Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: 170 έργα και 200.000 νέες θέσεις εργασίας

"Θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία" ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επενδύσεις συνολικού ύψους 57 δισεκατομμυρίων αλλά και μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις περιέχει το Ελλάδα 2.0 όπως είναι ο τίτλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ένα τεράστιο ποσό για τη χώρα το οποίο μπορεί να προσθέσει πάνω από 7 μονάδες ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς αναλύονται τα 57 δισ. ευρώ

1. Τα 25,648 δισ. ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και τα 31,819 δισ. ευρώ δάνεια: σύνολο επενδυτικών πόρων: 57,467 δισ. ευρώ

2. Για την πράσινη μετάβαση θα διατεθούν επιδοτήσεις 10,395 δισ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση 2,136 δισ. ευρώ, για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και τον μετασχηματισμό της οικονομίας επιπλέον 7,806 δισ. ευρώ. Έτσι και προκύπτει το άθροισμα των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 57,467 δισ. ευρώ

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εμβληματικές επενδύσεις αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν.

 • Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας –τα προγράμματα εξοικονομώ- προγραμματίζονται να διατεθούν συνολικά 4,279 δις. ευρώ.
 • Πάνω από 1,3 δις. ευρώ θα δοθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
 • Περίπου 2,412 δις. ευρώ για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 • Πάνω από 6 δις. ευρώ θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονομίας.

Οι 4 πυλώνες

Όπως τόνισε κατά την παρουσίασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το πρόγραμμα αναλύεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Πράσινη μετάβαση: με πόρους 10,395 δις. ευρώ: περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονομώ. Την διασύνδεση των νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης για την καλύτερη αξιοποίηση των πηγών ενέργειας. Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές

2. Ψηφιακή μετάβαση: Τοποθέτηση ψηφιακών ινών στα κτήρια. Δίκτυο 5G στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους. Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων. Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των συστημάτων για να έχουμε ένα ενιαίο δημόσιο ψηφιακά. Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και τεχνική νοημοσύνη για καλύτερους ελέγχους Ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

3. Απασχόληση, κοινωνική συνοχή: ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας, αύξηση της πρόσβασης σε κοινωνικές πολιτικές, αύξηση θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ενίσχυση ψηφιακών δυνατότητων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Το Σχέδιο παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: 170 έργα και 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία

"Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Στηρίζεται σε 4 πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία", σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

"Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον" είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο", σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΈΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου

"Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες" συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη" τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Ενσωματώνει εμπειρία και από την πανδημία. Εξαλείφει παγιωμένες παθογένειες. Το Εθνικό Σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους", σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

σχεδιο ανάκαμψης

"Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί"

"Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα" τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως: "Δεν περιορίζεται σε θητείες, αλλά απλώνεται σε δεκαετίες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, ευκαιρία για την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Είναι όμως πρωτίστως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί", σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΣΧΈΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ Μητσοτάκης

Σκέρτσος: Στόχος είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας

Τι είναι το πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0";, διερωτήθηκε εισαγωγικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος για να απαντήσει αμέσως μετά:

Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο να κάνει update στο software και το hardware της Ελλάδας για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των νέων, καθώς είναι ένα σχέδιο που αφορά το μέλλον. Είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται στο κινητό μας, ήταν ένα παράδειγμα που έφερε ο Α. Σκέρτσος και πρόσθεσε: Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας.

Σκέρτσος

Επιπλέον ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε "ιδανικό" το timing του Σχεδίου καθώς έρχεται με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

"Η πραγματική πρόκληση", τόνισε στη συνέχεια της δικής του παρουσίασης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, είναι "να απορροφήσουμε και να διοχετεύσουμε κοινοτικά κεφάλαια στις σωστές δομές και δραστηριότητες, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο. Γι' αυτό θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια για την εκτέλεση του σχεδίου και συνεχής δημόσια λογοδοσία για την πορεία εξέλιξης κάθε επένδυσης και κάθε μεταρρύθμισης", διαβεβαίωσε επίσης.

Και, εν κατακλείδι, "παρουσιάζεται μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία, όχι απλώς να θεραπεύσουμε τις οικονομικές πληγές που προκαλεί η πανδημία, αλλά να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών, να διορθώσουμε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, και εν τέλει να παραδώσουμε μια νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας μας στη νέα γενιά. Την "Ελλάδα 2.0"".

Οι εμβληματικές επενδύσεις:

 • "Εξοικονομώ" για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο
 • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας
 • Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
 • Πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις
 • Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη
 • Ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις
 • Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ
 • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
 • Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
 • Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές
 • Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή "πελατοκεντρικών" ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
 • Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
 • Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ

Οι στόχοι:

 • Δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας
 • Αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026
 • Μόνιμα κέρδη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, και της αύξησης της παραγωγικότητας
 • Η αύξηση θα προέλθει κυρίως μέσω αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των δανείων. Σημαντική συνεισφορά θα έχουν και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των επιχορηγήσεων
 • Αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20%
 • Οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 θα συνεισφέρουν και αυτές στην άνοδο του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από διάφορα κανάλια, όπως η αύξηση των εξαγωγών

Δείτε την παρουσίαση:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 15:36

Βιντεοκλήση Μητσοτάκη - Ντούσκου μετά το χρυσό: "Σεμνός και προσγειωμένος στην πιο μεγάλη του στιγμή"

Και με instastory, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Στέφανο Ντούσκο για το χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 30 Ιουλ 2021 | 11:13

Έκκληση Μητσοτάκη από Ρέθυμνο: Σπεύστε όλοι να εμβολιαστείτε - Το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες

Έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ρέθυμνο προς τους πολίτες να εμβολιαστούν. "Το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες" είπε.

ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 30 Ιουλ 2021 | 06:32

Τελεσίγραφο για οκτώ "κόκκινα" νησιά: Μέτρα προ των πυλών

Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι για τις νησιωτικές περιοχές που καταγράφουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 29 Ιουλ 2021 | 19:20

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη: Γεύμα με την αναπληρώτρια κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη [Εικόνες]

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν την Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη και τον σύζυγό της Μάρκο Κουναλάκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Ιουλ 2021 | 16:17

Εγκρίθηκε το ελληνικό ΕΣΠΑ 2021-2027: "Πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα" το μήνυμα Μητσοτάκη

Η Ελλάδα έγινε σήμερα η πρώτη χώρα το πρόγραμμα της οποίας εγκρίνεται - Το ΕΣΠΑ αντιπροσωπεύει μαζί με εθνικά κεφάλαια, 26,2 δις ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιουλ 2021 | 12:30

Πόθεν Έσχες: Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2019

Τα εισοδήματα που δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το έτος χρήσης 2019.

«Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΕΧΕΙ ΟΡΑΤΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» 29 Ιουλ 2021 | 12:23

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 5 ΕΚ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 29 Ιουλ 2021 | 06:32

Το plan b της κυβέρνησης για την "κοιλιά" στους εμβολιασμούς: Τα "όπλα" για τη μάχη του Αυγούστου

Οι κινήσεις που εξετάζει το Μαξίμου για να αυξηθούν τα ποσοστά συμμετοχής στους εμβολιασμούς την περίοδο του καλοκαιριού.

ΣΤΟ DIVANI CARAVEL 28 Ιουλ 2021 | 22:30

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το βραβείο "AHEPA Socrates Award" απονεμήθηκε στον πρωθυπουργό

"Έχουμε αγωνιστεί ο ένας πλάι στον άλλον σε όλους τους σημαντικούς πολέμους" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA

ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 28 Ιουλ 2021 | 17:36

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τα 5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων - "Ένα μεγάλο ευχαριστώ"

Η χώρα έσπασε σήμερα το φράγμα των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών - Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Ιουλ 2021 | 14:28

Μητσοτάκης σε Βασιλιά Αμπντάλα: Δωρεά από την Ελλάδα 150.000 δόσεις εμβολίου

"Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αντανακλά την δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας" ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

28 Ιουλ 2021 | 12:05

Live οι δηλώσεις στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας

Σε εξέλιξη οι τοποθετήσεις στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 28 Ιουλ 2021 | 06:49

Στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν Αλ Χουσεϊν.