα Τέμπη η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 21 Μαρ 2023 | 11:44

Πέθανε η μητέρα της Μπέτυς Μπαζιάνα - Ακύρωσε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας

Η μητέρα της Μπέτυς Μπαζιάνα είχε νοσηλευτεί για αρκετό καιρό στο Λαϊκόν, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε επιστρέψει στο σπίτι της, δίπλα στην οικογένειά της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Μαρ 2023 | 21:42

ΝΔ: "Ο συνταξιούχος που υποτίθεται ενημέρωνε τον Τσίπρα στη Λάρισα είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ" [Εικόνα]

"Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να χτίσει fake news πάνω στην τραγωδία είναι χυδαία και πέρα από κάθε όριο" τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ 20 Μαρ 2023 | 16:43

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Οικονόμου ομολογεί τα ψέματα Γεραπετρίτη - Βάφτισαν τηλεδιοίκηση τον πινακα στη Λάρια

"Επιμένει να παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει" λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ 20 Μαρ 2023 | 16:05

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τσίπρα σε δομή ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη: Τι θα εγκαινίαζε ο Μητσοτάκης αφού η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργεί;

Με σταθμάρχες και μηχανοδηγούς μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τοπικό Χειρισμό 1 του ΟΣΕ, έξω από τη Θεσσαλονίκη - Αιχμές κατά Μητσοτάκη.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 20 Μαρ 2023 | 15:26

Τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε- Τα κατέθεσε ο Γεραπετρίτης

Η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε και τα έγγραφα το αποδεικνύουν λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης

«ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΙΣΜΟΥ» 20 Μαρ 2023 | 14:59

Απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα: Το σύστημα τηλεδιοίκησης στην Λάρισα λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2022

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραμένει πιστός στην πολιτική του πολακισμού, και διέψευσε όσα ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας σχετικά με την μη λειτουργεία του συστήματος τηλεδιοίκησης.

ΑΥΤΟΨΙΑ 20 Μαρ 2023 | 13:33

Ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει ότι το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα είναι γιαπί- "Είναι στη διπλανή αίθουσα"...απαντάει ο Γεραπετρίτης

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Κέντρο Τηλεδιοίκησης στου τρένου στη Λάρισα από όπου και δήλωσε: Γιατί 20 μέρες λένε ψέματα πως λειτουργούσε;

ΒΟΥΛΗ 20 Μαρ 2023 | 12:40

Χρυσοχοΐδης στην Επιτροπή Θεσμών: Η σύμβαση 717 υπεγράφη το 2014 και είχε χρόνο ολοκλήρωσης δύο έτη

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι "τον Γενάρη του 2015 ανέλαβε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να υλοποιήσει εντός χρόνου την εκτέλεση της σύμβασης με χρόνο ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2016".

20 Μαρ 2023 | 11:52

Ο Κώστας Καραμανλής για τα Τέμπη: Οι 5 δικλείδες ασφαλείας που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και φτάσαμε στην τραγωδία

Συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ 20 Μαρ 2023 | 10:18

Live η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την τραγωδία στα Τέμπη

Αρχίζει σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ 20 Μαρ 2023 | 07:13

Ο Κώστας Καραμανλής απαντά για πρώτη φορά για τα Τέμπη: Τι έκανε, τι δεν έκανε, ποιες είναι οι ευθύνες του [live]

Ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του στη Βουλή ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Τι έγινε και τι δεν έγινε στον σιδηρόδρομο επί δικής του υπουργίας.