Το Σκοπιανό, η στήριξη στον Καμμένο και ο εκλογικός αστερίσκος

Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Σκοπιανό, η στήριξη στον Καμμένο και ο εκλογικός αστερίσκος

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με την οποία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου "παροχολογία", ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη. "Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό, αλλά κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα", είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε. Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στις εκλογές και το πότε αυτές θα γίνουν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η βασική επιδίωξη είναι να εξαντληθεί η τετραετία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις κάλπες του Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, πάντως, έβαλε και έναν... αστερίσκο λέγοντας ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Αναφορικά με Σκοπιανό ο κ Τσίπρας υποστήριξε τη συμφωνία των Πρεσπών ενώ κάλυψε και τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι παρότι διαφωνεί απόλυτα μαζί του εκτιμά τη στάση του. «Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του πρωθυπουργού:

Για το Μακεδονικό, το συλλαλητήριο και τα επεισόδια η πρώτη ερώτηση:

«Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία. Να διαχωρίσουν τη θέση τους από μικρές ομάδες που βρίσκουν ευκαιρία να αναδείξουν ρητορική μίσους. Στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.Έχουμε μία ιστορική συμφωνία, που αν κυρωθεί και περάσει με το δημοψήφισμα, θα δώσει μία μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει την ιστορική παρακαταθήκη, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας που είναι ελληνική και είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας.

Ανοίγει τον δρόμο στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων. Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων, κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας».

Για τις εξαγγελίες:

«Είναι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις σε ένα κοινωνικό σώμα, που έχει υποστεί πολλά και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Πηγαίνουμε με σχέδιο. Πέρυσι στη ΔΕΘ είχα πει ότι από το 2019 θα εχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Καποιοι δεν δώσατε σημασία. Κάποιοι είπατε, ότι πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Είχαμε σχέδιο από το 2015 και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Το σχέδιο υλοποιείται. Δεν μου αρέσει ο όρος παροχολογία».

«Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χτες είναι ένα μέτρο ισορροπημένο, διότι ενισχύει την ήδη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, και αυτός είναι ο στόχος το επόμενο διάστημα. Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό, αλλά κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα. Τα τελευταία 8 χρόνια δεν σήκωσαν τα βάρη όποιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αυτά που εξαγγείλαμε είναι απολύτως εφικτά και σημαντικά για μία κοινωνία που έχει υποστεί πολύ σημαντικές πιέσεις, η έξοδος όμως από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μία πραγματικότητα. Αυτός ο χώρος είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε με ασφάλεια και αυτά εξαγγείλαμε χθες. Και βεβαίως, θα τα πραγματοποιήσουμε άμεσα. Προς το τέλος του 2018 θα δούμε αν υπάρχει επιπλέον χώρος για μέρισμα και νομίζουμε ότι θα υπάρχει. Πάει καλά η οικονομία και υπερβαίνει τους στόχους που είχαμε θέσει. Αυτά που εξήγγειλα χθες δεν είναι πισωγύρισμα».

Για τις αναταράξεις στις αγορές:

«Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας σε ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη σε περιόδους αναταράξεων των αγορών, για να αναπληρώσει τα χρέη της. Εχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τις αναταράξεις των αγορών. Χωρίς αυτό το μαξιλάρι, θα ήμασταν αναγκασμένοι να καταλήξουμε σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, την πιστοληπτική στήριξη, που ευχόταν η αντιπολίτευση. Έχουμε αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, για να βελτιώσει τις αποδόσεις της ακόμη περισσότερο και να μπουμε στην επενδυτική βαθμίδα τα επόμενα τρία χρόνια, θα έχει δηλαδή αποκατασταθεί η σχέση με τις αγορές».

Για τη διαφωνία Καμμένου στο Μακεδονικό:

«Εκτιμώ τη θέση του Πάνου Καμμένου, που είναι στάση αρχής, αν και διαφωνώ μαζί του. Και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει μία δυναμική για τη χώρα, όμως είναι δεσμευμένος σε μία θέση και στάση αρχής, που έχει εδώ και πολλά χρόνια, η όποια λύση να μην περιέχει το όνομα "Μακεδονία". Ωστόσο, έχουμε μία λύση που δίνει προοπτική για τη χώρα. Εδώ και 25 χρόνια, περισσότερες από 40 χώρες την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική τους ονομασία. Στην Ελλάδα κόβουμε το "Μ" από το ΠΓΔΜ, λες και σημαίνει κάτι άλλο».

«Επειδή τον γνωρίζω και έχουμε πολύ καλή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την ανάκαμψη της οικονομίας και την πορεία της χώρας»

Επίθεση σε Μητσοτάκη για το Μακεδονικό:

«Ο κ.Μητσοτάκης κρατάει μια τυχοδιωκτική στάση, που είναι επικίνδυνη όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, στην προσπάθειά του να διατηρήσει ισορροπίες στο κόμμα του και να αλιεύσει στα θολά νερά της άκρας δεξιάς. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι επιζήμια, αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα, όταν πηγαίνει στη Μέρκελ, ας βγει και ας πει το πολύ απλό, αυτό που λέει για τον Πινοσέτ, αυτά που λέει για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Να πει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία. Πολιτική εκ του ασφαλούς είναι εύκολο να κάνει κανείς, αλλά αν παίζει με τα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνος ιδίως όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός».

Για το αν η κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις για το Μακεδονικό:

«Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό. Γνωρίζετε τις θέσεις μου και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίες. Μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια και βεβαιότητα ότι ουδείς μας πίεσε στο ζήτημα αυτό. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρα να αλλάζει όνομα με δική της βούληση, εν καιρώ ειρήνης, με συμφωνία. Αδράξαμε της ευκαιρίας. Ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα, γιατί είναι ένα βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Χάσαμε τον ηγετικό ρόλο. Η Ελλάδα επί Σαμαρά δεν είχε καν λόγο, ήταν απούσα. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία και παίζει ηγετικό ρόλο και μέσα από την τετραμερή συνεργασία με Ρουμανία, Βουλγαρία - Σερβία αλλά θα γίνει μέλος και της πρωτοβουλίας 16 συν 1 που θα γίνει 17 συν 1 με την Κίνα.

Εάν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση (για υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών), δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και τα σενάρια για Καραμανλή:

«Eχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα και στο εξωτερικό με τη στάση του. Ως εκ τούτου δεν έχει κάποιο νόημα να μπω περαιτέρω σε αυτή τη συζήτηση».

Για το αν θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2019:

«Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και όπως όλες έχουμε την υποχρέωση υποβολής του προϋπολογισμού, προκειμένου η Κομισιόν να τον μελετήσει και να δει αν έχει πετύχει τους στόχους. Εν προκειμένω, εάν τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και αναφέρομαι στο πλεόνασμα. Αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι κάτι περίεργο, συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Στη δική μας περίπτωση, θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό με μία καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και τότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ ότι δεν θα πιάναμε τον στόχο ούτε το 2018 ούτε το 2019.

Για τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020:

«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Εκτίμηση δική μας και του μεσοπρόθεσμου είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020, αλλά θα έχουν προηγηθεί εκλογές. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».

Για το ασφαλιστικό και τη ΝΔ:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής. Ο κ.Μητσοτάκης, που προτείνει ασφαλιστικές εισφορές 15% για όλους, σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Το σχέδιό μας σε σχέση με αυτό της ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα. Το είπε χτες ο κ.Καραγκούνης για το σχέδιο Πινοσέτ, δηλαδή να αλλάξει το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα».

Για τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής:

«Η όποια προσπάθεια περαιτέρω πολιτικής υπεραξίας από μια τραγωδία θα ήταν κατακριτέα από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διεξάγεται έρευνα από την Δικαιοσύνη. Η Εισαγγελία διερευνά όλα τα δεδομένα και θα καταλήξει σε συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια της καταστροφής. Επίσης και ο κ. Γκολντμαιερ θα φτιάξει πόρισμα με την επιστημονική του ομάδα για τις αιτίες της καταστροφής. Να σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να τυμβωρυχεί πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

Για Κόσοβο - Σερβία και αλλαγή συνόρων:

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με ιδιαίτερη προσοχή. Με ανησυχεί η κατάσταση στη Σερβία. Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ σερβικής κυβέρνησης και πλευράς Κοσσόβου που θα έδινε προοπτική λύσης, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να την χαιρετίσουμε».

Για το χρόνο των εκλογών:

«Στόχος είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 γιατί είναι η δύναμη που πέτυχε, έχει στήριξη από την κοινωνία και έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα».

Για ψήφιση μέτρων και ΕΝΦΙΑ:

«Τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019 Εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγής του. Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει στην ελληνικό λαό».

Για την πιστοληπτική γραμμή:

«Η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται, με στόχο να φτάσουν στο μηδέν.Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια (γιατί αυτό είναι η πιστολητπική γραμμή). Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες».

Για το Μάτι

Ερωτηθείς εάν το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, στη σύσκεψη, είχε εικόνα ότι υπάρχουν νεκροί, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν».

Μιλώντας για την κριτική που ασκήθηκε και στον ίδιο προσωπικά και την κυβέρνηση ότι είχαν ως μέλημα να κρύψουν τους νεκρούς, σχολίασε: «Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται». Τόνισε πως «η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς δυο ώρες μετά την εν λόγω σύσκεψη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη με δική μου εντολή να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον πλήρη αριθμό των νεκρών που είχαμε πλήρως επιβεβαιωμένους μέχρι εκείνη τη στιγμή». Επισήμανε ότι πρώτη φορά γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή χωρίς να παραπέμπονται σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να κρυφτεί η κυβέρνηση.

«Τι νόημα λοιπόν έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία; Η όποια κριτική για λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται», τόνισε. Επισήμανε ότι ωστόσο υπάρχει ένα όριο στην κριτική που πρέπει να ασκείται, το οποίο αν το περάσεις οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας με τοξικά χαρακτηριστικά. και έρχεται τελικά προς όφελος εκείνου που υπόκειται την κριτική.

Για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

«Θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξήγησε ότι οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους και το σύνταγμά τους. «Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.

θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά, με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που πηγάζουν από την ίδια τη συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών», σημείωσε.

Για το φάρμακο

«Το φάρμακο στη χώρα μας ήταν μια αμαρτωλή υπόθεση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Βεβαίως μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, μας απασχολεί όμως και ο εξορθολογισμός της δημόσιας και της ατομικής δαπάνης», είπε και πρόσθεσε ότι στη μεταμνημονακή περίοδο θα δοθεί η δυνατότητα και θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών τόσο για το νοσοκομειακό όσο και το εξωνοσοκομειακό φάρμακο

Ελληνορωσικές σχέσεις

«Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα μέσα στο 2018 και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν», ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι «το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε», προσθέτοντας ότι τώρα δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.

Για την ανεργία

«Ένας από τους εθνικούς στόχους του επόμενου διαστήματος είναι να ξανακερδίσουμε τους νέους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό ή τουλάχιστον να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε σχέση με την μείωση της ανεργίας, δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωσή της, από το 27%, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι ο στόχος που έθεσε στη χθεσινή ομιλία του είναι μέσα σε μια πενταετία να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για το αφορολόγητο

"Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο” απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του σχετικά με το τι θα πράξει η κυβέρνηση με τη μείωση του αφορολόγητου.

"Μπροστά μας είναι το 2019 και τα επιχειρήματα που σας ανέπτυξα πριν για το δημοσιονομικό σκέλος αφορούν και αυτό το μέτρο. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο με ασφάλεια. Αλλά ξέρετε επειδή το 2020 θα είναι χρονιά που θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, άρα θα έχουμε εκλογές πρέπει να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι κάτι που θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή σταθερή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι βέβαιος"

Για τον κατώτατο μισθό

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης.

Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.