Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση με το... καλησπέρα στην Επιτροπή [live]

Ένταση με το «καλησπέρα» στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Ένταση με το «καλησπέρα» στην  επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή μετά την αρχική τοποθέτηση του προέδρου της επιτροπής Κώστα Δουζίνα ο οποίος ζήτησε να αποφευχθούν οι αντεγκλήσεις, οι απρέπειες και οι ύβρεις μεταξύ των βουλευτών.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον πρόεδρο της επιτροπής ότι αν και εκ θέσεως όφειλε να είναι ανεξάρτητος, λαμβάνει εντολές από την κυβέρνηση. Επίσης ανέφερε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη διότι ο Νίκος Βούτσης κακώς προχώρησε σε κλήρωση των μελών της επιτροπής αντί να αποστείλει σχετική επιστολή προς την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών για να οριστούν μέλη της. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έθεσε και ζήτημα αντισυνταγματικότητας καθώς όπως είπε το σχέδιο νόμου που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν έχει τις συνταγματικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η γειτονική χώρα καθώς και το τελικό κείμενο.

Ο κ. Δουζίνας είχε νωρίτερα δηλώσει ότι θα θέσει το θέμα στην κυβέρνηση απατώντας στα αιτήματα του εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια ο οποίος ζητούσε το τελικό κείμενο του συντάγματος της γειτονικής χώρας, την περιβόητη επιστολή Κοτζιά προς τον Πρωθυπουργό και τέλος την κλήση του πρώην Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να ενημερώσει για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων ζήτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσες φορές αναφέρεται η λέξη «Μακεδονία» και η λέξη «Μακεδονικός λαός». Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης ότι απουσιάζει από το σχετικό φάκελο που έλαβαν οι βουλευτές και η ρηματική διακοίνωση για την οποία είχε ενημερώσει από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ζήτησε επίσης οι βουλευτές να λάβουν γνώση και της επιστολής Κοτζιά προς τον Πρωθυπουργό, αλλά και την λίστα των μελών της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας μετά τις αλλαγές.

Στο ζήτημα της επιστολής Κοτζιά, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ξυδάκης υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει την επιστολή προσωπική. «Το κράτος έχει συνέχεια, δήλωσε και πρόσθεσε είναι εδώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  Κατρούγκαλος ο οποίος και θα δώσει απαντήσεις. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές» κατέληξε και ζήτησε από τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Τα πολιτικά θέματα λύνονται πολιτικά» υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας υποκριτικά τα όσα λέει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς όπως είπε όλα είναι παιχνίδια του ΝΑΤΟ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στους «δήθεν ανεξάρτητους βουλευτές» μιλώντας για παζάρια, ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση του κόμματος του που είναι η παράδοση της έδρας μετά από τις παραιτήσεις βουλευτών.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος ζήτησε να πέσει φως στα όσα έχει πει ο Πάνος Καμμένος περί χρηματισμού της κυβέρνησης, αλλά και του Νίκου Κοτζιά με αφορμή την Συμφωνία για τα Σκόπια.

Η αιχμή του βουλευτή κατά την ενέργειας του Νίκου Βούτση να προχωρήσει σε κλήρωση για την αναπλήρωση των μελών της επιτροπής, έφερε νέα αντιπαράθεση.

Ο Πάνος Καμμένος αλλά ο Ηλίας Κασιδιάρης μίλησαν για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής, ενώ ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθυνόμενος προς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζοντας έλεγε «εσύ το έστησες και ο επιχειρηματίας φίλος σου».

Η παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής Κώστα Δουζίνα ο οποίος αντέτεινε ότι ο Νίκος Βούτσης απέστειλε επιστολές προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, όξυνε περαιτέρω τα πνεύματα. Πάνος Καμμένος και Ηλίας Κασιδιάρης όρθιοι κατηγορούσαν τον Κώστα Δουζίνα ότι λέει ψέματα. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Κατρούγκαλος: Πήραμε δεν δώσαμε

«Πήραμε δεν δώσαμε με την Συμφωνία» απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κατρoύγκαλος, με την επανέναρξη της συνεδρίασης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα κατατεθεί άμεσα η Ρηματική Διακοινωση που ζήτησαν οι βουλευτές καθώς και τα συνταγματικά άρθρα της γειτονικής χώρας πριν και μετά τις αλλαγές. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα απαντήσει σε όλα στην Ολομέλεια. Σε ό,τι αφορά τέλος την σύνθεση της επιτροπής υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Βουλης έχει το προνόμιο να προχωρά σε αλλαγές, ωστόσο όπως είπε εκείνος δέχθηκε να γίνει κλήρωση .

Η παρέμβαση του Σπύρου Δανέλλη κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει σύνεση και να εκλείψουν οι ακραίες φωνές ώστε να γίνει συζήτηση για αυτό το κεφαλαιώδες εθνικό ζήτημα, προκάλεσε νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου ο οποίος χαρακτήρισε τον ανεξάρτητο βουλευτή αποστάτη .
Ο Πάνος Καμμένος επέμεινε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη λόγω των μεθοδεύσεων του Νίκου Βούτση. Επέμεινε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση στην Διάσκεψη των Προέδρων αλλά ο Πρόεδρος της Βουλης προχώρησε μονομερως στην κλήρωση των μελών της επιτροπής.

Παρέμβαση από Βούτση 

Απαντώντας στην κριτική των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές σε αντίθεση με την προηγούμενη Βουλή δεν έχουν συγκροτηθεί σε σώμα.

Ο Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι λογίζονται ως ομάδα (κατ΄ εξαίρεση ) στην Διάσκεψη των Προέδρων για να μπορούν να έχουν εκπροσώπηση.

Όσο αφορά τις επιτροπές – συνέχισε- ο καθένας εκ των ανεξάρτητων βουλευτών δηλώνει τις επιτροπές που επιθυμεί να είναι μέλος και αν υπάρχει επικάλυψη, τότε γίνεται κλήρωση.

«Δεν υπάρχει απόφαση των ανεξάρτητων βουλευτών σε ποια επιτροπή θέλουν να πάνε. Αυτό δεν έγινε ποτέ» είπε και ανέφερε ότι η επιλογή και τελικά η κλήρωση για την σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας έγινε μεταξύ των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν τελευταία και  μεταξύ εκείνων που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στην συγκεκριμένη επιτροπή.

«Δεν υπάρχει ίχνος σκιάς, περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος, αλλά με την βοήθεια όλων καταλήξαμε στην άριστη λύση» είπε ο Νίκος Βούτσης καταχειροκροτούμενος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτογραφία: ΑΠΕ -  ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook