Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν έπεσε, παραιτήθηκε ταπεινωτικά

Με μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη ΔΕΘ. Ζωή: το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ η Δημοκρατία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν έπεσε, παραιτήθηκε ταπεινωτικά

Με τον Μανώλη Γλέζο να στηρίζει διακριτικά με ηχογραφημένο μήνυμα και την Ζωή Κωνσταντοπούλου εξ αριστερών του,έδωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης την συνέντευξή του στη ΔΕΘ .

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν έπεσε, παραιτήθηκε ταπεινωτικά

Ο κ. Λαφαζάνης απέρριψε την κατηγορία που του προσάπτει ο Αλέξης Τσίπρας ότι μαζί με τους βουλευτές που τον ακολούθησαν έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς λέγοντας: Η κυβέρνηση δεν έπεσε από κανέναν παραιτήθηκε ταπεινωτικά.

Ο ίδιος τόνισε πως η Λαϊκή Ενότητα θέλει να συνεχίσει το «Όχι» του ελληνικού λαού μέχρι το τέλος και εκτίμησε ότι μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό πόλο σε αυτές τις εκλογές και να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Κράτησε χαμηλούς τόνους έναντι της σκληρής κριτικής που του ασκεί το ΚΚΕ λέγοντας « Είναι λυπηρό για ένα κόμμα με ιστορία όπως το ΚΚΕ να έχει ως κύριο αντίπαλό του τη ΛΑΕ και μάλιστα με προσωπικές επιθέσεις με κακοήθεις χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν επιτρέπονται στην αριστερά».

Ζωή: Ο λαός να εμπιστευτεί εκείνους που δεν τον πρόδωσαν

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στηλίτευσε εκ νέου την επιλογή Τσίπρα να πάει σε εκλογές μιλώντας για «κατά παραγγελία διενέργεια εκλογών» με στόχο όπως είπε «να αποκλειστούν οι πραγματικές αριστερές δυνάμεις στη χώρα μας».

Φάνηκε βέβαιη πως «ο λαός θα αποδείξει ότι για μια ακόμη φορά θα πάρει το μέλλον του στα χέρια του και θα εμπιστευτεί εκείνους και εκείνες που δεν τον προδώσαμε».

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν έπεσε, παραιτήθηκε ταπεινωτικά - εικόνα 2

Στο μήνυμα του ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αφουγκραστούν το μήνυμα των καιρών, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του λέγοντας: «Εμπρός Ελλάς για την Ελλάδα για το δίκαιο και τη λευτεριά» χωρίς όμως να καλεί σε καθαρή στράτευση στη Λαϊκή Ενότητα

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης Π. Λαφαζάνη.

 • Η Λαϊκή Ενότητα θέλει να συνεχίζει το «Όχι» του ελληνικού λαού μέχρι το τέλος.
 • Η ΛΑΕ μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό πόλο σε αυτές τις εκλογές και να παίξει καθοριστικό ρόλο.
 • Από την κατά τα άλλα υπηρεσιακή κυβέρνηση γίνεται μια προσπάθεια να αποκλείσει τη ΛΑΕ. Είναι αδιανόητο να αποφασίζουν κάποιοι ότι θα είμαστε το τελευταίο κόμμα σε τηλεοπτικό χρόνο παρότι είμαστε το τρίτο κόμμα σε αριθμό βουλευτών.
 • Η ΛΑΕ αποκλείστηκε και από τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση παίρνει εντολές από την τετρακομματική του μνημονίου.

Σύντομη παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

 • Η ΛΑΕ αντιπροσωπεύει ως πρώτο ανάχωμα στη μνημονιακή λαίλαπα την ελπίδα, στη οποία έριξαν χώμα για να τη θάψουν και λάσπη για την σκεπάσουν. Αυτή η ελπίδα σιγοκαίει μέσα στα σπλάχνα της κοινωνίας και εμείς θα έχουμε καθήκον να την μεταλαμπαδεύσουμε κυρίως τους νέους ανθρώπους.
 • Η ΛΑΕ ενοχλεί γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι μονόδρομος δεν είναι η υποταγή.
 • Σε αυτήν την κατά παραγγελία διενέργεια εκλογών για να αποκλειστούν οι πραγματικές αριστερές δυνάμεις στη χώρα μας ο λαός θα αποδείξει ότι για μια ακόμη φορά θα πάρει το μέλλον του στα χέρια του και θα εμπιστευτεί εκείνους και εκείνες που δεν τον προδώσαμε.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις Λαφαζάνη:

 • Ποτέ δεν συνηθίζω να θέτω εκλογικούς στόχους ποσοτικοποιημένους. Στόχος είναι να πάει η ΛΑΕ όσο το δυνατόν ψηλότερα. Να αναδειχθεί σε αφετηρία ενός αγώνα που θα μας φέρει γρήγορα στην εξουσία. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά σε αυτές τις εκλογές. Η ΛΑΕ θα είναι η μεγάλη έκπληξη αυτών των εκλογών.
 • Οι δημοσκοπήσεις δεν εκφράζουν πλέον τους εργαζόμενους και τους νέους ανθρώπους.
 • Η κυβέρνηση δεν έπεσε από κανέναν, παραιτήθηκε ταπεινωτικά. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε να ζητήσει πρόταση εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Γιατί φοβήθηκε ότι θα την έπαιρνε. Όχι πάντως από εμάς. Άλλα είχε στο μυαλό της. Ήθελε να πάει σε εκλογές εξπρές. Για να μας αιφνιδιάσει και για να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Έπεσε έξω η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος.
 • Η διαφωνία μας και με τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν γνωστή. Δώσαμε μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή να αποσοβήσουμε τη μνημονιακή ταπείνωση, αλλά δεν το πετύχαμε. Τότε είπαμε το μεγάλο «Όχι» γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σε κόμμα που ακολουθεί μνημονιακές επιλογές.
 • Είναι λυπηρό για ένα κόμμα με ιστορία όπως το ΚΚΕ να έχει ως κύριο αντίπαλό του τη ΛΑΕ. και μάλιστα με προσωπικές επιθέσεις με κακοήθεις χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν επιτρέπονται στην αριστερά. Εμείς δεν είμαστε αντίπαλοι με το ΚΚΕ. Καλούμε όλες τις δυνάμεις σε ένα μεγάλο πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο. Αυτό είναι το δικό μας κάλεσμα.
 • Στο πεντηκοστό μνημόνιο θα τελειώσουμε με τα μνημόνια. Αυτή είναι η σύγχρονη τραγωδία που δεν αντέχει η χώρα μας. Δεν υπάρχουν «καλά και κακά μνημόνια» και δεν υπάρχουν «αριστερά μνημόνια».
 • Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή. Και πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτή η περίεργη καταστροφολογία γύρω από το εθνικό νόμισμα. Πουθενά δεν υπάρχει αυτή η δαιμονολογία γύρω από το εθνικό νόμισμα στην Ευρώπη. Η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική ελίτ στην Ελλάδα έχει μάθει στην υποτέλεια. Η πολιτική εθνικού νομίσματος είναι μια αναγκαία επιλογή για την Ελλάδα αν θέλουμε να φύγουμε από τα μνημόνια.
 • Εμείς δε λέμε ότι θα βγάλουμε από το τσεπάκι μας τη μαγική λύση. Όποια επιλογή κι αν γίνει θα είναι μια δύσκολη επιλογή. Αλλά όχι μεγαλύτερες δυσκολίες από αυτές που θα φέρει το τρίτο μνημόνιο. Στην Ε.Ε. υπάρχουν δέκα νομίσματα. Και δεν βλέπω χώρες εκτός ΟΝΕ να καταστρέφονται.
 • Ευτελείς αυτά που λέγονται για μένα για τις Σκουριές. Ως αρμόδιος υπουργός άνοιξα δρόμους για όλη την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Μια προοδευτική κυβέρνηση θα έπρεπε να εγγυηθεί πλήρως όλες τις θέσεις των εργαζομένων στα εργοτάξια στις Σκουριές. Το «Όχι» στα μνημόνια δεν είναι άσχετο με την υπόθεση στις Σκουριές.
 • Επισκέφτηκα πολλές φορές τη Ρωσία ως υπουργός, Η ανάπτυξη των Ελληνορωσικών σχέσεων θα ήταν σε όφελος όλων των χωρών της περιοχής και της Ε.Ε. Η Ελλάδα αν θέλουμε να φύγει από την κρίση πρέπει να αναδείξει μια νέα πολυδιάστατη πολιτική.
 • Με χίλιους κόπους καταφέραμε να υπογράψουμε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα άλλαζε τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Ένα έργο τεράστιας σημασίας για τη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη. Αν συμφωνούσαμε και προχωρούσαμε στην κοινοπραξία θα μπορούσε να υπάρχει και προκαταβολή προς την ελληνική εταιρεία.
 • Η Ελλάδα εφαρμόζει μέτρα κατά της Ρωσίας. Απαράδεκτο. Γιατί εμείς εφαρμόζουμε μέτρα κατά της Ρωσίας;
 • Κάνω έκκληση, ιδιαίτερα προς τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να υλοποιήσουν αυτή τη συμφωνία.
 • Ουδέποτε είπαμε ψέμματα στον ελληνικό λαό. Έξι μήνες που ήμασταν στην κυβέρνηση επιτελέσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο.
 • Τα λεφτά των πιστωτών πηγαίνουν μόνο για να πληρώνουμε χρέος και τόκους. Διακοπή αποπληρωμής του χρέους και διαπραγματεύσεις για τη διαγραφεί του μεγαλύτερου μέρους του. Εκεί θα πάμε έτσι κι αλλιώς. Δεν έχει μέλλον ο τόπος με τα μνημόνια. Υπάρχει κίνδυνος να αφανιστεί και εθνικά.
 • Σήμερα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη. Όλοι χρωστάνε στους άλλους. Πρόκειται για μία κατάσταση δανειακής τρέλας. Πρέπει να υπάρξει διαγραφεί χρέους και ρύθμιση για κάποιους που έχουν μία δυνατότητα. Μια τέτοια σεισάχθεια μπορούν να την προωθήσουν μόνο οι εθνικοποιημένες τράπεζες. Οι καταθέσεις δεν έχουν χαθεί επειδή έχουμε περάσει σε εθνικό νόμισμα αλλά επειδή είμαστε στο ευρώ και εφαρμόζουμε μνημονιακές πολιτικές.
 • Στο πρόγραμμά μας είναι η επανασύσταση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

  Παίρνει το λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου:
 • Το πρόβλημα είναι ότι το δίλημμα «νέο - παλιό» επιχειρούν να θέσουν εκείνοι που εγκατέλειψαν τη νεολαία, εκείνοι που τους εγκατέλειψε η νεολαία. Δεν είναι το δίλημμα αν θα επικρατήσει το νέο ή το παλιό. Είναι αν θα καμφθεί από την τρομοκρατία και θα πάψει να αγωνίζεται. Το δίλημμα είναι εν αυτός ο λαός θα εγκαταλείψει πιστεύοντας αυτούς που του λένε σήμερα ότι δεν υπάρχει ελπίδα και ότι τα μνημόνια είναι η μοίρας μας ή αν θα παλέψει για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Η μάχη κατά του μνημονίου έχει χαρακτήρα αντίστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στρατεύτηκαν σε αυτή τη μάχη η ζωντανή ήρωες της αντίστασης και ότι σε αυτές τις εκλογές συναινούν οι δανειστές και τις προετοίμασαν μαζί με το Μαξίμου.
 • Αυτές οι εκλογές είναι οι εκλογές εκκαθάρισης όσων αντιστέκονται στα μνημόνια. Η ΛΑΕ είναι εδώ για να δώσει φωνή στην αντίσταση.
 • Το σύστημα Μαξίμου είναι εκείνο που έριξε επί της ουσίας την κυβέρνηση της Αριστεράς. Υπερασπίστηκα τον παραιτηθέντα πρωθυπιουργό όσο κανείς. περισσότερο και από όσο ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του. Μέχρι το σημείο που αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ισχυρισμό ότι εκβιάστηκε και να εμφανίσει όσους αντισταθήκαμε στο μνημόνιο ως «παιδιαρίζοντες».
 • Εγώ χατίρια δεν κάνω. Επειδή ο πρώην πρωθυπουργός με έκανε πρόεδρο της Βουλής ή επειδή ο κ. Μεϊμαράκης μου έδωσε μια ανθοδέσμη.
 • Είναι επιλογή η αποδοχή ενός απεχθούς χρέους; Είναι επιλογή κάθε βρέφος που γεννιέται να έχει χρέος 40 χιλιάδες ευρώ; Είναι επιλογή ένα κοινοβούλιο να ψηφίζει μέτρα που έχουν αποφασίσει άλλοι και που τα έχει απορρίψει ο κόσμος; Είναι επιλογή αυτές οι συνθήκες να παρουσιάζονται ως συμφωνία; Εμείς λέμε «Όχι». Γιατί το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ η δημοκρατία. Με αυτό το περιεχόμενο πρέπει να απαντηθεί. Το χρέος πρέπει να αποκηρυχθεί. Είναι απεχθές. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διαγραφεί. Η χώρα μας έχει να μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει όλα αυτά τα επιχειρήματα και δεν είναι λογικό να εγκαταλείπονται χάριν μιας λογικής του μονοδρόμου παραμονής στην ευρωζώνη. Υπάρχουν παραδείγματα κρατών που διέγραψαν πολύ μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους τους.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ» 22 Ιαν 2021 | 19:29

Τσαβούσογλου: "Casus belli" η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο - Δεν μας επηρεάζει το Ιόνιο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Αιγαίο επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για "Casus Belli".

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιαν 2021 | 17:47

Γεωργιάδης - Πάιατ Συνάντηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο κ. Γεωργιάδης "συζήτησε με τον Τζέφρι Πάιατ" και για την εξέλιξη των έργων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό και τους διαγωνισμούς των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Απάντηση Ταραντίλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Το "όχι σε όλα" δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Τσίπρας σε εμπόρους στο Ίλιον: Μόνες λύσεις η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και η γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Mε καταστηματάρχες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες για την πανδημία και την οικονομική κατάσταση μίλησε στο Ιλιον ο Αλέξης Τσίπρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΙΠΙΛΗ 22 Ιαν 2021 | 16:23

Ο Αυγενάκης στη Βουλή για τη Σοφία Μπεκατώρου: Θα το πάμε μέχρι τέλους

"Θα κάνουμε ότι πρέπει για να υπάρξει φως, διαφάνεια, τάξη και δημοκρατικότητα σε όλες τις ομοσπονδίες"

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 16:19

Κικίλιας: 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού - Υπάρχουν και άλλα προς διερεύνηση

Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης και επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 15:36

Μητσοτάκης- Χατζηδάκης για τον γολγοθά των εκκρεμών συντάξεων: Τοποθετείται project manager για να τρέξει το έργο

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η "νέα ΔΕΗ" σε αυτό το Υπουργείο δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΒΟΗΘΗΣΕ» 22 Ιαν 2021 | 14:49

Συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου: Τι είπαν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Ιαν 2021 | 14:33

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών - Θα εξεταστεί αργότερα η πρόταση Μητσοτάκη

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού συζητήθηκε χθες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιαν 2021 | 13:53

Επιμένει ο Λάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό

Με ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου επανέρχεται στο θέμα του κειμένου υποστήριξης των αιτημάτων Κουφοντίνα που υπέγραψαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 12:49

Χρυσοχοϊδης: Θεωρίες συνωμοσίας ότι θα εμποδίζονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις

Φωτιές έχει ανάψει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Ιαν 2021 | 09:59

ΣΥΡΙΖΑ: "Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας"

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, γράφει η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:24

Εμβόλια: Εκνευρισμός στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις της Pfizer- Πιέζει ο Μητσοτάκης για άδεια στην AstraZeneca και πιστοποιητικό

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών και επίσπευση διαδικασιών για την έγκριση της AstraZeneca