Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει Μνημόνιο αλλά το δικό μας σχέδιο

Το Μνημόνιο τελείωσε, αλλάζουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

live-i-sunenteuksi-tupou-tou-giani-baroufaki
SHARE THIS
0
SHARES

Το Μνημόνιο τελείωσε, αλλάζουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη τύπου για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

«Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε» ανέφερε.

Σημείωσεότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ  στα νησιά καθώς και το αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3%.«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία» υπογράμμισε

Οι δεσμεύσεις

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αφορούν την αποφυγή μονομερών κινήσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης αυτές οι δεσμεύσεις να μη δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

«Το Μνημόνιο τελείωσε. Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε λίστα με μεταρρυθμίσεις, θα αξιολογηθούμε πάνω σε αυτά και στο τέλος του τετραμήνου θα κριθούμε για την υλοποίησή τους. Γινόμαστε συ- συγγραφείς του προγράμματος» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι μεταρρυθμίσεις

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μειωση συντάξεων, ενώ στη λίστα με τις μεταρρυθμισεις που θα κατατεθεί τη Δευτέρα δεν υπάρχει κεφάλαιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Εάν οι μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλουμε τη Δευτέρα δεν εγκριθούν, αυτή η συμφωνία θα είναι νεκρή, σημειωσε ο υπουργος, επεσήμανε ωστόσο ότι έχουμε πίστη ότι σε συνεργασία με τους θεσμούς θα φτάσουμε σε έναν καινούργιο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που ο ελληνικός λαός θέλει. 

Ο υπουργός τόνισε οτι χτίζουμε μία νέα σχέση με Ε.Ε. και το ΔΝΤ και εκανε λόγο για μία έξυπνη έξυπνη απομείωση του χρέους, έτσι ωστε να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Παράλληλα εκτίμησε ότι σε 7 με 8 μήνες μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη.

Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει ρητή δέσμευση ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες

Για το θέμα του δημοσιονομικού κενού παραδέχθηκε ότι δεν έχει λυθεί, αλλά οπως είπε έχει γίνει ένα πρώτο βήμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο.  «Δεν θα περιμένουμε το τέλος του τετραμήνου. Θα τα αντιμετωπίσουμε με τέτοιον τρόπο, που δεν θα έχουν επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημείωσε.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook